X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na bóle brzuszka położna dziś poleciła mi masaż Shantala - zrobiła to Blance, bo nie mogła zrobić kupy. Kupa zrobiona i śpi jak aniołek, czyli działa :)

201602111680.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marissith wrote:
    Tuli a wiesz, że dieta matki karmiącej to typowo Polski wymysł? Nigdzie na świecie tego nie ma ;) A jem wszystko i będę jadła dopóki nikt mnie nie przekona jak moje wzdęcie od grochu przekłada się na wzdęcie u Niny ;)
    Wiem, bo byłam u doradcy laktacyjnego, dyplomowanego. Doradca też mówi, że dieta matki nie ma tu nic wspólnego z bólem brzucha.
    Zresztą proszę, kolejny artykuł
    http://malgorzatajackowska.com/2015/04/29/cebula-czosnek-i-kalafior-czyli-dieta-mamy-karmiacej-znowu/
    Nie jem glutenu bo mam nietolerancję.

Tysia mamy dawać delicol od najniższej dawki 5 kropli i obserwować.
    A zatem Miar, wiedz, że to nie tylko polski "wymysł| jak to nazywasz.. mam rodzinę za granicą i tam też matki są na diecie..I skoro tak nie ma to wpływu to dlaczego dzieci karmione piersia mają alergię???Od czego??? Poiedział Ci może ten dyplomowany doradca??? Ja tam uważam, że kładą takie kity bo teraz są takie czasy, że kobieta nie umie w pełni poświęcić się dla dziecka i zrezygnowac z czegoś w diecie..to jej się kładzie do głowy ze można wszsytko żeby w ogóle zechciała karmić piersią...a są i takie wygodne co od rezu bromergon i po laktacji..
    Skoro Ty masz nietoleancje glutenu to m,oże Twojej córce szkodzą przyprawy ostre z pizzy??? Albo surowa ciężkostrawna ryba... zławszcza ze sama piszesz ze masz z nią problemy...A przeciez tak prosto...anim obwiniać laktoze wystarczy z sushi zreezygnowac:) na rzecz marchewki gotowanej :P a dopiero potem obwiniać laktozę...
    A tą nietolerancje glutenu to kto stwierdził??? Sama??? Czy alergolog? Masz celiakie????

natalica06 lubi tę wiadomość

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L wrote:
    Ile razy dajecie espumisan w ciągu dnia ???
    Podaje teraz małej 2 x po kropli nie wiem czy to nie za mało ?
    Ile kropli??? 1??? to zdecydowanie za mało :) Ja daję 3xpo 13 kropli

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest różnie, niezależnie od tego co jem. Czasami mam wrażenie, że Pola wstała zwyczajnie lewą noga i wszystko ja wku$&^$^%# :P

Chyba zacznę podawać delicol na próbę. Pręży się, płacze, łzy lecą, oczy spuchnięte kiedy próbuje kupę zrobić, nawet na rękach jej nie umiem uspokoić. Czasami pomagamy jej cisnąć, stękamy razem z nią :P Komicznie to wygląda ale pomaga. Kupki piękne musztardowe czy tam kolor jajecznicy, mimo, że są rzadkie to jest to niesamowity wysiłek dla niej. Zrobi kupkę i nie to dziecko, uśmiecha się, gaworzy, śpi
    Kupkę robi od 2 do nawet 6 razy dziennie, nie liczę kleksów w pampersie

Z kąpielami też jest różnie, zawsze kąpaliśmy codziennie o 19, a teraz między 18 a 21..... staramy się codziennie, ale coraz częściej wychodzi nam co 2 dzień. Pola tak krzyczy, już przemilczę jak wygląda rozbieranie jej do kąpieli a później ubieranie

A cioteczki! Moja niunia dzisiaj kończy 2 miesiące.. <3 Niesamowicie ten czas ucieka
    No nic do "magicznego" 3 miesiąca jeszcze 1 nam został, zobaczymy ile w tym prawdy.

1zdp3zt.jpg

tysiaa93, marissith, tulipanna, Mila920, d84, L, Lexi150, Kri lubią tę wiadomość

• tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten delicol daję od wczoraj, na ulotce jest ze przed każdym karmieniem, oby działał :)
    A espumisan narazie odstawilam.
    Wszystkiego dobrego dla Poli :D

vayn lubi tę wiadomość

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    A zatem Miar, wiedz, że to nie tylko polski "wymysł| jak to nazywasz.. mam rodzinę za granicą i tam też matki są na diecie..I skoro tak nie ma to wpływu to dlaczego dzieci karmione piersia mają alergię???Od czego??? Poiedział Ci może ten dyplomowany doradca??? Ja tam uważam, że kładą takie kity bo teraz są takie czasy, że kobieta nie umie w pełni poświęcić się dla dziecka i zrezygnowac z czegoś w diecie..to jej się kładzie do głowy ze można wszsytko żeby w ogóle zechciała karmić piersią...a są i takie wygodne co od rezu bromergon i po laktacji..
    Skoro Ty masz nietoleancje glutenu to m,oże Twojej córce szkodzą przyprawy ostre z pizzy??? Albo surowa ciężkostrawna ryba... zławszcza ze sama piszesz ze masz z nią problemy...A przeciez tak prosto...anim obwiniać laktoze wystarczy z sushi zreezygnowac:) na rzecz marchewki gotowanej :P a dopiero potem obwiniać laktozę...
    A tą nietolerancje glutenu to kto stwierdził??? Sama??? Czy alergolog? Masz celiakie????
    Ja mam znajome we Francji i tam nikt nie słyszał o specjalnej diecie :D nie mówiąc już o Skandynawii. Tylko u nas jest taki wymysł, żeby na wszelki wypadek nic nie jeść :D
    Alergia objawia się nie tylko bólem brzucha ale też zmianami na skórze. Nie mam zamiaru popadać w obłęd i szukać u Niny alergii na wszystko po kolei. Chcę dostarczać dziecku wszystkich witamin i minerałów zawartych w moim jedzeniu. I nie rozumiem tego pędu matki polki udręczonej. Skoro podejrzenie jest nietolerancji laktozy i na to są leki to czemu mam rezygnować z sushi? Jak to sprawi, że w moim mleku będzie mniej laktozy? No nijak. Serio nie rozumiem.
    Nietolerancję glutenu stwierdził lekarz. Nie mam celiakii.

• tulipanna Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marissith wrote:
    Ja mam znajome we Francji i tam nikt nie słyszał o specjalnej diecie :D nie mówiąc już o Skandynawii. Tylko u nas jest taki wymysł, żeby na wszelki wypadek nic nie jeść :D
    Alergia objawia się nie tylko bólem brzucha ale też zmianami na skórze. Nie mam zamiaru popadać w obłęd i szukać u Niny alergii na wszystko po kolei. Chcę dostarczać dziecku wszystkich witamin i minerałów zawartych w moim jedzeniu. I nie rozumiem tego pędu matki polki udręczonej. Skoro podejrzenie jest nietolerancji laktozy i na to są leki to czemu mam rezygnować z sushi? Jak to sprawi, że w moim mleku będzie mniej laktozy? No nijak. Serio nie rozumiem.
    Nietolerancję glutenu stwierdził lekarz. Nie mam celiakii.
    Mari, wierz mi że wiem czym się objawia alergi\, bo mam ją własnie od urodzenia :) Nie chodzi o matkę udręczoną.. chyba łatwiej Tobie zrezygnować z cieżkostrawnej surowej ryby i zoabczyć ze małej nie jest przypadkiem lepiej niż podejrzewać laktozę i pchać w nią leki :) chodzi mi wyłącznie o kolejniość działania...:)
    A jestem bardzo ciekawa jakiej specjalności lekarz stwierdziła Ci nietolerancję glutenu i jakie badania w tym kierunku wykonał????

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vayn, Pola wspaniała, tak już "kumato wygląda" :)
    Widzę ze u Ciebie (a raczej Poli) sprawdza się body na zakładki :) Mojej Jagodzie całe barki wychodza w takich body..

vayn lubi tę wiadomość

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    Mari, wierz mi że wiem czym się objawia alergi\, bo mam ją własnie od urodzenia :) Nie chodzi o matkę udręczoną.. chyba łatwiej Tobie zrezygnować z cieżkostrawnej surowej ryby i zoabczyć ze małej nie jest przypadkiem lepiej niż podejrzewać laktozę i pchać w nią leki :) chodzi mi wyłącznie o kolejniość działania...:)
    A jestem bardzo ciekawa jakiej specjalności lekarz stwierdziła Ci nietolerancję glutenu i jakie badania w tym kierunku wykonał????
    Tuli no po prostu cobyś tutaj nie pisała nie przekonasz mnie. Chyba, że masz jakieś argumenty poparte badaniami naukowymi to wklejaj śmiało, z chęcią poczytam. Zresztą Nina jest wesołym dzieckiem, centralnie wyluzowanym, nie płacze. Jedynie co to cuduje podczas jedzenia. Dzisiaj dałam delicol i obserwuję.
    P.S. espumisan to też lek a nie woda różana tak a propos pchania leków w dziecko ;)

• d84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vayn a macie odpowiednią temperaturę w miejscu gdzie kąpiecie małą i wody?? Bo z reguły większość dzieci uwielbia kąpiele o ile nie jest im za zimno itp.
    Czytałam też gdzieś że czasem jak dzieci mają kolki i akurat w jej trakcie się chce je wykąpać to się strasznie drą przy kąpieli.

Znajomi polecili mi (nie wiem czy ktoś już coś o tym pisał) na trądziki i potówki krochmal.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza Blanka wyje jak opetana jak ja wyjmujemy z wody podobno pomaga masaż ciepła oliwka po kąpieli. Dziś podgrzeje i zobaczymy czy działa :-) a na potowki i trądzik nic nie robiliśmy samo schodzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 14:53

201602111680.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój też płakał po kąpieli ale teraz używam większego ręcznika i całego go owijam i jest spokój do czasu ubierania czapki :)

http://tatowymokiem.blogspot.com/2014/08/sab-simplex-kontra-espumisan-bobotic.html fajne podsumowanie dawkowania specyfików na kolki

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Biedroneczka29 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja malutka tez płakała podczas kąpieli wiec robimy cieplejsza wodę i jest teraz dobrze.Dziewczyny dajecie cycka na każde zawołanie czy przetrzymujecie i np co dwie godz??
    Wasze maluchu śpią z Wami czy w łóżeczkach?bo moja na lozeczko ma uczulenie nie chce w nim spac :/ i spi z nami.Dzislaja u Was szumisie bo u mnie niestety nie robi żadnego wrażenia na moim dziecku.Zadowolona jestem z pojemnika na brudne pieluszki faktycznie nic z niego nie czuc :)

Sofija <3
    Udalo sie w <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu :)
    201602294556.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ogólnie lubi kąpiel ale nie lubi mycia główki, najfajniejszy moment dla niej to otulenie w duży reczniczek :D Cyca daję na zawołanie, mała śpi w swoim łóżeczku ale często zasypia ze mną więc ją przenoszę. Szumis pomaga jej zasnąć albo gdy widzę że się kręci i włączę szumisia to udaje jej się dospac dalej, oczywiście nie zawsze. Ogólnie jestem zadowolona, że go kupiłam.

Udało mi się zafarbowac odrosty a mała nadal śpi, bałam sie ze się obudzi w trakcie ale na szczęście nie, jupi, od razu lepiej się czuję :D

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Zosia_wop Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos chyba jest w tych alergiach wykrywanych w pl...
    Wklejam link, w skrócie znajdziecie info o tym, ze w Polsce 20% preparatów do żywienia niemowląt to produkty dla alergikow, a w innych krajach UE nie jest wyższy niz 5% ...
    Czytałam tez gdzieś indziej o nadużywaniu w Polsce terminu nadmiernego napięcia mięśniowego u niemowląt...

http://www.hafija.pl/2012/06/breastfeeding-and-the-use-of-human-milk.html

hchy0tc79jyv0psk.png

https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • gorgeous Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka29 wrote:
    Moja malutka tez płakała podczas kąpieli wiec robimy cieplejsza wodę i jest teraz dobrze.Dziewczyny dajecie cycka na każde zawołanie czy przetrzymujecie i np co dwie godz??
    Wasze maluchu śpią z Wami czy w łóżeczkach?bo moja na lozeczko ma uczulenie nie chce w nim spac :/ i spi z nami.Dzislaja u Was szumisie bo u mnie niestety nie robi żadnego wrażenia na moim dziecku.Zadowolona jestem z pojemnika na brudne pieluszki faktycznie nic z niego nie czuc :)

Ja karmię na żądanie, ale mały jak zaśnie to potrafi przespać 3-4 godziny. Jaś najczęściej zasypia w koszu Mojżesza (w łóżeczku na razie spał może ze 2 razy) i na naszym łóżku, tylko w nocy czasami wezmę go do nas, ale staram się odkładać, jak nie przysnę. Z Szumisiem sprawa wygląda tak, że czasami działa, a czasami trzeba go wyłączyć i dopiero wtedy Jaś zasypia. ;-)

dxom9vvj2dzo2yyb.png
  • L Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    Ile kropli??? 1??? to zdecydowanie za mało :) Ja daję 3xpo 13 kropli

Dzięki Tuli , nie dopisałam ilości miało być 5 kropli :-)

tulipanna lubi tę wiadomość

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja póki co śpię osobno z małym w salonie na kanapie, on w leżaczku bujaczku tiny love, za jakiś czas przeniesiemy się do jego pokoju do łóżeczka - taki był plan pierwotny ale że miałam nieplanowaną cc a tam zakupiliśmy taki rozkładany fotelo materac dla mnie, ciężko mi na początku byłoby z niego wstać.

Jutro idziemy się ważyć do położnej,a potem mamy ortopedę - trzymajcie kciuki.A ja jeszcze skoro świt na 2gi koniec miasta do endo.

Mam pytanie do tych którym pogorszył się wzrok w trakcie ciąży poprawił się Wam już??? Mi nie, mam okulary 0,5 a teraz nie jestem wstanie w nich przeczytać tekstu na paskach w tv ;/ umówiłam się na kontrole do okulisty w maju, żeby te 3 miechy po porodzie były.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka29 wrote:
    Dziewczyny dajecie cycka na każde zawołanie czy przetrzymujecie i np co dwie godz??
    Wasze maluchu śpią z Wami czy w łóżeczkach?bo moja na lozeczko ma uczulenie nie chce w nim spac :/ i spi z nami.:)
    Moja jak zaśnie ti śpi ok 3-4 godzin. Karmię co 2-3 h. Ale czasem jest tak ze i po godzinie od karmienia mała chce choć troszkę pociumkać. Ja nie dopajam woda ani herbatka mi i może mała ma chęć na coś do picia i temu domaga się cycka.
    Staram się cały czas odkładać do łóżeczka. W dzień śpi w nim elegancko. W południe czasami zostawiam ja na moim łóżku ale bardzo rzadko. W nocy fo 3 śpi w łóżeczku. Ale jakoś o tej godzinie na pobudke i ciężko mi ją strasznie uśpić... wtedy biorę ja do siebie i śpimy tak se do 6-7 rano. Ona czuje bliskość i ja jestem zadowolona.
    Powiem szczerze że ja swojej niuni za bardzo na rączkach nie noszę. Zawsze staram się odkładać albo do łóżeczka. Albo jak nie śpi to kładę obok siebie ba łóżku przewijak ją na nim i gadam z nią o dupę rękach hehe

• L Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szumisia nie mamy , coś tam zanucę małej do snu i nawet zasypia oczywiście nie zawsze. mała śpi ze mną w łóżku a mąż zostal oddelegowany do drugiego pokoju :-P Ada zazwyczaj budzi się co 2 h na jedzenie i szczerze to nie mam siły ciagle do łóżeczka wstawać wiem, że to zle ale teraz myślę o tym by jak najwiecej w nocy wypocząć. Jak będzie dłużej przesypiać to łóżeczko wróci do łask ;-P Mąż się śmieje , że czuje się jak kawaler...ale przynajmniej śpi całą noc. Ja tam wcale się nie czuje jak panna z dzieckiem przy piersi :-D

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
‹‹ 1566 1567 1568 1569 1570 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ