Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny mi gin podczas pierwszej wizyty zlecił szereg badań: morfologia, mocz, glukoza, kreatynina,UDRL, HIV, itp. Gdzie robiłyście takie badania? Potrzebne skierowanie? Są płatne, czy można na NFZ? Mama je wykonać i zgłosić się 07.07 do gina z wynikami.
-
Jeśli byłaś u ginekologa prywatnie to za badania zapłacisz sama. Idź do szpitalnego laboratorium albo do innego laboratorium i powiedz jakie chcesz badania. Chyba że Ci wypisał lekarz to tylko dasz kartkę i powiesz że prywatnie.
[*] 7.01.2014
[*] 21.09.2015 -
radosczycia wrote:Malwa30, miałam pusty pecherzyk płodowy... przed Bozym Narodzeniem sie dowiedzielismy, ze nic z tego nie bedzie, w sylwestra wychodzilam ze szpitala poza biegu... ;(
U mnie beta rosla super ponad norme wiec nawet sie nie spodziewalismy, ale faktycznie lekarz czekal do 9 tygodnia, bo mowil, ze to jest baaaardzo roznie i nie ma co sie porownywac.... ze czasem jest pozniej owulacja, zagniezdzenie. Czasem dziecko sie tak ulozy... takze miej nadzieję do końca :* Wyczytałam mnóstwo historii, w których puste jajo płodowe okazywało się później zdrową dzidzią !
Teraz znów jestem w ciąży, termin na luty... po takich przejściach objawy już są ogromne. Na razie jest dzidzia, jest serduszko - ale i tak jest stres do kolejnej wizyty Jestem teraz w 9 tygodniu, z usg dzidzia pare dni mlodsza - i to mozliwe, bo po poronieniu mialam pozne owulacje.
Teraz od dwoch dni mam takie kłucia chyba w pochwie co jakiś czas, w różnych porach dniach, trwające chwilke jak impuls i znośne nie jakieś bolesne... czy któraś tak ma może? Czy powinnam się martwić? czy to dzidzia rośnie?
radosczycia a miałas przy pustym pecherzyku plodowym jakies mocniejsze bole brzucha? Jakies plamienia? Czy kompletnie nic? Objawy ciazowe byly? -
Goździk89 wrote:Jeśli byłaś u ginekologa prywatnie to za badania zapłacisz sama. Idź do szpitalnego laboratorium albo do innego laboratorium i powiedz jakie chcesz badania. Chyba że Ci wypisał lekarz to tylko dasz kartkę i powiesz że prywatnie.
Gin nie dał mi skierowania, tylko wypisał na katce, jakie badania muszę zrobić. A gdybym poszła po skierowanie do lekarza rodzinnego, gdzie chodzę na NFZ? -
Magda86_0309 wrote:Gin nie dał mi skierowania, tylko wypisał na katce, jakie badania muszę zrobić. A gdybym poszła po skierowanie do lekarza rodzinnego, gdzie chodzę na NFZ?
Lekarze rodzinni raczej nie chcą dawać skierowań w ten sposób. Może ewentualnie na morfologię. Zawsze możesz spróbować iść do innego lekarza ginekologa na nfz i nie mówić że chodzisz gdzieś prywatnie. Powinien ci wypisać na fundusz.
[*] 7.01.2014
[*] 21.09.2015 -
morfologia, mocz, glukoza, kreatynina,- moze wypisac lekarz rodzinny jak bedzie chcial
VDRL, HIV raczej gin -
Magda86_0309 wrote:A jaki jest koszt takich badań, gdybym poszła prywatnie i jak długo czeka się na wynik?
kolezanka za te badania prywatnie płaciła ponad 250zł
ja tez prowadze ciaże prywatnie ale poszłam na wizyte tez na nfz i dostalam skierowanie od gina z nfz i robie je za darmo a z wynikami pojde do prywatnego
lekarz rodzinny/internista zalezy jaki jest może da Ci na morfologie, mocz, grupe krwi takie bardziej podstawowe ale nie sądze żeby dał Ci skierowanie na kiłe czy anty hiv.
ja na nfz czekam tydzień na wyniki, koleżanka prywatnie też czekała kilka dni bo krew jechała do innego miasta -
W diagnostyce wszytskie sa tego samego dnia jak robiłam cała wirusówke to miałam czesc tego samego dnia a czesc nastepengo z rana
a ze gin do ktorego zameirzam isc na nfz robi w dignostyce wszytskie badania wiec beda najpozniej nastepnego dnia -
a własnie dziewczyny które robily juz te badania na kile, toxo i całą reszte. Ile pobierali Wam próbek krwi?
bo mi pobrała babeczka tylko jedna taka calą strzykawke i to tyle...nie wiem czy potem rozlewa to na mniejsze fiolki czy co? bo jakos wydawalo mi sie ze na tyle badan to malo pobrała. ale widziałam, że sprawdzała kartke ze skierowaniem i liczyła ile tam tego jest więc mam nadzieje ze sie nie pomylila..... -
Ja w Alabie wszystkie te badania miałam w ciągu 3 dni
Był obchód i lekarz(inny niż do tej pory byli) powiedział, żebym jutro na obchodzie zapytała się o usg. Jak będzie dobrze i nie będę plamić to może mnie wypuszczą.
No to teraz ciekawe kto jutro będzie i co powiedzą, bo jeśli ordynator lub ta doktor co rano, to oni kazali mi do poniedziałku. No cóż, jutro się wyjaśni
Helmi - ja robiłam te badania w lutym i nie pamiętam dokładnie ile pobrała, ale ze 3-4 różnej wielkości probówki ;)Jak w strzykawe to może i się wydawało, że mało, ale w te probówki wcale dużo nie idzieWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 20:16
Magda86_0309 lubi tę wiadomość
12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Mi pobrali okolo 5 fiolek.
Magda, a lekarz kazał Ci przyjść z wynikami ? Morfologie bedziesz miala- dluzej sie czeka na takie "nietypowe" wyniki typu ta grupa krwi czy wynik hiv - czy potrzebne Ci to będzie juz na ta wizytę? Mysle ze to raczej formalność. Choc nie wiem jakie masz relacje z lekarzem i na co się umowiliscie -
Helmi mozna zrpbic wiele.badan z malej probowki krwi, ale do roznych badan sa rozne typy probowek. Mniejsza o szczegoly, ale np. na morfologie musi byc inna proboeka niz na wirusy, wiec ilosc pobranej krwi zalezy od tego, ile probowek musza panie zapelnic to ich problem, zeby pobrac tyle ile trzeba, ty sie o to nie martw mogly fsktycznie ptzelewac ze strzykawki, ale nie powinno sie tak robic, mnie na studiach uczyli ze to blad.
Co do szkoly rodzenia, to mi sie totalnie nie przydala poza zajeciami z obslugi noworodka. Ale za to moj maz troche sie doksztalcil bo niewiele o ciazy i pologu wiedzial i sie nie interesowal. Takze chociaz.ze wzgledu na niego warto bylo chodzic. Teraz nie zamierzam, zapisze sie do poloznej na zwykle kontrole i ktg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 20:24
-
Brunetka wrote:Ja biorę Mama DHA Premium i poleciło mi to 3 niezależnie od siebie lekarzy, natomiast leczę się na tarczyce, a preparat ten zawiera jod, więc być może dlatego mi kazali to brać.
Brunetka, a masz niedoczynność czy nadczynność? Mnie kiedyś jeden endokrynolog powiedział, że mam nie przyjmować jodu. Na forum czytałam, że są różne teorie. I teraz zastanawiam się czy brać czy nie brać...
Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Czytam, że luteiny nie można przerwać tak od razu. A co z Duphastonem? Mnie lekarz przepisał na wypadek gdybym cały czas odczuwała bóle brzucha. Odczuwałam to kupiłam i zaczęłam brać ale dostałam tylko na 10 dni (miałam brać 2x1). Wizytę mam w poniedziałek, a zostały mi dwie tabletki... Nie wiem czy brać po dwie. Czy już tylko po jednej dziennie...?