X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka mamy ten sam termin wg usg

AguŚka89 lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucięło mi post :/

U mnie o ciąży chyba wiedzą już wszyscy. Ale raczej roznioslo sie pocztą pantoflową niż my sami sie chwaliliśmy.

Dziewczyny z niedoczynnością jakie macie tsh i czy bierzecie Wit d i jod?

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed ciążą miałam 1,05. Na początku ciąży 2,87. Dawka zmieniona z 88 na 100. Za jakieś dwa tygodnie pójdę na kolejne badanie. Biorę MamaDHA i tam jest jod

ganngox10a3bxdik.png
  • Kasiula02 Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Ucięło mi post :/

U mnie o ciąży chyba wiedzą już wszyscy. Ale raczej roznioslo sie pocztą pantoflową niż my sami sie chwaliliśmy.

Dziewczyny z niedoczynnością jakie macie tsh i czy bierzecie Wit d i jod?

TSH miałam k. 2,56 (3 tygodnie temu), biorę 50-tkę i femiobion (jod i wit.D już tam są) Co ile tygodni masz badania krwi tarczycowe? U mnie są co 4tyg. może powinno się częściej?

Ponawiam pytanie o prenatalne USG i test Paapa (czy po dobrym USG potrzeba robić test Paapa?) Czy robiliście te badania u certyfikowanego lekarza?

f2w3s65gt51mqu6j.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie kazano zrobić ponowne badania po 6 tyg. od zmiany dawki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 20:51

ganngox10a3bxdik.png
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wie tylko najbliższa rodzina.

Co do tarczycy- Mi endokrynolog bada tylko TSH na początku co 4 tygodnie, teraz mam przerwę 6 tygodni do następnej wizyty. Myślę, że częściej niż 4 tygodnie nie ma sensu, bo jeśli zmieniasz dawkę leku to organizm tak szybko nie reaguje.

Moje TSH
    luty- 5,6
    kwiecien- 2,89
    maj- 2,58 (tu się udało zajść :D)
    czerwiec- 1,8

Po tym wyniku 1,8 lekarz kazał mi brać 50/75 co drugi dzień przez 3 tygodnie, a potem przez kolejne trzy tygodnie codziennie po 75.

Wiem, że to trochę dziwne, ale ufam mojemu lekarzowi- dzięki niemu udało się zajść :)

Aha, dodatkowo zlecił mi preparat Mama DHA (profilaktyka jodowa)

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmeryy88 wrote:
    U mnie wie już prawie cała najbliższa Rodzina i najbliżsi znajomi, ale na facebooku nie ogłaszałam ;P

No co Ty, tak bez zdjęcia usg na fb? :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 21:19

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    infinity888 wrote:
    Aguska na usg genetycznym lekarka Ci obliczyla ryzyko chorób? Czy robilas test papa i to dane w koleracji z usg? Ja robię i usg i test papa w niektórych przychodniach w cenie testu jest konsultacja genetyka,ktory oblicza ryzyko po teście i opisu\zdjec usg. Moim zdaniem warto zrobić wszystko co możemy :) jest jeszcze testy nifty czy jakoś tak z krwi matki i daje 99% odp na różne choroby ale kosztuje 2300zl..

Ryzyko chorób jest obliczone na podstawie USG bo wszystkie dane wprowadza do programu w USG i ono wszystko wylicza. Test Papa też zrobiłam bo one daje dokładniejsze wyliczenia ale powinno się pokrywać. Na końcu podaje wyniki na papierze i jest podane jakie ryzyko chorób było wynikające z wieku i obok podane wynikające po badaniu przykładowo trisomia 21 z wieku było 1:800 ok a po badaniu już 1:4200 ok.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Aguśka mamy ten sam termin wg usg

Miałaś już prenatalne?

infinity888 lubi tę wiadomość

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie tarczycy to tak: po pierwszej wizycie robiłam cały komplet badań, to jest TSH, ft3, ft4, anty-TPO i anty-TG. Endo wykluczył hashimoto więc tych anty już więcej nie robiłam. Teraz co 6-8 tygodni mam wizyty i na każdą robię TSH, ft3, ft4. Ufam swojemu lekarzowi, widocznie wizyta w takim odstępie czasu wystarczy ;) Częściej niż co 4 tygodnie na pewno nie ma sensu :)

Gosia ja na początku ciąży miałam TSH 2,9 brałam dawkę 50. Teraz miałam wynik 1,3 ale i tak zwiększył mi dawkę do 75. Wit D i jodu nigdy nie brałam.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do tych co już miały prenatalne - niby wszystko opisowo z badania prenatalnego wyszło prawidłowo ale martwi mnie długość kości udowej 6,4 mm niby to w zakresie normy ale przy minimum. Mam nadzieję, że się to wyrówna...

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, w temacie prenatalnych to ja robię tylko USG i to u swojego gina, on nie ma żadnych certyfikatów. Po pierwsze nie czuję takiej potrzeby bo jak będzie coś nie tak to on też to zobaczy i w razie potrzeby wyśle na dalsze badania. Po drugie to też trochę ze względu na finanse bo i tak miesięcznie na lekarzy i leki wydaję masę kasy.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka89 teraz to każde dziecko zaczyna już sobie rosnąć w swoim tempie, jednemu to szybciej urośnie, drugiemu co innego :P te wymiary to jeszcze 15 razy Ci się nie będą zgadzały z wiekiem ciąży itp. Też się tym denerwowałam w poprzedniej ciąży, bo gin nic nie mówił a np głowa 2 tygodnie młodsza wychodziła czy coś. Jak w normie to w normie, skoro lekarz nie miał zastrzeżeń to trzeba się cieszyć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 21:35

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszyscy wiedza i Ci ktorym chciałam powiedzieć i ci ktorzy mieli.jeszce nie.wiedziec. moje dzieci rozpowiadaja.to.wszedzie przy.każdej okazji. Np pani.w.sklepie.jak.robimy zakupy mowia - ze mama to ma.w brzuchu dzidziusia. Albo sasiadka przyszla cos.mi.oddac to obie cory rzuciły mi sie.na.brzuch calujac krzyczaly nasz dzidzius i tak dalej;) przyklady mozna mnożyć;)

Kasiula02, Mmeryy88 lubią tę wiadomość

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wymiary zgadzaly sie.w obu ciazach do polowmowego usg potem az do konca mialam różnicę o przeslzo 2 tyg. Dzieci byly " za małe". Urodzilam 42 i 40 tc dzieci 3 kg a wiem ze jaos.teraz duzo.dzieci.rodzi.sie duuzych. Ponad 4 kg. U mnie to chyba taka.natura ze drobnice rodze. Ja i moj brat tez.po.3 kg mielismy.

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • mmonis Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Do tych co już miały prenatalne - niby wszystko opisowo z badania prenatalnego wyszło prawidłowo ale martwi mnie długość kości udowej 6,4 mm niby to w zakresie normy ale przy minimum. Mam nadzieję, że się to wyrówna...

Nie przejmuj się tym. Każde dziecię od teraz będzie rosło w swoim tempie. Nasza córcia przy każdym usg miała kość udową powyżej normy, reszta pomiarów ok. Lekarz powiedział, że taka jej uroda i tyle. Obecnie ma 7 lat a ja kupuję jej getry, spodnie na lat 11-12 taka jej uroda :) Nie wpychajmy dzieci w ramki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 22:07

xnn974v.png
    wvwcex3.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam badane tsh i ft4 co 4 tygodnie... plus jest taki ze przed ciążą udało się tsh pięknie zbić do 1 i jak na razie wygląda dobrze - zgodnie z oczekiwaniami spadło mi jeszcze trochę, ale to zapewne zmieni się w 2 trymestrze. Biorę witaminę D i jod - brałam jeszcze przed ciążą :)
    Fajnie, że część z Was ma już badania prenatalne za sobą - to na pewno duża ulga :)
    U mnie o ciąży wiedzą bliskie osoby - najpierw nie chcialam mówić bo wiadomo ze w pierwszym trymestrze wszystko może się wydarzyć, ale stwierdziliśmy, że nie chcemy też sobie odbierać tej radości przez 3 miesiące i się ukrywać - więc kto powinien wiedzieć ten juz wie :) i ma nakaz trzymania kciuków żeby wszystko było dobrze :)

age.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży TSH miałam prawie 4. W tej na początku 2,5, ale już brałam euthyrox. Myślę że teraz będę miała kontrolne badanie na następnej wizycie. Biorę 50. U mnie wie mama, ciocia i cała rodzina męża po sobotnim weselu. A w pracy się na razie ukrywam. W poprzedniej ciąży się pochwaliłam bratu w 9 tygodniu i klops. ;/

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Kasiula02 Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca 2016, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaZtrójmiasta wrote:
    U mnie wszyscy wiedza i Ci ktorym chciałam powiedzieć i ci ktorzy mieli.jeszce nie.wiedziec. moje dzieci rozpowiadaja.to.wszedzie przy.każdej okazji. Np pani.w.sklepie.jak.robimy zakupy mowia - ze mama to ma.w brzuchu dzidziusia. Albo sasiadka przyszla cos.mi.oddac to obie cory rzuciły mi sie.na.brzuch calujac krzyczaly nasz dzidzius i tak dalej;) przyklady mozna mnożyć;)

Mega słodkie Twoje dzieciaki :) <3

Dziękuję Wam. Moja gin. powiedziała, że za tydzień też pomierzy część karkową (?) Ale chyba zdecydujemy się zrobić jeszcze prenatalne USG

Straszna panikara ze mnie i nie ufam za bardzo lekarzom :D po tych wszystkich perypetiach przy staraniach o dzidzię. Rzeczywiście co 4 tygodnie badanie tarczycowe to chyba ok. Myślałam, że wchłanianie i zmiany u ciężarnych zachodzą szybciej. 8
    Parę dni po owulacji miałam tsh: 2,8 i 25-tkę, 2 tyg. później po teście tsh- 2,56 i 50-tkę, za tydzień - po 4 tyg. kolejne badanie.

Robiła któraś z Was badanie na toksoplazmozę? Czy wystarczy określenie Igm, Igg czy coś jeszcze? Bo u mnie określone jest to jako toksoplazmowa screnning i licho wie co oni tam dokładnie badają....

Buziaki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 23:28

f2w3s65gt51mqu6j.png
  • Nats Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam prenatalne u lekarza z certyfikatem. W necie mozna sprawdzic liste doktorkow, ktorzy maja taki papierek. Zdecydowaliśmy się tylko na USG. Wyniki wyszły super (dwie wady z prawdopodobieństwem poniżej 20 tyś czyli ponizej bledu statystycznego) i zespół Downa też blisko tych cyfr. Testu z krwi nie robilismy glownie ze względu na finanse, ale ten wynik USG mnie bardzo uspokoił. Samo badania trwalo chyba 40 minut. Lekarz nam wszystko wytłumaczył dokładnie . Nawet nie mieliśmy już o co go zapytać. Moim zdaniem warto zrobić takie USG :)

kasiula Mi gin zlecił tylko toxo igg i igm. Oba mam ujemne także muszę bardzo uważać, żeby nie złapać tego cholerstwa.

3500 g 54 cm <3
‹‹ 252 253 254 255 256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ