X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Skierka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "W I i II trymestrze ciąży ibuprofen można stosować tylko w razie zdecydowanej konieczności. Nie należy go stosować w III trymestrze ciąży. Zwykle przerwanie karmienia piersią podczas krótkotrwałego stosowania ibuprofenu nie jest konieczne."

Ból i stan zapalny może dziecku bardziej zaszkodzić niż ibuprofen ;)

Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
    Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]
    yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • kmb Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skierka wrote:
    Magdalenko ibuprofen i paracetamol są tak samo bezpieczne. Już wspominałam. Miałam wypadek w 8tc z synkiem i brałam nawet silniejsze leki, ale te dwa są bardzo bezpieczne. Podpytaj lekarza ;) Nigdy nie wzięłam ich bez porozumienia z lekarzem :)

Ja nie będę się kłócić ale tu gdzie mieszkam czyli Belgia kategorycznie mi zabronili ibuprofenu kilka razy powtarzała bym pamiętała, że tylko paracetamol. :-D

• tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda tylko, że ten paracetamol nie pomaga ani trochę na ból :P Już lepiej nic nie brać :P

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Skierka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tysiaa93 wrote:
    Szkoda tylko, że ten paracetamol nie pomaga ani trochę na ból :P Już lepiej nic nie brać :P

Dokładnie Tysiu...na mnie grupa paracetamolu nie działa, a trudno bym po wypadku w ciąży ból przetrzymywała :/

yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • magdalenka_ka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skierka i tutaj się nie zgodzę. Ibuprofen może być niebezpieczny w 1 i 3 trymestrze. Lekarka w szpitalu ostrzegała, GP tak samo. Na stronie nhs pisze, że w 1 trymestrze zwiększa ryzyko poronienia a także może powodować wady serca u płodu. Zapytaj położnej na następnej wizycie to potwierdzi. Oczywiście nie każdemu zaszkodzi - tak jak picie i palenie w ciąży. No ale po co ryzykować???
    A tak na marginesie kiedy masz wizytę u położnej? Ja idę za tydzień....

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3vfxm48u0dxg3.png[/link]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kmb wrote:
    Ja nie będę się kłócić ale tu gdzie mieszkam czyli Belgia kategorycznie mi zabronili ibuprofenu kilka razy powtarzała bym pamiętała, że tylko paracetamol. :-D

Dlatego ja zapytam swoją gin, bo co kraj to obyczaj. Co można w jednym, może być zakazane w drugim i na odwrót. Polacy to i tak lekoholicy :)

• Sylka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juuupiii! Niebieska, ale fajnie, że jesteś :D :D :D

Mój lekarz też kategorycznie zabrania ibuprofenu!

Niebieska lubi tę wiadomość

f2w39jcgqwt6nja8.png
    relg3e5e7k7mhx6f.png
  • Skierka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kmb wrote:

No patrz, a ja pochodzę z krainy wręcz słynnej z paracetamolu i jednak wolno mi brać ibuprofen :) Kochana, ja też się nie będę kłócić. Już na pewno nie paracetamol :D Każda z nas ma swoje doświadczenia, więc ciężko tu uznać jakąś prawdę za jedyną :)

yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kotka podeszła do mojego sadełka i zaczęła na nie miałczeć, po czym mi się nam zwinęła w kłębek i zaczęła mruczeć. Myślicie, że franca wyczuwa? A może wie, że boli i przyszła mnie uzdrowić ^^

• Skierka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka_ka wrote:
    Skierka i tutaj się nie zgodzę. Ibuprofen może być niebezpieczny w 1 i 3 trymestrze. Lekarka w szpitalu ostrzegała, GP tak samo. Na stronie nhs pisze, że w 1 trymestrze zwiększa ryzyko poronienia a także może powodować wady serca u płodu. Zapytaj położnej na następnej wizycie to potwierdzi. Oczywiście nie każdemu zaszkodzi - tak jak picie i palenie w ciąży. No ale po co ryzykować???
    A tak na marginesie kiedy masz wizytę u położnej? Ja idę za tydzień....

A mi znowu ginekolog przepisywała receptę i na ibuprofen i na silniejsze leki. Jak widać....i tu różne są teorie ;) Jeszcze nie dzwoniłam do położnej. Nie mam głowy do tego, ani w sumie czasu, bo muszę załatwić sporo ważnych spraw. I tak pewnie zechce przyjść ok 8tc, więc zadzwonię za 2 tygodnie. Wiem, że jak jej powiem, to posypie się lawina wizyt w szpitalu i badań i chyba chcę jeszcze chwilkę oddechu złapać przed tym wszystkim :) A Ty? Już wiesz kiedy?

yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • Skierka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namida wrote:
    Moja kotka podeszła do mojego sadełka i zaczęła na nie miałczeć, po czym mi się nam zwinęła w kłębek i zaczęła mruczeć. Myślicie, że franca wyczuwa? A może wie, że boli i przyszła mnie uzdrowić ^^

Na pewno wyczuwa. Ja mam dwa koty. Maluchy jeszcze, ale już skubańce wiedzą :)

Namida lubi tę wiadomość

yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namida wrote:
    paracetamolu nie dzierżę, a jedną tabletkę ibuprofenu już wzięłam, więc pewnie nic się nie stanie. To więcej brać nie będę, ale porozmawiam z moją gin, jaki w razie W mogę wziąć lek.

Po jednej tabletce nic się nie stanie :) i właśnie, najlepiej porozmawiać z gin :)

Skierka w takiej sytuacji, gdy ktoś ma wypadek i ból jest ogromny to wtedy nie ma wyjścia, trzeba wziąć coś mocniejszego i zaryzykować. Ale ibuprofen w ciąży jest niezalecany i tyle :)

Skierka lubi tę wiadomość

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
  • Skierka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiaaa wrote:
    Po jednej tabletce nic się nie stanie :) i właśnie, najlepiej porozmawiać z gin :)

Skierka w takiej sytuacji, gdy ktoś ma wypadek i ból jest ogromny to wtedy nie ma wyjścia, trzeba wziąć coś mocniejszego i zaryzykować. Ale ibuprofenć w ciąży jest niezalecany i tyle :)

Tak jak piszesz! :) Niezalecany. Idealnie to ujęłaś :)

zosiaaa lubi tę wiadomość

yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • kmb Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namida wrote:

Napewno wie ja zauważyłam, że mój lablador już nie kładzie się na brzuchu tylko wyżej głowę kładzie a w brzuch się wtula, zawsze cały siadal na kolanko a teraz nie od może 3 -4 dni zwierzęta wyczuwaja, że coś jest grane

• Skierka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kmb wrote:
    Napewno wie ja zauważyłam, że mój lablador już nie kładzie się na brzuchu tylko wyżej głowę kładzie a w brzuch się wtula, zawsze cały siadal na kolanko a teraz nie od może 3 -4 dni zwierzęta wyczuwaja, że coś jest grane

Kocham labradory....Udrapać za uszkiem proszę :)

kmb lubi tę wiadomość

yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • Doti87 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy niebieska :-) gratuluję serdecznie :-)

Niebieska lubi tę wiadomość

f2w3s65g6ss24352.png

f2wli09k74bg1ma0.png
  • kmb Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skierka wrote:
    Kocham labradory....Udrapać za uszkiem proszę :)

Bardzo kochany już śpi koło łóżka i właśnie śni mu się coś bo bardzo biega przez sen. :-P

• szara myszka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko dziewczyny ale stron wypisałyście!

Życze Wam dobrej nocy :)

Co do dupka w II fazie to ja wzielam 1 tabletke w dniu owulacji (wg ovu) czyli w 19dniu i potem 10dni i 10dnia wyszlo pozytywnie. Mój pierwszy cykl staran z dupkiem, drugi cykl starań w ogole.
    A wcześniej miałam niedomogę lutealna wiec teraz mi kazal lekarz dalej brac - no i wyjazd. Nieraz czytałam ze sa rozne opinie o tym leku, ale i tak sama nie podejmę decyzji czy brac czy odstawiać - niestety musimy zaufac lekarzom i starac się być spokojne by nasze dzieciaczki czuly się spokojne ;)

zosiaaa, Skierka lubią tę wiadomość

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • magdalenka_ka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skierka wizytę mam za tydzień - akurat będzie 8tc. Ale w czwartek mam wizytę w klinice płodności i mam nadzieję, że zrobią mi usg...

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3vfxm48u0dxg3.png[/link]
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to teraz już naprawdę idę spać ;) dobranoc.

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
‹‹ 146 147 148 149 150 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ