X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi lekarz od początku ciąży w ogóle nie zlecił badań tarczycy.... czy to dziwne...?
    Jeszcze jedno pytanko, zaczęłam 13 tydzień, tzn. mogę już chyba przejść na femibion 2?

ex2bcwa1570qltn4.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream wrote:
    mi lekarz od początku ciąży w ogóle nie zlecił badań tarczycy.... czy to dziwne...?
    Jeszcze jedno pytanko, zaczęłam 13 tydzień, tzn. mogę już chyba przejść na femibion 2?

Moim zdaniem badanie hormonów tarczycy to podstawa. Dużo dziewczyn ma z tym problemy. 13 tydzień to już czwarty miesiąc. Ja zaczynam brać 2 gdy skończy mi się 1.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam robione toxo IgG i toxo IgM i oba ujemne takze trzeba uwazac zeby nie zlapac swinstwa.

Co do tarczycy to nigdy nie mialam badanej, w ciazy tez nie

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli 12t1d to jest już rozpoczęty 4 miesiąc?

ex2bcwa1570qltn4.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream wrote:

Przynajmniej TSH powinien Ci zlecić... Moja lekarka sobie zapomniała na pierwszej wizycie, ale nauczona doświadczeniem z pierwszej ciąży u innego lekarza, na swój koszt zrobiłam TSH, na szczęście wyszło ok.

Możesz już przejść spokojnie na Femibion 2, ja już przeszłam wczoraj, bo 1 mi się skończyła :)

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zrobiła Tsh, to ważny hormon w ciąży i nie tylko

ganngox10a3bxdik.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, stosuje któraś z was jeszcze luteinę dopochwowa? Jeśli tak, to czy zdarzają wam sie plamienia lub "brudna" wydzielina? Mi to cały czas spędza sen z powiek. Byłam w piątek na usg. Lek powiedział ze plamienie ustało, ze sa jeszcze jakies pozostałości. Dzis na aplikatorze znowu brązowo....:/ oszaleje chyba :/

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • jestemhela Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Kogoś dopisać na stronę pierwszą?

• Brunetka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream wrote:

Babydream zdecydowanie dziwne. Tak jak piszą dziewczyny- TSH powinnaś mieć koniecznie zrobione i to już dawno. Jeśli do wizyty masz dużo czasu to ja na Twoim miejscu zrobiłabym na własną rękę prywatnie.

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • infinity888 Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula zrób prenatalnevublekarza z certyfikatem koszt ok 150-180 zł i sprzęt dobry mam porównanie z prywatnej kliniki\przychodnibi lux medu. Lekarze z certyfikatem są na stronie po nazwisku więc łatwo wyszukać.test pappa ok 150-250zl to chyba nie jest dużo zeby mieć spokój w końcu takie badania zrobisz w ciąży tylko 3.
    Babydream ja biorę femibion 2 od równo 12tydz+0dni(13tydz) femibion 1 tak się skończył- bierz tylko dha wcześniej ja biorę do śniadania dha a do obiadu różowa tabl bo dha zaburza wchłanianie niektórych Wit i musi być przerwa

34bwvfxmgk5zmjd1.png
    Beta HCG
    25.05-433
    27.05-1285
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    infinity888 wrote:
    Kasiula zrób prenatalnevublekarza z certyfikatem koszt ok 150-180 zł i sprzęt dobry mam porównanie z prywatnej kliniki\przychodnibi lux medu. Lekarze z certyfikatem są na stronie po nazwisku więc łatwo wyszukać.test pappa ok 150-250zl to chyba nie jest dużo zeby mieć spokój w końcu takie badania zrobisz w ciąży tylko 3.

A to zależy gdzie :) W Warszawie cena pappa to 250 usg + 250 krew.
    Ja się cały czas zastanawiam- poczekam co wyjdzie z usg, jeśli będzie w pełni ok to chyba odpuszczę krew.

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • AgataL Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja się nie dostałam w ramach NFZ na badania prenatalne z testem Pappa, za późno dostałam skierowanie i w terminie, w którym mam mieć wykonane badanie niestety nie było już miejsc.
    Ale znalazłam test z krwi Pappa w Alabie za 72 zł!!!!
    https://sklep.alablaboratoria.pl/badanie/8113/papp-a_ciazowe_osoczowe_bialko_a_i84_

Zrobię USG prenatalne i Betę oddzielnie w ramach pakietu medycznego a test pappa w Alabie. Podobno wyniki z każdego badania są oddzielnie podawane.

Ja nadal biorę luteinę dopochwowo i nie mam brunatnych upławów ale chyba nabawiłam się grzybicy, bo strasznie mnie swędzi i piecze ;-(

gannyx8dt8d9juc3.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Miałaś już prenatalne?
    Tak miałam w zeszłym tygodniu.
    Robiłam samo usg

Kasiula mi lekarz wspomniał że możemy zrobić testy z krwi ale nie naciskam żeby je robić. Powiedzial ze samo usg daje 85% a wynik z krwi dodatkowe 10%
    U nas ryzykow wyszlo niskie. W ciąży z córką tez robiłam tylko usg

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam robione tsh i ft4 co cztery tygodnie i chyba jestem tutaj jedyną osobą, której musiano zmniejszyć dawkę Euthyroxu w ciąży do 50, bo tsh spadło mi do 0,4 - chociaż endokrynolog powiedziała, że przy wysokich wartościach bhcg wynik może być przekłamany ;)
    Jak dla mnie badanie tarczycy to podstawa. W zeszłym roku jak poroniłam podejrzewano właśnie o to tarczycę.

Rodzince jeszcze nie powiedzieliśmy (wiedzą tylko moi rodzice i brat), ale mamy zaplanowany coming out na weekend, bo jutro idę na USG potwierdzić czy wszystko ok. Najbliżsi przyjaciele wiedzą, dalsi znajomi nie. Przynajmniej od mojej strony, bo mąż nie może nowiną się nie chwalić ;)

A prenatalne dopiero w sierpniu i również zdecydowaliśmy się na certyfikowanego lekarza.

gosia86 lubi tę wiadomość

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dziewczyn, które robiły w międzyczasie remont. Po jakim czasie od malowania mieszkania można z powrotem się wprowadzić?

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Do tych co już miały prenatalne - niby wszystko opisowo z badania prenatalnego wyszło prawidłowo ale martwi mnie długość kości udowej 6,4 mm niby to w zakresie normy ale przy minimum. Mam nadzieję, że się to wyrówna...
    Moja córka całą ciążę miała niby kość udową młodszą wg pomiaru na usg o kilka dni od pozostałych części ciała, na dodatek pod koniec ciąży była tak ułożona że lekarze nie mogli zmierzyć kości. Urodziła sie zdrowa i sliczna i nóżki też ma piękne i długie. Nie masz co się martwić

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milola86 wrote:
    Dziewczyny, stosuje któraś z was jeszcze luteinę dopochwowa? Jeśli tak, to czy zdarzają wam sie plamienia lub "brudna" wydzielina? Mi to cały czas spędza sen z powiek. Byłam w piątek na usg. Lek powiedział ze plamienie ustało, ze sa jeszcze jakies pozostałości. Dzis na aplikatorze znowu brązowo....:/ oszaleje chyba :/

Też przez pewien czas brałam luteinę dopochwowo, teraz tylko Duphaston. Jednak ostrzegała mnie lekarka, żeby w ciąży nie korzystać z aplikatora, bo szyjka jest rozpulchniona i można ją uszkodzić. W ulotce też jest o tym mowa.

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hamadriada wrote:
    Ja mam robione tsh i ft4 co cztery tygodnie i chyba jestem tutaj jedyną osobą, której musiano zmniejszyć dawkę Euthyroxu w ciąży do 50, bo tsh spadło mi do 0,4 - chociaż endokrynolog powiedziała, że przy wysokich wartościach bhcg wynik może być przekłamany ;)
    Jak dla mnie badanie tarczycy to podstawa. W zeszłym roku jak poroniłam podejrzewano właśnie o to tarczycę.

Rodzince jeszcze nie powiedzieliśmy (wiedzą tylko moi rodzice i brat), ale mamy zaplanowany coming out na weekend, bo jutro idę na USG potwierdzić czy wszystko ok. Najbliżsi przyjaciele wiedzą, dalsi znajomi nie. Przynajmniej od mojej strony, bo mąż nie może nowiną się nie chwalić ;)

A prenatalne dopiero w sierpniu i również zdecydowaliśmy się na certyfikowanego lekarza.

W marcu tsh mialam 2,6 lekarka zwiększyła mi dawkę z 75 na 100
    W kwietniu spadlo na 0,27 pozostałam przy dawce 100
    W czerwcu 0,67
    W lipcu 1,6 i nadal dawka 100

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciążą miałam powyżej 4, później ustabilizowaliśmy TSH na 1,2. Pod koniec czerwca wzrosło mi do 1,6, a teraz taki spadek. Z dawki 75 przeszłam na 50.
    Zastanawiałam się, czy w ogóle to możliwe, bo na poprzedniej wizycie wspominała mi o zwiększeniu dawki, a tu wszystko w drugą stronę... Ale zakładam, że wie co robi i laboratorium się nie nie pomyliło.

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • Karoliskaxxx Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Długo sie nie odzywałam ale samopoczucie do bani. Nie dość że nie mogę spać w nocy to jeszcze wymioty doszły. Strasznie źle sie czuje.
    Możecie poradzić cos na bezsenność? Budzę się codziennie między 2-3 w nocy i nie śpię do 5.

h4zprjjgbi9wgjhi.png

Córeczka Lenka- 28.03.2015
    Aniołek 13tydz (*) 09.2011
‹‹ 253 254 255 256 257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ