Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry kochane

Pianistko oby dziś u Ciebie było spokojnie! Ja chyba bym wzięła to zwolnienie do czwartku mimo wszystko
Justi ale historia! Kochana, kciuki za Ciebie trzymam. Niech rośnie zdrowo maleństwo
Zoasiu bezpiecznej podróży i udanego wyjazdu kochana
Dla wszystkich udanego dnia oczywiście
U mnie zatoki chyba poległy. Mam paskudny ropny katar i jak za dwa dni nic lepiej nie będzie, to jednak lekarz. Na razie inhalacje dają radę
zosiaaa lubi tę wiadomość
Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]

-
No ja mam w grafiku do pracy jedynie poniedziałek i wtorek więc te 2 dni wezmę wolne
Szef się wścieknie, trudno... nie jest pępkiem świata... 
Póki co nawet brązowe plamienie zniknęło
Idę zjeść tosty
Ale się wczoraj objadłam
mąż zrobił nuggetsy (frytownica to jego ulubiony sprzęt w kuchni)
dorobiłam sosik czosnkowy
mniaaaam 
-
Pianistka wrote:Ale się wczoraj objadłam
mąż zrobił nuggetsy (frytownica to jego ulubiony sprzęt w kuchni)
dorobiłam sosik czosnkowy
mniaaaam 
U mnie dziś mąż umył frytkownice i wymienił olej, więc robię do obiadu kulki ziemniaczane
Sosik czosnkowy też mam, także będę kurować nim zatoki 

-
Oj tak.....kratki
Jeszcze nie dawno je jadłam
Wiecie,że moja szwagierka je te snacki z cukrem pudrem? Może i wy tak jecie, ale zawsze takie nagusieńkie....Aaaaaa, muszę zerknąć czy są jeszcze w polskim sklepie
Ostatnio u mnie były

-
Doti, mój mąż też na nie mówi okienka!

Kupę lat nie było ich w sklepach ale teraz są bo zawsze gdy szwagier męża przyjeżdża z Polski to nam przywozi
Skierka, fakt, ludzie jedzą dziwacznie ale żeby z cukrem pudrem?! Nieee
Ja tak na sucho zawsze jem 
U mnie w domu jak były pierogi z serem i jadło się ze śmietaną, to śmietanę wszyscy posypywali cukrem, a ja znam ludzi którzy posypują śmietanę solą! M. in mój mąż
Albo np jak jemy tortille to ja używam sosu słodko kwaśnego lub mango curry. Ewentualnie czosnkowego, ale znam osoby które najpierw smarują tortille śmietaną!
Skierka lubi tę wiadomość
-
To taki chyba największy dla mnie szok był jak mnie teściowa uraczyła pierogami ruskimi
To była taka historia, że męża poznałam tu, w Uk. Zaszłam w ciąże i w 4 miesiącu podjęliśmy próbę powrotu do Pl. Miałam wtedy poznać moją teściową. Ponieważ ja w ciąży, to tak mi chciała dogodzić i podpytywała, co ugotować. To mówię pierogi ruskie, bo dawno nie jadłam, a naszło mnie wtedy. Po 24h jazdy do Pl byłam już na prawdę głodna i tak mnie cieszyły te pierogi, ale jakże mocno się rozczarowałam....Otóż u mojego męża pierogi ruskie są z boczkiem w farszu i majerankiem (poza twarogiem i ziemniakami), a na dobicie, je się to ze śmietaną i cukrem
O matko!!!! Jaka to była męka! U mnie są zawsze z cebulką i bez majeranku i boczku i takich mi się chciało...no numer nie z tej ziemi
Pianistka lubi tę wiadomość

-
Skierka xD Ale numer
te pierogi to faktycznie problem 
U mnie ruskich się w domu nie jadło wcale, a z serem twarogowym, troszkę ziemniaków + cukier
takie deserowe na słodko. No i pamiętam jak po jakimś czasie naszego małżeństwa chciałam mężowi dogodzić i pierwszy raz w życiu zabrałam się za pierogi
A u niego w domu jak na złość, nie jadło się z serem na słodko tylko ruskie
No i się nie dogadaliśmy
Zapytałam czy chce pierogi takie z twarogiem, to powiedział że tak! No to ja zadowolona nawaliłam do farszu cukru... wrócił z pracy, spróbował (a ja lepiłam te pierogi przez kilka godzin - wiadomo, debiut), zjadł jednego i więcej nie chciał. powiedział że to nie są prawdziwe pierogi! Pamiętam jak się pobeczałam xD Ale wiadomo, początki...
Teraz już wiem, że dla męża pierogi z twarogiem mają być z cebulką przysmażaną na smalczyku ze skwareczkami, dużo soli i pieprzu i ZERO CUKRU
-
nick nieaktualnyJa je do teraz jem;) oczywiście że je kupisz w Szczecinie nawet w żabce widziałam;)Doti87 wrote:Oooo ja pamiętam te snacki. Uwielbiałam je hihihihihi
Jak byłam mała mówiłam mamie żeby mi zrobiła "okienka "bo Tak wyglądały hihihihihi ale mi przypomniałas dzieciństwo.. Ciekawe czy idzie gdzieś je Jeszcze kupić hmm
-
nick nieaktualnyOryginalne ruskie pierogi dostałaśSkierka wrote:To taki chyba największy dla mnie szok był jak mnie teściowa uraczyła pierogami ruskimi
To była taka historia, że męża poznałam tu, w Uk. Zaszłam w ciąże i w 4 miesiącu podjęliśmy próbę powrotu do Pl. Miałam wtedy poznać moją teściową. Ponieważ ja w ciąży, to tak mi chciała dogodzić i podpytywała, co ugotować. To mówię pierogi ruskie, bo dawno nie jadłam, a naszło mnie wtedy. Po 24h jazdy do Pl byłam już na prawdę głodna i tak mnie cieszyły te pierogi, ale jakże mocno się rozczarowałam....Otóż u mojego męża pierogi ruskie są z boczkiem w farszu i majerankiem (poza twarogiem i ziemniakami), a na dobicie, je się to ze śmietaną i cukrem
O matko!!!! Jaka to była męka! U mnie są zawsze z cebulką i bez majeranku i boczku i takich mi się chciało...no numer nie z tej ziemi 

A kiełbasę z grilla jadłyscie kiedyś że śmietaną, ja nie bylam przekonana ale spróbowałam i pycha!
frytki z majonezem moje ulubione połączenie. Jem też placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem
wiem że niektórzy tak nie jedzą
-
Placki ziemniaczane ja jem zawsze ze śmietaną i cukrem
pyyycha
Kiełbasy ze smietaną nigdy nie próbowałam
frytki z majonezem zjem choć nie jest to moja ulubiona wersja frytek 
Ale jestem ciekawa czy próbowałyście kiedyś kanapki z serem żółtym i dżemem
Meeeega
-
Hahaha Pianistko
To u mnie tak było barszczem czerwonym zabielanym. W moim domu jadło się taki czysty ze śmietaną, a obok na talerzy ziemniaczki z cebulką. No i mówię mężowi,że może ugotuję, ale bez większego tłumaczenia. Po prostu barszcz czerwony zabielany. On,że ok. Zrobiłam, wołam, a on grzebie łyżką i pyta gdzie wiórki?
Ja w szoku, jakie wiórki? W końcu wyszło na to,że spodziewał się barszczu ukraińskiego
No ok. Na drugi raz gotują barszcz ukraiński. Dopieszczam, staram się (tak jak Ty z tymi pierogami) podaję, a on znowu grzebie z miną nieco dziwną....pytam co jest nie tak? "Nie lubię fasoli"
Nosz k**** trafiło mnie
Od tamtej pory o wszystko pytam, żeby nie było,że coś nie jest tak. Fakt,że po tych kilku latach mąż dużo polubił z mojej kuchni, ale te początki

-
Tak Skierka, na początku jest dużo śmiechu
xD xD rozwaliłaś mnie fasolą
Ale faktycznie tak się zdarza 
A skoro poznaliście się w Uk to domyslam się że pochodzicie z kompletnie różnych rejonów Polski co jest zrozumiałe.. Ale ja i mój mąż mieszkaliśmy 30 km od siebie

U mnie jest taka różnica z pomidorową... Mój mąż lubi pomidorową taką czerwoną, z pomidorami z puszki, przecierem i czym tam jeszcze, a ja lubię taką ze śmietaną ledwo co pomarańczową
I zawsze robię jedną bazę, nalewam sobie i potem dopiero dodaję pomidorów do jego wersji 
No i uwielbiam zupę owocową tzw "owocówka"
No i kiedyś byłam chora i pytam D. "kochanie, zrobisz mi owocówkę?" A on na to "jak ja bym Ci zrobił to byś nie zjadła"... pytam "dlaczego?" a on na to "bo by była z mięsem"...
Tak właśnie myśli mój mąż... a spróbuj na obiad zupę zrobić xD To powie że się napił i zapyta co na obiad
-
Frytki jadam tylko ze śmietaną kwaśną i tak nauczyłam dzieci
Mąż na to patrzy dziwnie, ale cóż...tak mam. Placki ziemniaczane z cukrem, albo tylko z kwaśną śmietaną
Kiełbasy ze śmietaną Agnesia nigdy nie próbowałam, choć pewnie by u mnie przeszło to, b lubie śmietanę
A ser żółty dżemem jadłam, ale nie przepadam
Fajnie tak posłuchać czasem co inni jedzą

-
Pianistko hahaha...przy pasztecie i dżemie wymiękam
Ale wiesz, mój mąż też zupy nie traktuje jako obiad, bo twierdzi,że to do picia jest
Na szczęście jest taki,że jak robię coś, czego on nie zje, albo się nie naje,to sam zadba o siebie. No, czasem gotuję na 2 gary
No i fakt...ja Kielczanka, a mój z granicy polsko-niemieckiej, więc dwa różne światy

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH