Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
D ja miałam kalarepkę w składzie jarzynowej ze słoiczka więc podejrzewam że ugotowana była.
Kri jak dobrze to rozegrasz to możesz nawet w przeciągu 2 tygodni wprowadzić posiłek stały. Wprowadzisz np. ziemniaka, buraka, pietruszkę, marchewkę i z tego można już fajną zupkę ugotować jako całe danie i dodać troszkę mięska później. Pod warunkiem, że Wojtuś będzie chciał współpracować z łyżeczkąBo my czasami swoje a dzieciaki swoje
-
nick nieaktualnyMy też jemy słoiczki i nie mam sobie nic do zarzucenia. Mimo, że osoby które dzieci nie mają mi mądrują że oni słyszeli że to gówno
Trzeba patrzeć co mają w składzie, tak samo jest z kaszkami.. są kaszki i kaszki
Co do warzyw.... Pola je tylko te z supermartketu. Takich prosto z grządki no za cholerę.. łyżeczka, dwie i dowidzenia. A zupkę na takich sklepowych to wtranżoli 120-150ml. Deserek różnie albo 1/2 słoiczka albo cały, zależy jaki smak się trafi.
Kalarepkę dodawałam do zupy z króliczkiem. W weekend testujemy pomidorową z żółtkiem -
Vayn. Pomidorki takie sierpniowe kocham i tak mnie kuszą, ale się naczytałam że dopiero po 8 m-cu. Ty tak intuicyjnie czy gdzieś wyczytałaś, że jednak mogę pół roczniakowi podać takiego słodziutkieeeegoo, dojrzałegoooooo, czerwoniutkiego, pachnącego pomidorka wprost z krzaczka
(ślinka mi leci)
-
My parownik mamy z Lidla z tym ze moj tato juz go 2 razy naprawiał
Chrzciny robiliśmy wlasnie jak ktos napisał po to zeby dziecko nie było wykluczone w szkole, ja sama miałam chłopaka w klasie, który na religie nie chodził i zawsze byl to "ten co nie chodzi" dzieci sa okrutne i jedni rodzice wytłumaczą, a drudzy beda podjudzać takie to nasze społeczeństwo i druga sprawa Komunia i bycie odludkiem i jedynym który nie przystępuje...ale jesli nie bedzie chciała chodzić na religie to zmuszać nie bede. Znajomi nie ochrzcili syna chca zeby wybrał sam i mi to obojętne, nikogo nie namawiam, nie wyśmiewam. A z menu mieliśmy tylko obiad, ciasto 4 kawalko na osobę,tort, napoje, kawa, herbata i lody i nawet lody były takie na dopchanie i jeszcze placek rozdawaliśmy bo nie zjedli (było chyba 14-15 osob juz nie chce mi sie liczyć)
Tez daje słoiczki czasem np wczoraj zapomniałam rozmrozić swojego i otworzyłam cukinie z ziemniakiem, totalnie inny smak niz ten moj wyrób, jutro zamierzam ugotować sama, owoców dobrych nie mam nie pryskanych, z reszta banana nie wyhoduje w ogródku, kupiłam maliny na bazarku pan mówił ze nie pryskane (pomroziłam na zimę tez)słoiczki troche mnie drogo wychodzą jak na jedna, dwie łyżki, otwieram wyrzucam...stad wole zrobić sama, noooo i mam 4 paletki od teściowej tez trzeba zjesc w końcuzaraz trzeba wprowadzać grudki, z reszta jak usiądzie chce robic blw i docelowo mamy jeść wspólne obiady, zobaczymy co z tego wyjdzie
-
A po chrzcie Florki wiem czemu ludzie robią to tak wcześnie - duzo łatwiej z takim śpiącym maluchem niz borykającym straszakiem, zauważyłam zasadę, ze im starsze dziecko tym wiecej hałasu i płaczu
gorgeous lubi tę wiadomość
-
Ponoć wg najnowszych zaleceń po 6 miesiącu można podawać w zasadzie wszystko (z pewnymi wyjątkami) ale ostrożnie i z głową.
No też chciałam żeby Igor był większy a teraz jak tak myślę to z takim maleńkim dzieckiem mniej problemów na chrzcinach -
nick nieaktualnyA jakoś tak poleciałyśmy z tym rozszerzaniem
zupy gotuję na bazie - marchew, pietruszka, ziemniak + mięsko + jakieś inne warzywko. I tak 3 dni, po 3 dniach dniach do bazy dokładam co innego.
Ostatnio daliśmy jej polizać ogórka kiszonego, no aż się trzepała tak smakowało
Ogólnie taka skoro jest do nowości, codziennie obiadek i deserek...a nadal nic nie przybiera
Nie wiem kurde może jej wprowadzę raz dziennie butle mm i ruszy to w końcu.
Z pomidorówką to różnie, na necie podają przedziały od: po 6mc aż do po 12mcu
Super, że Madzia uzbierała potrzebną kwotę. Wstyd się przyznać, ale ja dopiero odkąd sama jestem mamą to zaczęłam pomagać. Co miesiąc wspieram kilkoro dzieciaczków. -
Vayn a Polcia juz zdrowa? Moze ma taki przestój? Moze fajnej czas na regeneracje bo to chyba mało czasu minelo? Pamietaj, ze warzywa to mało kcal, w tym okresie dzieci tez przybierają gorzej. Kiedys e-ness chyba pisała Że pierwszej córce po 6 mcu o ile dobrze pamieyam zaczęła dawać mm, bo przybierała słabo i to nic nie dało
-
nick nieaktualny
-
Moje Dziecko wyraźnie polubiło piosenkę z ramówki jesiennej tvn. Uśmiecha się jak ją słyszy. Ale dziś po południu zaskoczył mnie nieziemsko. Spał sobie na macie na brzuszku, ja oglądałam tv no i ramówka leci. Patrzę a on podniósł się momentalnie, oczy jak 5 zł i zaczął się gibać prawo-lewo z uśmiechem
https://www.youtube.com/watch?v=L0TvnWRSyr4
-
Lexi-ja mam pytanie: ipe godzin na dobe Twoj Igus spi??Ja dzis pierwszy raz dalam kasze na noc zobaczymy jak pospi bo ostatnio to horror... Co 1,5 h sie budzi i cyc.. Zaden smok zadna butla z woda tylko cyc. Nie sadze ze glodna to chyba po prostu mega skok. Bo zaczela pic z butli,podnosic sie na tych stopach, zaczela plakac po przebijdzeniu,budzi sie duuuzo w nocy,niby spi,oczy zamkniete a orzyczy, siedzi mega prosto i stabilnie.
-
U nas tez ostatnio bardzo słaby sen i tez tak sie bydzi ma śpiąco z rykiem zawsze wtedy zaswiecamy światło ja trzymam a mąż do niej gada i jakos sie budzi. Koleżanki raz syn tak miał w okolicach 10mca, ze w ogole sie nie budził przez 15 nim wystraszyli sie i pojechali na IP i jak wyszli z auta to przestał płakać, lekarz powiedział ze moze od zębów, nadmiaru wrażeń