X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze aplikacja HiMommy jest fajna, codziennie dostaje się wiadomość od maluszka :)

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tydzień 18

O Dziecku

Twoje dziecko mierzy około 14 do 18 cm (5 1/2 – 7 cali) i waży około 200 gramów (7 uncji).
    Głowa dziecka w dalszym ciągu porasta włoskami. W płucach pojawiają się pęcherzyki powietrza. Dziecko ćwiczy oddychanie poprzez nabieranie wód płodowych do płuc. Zabawa ta pomaga w rozwoju płuc.
    Dziecko jest teraz szczególnie aktywne. Ma wciąż mnóstwo miejsca w pęcherzu płodowym, może swobodnie się poruszać, wiercić, kopać, okładać piąstkami, siedzieć ze skrzyżowanymi nóżkami lub nawet robić fikołki. Jest już coraz bardziej wrażliwe na bodźce ze świata zewnętrznego. Jeśli skierujesz na brzuszek promienie światła, dziecko może już dostrzec jego ciepły blask.
    Prawdopodobnie Twoje dziecko potrafi już słyszeć. Wewnętrzne ucho wykształciło się już na tyle, że może odbierać sygnały dzwiękowe. Również część mózgu odpowiedzialna za odbieranie sygnałów dzwiękowych rozwija się teraz bardzo intensywnie. Dziecko przyzwyczaja się do odgłosu bicia Twojego serca i krwi płynącej przez pępowinę. Mimo tych nieustannych hałasów wewnątrz, głośny dzwięk dochodzący z zewnątrz może zaskoczyć bądź nawet przestraszyć Twoje dziecko.
    Jeśli Twoje dziecko to dziewczynka jej macica i jajniki są już wykształcone i znajdują się we właściwym miejscu. U chłopców rozwiją się gruczoł krokowy (prostata).

O Tobie

Ten tydzień może okazać się dla Ciebie wyjątkowym, ponieważ możesz już poczuć ruchy dziecka! Jeśli jednak jeszcze ich nie czujesz, nie martw się, przyjdzie jeszcze na to czas. Część kobiet nie wyczuwają ruchów dziecka nawet do 26 tygodnia, kiedy to stają się one na tyle wyraźne i charakterystyczne, że trudno je pomylić z czymś innym.
    Średni przyrost wagi kobiety do tego czasu wynosi pomiędzy 3.5 a 5.8 kg. W tym okresie możesz odczuwać zwiększony apetyt. Zwracaj teraz szczególną uwagę na to co jesz. Wybieraj produkty odżywcze i energetyczne, zamiast zapychać się pustymi kaloriami, np. chipsami, frytkami, cukierkami. Nie przynoszą one ani Tobie i ani dziecku żadnych korzyści, a jedynie zwiększają wagę Twojego ciała, obniżając sprawność fizyczną i dobre samopoczucie.
    Od teraz do końca ciąży unikaj spania na wznak (na plecach), wybieraj pozycję na boku. Leżąc na plecach przez dłuższy czas Twoja powiększona macica może powodować zbyt duży nacisk na żyłę główną, blokując tym samym swobodny przepływ krwi do serca.
    W układzie krwionośnym zachodzą teraz wielkie zmiany. W tym trymestrze Twoje ciśnienie krwi będzie zapewne niższe niż zazwyczaj. Aby zapobiec zawrotom głowy i zasłabnięciom, unikaj gwałtownego wstawania z pozycji leżącej lub siedzącej.
    Możesz zacząć odczuwać ból pleców, gdyż wraz z powiększającym się brzuszkiem przesuwa się środek ciężkości w skutek czego na kręgosłupie spoczywa coraz większy ciężar.
    Zwiększający się ciężar ciała i masa dziecka naciskają również na odbyt, co może powodować hemoroidy. Jeśli problem ten nadmiernie Ci dokucza, porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.

tysiaa93 lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja np nie miałam żadnych przeczuć :P jeszcze nie wiem co będzie na 100% ale już niedługo.
    Ja patrzę na mama-zone lub parenting.pl

Dziewczyny co Wam pomaga na zaparcia?? bo "stekać" - przeć to chyba nie można...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2015, 13:21

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka dziękuję dobra kobieto :)

Mi na zaparcia pomaga mleko i płatki czekoladowe :D

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie Tysiaa przez prawie cały tydzień jadłam zimne mleko z płatkami czekoladowymi i może na początku pomagało a teraz to jest mi niedobrze po tym hehe :D

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusiaa na mnie dziala jogurt acticia a po nim kawa inka. Takie zakonczenie sniadania sobie robie i po 20 min ide grzecznie do toalety ;)

• tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihi jak nie pójdzie dołem, to pójdzie górą :D

Tusiaa lubi tę wiadomość

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Joanna_88 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A próbowałaś najzwyklejszy błonnik z apteki (nie żaden środek na odchudzanie gdzie poza błonnikiem są jeszcze jakieś inne składniki) do rozpuszczenia w wodzie, soku, maślance? Stosujesz regularnie dwa razy dziennie. Trzeba potem taką miksturę solidnie popić. Najważniejsze - działa!

Kobietki, a pijecie kawę w ciąży?

ex2bx1hp35w324su.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zawsze mam ochotę na kawę, ale jak już się pojawi to piję. Lekarka mówiła że można nawet do 3 filiżanek dziennie, ale oczywiście z mleczkiem.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Iriss Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna, ja pije kawę taką filtrowaną z ekspresu, ale nie codziennie. Lekarz mi pozwolił. Czasami przy ciśnieniu 90/60, 100/60 nie da się inaczej ;P
    Ale moja kawa to: pól filiżanki w/w kawy i reszta mleka roślinnego ;P

h84fe6ydttjiala2.png
  • tysiaa93 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cappuccino piję bo mocniejszej kawy nigdy nie lubiłam :)

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ponawiam moje zapytanie o tę tabelkę - mamy coś takiego dla lutówek? Jestem ciekawa ile już mamy potwierdzonych wstępnie dziewczynek a ile chłopców :) Ostatnio koleżanka mówiła, że sami chłopcy się rodzą ;)

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Iriss Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia, pamiętaj dużo pić skoro masz problem z zaparciami... U mnie kawka działa automatycznie tak, że po 5min jestem w toalecie :P. Ale u mnie problemów (na szczęście) z zaparciami nie ma na razie.

h84fe6ydttjiala2.png
  • Joanna_88 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam takie niskie ciśnienie, czasami aż zawroty głowy od tego

ex2bx1hp35w324su.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też mam zaparcia :( póki co sprawdza się magnez i codziennie jem owoce, jak już jest tragedia to czopki glicerynowe, ale są też naturalne wlewki na bazie propolisu

• Tusiaa Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawy nie piję odkąd jestemw ciazy jakoś nie podchodzi mi :D Po kawie Ince wylądowałbym z głową w kibelku . Nigdy jej nie lubiłam :)
    W sumie ostatnio to jem sliwki świeże i jabłka. Fakt mało wody piję bo mi jest niedobrze po niej. Ale jestem wybredna. Chyba wypróbuję jogurt aktivia i zwykłe naturalne jogurty . Tylko jest problem bo sie do sklepu nie chce jechać :D
    Wczoraj rano myslałam, że sie udało i że wszystko wyszło.. ale niestety i tak musiałam chodzić przez pół dnia :P

Podziwiam te dziewczyny które piją duzo wody ... Może zrobię sok jakbłkowy ale komu by sie chciało myc sokowirówkę hehe ale leń ze mnie aż mi wstyd :D

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka nie widziałam takiej tableki szczerze mówiąc :)

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • Joanna_88 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam takie pytanie jeszcze, polecacie jakieś fajne sklepy dla kobiet z odzieżą ciążową? Bo te które ja widziałam to albo mega drogie, albo moda jak dla starszych pań :P Jedynie H&M jest przyzwoite

ex2bx1hp35w324su.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka nie mamy takiej tabelki, sporo dziewczyn i tak przeniosło się na drugie forum :)

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna póki co jeszcze garderoby nie zmieniłam bo się we wszystko mieszcze :P i nie znam takich sklepów z odzieżą ciązową. Może gdzieś w lumpeksie by cos się wyszperało :) Jakąś tuniczkę. No właśnie u mnie w mieście chyba nie ma takiego sklepu bynajmniej nie widziałam. Ciekawe w czym będę chodzić w zimie :D

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
‹‹ 675 676 677 678 679 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ