Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, trochę danych z piątku:
CRL (wielkość od główki do pupy) 78,3 mm
BPD (wymiar dwuciemieniowy główki) 26,1 mm
NT (przezierność karkowa) 1,9 mm
FHR (tętno płodu) 152 u/min
Czynność serca: widoczna.
Lokalizacja łożyska: na tylnej ścianie macicy.
Budowa pępowiny: trójnaczyniowa.
Płyn owodniowy: ilość w normie.
wiek ciąży według O.M: 13 tyg + 3 dni
wiek ciąży według USG: 13 tyg + 6 dni
Kostnienie nosa prawidłowe.
Trisomia 21
Ryzyko podstawowe: 1:637
Skorygowane ryzyko: 1:3819
Trisomia 18
Ryzyko podstawowe: 1:1658
Skorygowane ryzyko: 1:6165
Trisomia 13
Ryzyko podstawowe: 1:5172
Skorygowane ryzyko: <1:20000
Chyba nie jest źle, co?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 16:55
jestemhela, Mmeryy88, Nieukowa lubią tę wiadomość
-
Nieukowa wrote:Co do ciuszkow z Lidla to mam z nimi problem- wiekszosci ktore kupilam/dostalam nie lubie. Robia sie szorstkie po praniu, wiele zmienia fason, mechaci sie albo traci kolory... Uwielbiam cocodrillo i 5-10-15, TOE, hm i endo. Wiem ze drogie, ale wole kupic uzywane tych firm niz nowe Lupilu
Mam to samo, Lupilu bardzo płowieją po praniu, albo się tak dziwnie "obierają". Marek dostaje regularnie od teściowej ubranka z Lidla na każdą okazję... i zwykle ubieramy je, właśnie jak jedziemy do teściów, albo do ogrodu, gdzie nie jest szkoda ich ubrudzić np. malinamiubranka są zdecydowanie większe niż wynikałoby z metki.
Lubimy CoolClub, chociaż rozmiarówka jest dość mała, Cocodrillo, Reserved, H&M, Next... Uwielbiam Fixoni! Mam kilka sztuk mniejszych rozmiarów, będzie na drugiegoale świetna, mięciutka bawełna, kupiłam w lumpeksie, a wyglądają (po wieluu praniach, bo ciągle były w obiegu) jak nówki
-
dziewczyny, a powiedzcie ile sztuk czego kupujecie w jednym rozmiarze? bo mam już troche bodziaków i półśpiochów, potrzebuje jeszcze pajace, a nie chce przestrzelić żeby nie leżało nieużywane.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2016, 16:12
-
Ja zamierzam za jakiś czas udać się do lumpka zobaczyć co tam mają ciekawego. Powiedzcie mi tylko jakie marki warto brać?
Poza tym jestem załamana bo infekcja po miesiącu spokoju wróciła i muszę jutro udać sę do mojej gin:/ masakraaa...Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2016, 16:19
-
Tez wlasnie nie wiem w jaka ilosc ciuszkow sie zaopatrzec
Ja jakis czas temu na infekcje dostalam gyno pevaryl 50 chyba jakos tak to sie zwalo 15 czopkow..no ale jakos przezylam dwa tygodnie ladowania sie nabojami
Skonczylam teraz i jestem ciekawa czy to cos pomoze na dluzej -
jestemhela wrote:Dzień dobry! Kogo dopisać na stronę numer 1?
Termin 17.02.2017
jestemhela lubi tę wiadomość
-
Termin 17.02.2017
jestemhela lubi tę wiadomość
-
19ilonka mamy ten sam termin. Hej dziewuszki. Ja kupuje w sumie na oko.przy pierwszym tez tak kupowalam... sporo dostalam...a I na bierzaco w razie w mozna kupic np w pepco. Moze jakoscia nie grzesza ale sa tanie wiec na szybko beda. Jesli chodzi o pieluchy kupuje aby jedno opakowanie 1 reszte lece 2. Juz powoli mam zamiar zaopatrzac sie w pieluchy... do sklepu mam ok 1km wiec wole mie .troche wiecen. Czuje coraz to bardziej intensywne ruchy. Juz sa takie wyrazne. Jutro wskakuje w 17tc... skonczyl mi sie pakiet moze ktoras z Was ma I.moze sprawdzic co oznacza 17tc ...co.jest zaznaczone.MATKA 2:0
Ola 17.02.2011
Martynka 02.02.2017 -
nick nieaktualny
-
Z tymi ubrankami na początek to nie ma co przesadzać bo takie maleństwo to nawet się za bardzo nie brudzi
I rośnie bardzo szybko. My trochę kupiliśmy, trochę dostaliśmy i co do czego to połowa założona 1-2 razy albo i wcale. Na pewno nie kupujcie dużo rozmiaru 50 cm, chyba że dosłownie po jednej rzeczy. Ja miałam kilka to były akurat i dosłownie na kilka razy.
Co do firm to ja czasem kupuje w Smyku, ale to na wyprzedażach bo tak normalnie to jak dla mnie ceny przesadzone. Bardzo często kupuje ubranka w tesco (F&F) bo mam pod nosem. Często są wyprzedaże a i jakość fajna. W Pepco mi się zdarza ale rzadko. Np legginsy są ok, ale bodziaki czy bluzki już się rozciągają. Wolę kupić używane na allegro albo w lumpku bo córa i tak wszystko strasznie brudzi. Jeśli chodzi o takie lumpkowe rzeczy to ja nie zwracam szczególnej uwagi na markę, ale zazwyczaj są to h&m, next, zara i F&F.AnnaE., Papcia, AguŚka89 lubią tę wiadomość
-
Poprosze o wpis na 21 luty
Dziewczyny jak to jest z tymi ruchami? Kiedys przepowiednia terminu porodu byly pierwsze ruchy gdyz oznaczaly dokladnie polowe ciazy. Moja mama zawsze tak mowila a zakladam ze wie co mowi po szesciu ciazach:) Wiem ze kazda ciaza jest indywidualna ale jak jest mozliwe czuc takie 7cm malenstwo? Hmmm ciaza to wielka zagadka -
zbikowa wrote:dziewczyny, a powiedzcie ile sztuk czego kupujecie w jednym rozmiarze? bo mam już troche bodziaków i półśpiochów, potrzebuje jeszcze pajace, a nie chce przestrzelić żeby nie leżało nieużywane.
Na początku najwięcej używaliśmy pajaców, najwygodniejsze są takie rozpinane na napy przez całą długość. Ja miałam 8 szt., non stop były prane, bo często coś nam wyciekało z pieluszki, albo się obsikało przy przebieraniu, co jest normalnedziennie schodziło od 1 do czasem nawet 4-5 szt.
nasze Maluchy będą zimowe, więc pod pajacyk na pewno na początek pójdzie body, zaopatrzyłabym się w tyle sztuk, co pajaców.
Dzieci tak szybko wyrastają z ubranek, że szkoda na początku kupować nowe rzeczy, polecam pożyczyć od sióstr/bratowych/koleżanek itp. lub kupować w lumpku, na olx itp. zdecydowanie najmniejszych rozmiarów zawsze jest największy wybór
wystarczy kupić 1-2 "wyjściowe" komplety, z takim maluszkiem na początku wychodzi się tylko do lekarza...
Mój synek w r.56 pochodził jakieś 3 tygodnie, przy czym przez pierwszy tydzień większość ubranek na nim "wisiała" (ur. 3200g, 52cm) później tak z 2 miesiące w 62.
zbikowa, Czarnaa94, Nieukowa lubią tę wiadomość
-
Ja poproszę o wpisanie na 15.02
Dziewczyny, czy macie już jakiś pojęcie o szkołach rodzenia? Ja próbowałam się zapisać w moim mieście (Wrocław) i okazało się, że jako lutówka nie mam szans dostać się do żadnej z przyszpitalnych szkół... Kursy zaczynają się wrzesień/październik - to dla mnie jeszcze za wcześnie, bo przyjmują od ok.25 tc, a kolejny kurs zaczyna się w styczniu, a wtedy już jest za późno. W każdej szkole Panie odpowiadały ,,przykro mi, ale takie mamy procedury" i że muszą rozliczyć się do końca roku, dlatego nie ma kursów w listopadzie np. Czyli jako lutówki mamy najgorzej jeśli o to chodzijestemhela lubi tę wiadomość
-
Ja uzywalam 50tek bo moj maluszsk mial po urodzeniu 2900 i polecam miec ze 2 pajace i bodziaki jesli na ostanim usg wychodzi dziecko ponizej 3200g... Jesli beszie blizej 4kg to warto skupic sie na 62 bardziej
Ja tak jak papcia- wole.miec duzo uzywek niz malo nowych ciuszkow, tez uzywalam cxasami po kilka bodziakow lub pajacy dziennie bo cos przecieklo albo dziecko ulalo (a moj chlustal na potege)... Dla mnnie 10 bodziakow, 5 spiochow i 5 pajacy to minimum, ja mialam duzo wiecej 56 i potem 62- wiekszosc po znajomych dzieciakach
Z Pepco polecam kocyki- sa genialne, nie do sprania i wciaz milisie po ponad roku uzywania przez synka.
Z lumpka dobre sa: George, Early Days, Benetton (omport brytyjski) z dostepnych w PL: Reserved, Cocodrillo, Endo, 5-10-15, Toe Et Loeil czy jakos tak (TOE), HM. Zawsze sprawdzcie czy guziczki sie zapinaja, bo potem te zapinki zmieniac to bezsens.Papcia lubi tę wiadomość