X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Doti87 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    D84 dzięki za info bo nad tym się zastanawiałam... Jeszcze myślę nad ubiorem takiego niemowlaka w domu.. Body dł rękaw i pajac na to? Nie za ciepło mu będzie... Hmmm

f2w3s65g6ss24352.png

f2wli09k74bg1ma0.png
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś słyszałam zasadę ze dziecko ma mieć 1 warstwę więcej niż dorosły. Jak my mamy krótki rękaw to dziecko długi. Jak my długi yo dzieciak jakaś bluzę. .. postaram się trzymać takiej zasady.

tulipanna lubi tę wiadomość

• monjovika Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej nie będzie za ciepło, maluch lubi być otulony jeszcze a to przecież ma być zima. Generalnie ubierasz jedną warstwę więcej niż sobie i sprawdzasz na karku malucha czy mu nie za ciepło :) Moja córka (z listopada) to uwielbiała być w kocyk zawinięta jeszcze ciasno, wtedy spokojnie spała :)

Polecam body na zakładkę z przodu (zapinane z boku na zatrzaski). Ja się bałam na początku przekładać przez głowę cokolwiek. Teraz pewnie znów tak będzie :) Śpiochy rozpinane też między nogami :) Nie trzeba całego malucha rozbierać a przy ok 10-12 zmianach pieluch na początku to jest uciążliwe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 21:59

201602171662.png201311165165.png
  • Evans Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey Dziewczyny ... Czy macie bole takie jakby kolka ? Nie moge sie szybko poruszac , szybko zmienia pozycji , szybko wstawac, bo zaraz mnie kluje :( dzisiaj nawet wzielam wolne I leze caly dzien , ale nic nie pomaga , biore magnez 250mg na dzien , wczoraj bylam u Lekarza I niby to jest normalne takie bole , ze macica zawieszona jest I sie rozciaga blablabla, dziecko ulozone poprzecznie , wiec tez uwiera , w kazdym razie czy ktos z Was ma takie klucia ? Bolesne, niekomfortowe :( denerwuje sie ...
    Ja mam po prawej stronie brzucha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 22:09

f2wle6ydurxmnzb6.png
  • Zosia_wop Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie. Ogólnie szalony dzien dzisiaj, musiałam wyjsc z domu załatwić pare naglych spraw i teraz moj kręgosłup daje o sobie znak, bo kiedy ja tyle na nogach byłam ehhh...

Nasze dziecię ma juz 1300g :) przybrała 450g w 3 tyg :)
    Szyjka niestety 3mm krótsza...ale jeszcze w granicy normy...rozwarcia na szczęście nie ma.
    Z pessarem czekamy, kontrola za 2 tyg. Dr powiedział, ze założyć moze w pare sekund, ale chce czekać bo w związku z moimi wiecznymi infekcjami i ciałem obcym jakim jest pessar moze dojąc do infekcji, zaskarżenia wód i w konsekwencji do pęknięcia pęcherza i porodu... I chyba ma racje, tempo skracania narazie nie jest bardzo duże, wiec moze jakos dotrzyma, było by miło :)

Pytałam o stawianie macicy, mówił ze nieraz nawet ruchy których nie czujemy mogą powodować twardnienia. Jednak na wszelki wypadek dał jeszcze no spe forte. Co wizytę zostawiam w aptece ponad 150zl... jeszcze 11 tyg :) byle wytrwać :)

tysiaa93, madzia.rka, vayn, Lexi150 lubią tę wiadomość

hchy0tc79jyv0psk.png

https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • Zosia_wop Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evans- moze dzidzia po wątrobie skacze? Moze spróbuj cos rozkurczowego?

Evans lubi tę wiadomość

hchy0tc79jyv0psk.png

https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • Astra Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile wizyt dzisiaj :-) my też już po i synuś ma niezłe tempo bo juz 1220g waży i ogólnie wychodzi ponad tydzień starszy. Do współpracy chętny nie był, ale udało się mu jedną fotkę z profilu strzelić. Leży poprzecznie, ale jeszcze się obraca bo teraz znów mnie po pecherzu kopie. Sprawę porodu przez cc tez juz mamy załatwiona i tylko czekać aż mały będzie juz odpowiednich rozmiarów. Mnie lekarz mówił ze po skończonym 37tc robią cc czyli jak ciąża jest juz donoszona ale też patrzą na wagę dziecka.

Co do ubierania to jedna warstwa więcej w zimnej a jedną mniej od nas w lecie. Ja tak słyszałam i podobno ogólnie mamy tendencje do przegrzewania dzieci. Ja osobiście jestem trochę za hartowaniem dzieci wiec w domu raczej lekko będę ubierać, body i śpiochy a jak małemu będzie jednak zimno to wtedy będziemy dokładać warstwy.

To ile z nas jutro świętuje 3 trymestr? :-D

tysiaa93, Lexi150 lubią tę wiadomość

http://vitanonestperfecta.blogspot.com/
    11.02.2016 powitaliśmy nasz Cud 3290g 56cm
    ec8a5b5bf3.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo będę robic - przegrzać bardzo latwo, a jak tylko zobaczę ze mu zimno to przykryje go czyms albo ubiore jeszcze jedna warstwę :)
    tak w domy na dzień to myslalam o body+spiochy albo kaftanik plus śpiochy, albo body i polspiochy, a na noc body i pajacyk no i na początek w obu przypadkach zawinąć w rozek :) na noc może jeszcze czyms nakryje, to wyjdzie w praniu ;)

ja od dziś III trymestr :D

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od III trymestru czas strasznie szybko leci :D

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mnie chyba boli ząb ;/ tzn nie czuje jakos bardzo bolu, nie reaguje na zimno ani cieplo, ale kilka razy poczułam taki leciutki bol i mam strasznie nieładny posmak w ustach ;/ nigdy tak nie miałam, tak jakby jakies zakazenie mi się robilo ;/

był ktoś u dentysty w ciąży? jak to jest z plombowaniem/robieniem czegos w zebach?

f2wlj48apsehglf6.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem u dentysty co tydzień/dwa :) Normalnie plombują tyle, że bez znieczulenia oczywiście.

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :( bardzo boli? :( generalnie cale zycie miałam tak zdrowe żeby ze az szok, może dwa razy w zyciu bylam i (co zabrzmi dziwnie w obliczu porodu) ale boje się tego bolu <hahaha>

f2wlj48apsehglf6.png
  • madzia.rka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chodzę nie robią znieczulenia ani rtg reszta normalnie.
    Zosiu a jaka masz szyjke? Mi ostatnio nie powiedział. Teraz za dwa tygodnie wizyta i mam nadzieję że coś dobrego w końcu powie.

szara myszka lubi tę wiadomość

relganlia0g8wnrx.png
    Nasz kochany Olus <3
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysiaa co Ty opowiadasz że czas szybko leci od III trym. :D mi sie ciągnie :/
    Ja mam wizytę u dentysty za tydzień :) jak będzie bolec to trudno jak przezyłam kanałowe bez znieczulenia bo musiała mi poprawić to teraz tez przezyje :) zresztą nigdy nie brałam znieczulenia do robienia zęba :) bolało raz mniej raz bardziej ale dałam rade :D Ja być twarda hahah :D :D

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2015, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej no mi od III trymestru czas szybko leci :D Kanałowe bez znieczulenia? Podziwiam :) Kanałowe to jednak wyższa szkoła jazdy :)

No mi się w ciąży strasznie zęby posypały, poszłam z bólem a tam się okazało, ze nie jest ciekawie :P Ogólnie borowanie raz boli a raz nie, jak musi się gdzieś głębiej dostać to wiadomo, ze boli ale da się przeżyć :) Ja się już przyzwyczaiłam bo jestem częstym gościem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 23:53

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Mila920 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evans ja miałam takie kolki, tylko ze mi promieniowalo do brzucha, a główny ból był na plecach, na boku i też ciężko było mi nawet chodzic. Podejrzewali, ze to nerki i byłam na usg nerek, okazało się ze wszystko ok tylko mam lekki zastój w prawej nerce, ale ze w ciazy to normalne, bo przeciez wszystkie narządy nam się sciskaja, kazał lezec więcej na lewym boku i dużo pic :-) po 2 dniach kolek nie było i nie ma do tej pory :-)

ckaiskjotzqxyjdt.png
    dqprp07wug12eik7.png
  • Astra Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czemu bez znieczulenia? Naprawdę lubicie się tak katować? ;-) ja byłam leczyć żeby, bo ogólnie próchnica jest bardzo niebezpieczna w ciąży bo może doprowadzić do przedwczesnego porodu i zarówno ginekolog jak i dentysta mówili że nie ma problemu, spokojnie mogę mieć znieczulenie. Wydaje mi się ze jakieś trochę inne było, ale moim zdaniem lepiej ze znieczuleniem niż się stresować bólem. Ja mam bardzo słabe i wrażliwe zęby i bez znieczulenia nie dałabym rady przy większej robotce.

http://vitanonestperfecta.blogspot.com/
    11.02.2016 powitaliśmy nasz Cud 3290g 56cm
    ec8a5b5bf3.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dentystka stwierdziła, że skoro jestem w ciąży to nie da mi znieczulenia. Nie wiem, może nie miała specjalnego :P

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to chyba bardziej boje sie tej igły i zdrętwiałej twarzy niż bólu borowania heheh :D

W ogóle byłam pewna że dzisiaj jest środa :D jakos dzień mi uciekł :P

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo pijesz i dni ci uciekają :D

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
‹‹ 1010 1011 1012 1013 1014 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ