Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
jeśli chodzi o laktację to bardzo pomaga laktator. Ja moją małą musiałam dokarmiać, bo była mega bieda u mnie z mlekiem z piersi, a przez kilka dni po każdym karmieniu ściągałam z każdej piersi w trybie: 7 7, 5 5, 3 3 minuty. Wczoraj Blanka skończyła 2 tygodnie i zapomniałam co to jest butelka i dokarmianie. laktacja chyba się ustabilizowała, bo nie czuję żeby mnie cokolwiek bolało, czy zbyt mocno przybierały, może czasem trochę w nocy. Ten system z tymi minutami podpowiedziały mi położne w szpitalu i naprawdę pomógł.Nie wierzcie w to, że nie macie mleka, że jest za chude, itd. czasem trzeba tylko trochę więcej popracować. Ja nie miałam w ogóle mleka jak czasem przykładałam laktator i moja mama już prorokowała, że nic z tego, ale się udało.
Kri lubi tę wiadomość
-
Witamy się z domku.
Jeżeli chodzi o dokarmianie butlą to nam podpowiedziały położne że liczy się ilość dób życia-1*10 ml. Czyli jak nasz Maluch jest w 3 dobie to 3-1=2*10= 20 ml. Po powrocie Mały dostał 30 ml i też zjadł.
Będziemy próbować rozkręcić laktację laktatorem ale nie będę się też zbytnio spinać. Najważniejsze żeby Iguś był najedzony. Teraz od dwóch godzin śpi u taty na klacieA tata przy okazji też. Dzisiejsza nocka była ciężka. Mały budził się co chwilę a ja zasypiałam na stojąco. Ale odespałam w ciągu dnia bo tata pilnował Synusia. Jeszcze przed wypisem Młodego zbadał pediatra ze względu na te jego lenistwo ale wszystko ok. Wyniki też super. Widocznie ma taki charakterek. Ja mam piersi stworzone do karmienia, Mały pięknie zasysa ale co z tego jak nie chce mu się pracować przy cycu. Butla lepsza.
Położne też mówią, że czasami potrzeba czasu się dograć. Zobaczymy jak będzie. A i straszny z niego śpioch. Na karmienie trzeba budzić
Ile po cc się krwawi? Bo u mnie 3 doba ale krwawienie mniejsze niż w trakcie okresu. To norma? No i jak długo Wam się brzuszki goiły? Bo ja dalej czuję że jest spuchnięty i odrętwiały. 02.03 ściągnięcie szwów. -
TLexi150 wrote:Ile po cc się krwawi? Bo u mnie 3 doba ale krwawienie mniejsze niż w trakcie okresu. To norma? No i jak długo Wam się brzuszki goiły? Bo ja dalej czuję że jest spuchnięty i odrętwiały. 02.03 ściągnięcie szwów.
Tez myslalam, ze bedzie duzo większe krwawienie, ale tak jak napisalas jest skąpe i z dnia na dzien bedzie coraz mniejsze. Brzuch odrętwiały i bez czucia to mam do tej pory, podobno nawet rok to moze trwać, a ranę mam juz różową od 2 tygodni, miałam tylko problemy z syczeniem sie osocza bo miałam uczulenie na plaster, ale juz jest ok
-
nick nieaktualnyU mnie lewa strona zdrętwiala i sina, prawa bladoróżowa. Chyba że Pola się drze strasznie to cierpnie mi cała blizna i sinieje.
U mnie krwawienie skąpe 2tyg, tydzień przerwy i znowu się pojawiło plamienie na tydzień.
Ogólnie ciekawe kiedy @ dostanę. -
CZeść mamuśki ja karmię Jasia tylko cycem ale przybył przez te dwa tyg pół kg położna mówi że jest ok ale dalej ma zoltaczke dletego jeszcze dodatkowo dopajam go glukoza jak do tyg nie przejdzie to mam się wybrać do lekarza.Mam nadzieje że pomoże poza tym to grzeczniutki chłopiec spi,je i kupka.A zjeść potrafi na raz nawet 80.Po cc blizna już ładna jeszcze tylko re drętwienie mnie denerwuje a waga też już sprzed ciąży mam nadzieję że jak dalej będę karmić to jeszcze zrzuce parę kilo dodatkowo.Asiula
-
Dzień Dobry
mój ksieciunio wstawal dzis często w nocy na karmionko jak nigdy, dobrze że tatus pomaga, bo bym była zombie dziś
.
Ostatnio, któraś z Was pisała o polubienia kompieli przez dzidziusia, ze zwiększyła temp wody o dwa stopnie i jest lux, czyli teraz w jakiej kompiesz temp?
Mi zostały 2kg do wagi sprzed ciazy, ale ja jeszcze przed staraniami troszkę przytylam i 7 kg dodatkowo mam do zrzucenia, żeby wrócić do moich starych ciuchówWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 07:33
-
Asicka zoltaczka może utrzymać się do 3 miesiąca wiec spokojnie. Nasza Klara ma 3 tyg i poziom bilirubiny 13,1 mamy się obserwować ale jest ok.
Córeczka lipiec 2007, synek luty 2009,
córeczka luty 2013, córeczka luty 2016
Moja Wielka Rodzina 2+4+kot -
Ledwo żyjemy po nocy ale żyjemy. Dobrze, że Mężu jeszcze w domu.
Moje dziecko w ciągu dnia Aniołek a w nocy drze się w niebogłosy. Teraz tatuś odsypia. Wczoraj odciągnęłam 3 ml siary a dziś już 4. Jest strasznie tłusta więc dobrze. Chociaż troszkę dostanie mojego pokarmu.
Do butli podajemy bebiko ale strasznie się po nim pręży chyba dziś spróbujemy z enfamilem. Te które dokarmiają jak dokładnie to robicie? W sensie że w nocy gotujecie wodę i do ostygnięcia czy jak? -
Moja waga spadała prze 2 tyg . 4 kg m i ej niż przed ciążą ale od ponad tyg stoi w miejscu
Może jak zacznę spacerować i zamienię auto na nogi to coś ruszy.
Może to też przez moją tarczyeCóreczka lipiec 2007, synek luty 2009,
Lexi ja miałam odmierzona ilość wody w butelce jak mała się budziła wrzucałem do podgrzewacza a córcia do piersi. W ten sposób rozkręca łam laktacja. Później butla.
Generalnie konsultantka zalecał ze jak dziecko bardzo juz głodne to podać 20 ml później pierś i dopiero dobić do pełnej porcji.
Butla zawsze po piersi.
Fajnie ze juz jesteście w domku ☺
Cytuje z mojej karty konsultacyjnej
Najkorzystniejszy przyrost masy ciała dla noworodka(do 3-go miesiaca) to 180-215 g/tydzien. Minimalny 120-140.
Zapotrzebowanie dobowe na mleko w ml to aktualna waga x 140-150.
Dzielimy to na ilość posiłków i zdecydowanie lepiej częściej a mniej i ze względu na laktacja i przyrosty.
U nas to się sprawdziło mała dostawała nawet co 2 godz zgodnie z zaleceniem i fajnie zaczęła współpracować przy piersi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 10:15
A i zapomniałem są dzieci które zjedzą tyle ile się im da i tu trzeba uważać bo rozpycha się im brzuszki które później bolą.
Klara miała żołądek bez dna juz po urodzeniu ☺Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 10:16
Lexi150 wrote:Ledwo żyjemy po nocy ale żyjemy. Dobrze, że Mężu jeszcze w domu.
Moje dziecko w ciągu dnia Aniołek a w nocy drze się w niebogłosy. Teraz tatuś odsypia. Wczoraj odciągnęłam 3 ml siary a dziś już 4. Jest strasznie tłusta więc dobrze. Chociaż troszkę dostanie mojego pokarmu.
Do butli podajemy bebiko ale strasznie się po nim pręży chyba dziś spróbujemy z enfamilem. Te które dokarmiają jak dokładnie to robicie? W sensie że w nocy gotujecie wodę i do ostygnięcia czy jak?
Mamy chyba podobne problemy bo ja nie mam pokarmu albo mam kilka kropel i mały cyca łapie ale nie chce ssać tylko leży. A butlę to i owszem wcina. Ale właśnie leniwy jest.
A wogle ssie trochę cyca twojego czy tylko mleko sztuczne? -
Dzis o 8.05 na swiat przyszla Zuzanna
urodzona sn 4400 i 58 dl
do poki nie wyskoczyla uwierzcie mi krzyczalam ze nie dam rady
marissith, Mila920, lula.91, gezanew, Biedroneczka29, Moniaa, vayn, tysiaa93, Doti87, d84, szara myszka, gorgeous, Lexi150, Tusiaa, Kri lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam tyle pokarmu, że mogłabym pół ulicy wykarmić
jak uda mi opanować laktacje to zacznę znowu karmić piersią. Na razie odciagam i daje z butli, bo Mały nie daje rady ich opróżnić. W lodówce mam już 300ml w pojemniczkach...
Tuli pytałaś się o sposób przechowywania. Ja robię wg tego: http://www.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/zdrowie-matki-i-dziecka/karmienie-piersia/odciaganie-i-przechowywanie-mleka-matki
Położna była w czwartek i ważyła Młodego ogólnie to przybrał w 3 dni 120g i przegonił wagę urodzeniową. A od urodzeniowej do wypisu stracił niecałe 100. Cieszę się, że mam pokarm, i że Młody ma apetyt i wcina, bo on się taki malutki urodził
Poza tym od razu po urodzeniu nie chciał ssać piersi. Położną powiedziała, że ma jeszcze zapas z życia plodowego. A smolke wydalil dopiero na drugi dzień. -
nick nieaktualny