X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mi gin podczas pierwszej wizyty zlecił szereg badań: morfologia, mocz, glukoza, kreatynina,UDRL, HIV, itp. Gdzie robiłyście takie badania? Potrzebne skierowanie? Są płatne, czy można na NFZ? Mama je wykonać i zgłosić się 07.07 do gina z wynikami.

rrb7y10.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli byłaś u ginekologa prywatnie to za badania zapłacisz sama. Idź do szpitalnego laboratorium albo do innego laboratorium i powiedz jakie chcesz badania. Chyba że Ci wypisał lekarz to tylko dasz kartkę i powiesz że prywatnie.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • zanna86 Znajoma

Wysłany: 1 lipca 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    radosczycia wrote:
    Malwa30, miałam pusty pecherzyk płodowy... przed Bozym Narodzeniem sie dowiedzielismy, ze nic z tego nie bedzie, w sylwestra wychodzilam ze szpitala poza biegu... ;(
    U mnie beta rosla super ponad norme wiec nawet sie nie spodziewalismy, ale faktycznie lekarz czekal do 9 tygodnia, bo mowil, ze to jest baaaardzo roznie i nie ma co sie porownywac.... ze czasem jest pozniej owulacja, zagniezdzenie. Czasem dziecko sie tak ulozy... takze miej nadzieję do końca :* Wyczytałam mnóstwo historii, w których puste jajo płodowe okazywało się później zdrową dzidzią ! :)

Teraz znów jestem w ciąży, termin na luty... po takich przejściach objawy już są ogromne. Na razie jest dzidzia, jest serduszko - ale i tak jest stres do kolejnej wizyty :) Jestem teraz w 9 tygodniu, z usg dzidzia pare dni mlodsza - i to mozliwe, bo po poronieniu mialam pozne owulacje.

Teraz od dwoch dni mam takie kłucia chyba w pochwie co jakiś czas, w różnych porach dniach, trwające chwilke jak impuls i znośne nie jakieś bolesne... czy któraś tak ma może? Czy powinnam się martwić? czy to dzidzia rośnie?

radosczycia a miałas przy pustym pecherzyku plodowym jakies mocniejsze bole brzucha? Jakies plamienia? Czy kompletnie nic? Objawy ciazowe byly?

88c5skjothme8kjn.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pierwsza ciąża to było puste jajo płodowe. I w tej ciąży nie miałam od początku żadnych objawów. Wiedziałam że coś jest nie tak. Żadnych mdłości, bólu piersi, brzucha.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goździk89 wrote:
    Jeśli byłaś u ginekologa prywatnie to za badania zapłacisz sama. Idź do szpitalnego laboratorium albo do innego laboratorium i powiedz jakie chcesz badania. Chyba że Ci wypisał lekarz to tylko dasz kartkę i powiesz że prywatnie.

Gin nie dał mi skierowania, tylko wypisał na katce, jakie badania muszę zrobić. A gdybym poszła po skierowanie do lekarza rodzinnego, gdzie chodzę na NFZ?

rrb7y10.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda86_0309 wrote:
    Gin nie dał mi skierowania, tylko wypisał na katce, jakie badania muszę zrobić. A gdybym poszła po skierowanie do lekarza rodzinnego, gdzie chodzę na NFZ?

Lekarze rodzinni raczej nie chcą dawać skierowań w ten sposób. Może ewentualnie na morfologię. Zawsze możesz spróbować iść do innego lekarza ginekologa na nfz i nie mówić że chodzisz gdzieś prywatnie. Powinien ci wypisać na fundusz.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    morfologia, mocz, glukoza, kreatynina,- moze wypisac lekarz rodzinny jak bedzie chcial ;)

VDRL, HIV raczej gin

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki jest koszt takich badań, gdybym poszła prywatnie i jak długo czeka się na wynik?

rrb7y10.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda86_0309 wrote:
    A jaki jest koszt takich badań, gdybym poszła prywatnie i jak długo czeka się na wynik?

kolezanka za te badania prywatnie płaciła ponad 250zł
    ja tez prowadze ciaże prywatnie ale poszłam na wizyte tez na nfz i dostalam skierowanie od gina z nfz i robie je za darmo :) a z wynikami pojde do prywatnego :)
    lekarz rodzinny/internista zalezy jaki jest może da Ci na morfologie, mocz, grupe krwi takie bardziej podstawowe ale nie sądze żeby dał Ci skierowanie na kiłe czy anty hiv.
    ja na nfz czekam tydzień na wyniki, koleżanka prywatnie też czekała kilka dni bo krew jechała do innego miasta

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W diagnostyce wszytskie sa tego samego dnia jak robiłam cała wirusówke to miałam czesc tego samego dnia a czesc nastepengo z rana :)
    a ze gin do ktorego zameirzam isc na nfz robi w dignostyce wszytskie badania wiec beda najpozniej nastepnego dnia :)

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na grupę krwi, HIV i chyba żółtaczkę czekałam 5 dni (LuxMed)

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to trochę mnie zmartwiłyście, bo chyba nie zdążę wszystkiego zrobić do 07.07

rrb7y10.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mozesz wizyte na poźniejszy termin przelozyc?

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a własnie dziewczyny które robily juz te badania na kile, toxo i całą reszte. Ile pobierali Wam próbek krwi?
    bo mi pobrała babeczka tylko jedna taka calą strzykawke i to tyle...nie wiem czy potem rozlewa to na mniejsze fiolki czy co?:D bo jakos wydawalo mi sie ze na tyle badan to malo pobrała. ale widziałam, że sprawdzała kartke ze skierowaniem i liczyła ile tam tego jest więc mam nadzieje ze sie nie pomylila.....

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w Alabie wszystkie te badania miałam w ciągu 3 dni ;)

Był obchód i lekarz(inny niż do tej pory byli) powiedział, żebym jutro na obchodzie zapytała się o usg. Jak będzie dobrze i nie będę plamić to może mnie wypuszczą.

No to teraz ciekawe kto jutro będzie i co powiedzą, bo jeśli ordynator lub ta doktor co rano, to oni kazali mi do poniedziałku. No cóż, jutro się wyjaśni ;)

Helmi - ja robiłam te badania w lutym i nie pamiętam dokładnie ile pobrała, ale ze 3-4 różnej wielkości probówki ;)Jak w strzykawe to może i się wydawało, że mało, ale w te probówki wcale dużo nie idzie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 20:16

Magda86_0309 lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pobrali okolo 5 fiolek.
    Magda, a lekarz kazał Ci przyjść z wynikami ? Morfologie bedziesz miala- dluzej sie czeka na takie "nietypowe" wyniki typu ta grupa krwi czy wynik hiv - czy potrzebne Ci to będzie juz na ta wizytę? Mysle ze to raczej formalność. Choc nie wiem jakie masz relacje z lekarzem i na co się umowiliscie

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi mozna zrpbic wiele.badan z malej probowki krwi, ale do roznych badan sa rozne typy probowek. Mniejsza o szczegoly, ale np. na morfologie musi byc inna proboeka niz na wirusy, wiec ilosc pobranej krwi zalezy od tego, ile probowek musza panie zapelnic :) to ich problem, zeby pobrac tyle ile trzeba, ty sie o to nie martw :D mogly fsktycznie ptzelewac ze strzykawki, ale nie powinno sie tak robic, mnie na studiach uczyli ze to blad.

Co do szkoly rodzenia, to mi sie totalnie nie przydala poza zajeciami z obslugi noworodka. Ale za to moj maz troche sie doksztalcil bo niewiele o ciazy i pologu wiedzial i sie nie interesowal. Takze chociaz.ze wzgledu na niego warto bylo chodzic. Teraz nie zamierzam, zapisze sie do poloznej na zwykle kontrole i ktg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 20:24

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • anaaa Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem ze było juz o opryszczce tylko nie moge znaleść tego wyskoczył mi wlasnie czy moge normalnie smarować zoviraxem?

4rtki45b8sbxqzn7.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoradls dziewczyna pisala ze zovirax mozna bo dziala miejscowo :)

Wlasnie tez mi sie zdaje ze powinna od razu do fiolki a nie jakies przelewanie no ale pielegnierka nie jestem to sie nie odzywalam hehe

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka wrote:
    Ja biorę Mama DHA Premium i poleciło mi to 3 niezależnie od siebie lekarzy, natomiast leczę się na tarczyce, a preparat ten zawiera jod, więc być może dlatego mi kazali to brać.

Brunetka, a masz niedoczynność czy nadczynność? Mnie kiedyś jeden endokrynolog powiedział, że mam nie przyjmować jodu. Na forum czytałam, że są różne teorie. I teraz zastanawiam się czy brać czy nie brać...

Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Czytam, że luteiny nie można przerwać tak od razu. A co z Duphastonem? Mnie lekarz przepisał na wypadek gdybym cały czas odczuwała bóle brzucha. Odczuwałam to kupiłam i zaczęłam brać ale dostałam tylko na 10 dni (miałam brać 2x1). Wizytę mam w poniedziałek, a zostały mi dwie tabletki... Nie wiem czy brać po dwie. Czy już tylko po jednej dziennie...?

ganngox10a3bxdik.png
‹‹ 170 171 172 173 174 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ