Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa właśnie dziś dostałam moja pierwszą @ po zabiegu... Byłam w klinice tydzień temu, miałam robione badania, endo miałam 11,9mm więc lekarz powiedział, że zawsze ten pierwszy cykl odczekuje ale u mnie wszystko na tyle ładnie że jak @ przyjdzie to zaczynamy... Byłam dziś właśnie w klinice oddałam krew wróciłam zaopatrzona w zastrzyki i jeśli jutro nie zadzwonią (mają dzwonić jakby coś w wynikach krwi było nie tak i zmiana planów) to od soboty zaczynam robić zastrzyki i startujemy...tysiaa93 wrote:Co tam u ciebie Roxa?
Opowiadaj 
-
nick nieaktualny:* dzięki! Powiem wam, że strasznie mi się dłużyło bo przyszła po 6,5 tygodniach... No ale byle do przodu!tysiaa93 wrote:Dobrze, że pierwsza @ już do ciebie przyszła bo do niej najdłużej czas leci. Trzymam kciuki za pomyślne wyniki. Tym razem na pewno wam się uda!
-
Oj, to strasznie długo. Jestem pewna, że już wkrótce przyjdziesz do nas z super wieściami, że na teście są dwie krechyroxa wrote::* dzięki! Powiem wam, że strasznie mi się dłużyło bo przyszła po 6,5 tygodniach... No ale byle do przodu!
-
nick nieaktualnyNo strasznie, tak mi się ciągnęło strasznie... No ale wkońcu się ruszyło coś... Mam nadzieję, że już w październiku wpadnę do was z testemtysiaa93 wrote:Oj, to strasznie długo. Jestem pewna, że już wkrótce przyjdziesz do nas z super wieściami, że na teście są dwie krechy

tysiaa93, Kasia02 lubią tę wiadomość
-
Twoje dziecko mierzy już około 11 nawet do 12 cm (4.3 – 5 cali) i waży około 100 gramów (3 1/2 uncji).
Na maleńkich opuszkach palców formują się linie papilarne, odmienny u każdego człowieka układ odcisków palców. Rosną paznokcie dziecka, a jego niezwykle ruchliwe rączki i nóżki mogą być zaobserwowane w ruchu, podczas badania USG. Twoje dziecko jest teraz bardzo aktywne: robi grymasy na twarzy, zeza, marszczy brwi, otwiera i zamyka usta, kopie.
Jeśli jesteś mamą po raz pierwszy, prawdopodobnie pierwszy ruch dziecka poczujesz dopiero około 20 tygodnia. Na tym etapie ruchy dziecka są wciąż ledwo odczuwalne, ponieważ dziecko ma jeszcze dużo miejsca i swobody w brzuszku, a dodatkowo duża ilość wód płodowych doskonale amortyzuje jego figle.
Kości zatrzymują wapń, proces ten nazywa się kostnieniem. Kości mają już tyle wapnia, że mogą być widoczne za pomocą rentgena. Jeśli Twoje dziecko to dziewczynka, jej jajniki znajdują się już w miednicy, w których powstało już kilka milionów komórek jajowych, zapas na całe życie kobiety.
O Tobie
Macica w dalszym ciągu powiększa swoje rozmiary, teraz jej górna część sięga mniej więcej do połowy odległości pomiędzy kością łonową a pępkiem. Trzymające macicę wiązadła wzmacniają się i rozciągają wraz z jej wzrostem.
Twoje samopoczucie w tych tygodniach jest już prawdopodobnie całkiem dobre. Możesz teraz cieszyć się ciążą bez porannych mdłości i zbyt częstych zmiennych nastrojów, a dodatkowo Twoja skóra prawdopodobnie jest pełna magicznego blasku.
Już wkrótce poczujesz pierwsze ruchy dziecka! Część kobiet (najczęściej tych dla których nie jest to pierwsza ciąża) odczuwają “motyle w brzuchu” już w 16 tygodniu ciąży, jednakże większość kobiet poczuje pierwsze ruchy nie wcześniej niż w 18 – 20 tygodniu ciąży. Pierwsze ruchy dziecka kobiety często opisują jako uczucie przelewania, trzepot skrzydeł motyla bądź bulgotanie bąbelków w brzuchu.
Twoje piersi zmieniają wygląd. Stają się pełniejsze i pojawiają się na nich żyłki i niewielkie zgrubienia na otoczkach brodawek tzw. gruczoły Montgomery. Gruczoły Montgomery nawilżają i uelastyczniają skórę piersi. Gruczoły te pozostaną powiększone przez okres ciąży i karmienia piersią. -
Twoje dziecko mierzy już około 11 nawet do 12 cm (4.3 – 5 cali) i waży około 100 gramów (3 1/2 uncji).
Na maleńkich opuszkach palców formują się linie papilarne, odmienny u każdego człowieka układ odcisków palców. Rosną paznokcie dziecka, a jego niezwykle ruchliwe rączki i nóżki mogą być zaobserwowane w ruchu, podczas badania USG. Twoje dziecko jest teraz bardzo aktywne: robi grymasy na twarzy, zeza, marszczy brwi, otwiera i zamyka usta, kopie.
Jeśli jesteś mamą po raz pierwszy, prawdopodobnie pierwszy ruch dziecka poczujesz dopiero około 20 tygodnia. Na tym etapie ruchy dziecka są wciąż ledwo odczuwalne, ponieważ dziecko ma jeszcze dużo miejsca i swobody w brzuszku, a dodatkowo duża ilość wód płodowych doskonale amortyzuje jego figle.
Kości zatrzymują wapń, proces ten nazywa się kostnieniem. Kości mają już tyle wapnia, że mogą być widoczne za pomocą rentgena. Jeśli Twoje dziecko to dziewczynka, jej jajniki znajdują się już w miednicy, w których powstało już kilka milionów komórek jajowych, zapas na całe życie kobiety.
O Tobie
Macica w dalszym ciągu powiększa swoje rozmiary, teraz jej górna część sięga mniej więcej do połowy odległości pomiędzy kością łonową a pępkiem. Trzymające macicę wiązadła wzmacniają się i rozciągają wraz z jej wzrostem.
Twoje samopoczucie w tych tygodniach jest już prawdopodobnie całkiem dobre. Możesz teraz cieszyć się ciążą bez porannych mdłości i zbyt częstych zmiennych nastrojów, a dodatkowo Twoja skóra prawdopodobnie jest pełna magicznego blasku.
Już wkrótce poczujesz pierwsze ruchy dziecka! Część kobiet (najczęściej tych dla których nie jest to pierwsza ciąża) odczuwają “motyle w brzuchu” już w 16 tygodniu ciąży, jednakże większość kobiet poczuje pierwsze ruchy nie wcześniej niż w 18 – 20 tygodniu ciąży. Pierwsze ruchy dziecka kobiety często opisują jako uczucie przelewania, trzepot skrzydeł motyla bądź bulgotanie bąbelków w brzuchu.
Twoje piersi zmieniają wygląd. Stają się pełniejsze i pojawiają się na nich żyłki i niewielkie zgrubienia na otoczkach brodawek tzw. gruczoły Montgomery. Gruczoły Montgomery nawilżają i uelastyczniają skórę piersi. Gruczoły te pozostaną powiększone przez okres ciąży i karmienia piersią.
Nasz kochany Olus
-
Witamy się piątkowo

Ale pusto od rana...
Tysia jeszcze raz gratulacje!
Roxa trzymamy kciuki!
Jendomarzenie oby Twoje Maluszki pokazały co tam chowają
Wczoraj wieczorem mąż widząc mój brzuszek powiedział: "No teraz to widać, że jesteś w ciąży"
Pokazałam mu ubranka które kupiłam, a on stwierdził, że dalej to do niego nie dociera, że będziemy mieli dziecko. Powiem Wam, że jak się nad tym zastanowiłam to też mi jakoś ciężko uwierzyć, że za pół roku w drugim pokoju będzie nasz Maluch.
No i oczywiście też się zaczęły głupie myśli, czy z Maluszkiem wszystko w porządku, czy donoszę ciążę, czy będzie zdrowy, czy będzie nam w końcu dane zostać rodzicami... I przez to całą noc nie spałam bo mi się zdawało, że coś się dzieje. Rano podsłuchałam Dzidzię detektorem i już lepiej.
tysiaa93 lubi tę wiadomość
-
Mój dopiero jak poszedł ze mną na prenatalne, to od wtedy tak właśnie zaczęło do niego docierać TATUSIOSTWO, czasami bardziej dowierza w to co się dzieje niż ja

I chciałby abym codziennie mu czytała co sie dzieje z naszym ludzikiem. Natomiast ostatnio się zasmucił jak go oświeciłam że te wiadomości ukazują się raz w tygodniu. -
U mnie dzisiaj deszczowo, chłodno i ponuro, w sumie czekałam na taką pogodę ale mogłoby trochę słoneczko zaświecić

Mój chodzi ze mną na każdą wizytę a też jakoś dopiero ostatnio do niego dotarło, że ten maluch jest, jak brzuch zaczął rosnąć
A na tym etapie na którym wszystkie jesteśmy naprawdę baaaaardzo rzadko zdarza się, żeby coś z maluchem było nie tak. Wszystkie urodzimy zdrowe bobasy, i oczywiście sliczne po mamusiach
Moniaa lubi tę wiadomość