Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
tulipanna wrote:miejsce na środku kanapy raczej nie jest najbezpieczniejsze.. od lat mówi się, że to miejsce przez które najwięcej dzieci leci w czasie wypadków przez przednią szybę...
A tak swoją drogą....Zapinacie pasy bezpieczeństwa???? Bo niby już nie musimy... Ja na razie zapinam, bo wychodzę z założenia (jestem kierowcą,nie tylko pasażerem jeżdzę sporo), że jak wylece przez przsednią szybę w czasie wypadku to i tak raczej dzieciątka nie uratuję...chore jest myślenie o takch rzeczach, wiem, no ale myśli się i pewnie nie jestem jedyna...
Miejsce na środku jest najbezpieczniejsze o ile posiada trzy punktowy pas bezpieczeństwa lub isofix. Jest to miejsce najdalej znajdujące się od jakiegokolwiek punktu uderzenia. Jeśli chodzi o wypadanie dziecka przez przednią szybę to nie ma takiej możliwości jeśli fotelik jest prawidłowo zamontowany i dziecko dobrze w nim zapięte, czyli na jego pasach nie ma luzów tzn ze nie wlozycie palca między pas a dziecko, najlepiej się zaprzec o fotelik i mocno zaciągnąć. No i oczywiście nie ma opcji jak dziecko jedzie tyłem. Co do niezapinania pasów... Raczej nie polecam. Zahamuje się mocniej, można uderzyć brzuchem, głową o kierownicę. Przy zapisaniu tez niestety ryzyko dużych uszkodzeń bo w momencie hamowania trochę się obsuwamy w dół, przez co pas jest jeszcze bardziej na brzuchu i niestety może dojść do bardzo poważnych uszkodzeń dziecka. Warto zainwestować w adapter do pasów, a jeśli nie chce się kupować to są firmy co wypozyczaja za 10-15zl/mc -
Teraz jeżdżę jak muszę bo strasznie mnie to męczy, ale zapinam pasy. Wpadł mi kiedyś w oko artykuł, że w razie konieczności (wypadku) macica potrafi się tak mocno napiąć, że ochroni dziecko... A jak wylecimy przez szybę, to byłoby dużo gorzej.
tulipanna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPati bardzo mi przykro
Madziarka całe szczęście! daj znać co u malucha!!!
Byłam dzisiaj na wizycie, szyjka ok, tętno ok, tam gdzie wydawało mi się,że to jelita to jednak nie jelitaczyli już wiem, że to konkretnie są ruchy mojej żabki
wizyta szybka, bez usg, dostałam inne żelazo bo niestety anemia się pogłębia, jak nie pomoże to już zostają mi chyba tylko kroplówki w szpitalu.
Mąż mi kupił fotelik dla ciężarnej tummy shield -
nick nieaktualnyLexi150 wrote:Marissith a jak z clexane? Ja mogę już odliczać ostatnie 18 zastrzyków oczywiście jeżeli połówkowe wyjdzie bez zarzutu.
-
marissith wrote:Dzisiaj byłam u gina na nfz, to oni tam nie wnikają w nic a nic, a za tydzień idę do mojego na połówkowe i podejmie decyzję. Oby u mnie też był już koniec. Ale Ci dobrze!
Z jednej strony trochę się boję bo dzięki tym zastrzykom w końcu się udało ale z drugiej strony to wielka ulga. Tym bardziej, że ostatnio mamy coraz więcej problemów z wkłuciami. Porobiły mi się zrosty i w ogóle. Trzymam kciuki, żeby Ciebie też czekał koniec z igłami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 19:34
-
nick nieaktualny
-
lula.91 wrote:Hej Dziewczyny! Kiedy będziecie mieć lub mialyscie połówkowe? Mój gin powiedział, że mam zrobić pomiędzy 22 a 26 tyg i on mi da znać kiedy i gdzie mam zrobić....
Ja mam 12.10 i będzie to dokładnie 20 + 6 tc.lula.91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jednomarzenie wrote:Astra - popieram wszystko to, co napisałaś odnośnie wożenia Maluszka i jazdy ciężarnej. Czyżbyś niedawno brała udział w tych warsztatach Bezpieczny Maluch? Właśnie tam to wszystko mówili.
Hehe bliskoBezpieczny Maluch u mnie dopiero pod koniec października, więc jeszcze trochę, ale zaczęło się od męża, który akurat siedzi w branży moto, a także bardzo mądrego pana w sklepie, a później byliśmy na warsztatach Mamo to ja. W ogóle polecam jakiekolwiek warsztaty, żeby się wybrać. Są za darmo, sporo gadżetów i ogrom przydatnej wiedzy. Była też pierwsza pomoc oczywiście, tego moim zdaniem nigdy za wiele, kąpanie malucha, żywienie itp.
-
lula.91 wrote:Hej Dziewczyny! Kiedy będziecie mieć lub mialyscie połówkowe? Mój gin powiedział, że mam zrobić pomiędzy 22 a 26 tyg i on mi da znać kiedy i gdzie mam zrobić....
Lula ja też będę miała po 22tc, a mam gina z kliniki bo ciąża jest po ivf także spokojnie. wiedzą co robiączasem wolą trochę później.
lula.91 lubi tę wiadomość
-
marissith wrote:Lexi teraz to już z górki będzie, nawet bez zastrzyków. Też mam zrosty, boli i piecze po każdym zastrzyku, ale co zrobić.
Lula słuchaj gina, każdy ma swój system. Ja mam połówkowe 20+0 a drugie 20+4.
Ale to Ty w brzuch tyle czasu robisz zastrzyki? przecież to można w ramię, w udo...po co to się tak męczyć Laleczki? -
nick nieaktualnyAstra dopiero zauważyłam, że mamy taki sam wiek ciąży, ciekawe która pierwsza urodzi
p.s. kocyk super
tulipanna wrote:Ale to Ty w brzuch tyle czasu robisz zastrzyki? przecież to można w ramię, w udo...po co to się tak męczyć Laleczki?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 21:52
-
tulipanna wrote:Ale to Ty w brzuch tyle czasu robisz zastrzyki? przecież to można w ramię, w udo...po co to się tak męczyć Laleczki?
U mnie cały czas mąż robi w uda pod pośladkami bo na brzuszku straszne krwiaki miałam i jakoś bardziej bolało -
Ale słuchaj swojego gina, on wie co robi
U mnie jutro są te warsztaty Bezpieczny Maluch, ale jeszcze nie wiem czy pójdęOstatnio jestem mało towarzyska
-
nick nieaktualny
-
lula ja bede miała usg w pon 28.09 i bedzie to 21tyg i 6 dni
Co do pasówjak jezdze po mieście to nie zapinam ale jak jade dalej to zapinam ale tak luzuje ten dolny pas żeby mnie nie opinał tylko mam meega duzo luzu
marissith też bym chciała juz kupić ale jeszcze poczekamy2 miesiace mnie nie zbawią
Juz sobie wyobrażam jaka będę podekscytowana
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 22:45
Kubuś
-
nick nieaktualny