WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Laleczki! Z ta iloscia plynow w ciagu dnia to tez nie przesadzajcie,bo zwiekszanie lozyska wodnego w organizmie grozi wzrostem cisnienia i bolami glowy.
    Mnie dalej plecuchy bola..od szyi po kosc ogonowa..ale to taki uroczu bol bo Hankowy :-)
    Co do paracetamolu to jest to jakoes wielkoe lobby farmaceutyczne i ja nie wierze.. Ja wierze w stara polska pyralgine ktora od lat jest na naszym rynku a nie cudactwa ze stanow:) amerykanie juz podobno odchodza od stosowania paracetamolu bo szkodzi:)

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Zosia_wop Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna - rowniez gratuluje synka :)
    Chyba norma z anestezjologami w polskich szpitalach, poza tym czy bedzie mu sie chciało przyjść do "jakiegoś tam byle" porodu to juz kolejna sprawa. Ja raczej nie zamierzam skorzystać, ale u mnie kosztuje podobno 500zl

hchy0tc79jyv0psk.png

https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • Fleur-de-lis Przyjaciółka

Wysłany: 2 września 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deliliah wrote:
    Dziewczyny, zrobiłam sobie taką listę, co "niby" powinien posiadać mój wózek ;) Mam stwierdziła, że w moimi wymaganiami, to jeszcze takiego nie wyprodukowali ;P Ale może przydadzą się Wam na coś moje przemyślenia :)

Bardzo mi się podoba twoja lista wymagań, ale chyba rzeczywiście Twoja mama ma rację, że takiego wózka jeszcze nie wyprodukowali :D
    Trzeba też pamiętać, że wózek ma być solidny, przecież chcemy, żeby nam służył jakieś 3 lata. Niektórzy producenci oferują mnóstwo bajerów, że nic tylko brać, a jak się poszuka opinii użytkowników, to okazuje się, że koła odpadają, stelaż się krzywi, coś tam nie działa.

Ja przy wyborze wózka zwracałam uwagę też na łatwość utrzymania w czystości - jeśli podnóżek w spacerówce jest materiałowy, to po każdym błotnym spacerze, gdzie dziecko ma buty na nóżkach mamy upaćkany podnóżek, z którym nie wiadomo co zrobić. Tkaniny, z których wykonany jest wózek powinny być zaimpregnowane i dać się ponownie impregnować. Filtry UV nie były dla mnie koniecznością - przecież nie będziemy dziecka wystawiać na bezpośrednie działanie słońca, a każdy materiał w jakiś sposób chroni przed nim (inaczej dało by się opalać np. przez ubranie :P). A latem będziemy dodatkowo dzidzie smarować kremami.

Ważne dla mnie było, aby w stelaż wózka można było wpiąć fotelik wysoko punktowany w teście ADAC (np. Maxi Cosi).

Nie jestem natomiast przekonana do rozwiązania przekładanej rączki, dla mnie lepszym rozwiązaniem jest możliwość obrócenia siedziska spacerówki. Po przełożeniu rączki skrętne, mniejsze koła mamy z tyłu i zmienia się stateczność wózka. Ale to tylko moje obawy, nie próbowałam prowadzić takiego wózka z przełożoną rączką, więc mogę się oczywiście mylić :)

Oglądając torbę na zakupy warto zwrócić uwagę nie tylko na wielkość, materiał i położenie, ale też na jej nośność. Co nam po bardzo pojemnej torbie, jeśli można do niej włożyć raptem 3kg. Ja tego nie sprawdziłam i taką właśnie torbę mam w swoim wózku.

Ilość kółek - mojemu mężowi podobały się trójkołowce, ja uparłam się na cztery koła. Mieszkam w bloku i do klatki prowadzą schodki z podjazdem - chciałabym z nich korzystać :P Zwłaszcza, że dla mnie nie ma znaczenia, czy wózek będzie ważył 10kg czy 20kg i tak go nie dam rady podnieść, siły w rękach mam tyle co komar w piętach :P

f2w3rjjgwzsvlezw.png
  • Biedroneczka29 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko Boska Polska to jednak Popier***** kraj,zeby nie bylo pomocy dla kobiet w ciazy w trakcie porodu :( nie wiem jak tutaj wyglada u mnie sprawa we Wloszech bo jeszcze o tym nie rozmwailam z ginekolog,ale mam nadzieje,ze nie tak jak w Pl :/

Sofija <3
    Udalo sie w <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu :)
    201602294556.png
  • Joanna_88 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No oby było lepiej... Naprawdę no żal duże ściska. To mamy szukać anestazjologa na własną rękę i dawać jemu łapówkę czy co?!

ex2bx1hp35w324su.png
  • Biedroneczka29 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna na to wyglada,tragedia :/

Sofija <3
    Udalo sie w <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu :)
    201602294556.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejo dziewczyny :)
    mam pytanie do tych które sa już na zwolnieniu - planujecie już być na nim do końca? czy lekarz bez problemy wam je wypisuje? ja trochę zaluje ze nie wzielam zwolnienia jak plamiłam tyko miałam urlop ale za miesiąc chciałabym już isc na dobre ale nie wiem czy lekarz skoro mi się już nic nie dzieje mi wypisze. tzn meczy mnie praca no ale mogłabym jakos tam chodzic, mam prace w dużym stresie, z dziecmi w roznym stanie psychofizycznym, ale nie wiem czy dla zusu to będzie powod ;/

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 17:56

• tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szara myszka zawsze możesz powiedzieć, że się bardzo źle czujesz, że masz wymioty, zawroty głowy, itd, i gin bez problemu powinien wypisać ci zwolnienie :)

Bree lubi tę wiadomość

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Bruśka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na zwolnieniu od ok. 5-6 tyg i się nawet nie wybieram zresztą już mają zastępstwo na moje miejsce bo mówiłam że początek trudny i mogę być ciągle na zwolnieniu. A lekarz bez problemu pisze w pracy nawet by woleli żeby na dłużej wypisywać niż od wizyty do wizyty a tej swoją drogą się doczekać nie mogę ;-) Ja dziś zainwestowalam w siebie i kupiłam przyszłościowe sukienki. Ale tak się nalazilam że mnie wszystko ciągnie

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie nie wiem czemu ale boje się ze nie da, trochę mi się wydaje z tych "ciaza to nie choroba". ani razu mnie nie zapytal gdzie pracuje ani czy chce zwolnienie :( nawet jak plamiłam :( poza tym wydaje mi się ok ;/ nigdy nie bylam na zwolnieniu, czyli tam się wpisuje powod tak? czyli ze np. wymioty? a co jeszcze np. jest?

f2wlj48apsehglf6.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szara myszka moim zdaniem żaden lekarz nie powinien odmówić. Zawsze możesz powiedzieć,tak jak dziewczyny pisały, że masz wymioty, albo bóle brzucha, albo krzyża. U mnie lekarka wypisuje coś z uciążliwymi warunkami czy coś. Nie wiem sama. Jestem na zwolnieniu od 6 tc i będę do końca. A dr sama zawsze przypomina o zwolnieniu.

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • Bruśka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku miałam ciąża zagrożona poronienie zagrażające ale symbolu nie pamiętam a teraz jak wyżej zmęczenie wymioty itp. Powiedz ze najwyżej w pracy masz za dużo obowiązków lub ze naprawdę źle się czujesz ze brzuch boli od siedzenia i nacisku poza tym jeśli pracujesz przy kompie to powinnaś spędzać przy nim tylko 4 godz a w sumie co zrobić z resztą czasu. W sumie dziwne ze przy plamieniu nie dostałaś ja jak tylko poszłam na wizytę że pobolewa mnie brzuch dostałam zwolnienie a potem jak pojechałam na sor i dostałam duphaston to już z automatu wypisywali. Jak już wszystko było ok to tylko lekarz pytał czy chce.

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chciałabym isc dopiero za miesiąc ale może zapytam go wprost w piątek na wizycie czy za miesiąc mogę liczyc na zwolnienie bo się już coraz gorzej czuje i w pracy mi coraz ciężej.. a jak odmowi za miesiąc to chyba zmienie lekarza bo przecież wlasnie każdy powinien dac jak się ktoś zle czuje :(

a powiedzcie mi trzeba mieć ze sobą nip pracodawcy żeby lekarz wypisal>>? bo chyba gdzies tak slyszalam

f2wlj48apsehglf6.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruśka wrote:
    Ja na początku miałam ciąża zagrożona poronienie zagrażające ale symbolu nie pamiętam a teraz jak wyżej zmęczenie wymioty itp. Powiedz ze najwyżej w pracy masz za dużo obowiązków lub ze naprawdę źle się czujesz ze brzuch boli od siedzenia i nacisku poza tym jeśli pracujesz przy kompie to powinnaś spędzać przy nim tylko 4 godz a w sumie co zrobić z resztą czasu. W sumie dziwne ze przy plamieniu nie dostałaś ja jak tylko poszłam na wizytę że pobolewa mnie brzuch dostałam zwolnienie a potem jak pojechałam na sor i dostałam duphaston to już z automatu wypisywali. Jak już wszystko było ok to tylko lekarz pytał czy chce.

akurat jak trafiłam do szpitala to miałam dlugi urlop i powiedziałam ze nie potrzebuje a potem lekarz już nie pytal, miałam urlop długo no i potem plamienia przeszly

f2wlj48apsehglf6.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    chciałabym isc dopiero za miesiąc ale może zapytam go wprost w piątek na wizycie czy za miesiąc mogę liczyc na zwolnienie bo się już coraz gorzej czuje i w pracy mi coraz ciężej.. a jak odmowi za miesiąc to chyba zmienie lekarza bo przecież wlasnie każdy powinien dac jak się ktoś zle czuje :(

a powiedzcie mi trzeba mieć ze sobą nip pracodawcy żeby lekarz wypisal>>? bo chyba gdzies tak slyszalam

Trzeba mieć NIP. Inaczej nie wypisze.

mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok to wezme nip :)

f2wlj48apsehglf6.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niedługo podpisze nowa umowę bo stara traci waznosc i mam nadzieje ze zus się nie doczepi ze zaraz po podpisaniu poszlam na zwolnienie ;(

f2wlj48apsehglf6.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    niedługo podpisze nowa umowę bo stara traci waznosc i mam nadzieje ze zus się nie doczepi ze zaraz po podpisaniu poszlam na zwolnienie ;(

A nawet jeśli Cię wezwą to jak udowodnią, że wcale nie czujesz się źle?

Po poronieniu w grudniu załamałam się psychicznie i postanowiłam, że pójdę do psychiatry. Dostałam zwolnienie z powodu depresji. Po jakichś 2 miesiącach przyszło wezwanie do ZUS-u. Poszłam, powiedziałam jak się czuję i orzecznik uznał, że zwolnienie zasadne. Wizyta trwała 5 minut.

ZUS nie taki straszny jak go malują ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2015, 19:59

mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie tez mam taka nadzieje a w firmie pracuje przecież półtorej roku tylko niestety umowy na czas określony ciagle. ale to nie jest tak ze wparuja nagle do domu zobaczyć czy leze haha?
    jak już będę na zwolnieniu to chciałabym chodzic na joge albo do lasu bo mam blisko, jakos się dotlenić ;)

f2wlj48apsehglf6.png
‹‹ 696 697 698 699 700 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ