WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka mamy ten sam termin wg usg

AguŚka89 lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucięło mi post :/

U mnie o ciąży chyba wiedzą już wszyscy. Ale raczej roznioslo sie pocztą pantoflową niż my sami sie chwaliliśmy.

Dziewczyny z niedoczynnością jakie macie tsh i czy bierzecie Wit d i jod?

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed ciążą miałam 1,05. Na początku ciąży 2,87. Dawka zmieniona z 88 na 100. Za jakieś dwa tygodnie pójdę na kolejne badanie. Biorę MamaDHA i tam jest jod

ganngox10a3bxdik.png
  • Kasiula02 Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Ucięło mi post :/

U mnie o ciąży chyba wiedzą już wszyscy. Ale raczej roznioslo sie pocztą pantoflową niż my sami sie chwaliliśmy.

Dziewczyny z niedoczynnością jakie macie tsh i czy bierzecie Wit d i jod?

TSH miałam k. 2,56 (3 tygodnie temu), biorę 50-tkę i femiobion (jod i wit.D już tam są) Co ile tygodni masz badania krwi tarczycowe? U mnie są co 4tyg. może powinno się częściej?

Ponawiam pytanie o prenatalne USG i test Paapa (czy po dobrym USG potrzeba robić test Paapa?) Czy robiliście te badania u certyfikowanego lekarza?

f2w3s65gt51mqu6j.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie kazano zrobić ponowne badania po 6 tyg. od zmiany dawki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 20:51

ganngox10a3bxdik.png
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wie tylko najbliższa rodzina.

Co do tarczycy- Mi endokrynolog bada tylko TSH na początku co 4 tygodnie, teraz mam przerwę 6 tygodni do następnej wizyty. Myślę, że częściej niż 4 tygodnie nie ma sensu, bo jeśli zmieniasz dawkę leku to organizm tak szybko nie reaguje.

Moje TSH
    luty- 5,6
    kwiecien- 2,89
    maj- 2,58 (tu się udało zajść :D)
    czerwiec- 1,8

Po tym wyniku 1,8 lekarz kazał mi brać 50/75 co drugi dzień przez 3 tygodnie, a potem przez kolejne trzy tygodnie codziennie po 75.

Wiem, że to trochę dziwne, ale ufam mojemu lekarzowi- dzięki niemu udało się zajść :)

Aha, dodatkowo zlecił mi preparat Mama DHA (profilaktyka jodowa)

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmeryy88 wrote:
    U mnie wie już prawie cała najbliższa Rodzina i najbliżsi znajomi, ale na facebooku nie ogłaszałam ;P

No co Ty, tak bez zdjęcia usg na fb? :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 21:19

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    infinity888 wrote:
    Aguska na usg genetycznym lekarka Ci obliczyla ryzyko chorób? Czy robilas test papa i to dane w koleracji z usg? Ja robię i usg i test papa w niektórych przychodniach w cenie testu jest konsultacja genetyka,ktory oblicza ryzyko po teście i opisu\zdjec usg. Moim zdaniem warto zrobić wszystko co możemy :) jest jeszcze testy nifty czy jakoś tak z krwi matki i daje 99% odp na różne choroby ale kosztuje 2300zl..

Ryzyko chorób jest obliczone na podstawie USG bo wszystkie dane wprowadza do programu w USG i ono wszystko wylicza. Test Papa też zrobiłam bo one daje dokładniejsze wyliczenia ale powinno się pokrywać. Na końcu podaje wyniki na papierze i jest podane jakie ryzyko chorób było wynikające z wieku i obok podane wynikające po badaniu przykładowo trisomia 21 z wieku było 1:800 ok a po badaniu już 1:4200 ok.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Aguśka mamy ten sam termin wg usg

Miałaś już prenatalne?

infinity888 lubi tę wiadomość

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie tarczycy to tak: po pierwszej wizycie robiłam cały komplet badań, to jest TSH, ft3, ft4, anty-TPO i anty-TG. Endo wykluczył hashimoto więc tych anty już więcej nie robiłam. Teraz co 6-8 tygodni mam wizyty i na każdą robię TSH, ft3, ft4. Ufam swojemu lekarzowi, widocznie wizyta w takim odstępie czasu wystarczy ;) Częściej niż co 4 tygodnie na pewno nie ma sensu :)

Gosia ja na początku ciąży miałam TSH 2,9 brałam dawkę 50. Teraz miałam wynik 1,3 ale i tak zwiększył mi dawkę do 75. Wit D i jodu nigdy nie brałam.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do tych co już miały prenatalne - niby wszystko opisowo z badania prenatalnego wyszło prawidłowo ale martwi mnie długość kości udowej 6,4 mm niby to w zakresie normy ale przy minimum. Mam nadzieję, że się to wyrówna...

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, w temacie prenatalnych to ja robię tylko USG i to u swojego gina, on nie ma żadnych certyfikatów. Po pierwsze nie czuję takiej potrzeby bo jak będzie coś nie tak to on też to zobaczy i w razie potrzeby wyśle na dalsze badania. Po drugie to też trochę ze względu na finanse bo i tak miesięcznie na lekarzy i leki wydaję masę kasy.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka89 teraz to każde dziecko zaczyna już sobie rosnąć w swoim tempie, jednemu to szybciej urośnie, drugiemu co innego :P te wymiary to jeszcze 15 razy Ci się nie będą zgadzały z wiekiem ciąży itp. Też się tym denerwowałam w poprzedniej ciąży, bo gin nic nie mówił a np głowa 2 tygodnie młodsza wychodziła czy coś. Jak w normie to w normie, skoro lekarz nie miał zastrzeżeń to trzeba się cieszyć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 21:35

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszyscy wiedza i Ci ktorym chciałam powiedzieć i ci ktorzy mieli.jeszce nie.wiedziec. moje dzieci rozpowiadaja.to.wszedzie przy.każdej okazji. Np pani.w.sklepie.jak.robimy zakupy mowia - ze mama to ma.w brzuchu dzidziusia. Albo sasiadka przyszla cos.mi.oddac to obie cory rzuciły mi sie.na.brzuch calujac krzyczaly nasz dzidzius i tak dalej;) przyklady mozna mnożyć;)

Kasiula02, Mmeryy88 lubią tę wiadomość

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wymiary zgadzaly sie.w obu ciazach do polowmowego usg potem az do konca mialam różnicę o przeslzo 2 tyg. Dzieci byly " za małe". Urodzilam 42 i 40 tc dzieci 3 kg a wiem ze jaos.teraz duzo.dzieci.rodzi.sie duuzych. Ponad 4 kg. U mnie to chyba taka.natura ze drobnice rodze. Ja i moj brat tez.po.3 kg mielismy.

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • mmonis Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Do tych co już miały prenatalne - niby wszystko opisowo z badania prenatalnego wyszło prawidłowo ale martwi mnie długość kości udowej 6,4 mm niby to w zakresie normy ale przy minimum. Mam nadzieję, że się to wyrówna...

Nie przejmuj się tym. Każde dziecię od teraz będzie rosło w swoim tempie. Nasza córcia przy każdym usg miała kość udową powyżej normy, reszta pomiarów ok. Lekarz powiedział, że taka jej uroda i tyle. Obecnie ma 7 lat a ja kupuję jej getry, spodnie na lat 11-12 taka jej uroda :) Nie wpychajmy dzieci w ramki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 22:07

xnn974v.png
    wvwcex3.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam badane tsh i ft4 co 4 tygodnie... plus jest taki ze przed ciążą udało się tsh pięknie zbić do 1 i jak na razie wygląda dobrze - zgodnie z oczekiwaniami spadło mi jeszcze trochę, ale to zapewne zmieni się w 2 trymestrze. Biorę witaminę D i jod - brałam jeszcze przed ciążą :)
    Fajnie, że część z Was ma już badania prenatalne za sobą - to na pewno duża ulga :)
    U mnie o ciąży wiedzą bliskie osoby - najpierw nie chcialam mówić bo wiadomo ze w pierwszym trymestrze wszystko może się wydarzyć, ale stwierdziliśmy, że nie chcemy też sobie odbierać tej radości przez 3 miesiące i się ukrywać - więc kto powinien wiedzieć ten juz wie :) i ma nakaz trzymania kciuków żeby wszystko było dobrze :)

age.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży TSH miałam prawie 4. W tej na początku 2,5, ale już brałam euthyrox. Myślę że teraz będę miała kontrolne badanie na następnej wizycie. Biorę 50. U mnie wie mama, ciocia i cała rodzina męża po sobotnim weselu. A w pracy się na razie ukrywam. W poprzedniej ciąży się pochwaliłam bratu w 9 tygodniu i klops. ;/

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Kasiula02 Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca 2016, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaZtrójmiasta wrote:
    U mnie wszyscy wiedza i Ci ktorym chciałam powiedzieć i ci ktorzy mieli.jeszce nie.wiedziec. moje dzieci rozpowiadaja.to.wszedzie przy.każdej okazji. Np pani.w.sklepie.jak.robimy zakupy mowia - ze mama to ma.w brzuchu dzidziusia. Albo sasiadka przyszla cos.mi.oddac to obie cory rzuciły mi sie.na.brzuch calujac krzyczaly nasz dzidzius i tak dalej;) przyklady mozna mnożyć;)

Mega słodkie Twoje dzieciaki :) <3

Dziękuję Wam. Moja gin. powiedziała, że za tydzień też pomierzy część karkową (?) Ale chyba zdecydujemy się zrobić jeszcze prenatalne USG

Straszna panikara ze mnie i nie ufam za bardzo lekarzom :D po tych wszystkich perypetiach przy staraniach o dzidzię. Rzeczywiście co 4 tygodnie badanie tarczycowe to chyba ok. Myślałam, że wchłanianie i zmiany u ciężarnych zachodzą szybciej. 8
    Parę dni po owulacji miałam tsh: 2,8 i 25-tkę, 2 tyg. później po teście tsh- 2,56 i 50-tkę, za tydzień - po 4 tyg. kolejne badanie.

Robiła któraś z Was badanie na toksoplazmozę? Czy wystarczy określenie Igm, Igg czy coś jeszcze? Bo u mnie określone jest to jako toksoplazmowa screnning i licho wie co oni tam dokładnie badają....

Buziaki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 23:28

f2w3s65gt51mqu6j.png
  • Nats Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam prenatalne u lekarza z certyfikatem. W necie mozna sprawdzic liste doktorkow, ktorzy maja taki papierek. Zdecydowaliśmy się tylko na USG. Wyniki wyszły super (dwie wady z prawdopodobieństwem poniżej 20 tyś czyli ponizej bledu statystycznego) i zespół Downa też blisko tych cyfr. Testu z krwi nie robilismy glownie ze względu na finanse, ale ten wynik USG mnie bardzo uspokoił. Samo badania trwalo chyba 40 minut. Lekarz nam wszystko wytłumaczył dokładnie . Nawet nie mieliśmy już o co go zapytać. Moim zdaniem warto zrobić takie USG :)

kasiula Mi gin zlecił tylko toxo igg i igm. Oba mam ujemne także muszę bardzo uważać, żeby nie złapać tego cholerstwa.

3500 g 54 cm <3
‹‹ 252 253 254 255 256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ