LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny mam do was pytanie, bo 1 lipca skończyła mi się umowa 3 miesięczna i nie podpisałam jeszcze kolejnej umowy, nie wiem dlaczego jeszcze nie dali, ale do pracy normalnie kazali przychodzić i to trochę popsuło moje plany, bo chciałam pójść już na zwolnienie jak będę w piątek na wizycie i czy nie mając podpisanej jeszcze umowy, choć ta umowa jest już sporządzana, ale nie podpisana, to lekarz wypisze mi L4, czy muszę czekać aż podpiszę tą umowę?
-
Teoretycznie umowa ustna również jest ok. Ja jednak poczekałabym na umowę pisemną i dopiero po podpisaniu jej poszłabym na zwolnienie. Zwolnienie lekarskie może Ci wypisać również lekarz ogólny. W razie podkładki weź od ginekologa zaświadczenie o tym, że jesteś w ciąży, wówczas nie będzie problemu z wpisaniem odpowiedniego symbolu w zwolnieniu lekarskim.
A w pracy upominaj się jak najczęściej o umowę. Powiedz, że potrzebna jest Ci do wzięcia kredytu czy coś podobnego.M5ilena, annkaa lubią tę wiadomość
-
Miałam trochę podobną sytaucję...
Miałam 3 miesięczny okres próbny. Po 1,5 miesiąca dowiedziałam sie że jestem w ciąży.
I jak na szpilkach czekałam na nową umowę.
Niestety dopóki nie ma podpisu to umowa nie jest ważna. Szczególnie jeśli powiesz im, że jesteś w ciaży, co jest równoznaczne dla pracodawcy z tym, że za chwilę nie będziesz mogła wypełniać stosunku pracy. No i może po prostu nowej umowy Ci nie wręczyć.
Tak mi też poradził lekarz. Że inaczej by nie robił. Tylko poczekał na umowę, podpisać ją na spokojnie i wtedy na L4 jeśli będę chciała.
Dopóki nie podpiszesz nowej umowy, w mocy prawa jest ta stara... czyli:
- świadczenie L4 będzie Ci wypłacane do dnia porodu
- umowa automatycznie ulega przedluzeniu (nawet probna) i zakończy się w dniu porodu
więc poczekałabym na nową umowę. A jak na razie cisza czy zwlekają to podpytaj kiedy możesz się jej spodziewać bo niedługo kończy Ci się stara
powodzenia!Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2019, 13:17
❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
Ola.. 32 ja też bym poczekala na umowę . Oszczędzisz sobie nerwów, z pracodawcą różnie może być. Ja tez mam pierwszą wizytę w piątek i też bym chciała L4.
11.06.2019 - 2 FET - 4.1.1 - 8 dpt -85,7 ; 10 dpt- 230 ; 24 dpt ❤
26.02.2020 córeczka 3,583 kg❤❤❤
25.05.2019 [*] 4t1d cb
21.02.2019 - 1 FET- 5.2.2 - 8 dpt -89,6 ; 11 dpt-239 ; 23 dpt- 13855 ; 28.03.2019 7t 1d [*]
22.10.2018 - ET
X 2018 - II in vitro ICSI ❄️ ; IX 2018 - I in vitro ICSI ;
2016 - 2017 - 5 x IUI
05.03.2014 - (*) 6t3d cp
MTHFR - układ homozygotyczny ; PAI-1 - układ heterozygotyczny -
Mama_po_przejściach wrote:Siedzę i czekam jak na ścięcie na to badanie cukru a Lab od 7.30 i jeszcze muszę iść po receptę... Od rana jest mi tak strasznie niedobrze że tylko czekam kiedy zacznę wymiotować... a tu muszę tyle czasu wytrzymać po wypiciu...
A pozwolili Ci pić wodę? Słyszałam że w Polsce to normalne, trzeba pić żeby "krew lepiej leciała". A mi w de kategorycznie zabronili, musiałam na drugi dzień przyjść bo rano wypiłam parę łykow wody. Ponoć krew jest wtedy rozrzedzona i wyniki wychodzą fałszywie dobre.
Jak było u Ciebie? -
nick nieaktualnyHej dziewczyny, dołączam do waszego grona. Właśnie jestem w 3 ciąży, poprzednie dwie to niestety poronienia. Czekałam z dołączeniem do dzisiejszej wizyty żeby sprawdzić jak jest. Jutro wchodzę w 10 tydzień. 2.3cm małego czlowieczka, termin na na 6.02 😁😁
Darrika, Mama_po_przejściach, . Raga ., Camilla13, ppieguskaa, Edith, Scintilla, Bożenka, Wachciowa lubią tę wiadomość
-
No to już po wizycie Jest echo zarodka, doktor pokazał mi nawet w 3d, serducho bije, słyszałam, coś pięknego tętno malucha 147, wszystko w normie. Jak to Pan doktor ujął, młodzież ma w tej chwili 8 mm. Termin wg om 17.02, ciąża 7w2d, wg wielkości zarodka 6w5d i termin 21.02
Mam skierowanie na mocz, morfologie, glukoza, tsh, hcv, hiv, vdrl. Badania mam zrobić za 4 tygodnie, a na wizytę przyjść za 5 tygodni
Coś czuje, że trafił mi się naprawdę fajny lekarz. Obym miała takie wrażenie już do końcaMama_po_przejściach, . Raga ., Camilla13, ppieguskaa, zuzi_c, Edith, Bożenka, Dariah, Scintilla, kaniczynka, Shas91, Wachciowa lubią tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
8dpo - prog + estradiol✅️
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️ -
RudyLis wrote:A pozwolili Ci pić wodę? Słyszałam że w Polsce to normalne, trzeba pić żeby "krew lepiej leciała". A mi w de kategorycznie zabronili, musiałam na drugi dzień przyjść bo rano wypiłam parę łykow wody. Ponoć krew jest wtedy rozrzedzona i wyniki wychodzą fałszywie dobre.
Jak było u Ciebie?
-
Dzięki dziewczyny, dzisiaj dosłownie chwile przed końcem zmiany podpisałam umowę
Darrika, Camilla13, ppieguskaa, Edith, Scintilla, LaBellePerle, Dariah, annkaa lubią tę wiadomość
-
Gdyby to nie była praca fizyczna to chciałabym pracować, ale niestety jestem zmuszona pójść na zwolnienie, bo stanie 8 godzin i dźwiganie nie jest dobre dla fasolki
-
Darrika wrote:No to już po wizycie Jest echo zarodka, doktor pokazał mi nawet w 3d, serducho bije, słyszałam, coś pięknego tętno malucha 147, wszystko w normie. Jak to Pan doktor ujął, młodzież ma w tej chwili 8 mm. Termin wg om 17.02, ciąża 7w2d, wg wielkości zarodka 6w5d i termin 21.02
Mam skierowanie na mocz, morfologie, glukoza, tsh, hcv, hiv, vdrl. Badania mam zrobić za 4 tygodnie, a na wizytę przyjść za 5 tygodni
Coś czuje, że trafił mi się naprawdę fajny lekarz. Obym miała takie wrażenie już do końca
Cudownie ! 💚💗 Gratuluję! !! 😊😊Darrika lubi tę wiadomość
-
Też miałam dziś wizytę dzidziuś rośnie 1,77 cm taki już duży 😍.
Wszystko ok, i teraz czekamy na badania prenatalne
Camilla13, ppieguskaa, zuzi_c, Darrika, Fruzia85, Edith, Bożenka, Mama_po_przejściach, Scintilla, Shas91, Wachciowa lubią tę wiadomość
-
kaniczynka wrote:Też miałam dziś wizytę dzidziuś rośnie 1,77 cm taki już duży 😍.
Wszystko ok, i teraz czekamy na badania prenatalne👩🏼 36 🧔🏻♂️ 36
👦🏼 01.2020 (6 cs)
👦🏼 08.2021 (2 cs)
Bez oficjalnego starania, ale z wielką nadzieją na cud ❤️ -
Hej, gratuluję wszystkich udanych wizyt, witam nowe koleżanki. U mnie jakieś psychiczne załamanie ciążowe 😔 nie da się porównać tej ciąży z poprzednią ale poziom zmęczenia i kiepski nastrój najchętniej nie wyprowadzałyby mnie z łóżka. A tu trzeba się zmierzyć jakoś z problemami dnia codziennego - to straszne ale nie umiem się w pełni cieszyć tym co nas czeka w kolejnym roku - problemy jakie ostatnio nas spotkały z córcią jakoś przesuneły temat ciąży na drugi tor ☹️ zazdroszczę Wam tej frajdy już z lekko zaoogrąglonych brzuszków - niech rosną zdrowe 🙂 mam nadzieję, że u nas to chwilowe i w sierpniu po urlopie i przeprowadzce do nowego mieszkania wszystko się unormuje. Trzymak kciuki za wizytujące w tym tyg 🍀
-
Scintilla wrote:Hej, gratuluję wszystkich udanych wizyt, witam nowe koleżanki. U mnie jakieś psychiczne załamanie ciążowe 😔 nie da się porównać tej ciąży z poprzednią ale poziom zmęczenia i kiepski nastrój najchętniej nie wyprowadzałyby mnie z łóżka. A tu trzeba się zmierzyć jakoś z problemami dnia codziennego - to straszne ale nie umiem się w pełni cieszyć tym co nas czeka w kolejnym roku - problemy jakie ostatnio nas spotkały z córcią jakoś przesuneły temat ciąży na drugi tor ☹️ zazdroszczę Wam tej frajdy już z lekko zaoogrąglonych brzuszków - niech rosną zdrowe 🙂 mam nadzieję, że u nas to chwilowe i w sierpniu po urlopie i przeprowadzce do nowego mieszkania wszystko się unormuje. Trzymak kciuki za wizytujące w tym tyg 🍀
Kochana, u mnie jest to samo. Jestem już na zwolnieniu. Wczoraj cały dzień przespalam, co się chciałam podnieść z łóżka to zaraz się kladlam... Bylam wykończona jakbym maraton przebiegła -
Alice83 wrote:Ola.. 32 ja też bym poczekala na umowę . Oszczędzisz sobie nerwów, z pracodawcą różnie może być. Ja tez mam pierwszą wizytę w piątek i też bym chciała L4.
-
Mama_po_przejściach wrote:Jeżeli dobrze zrozumiałam, to też mieszkasz w de? W każdej ciąży miałam badania robione trochę inaczej. Z moich obserwacji to zwykle robią ten skrócony test, czyli normalnie jadłam śniadanie, wizytę miałam raczej rano (raczej do 11-12) jak wchodziłam na badanie to miałam pobieraną krew, dostawałam albo gotowy syrop albo albo wodę + glukozę i w między czasie czekałam na ktg. Po godz. kolejny pomiar, wizyta u giną albo u położnej (albo 2w1). I dopiero jak ten skrócony wychodził nie tak, to zlecali powtórkę i pełny test. A jeśli chodzi o sposób pobrania, to miałam albo normalnie pobierana krew, albo pierwszy pomiar był glukometrem a kolejny już normalnie z krwi żylnej. Dopiero teraz po szpitalu mam często kontrole cukru i pełna i skrócona (trochę na własne żądanie bo wychodzi mi stan przed cukrzycowy i w końcu ktoś coś robi i nie czeka aż będą konieczne leki na stałe...
Ahhh, myślałam że miałaś test obciążenia glukoza 75g czyli na czczo, z pomiarem przed, po godzinie i po 2 godz. Ten test zwykle zleca się po 20tc ale ja nalegalam na badanie u diabetologa ze względu na potrójne ryzyko cukrzycy ciążowej. Lepiej zapobiegać niż leczyć tak, Ja też w de, Baden Württemberg -
Zdecydowaliśmy się na badania NIFTY one około 2500 kosztują i na te jedziemy 19 lipca, a podstawowe prenatalne mamy 6 sierpnia.
I ogólnie dziś jest super widzieliśmy i słyszeliśmy serduszko Ale sa też myśli żeby te prenatalne wyszły dobrze i żeby dzidziuś był zdrowy