X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milola86 wrote:
    ofcooo, widzę że Masz już córeczkę Łucję;) Stosujecie jakieś zdrobnienia dla tego imienia? Jak wybierałam imie dla swojej córki, też brałam Łucję pod uwagę;)

Jeśli będę miała córeczkę to będzie właśnie Łucja <3

Zdrobnienia to chyba Lusia, Lucy

milola86 lubi tę wiadomość

ganngox10a3bxdik.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata.l wrote:
    Czesc dziewczyny! Mam pytanie czy bierzecie jakies suplementy oprocz kwasu foliowego?

Ja biorę MamaDHA

ganngox10a3bxdik.png
  • moniqe1985 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmeryy88 wrote:
    Ja biorę MamaDHA
    Mi właśnie tez lekarka to poleciła i wczoraj mąż mi kupił. Masz tą wersje podstawiwą czy premium?
    I mam takie głupie pytanie te 2 tabletki brać na raz 2 czy np jedna rano i jedną wieczorem?
    Trochę się zmiartwiłam bo do wczoraj brałam tylko kwas foliowy 0,8mg i teraz myślę że to było malutko ;(

w4sqvfxmck01v371.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniqe1985 wrote:
    Mi właśnie tez lekarka to poleciła i wczoraj mąż mi kupił. Masz tą wersje podstawiwą czy premium?
    I mam takie głupie pytanie te 2 tabletki brać na raz 2 czy np jedna rano i jedną wieczorem?
    Trochę się zmiartwiłam bo do wczoraj brałam tylko kwas foliowy 0,8mg i teraz myślę że to było malutko ;(

Wiesz jakby nie patrzeć to moja mama nie brała żadnych suplementów i urodziła zdrowe dzieci :)

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • moniqe1985 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka teraz widzę że my mamy prawie ten sam tydzień ciąży ;)
    A jak ci lekarz wyliczył? Bo ja niby tydzień do przodu. Jutro poprosze żeby mi konkretnie wyliczyła.

w4sqvfxmck01v371.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniqe1985 wrote:

Mam zwykłą wersję. Biorę 2 kapsułki na raz, ale to chyba nie ma szczególnego znaczenia...

0,8mg to chyba dużo a nie malutko. Ja cały czas brałam 0,4mg. To może ja powinnam zwiększyć dawkę... W tych dwóch kapsułkach MamaDHA jest właśnie 0,4mg, tak mi się wydaje.

ganngox10a3bxdik.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z suplemantacją tez nie ma co przesadzać... mi lekarz w pierwszej ciąży kazał brać suplementy dopiero jak miałam gorsze wyniki... dopóki miałam dobre nie kazał brać nic. Jeśli już bierzecie polecam po porodzie dalej brać- ja brałam i jak mała miała pierwsze wyniki krwi lekarka była w takim szoku, bo dziecko jakis msc po urodzeniu ma gorsze wyniki niz zaraz po urodzeniu wiadomo nie ma krwi mamuśki już w sobie że tak powiem - ale karmiłam piersią i brałam... i mała miała super wyniki!

Na razie biorę sam kwas foliowy tabletka dziennie , jak powie brać to brać będę.

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz u mnie to było pokręcone. Z OM powinnam mieć 12 tydz. i 1 dzień czyli tydzień starszą ciążę ale wyszła młodsza. w 6 tygodniu dostałam skurcze i pojechałam do szpitala tam z CRL wyszło tak jak ona mówiła i dzień narodzin był napisany na usg 06.02.2017 ale mojej lekarce jak zakładała mi kartę ciąży wpisała mi termin 04.02. więc go zostawiłam bo to tylko dwa dni różnicy. Obecnie tak jak mam wpisane na suwaczku 11 tydz. i 1 dzień to tydzień wg usg. Ale pewnie na prenatalnym będzie najdokładniej bo pamiętam w jednym dniu na usg na dwóch różnych ujęciach dzidziusiu pomiar CRL był różny i na jednym ciąża była dzień starsza na drugim tak jak mam wpisane. Wiec czekam na poniedziałek jak będzie dokładny pomiar bo ci lekarze coś mącą z tymi datami mi w głowie.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • moniqe1985 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmeryy88 wrote:
    Mam zwykłą wersję. Biorę 2 kapsułki na raz, ale to chyba nie ma szczególnego znaczenia...

0,8mg to chyba dużo a nie malutko. Ja cały czas brałam 0,4mg. To może ja powinnam zwiększyć dawkę... W tych dwóch kapsułkach MamaDHA jest właśnie 0,4mg, tak mi się wydaje.

Aha no widzisz to może źle to poczytałam ;) ja brałam kwas Actifolin dla kobiet planujących ciąże i w ciąży. W sumie to wziełam jakies 2 opakowania i brałam tez magnez bo mam problemy ze skurczami. Pani dr kazała kupić mama dha premium, ale w sumie w aptece powiedziały mi że te premium to tylko wtedy jak ma byc przedwczesny poród ...wieć mam ten zwykły. Mam nadzieje że nie za późno na te witaminy. Bo podobno ten kwas Dha jest bardzo ważny w rozwoju płodu

w4sqvfxmck01v371.png
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniqe1985 wrote:

Ja tez biore mama dha premium, podobno ma juz komplet potrzebnych rzeczy. Staram sie to rozkładać na dwa posiłki bo jakoś sobie wmowilam ze moze lepiej sie przyswoi 2x mala dawka niż raz duża. Ale to tylko moje domysły.
    Dziewczyny, nie macie problemu z łykaniem tej wielgachnej kapsułki? Ja niestety boje sie ze sie udlawie, zawsze stawala mi w gardle, wiec musze przegryzac i wowczas wylewa sie ze srodka to rybie cos o smaku tranu...fuj. Łykacie w całości czy macie swoje merody na ten smak ?

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • moniqe1985 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Wiesz u mnie to było pokręcone. Z OM powinnam mieć 12 tydz. i 1 dzień czyli tydzień starszą ciążę ale wyszła młodsza. w 6 tygodniu dostałam skurcze i pojechałam do szpitala tam z CRL wyszło tak jak ona mówiła i dzień narodzin był napisany na usg 06.02.2017 ale mojej lekarce jak zakładała mi kartę ciąży wpisała mi termin 04.02. więc go zostawiłam bo to tylko dwa dni różnicy. Obecnie tak jak mam wpisane na suwaczku 11 tydz. i 1 dzień to tydzień wg usg. Ale pewnie na prenatalnym będzie najdokładniej bo pamiętam w jednym dniu na usg na dwóch różnych ujęciach dzidziusiu pomiar CRL był różny i na jednym ciąża była dzień starsza na drugim tak jak mam wpisane. Wiec czekam na poniedziałek jak będzie dokładny pomiar bo ci lekarze coś mącą z tymi datami mi w głowie.

A kiedy masz prenatalne? w poniedziałek? Ja przyszły czwartek 28go

w4sqvfxmck01v371.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poniedziałek 25 mam prenatalne.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • moniqe1985 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka wrote:
    Ja tez biore mama dha premium, podobno ma juz komplet potrzebnych rzeczy. Staram sie to rozkładać na dwa posiłki bo jakoś sobie wmowilam ze moze lepiej sie przyswoi 2x mala dawka niż raz duża. Ale to tylko moje domysły.
    Dziewczyny, nie macie problemu z łykaniem tej wielgachnej kapsułki? Ja niestety boje sie ze sie udlawie, zawsze stawala mi w gardle, wiec musze przegryzac i wowczas wylewa sie ze srodka to rybie cos o smaku tranu...fuj. Łykacie w całości czy macie swoje merody na ten smak ?

Dla mnie ona nie jest aż taka wielka ja się w swoim zyciu leków nałykałam, więc większe już musiałam łykać a te mają taką gładką powłokę że szybko przechodzi przez przełyk. W sumie narazie wzięłam tylko 2 więc jeszcze mi nie przeszkadzają ;)

w4sqvfxmck01v371.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka ja łykam całą. Nie mam problemu z łykaniem, więc nie doradzę. :(

Dziewczyny z Medicover. Wiecie może czy na badania prenatalne trzeba mieć skierowanie od ginekologa z Medicover, czy można się samemu umówić?

ganngox10a3bxdik.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze wrócę do wózków :) któraś z Was pisała o Roan Marita też mi przypadł do gustu póki co czytając opinie innych kobiet i ogólnie oglądając całośc jak wózek wygląda. No i jakie kolory piękne :)
    http://allegro.pl/wozek-roan-marita-prestige-3w1-z-parasolka-4xgra-i6216703794.html

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale cena urosła ja 5 lat temu kupiłam za 1500, ale bezpośrednio na ich stronie. No ale to też zależy od tego czy chromowany, jakie koła...

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Iśka79 Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczynki, mi pryw gin kazała brać kwas foliowy, kwasy dha (biorę jakiś pregna dha), witaminę D3, inofolic (dla inozytolu), no i luteinę biorę. Dobrze, że choć ta witamina D3 w kropelkach, bo zwariować można :)

2nn3gov3pka4krpz.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka_46 wrote:
    Ale cena urosła ja 5 lat temu kupiłam za 1500, ale bezpośrednio na ich stronie. No ale to też zależy od tego czy chromowany, jakie koła...

może urosła albo moze chodzi nam o troche inny model. Bo sprawdzałam i wózek roan marita faktycznie kosztuje okolo 1500zł a ten który mi się podoba to jest roan marita prestige i własnie ceny około 1700
    :)

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • jestemhela Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę femibion natal 1 , w drugim trymestrze zacznę brac femibion natal 2 plus w którym jest kwas dha.

Zetknęłam się z opiniami, że to właśnie w drugim trymetrze jest potrzebny a najbardziej w trzecim trymestrze:

"przyjmowanie DHA jest szczególnie istotne w ostatnim trymestrze ciąży, ponieważ to właśnie wtedy u dziecka następuje najbardziej intensywny wzrost mózgu i rozwój centralnego układu nerwowego, a w konsekwencji wykształcają się funkcja poznawcza, narządy mowy i wzroku;"

• Babydream Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie są Wasze doświadczenia odnośnie stresu w I trymestrze? Pytam zwłaszcza te dziewczyny które już były w ciąży. Kończy mi się powoli I trymestr, który nie należał dla mnie do łatwych, miałam bardzo napiętą sytuację w pracy i ze dwa razy na prawdę mocno się zdenerwowałam, wybuchałam płaczem kiedy się z kimś pokłóciłam.
    Czy taki stres, można powiedzieć ciągły, bo trwało to jednak kilka tygodni, zaszkodzi dziecku?
    Miałyście podobne sytuacje a mimo to wszystko było ok?

ex2bcwa1570qltn4.png
‹‹ 236 237 238 239 240 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ