X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Dziewczyny czy mialyscie, macie bole podbrzusza??? Jutro zaczynam 22tyd i boli mnie podbrzusze jak na okres od 40min... nie bardzo mocno ale czuje to ciagle i nie wiem czy sie martwic czy to macica moze sie rozciaga poradzcie cos...???
    U mnie to normalka. Najlepiej wziąć no-spę i się położyć. Ja bym się nie martwiła ;)

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulka86 wrote:
    Dziewczyny pisalyscie o bolu spojenia lonowego mnie dzis dopadlo z tym ze to takie klucie czy u Was tez tak to sie objawia? Dobrze ze jutro wizyta.

U mnie to nie jest kłucie tylko ciągły ból. Myślę że każda z nas może to inaczej odczuwać.

paulka86 lubi tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja pamiętam że jak mi córkę po porodzie przywieźli i powiedzieli że już zostaje ze mną to byłam przerażona i pomyślałam "Co??? Jak ja niby mam się nią zająć?". Nie wiedziałam nawet jak ją przewinąć, poprosiłam pielęgniarkę i pokazała mi jak to robić. A potem to już instynkt działał ;) Jak ją kąpali pierwszy raz to też przyglądałam się jak to robią, pielęgniarka trochę tłumaczyła co robić a co nie wolno. No i jak miałam jakieś wątpliwości to pytałam dziewczynę z łóżka obok bo ona już miała jedno dziecko w domu.
    Z opieki pielęgniarek nie byłam jakoś specjalnie zadowolona, chyba miały ciągle dużo pracy bo ciężko było nawet którąś złapać żeby o coś zapytać. Za to neonatolog na obchodzie dużo tłumaczyła i w dzień wyjścia do domu odbyła bardzo długą rozmowę z nami. Wszystko nam wytłumaczyła i mogłyśmy pytać co nam tylko przyszło do głowy. W temacie karmienia piersią też była fajna opieka. Jak tylko dali mi małą jeszcze na porodówce, to od razu przyszła pielęgniarka i pokazała jak przystawiać i wszystko wyjaśniła. Później kilka razy przychodziły panie i pytały czy nie potrzebujemy pomocy z przystawianiem i patrzyły czy dzieci dobrze jedzą.

Także nie wiem jak to się dzieje, ale instynkt na prawdę działa :)

AleAleksandra lubi tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • Aguu Ekspertka

Wysłany: 12 października 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was ma wieczorami wzdęcia? Ja mam okropne, nie mogę się ruszać za bardzo, bo wszystko ciągnie :(

l22ntv73ugrd1lo2.png

ma6nx5awrjqi9jvz.png
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jak się czujecie?

Mnie czasem zaczynają dobijac moje ciążowe nastroje i dzisiaj postanowiłam zrobić z tym porządek. Założyłam blog, który będzie taką moją małą odskocznią. Jeżeli będziecie mieć czas i ochotę, wpadajcie i mówcie, jak to wygląda wszystko z Waszego punktu widzenia:
    http://www.mama-to-ja.bloog.pl/id,356512697,title,Zamiast-blaskow-ciazowe-cienie,index.html

jestemhela lubi tę wiadomość

rrb7y10.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguu wrote:
    Czy któraś z Was ma wieczorami wzdęcia? Ja mam okropne, nie mogę się ruszać za bardzo, bo wszystko ciągnie :(

Oj ja mam takie wzdęcia, że czasem wydaje mi się, że odlecę w kosmos.
    jestemhela możesz z w mojej dacie 03.02. dopisać córeczka Oliwia.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie można dopisać na 25.02 :)

age.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie można do daty porodu dopisać synek Franciszek :)

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie synek Franiu.

• Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na L4 polecam założyć konto PUE w Zus z panelem świadczeniobiorcy - tam możecie sprawdzić dokłądnie którego dnia bedziecie miały wypłate z ZUSU i na jaką kwotę i za jakie dni L4. ja już mam.
    Trzeba zarejestrować się na PUE i w ciągu 7 dni zgłosic się do ZUSU w celu potwierdzenia. Pamiętajcie oprócz panelu ubezpieczonego niech wam od razu zrobią profil ŚWIADCZENIOBIORCY bo tylko w nim to sprawdzicie.

zbikowa, Goździk89, jestemhela lubią tę wiadomość

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Agatka za wiadomość, własnie założyłam konto. ten profil świadczeniobiorcy to zakładają już w urzędzie, przy potwierdzeniu toższamości? bo nie miałam takiej opcji na stronie

• Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak musisz to zgłosić w urzędzie - jak masz kogoś znajomego w ZUSIE myślę że ząłatwisz przez tel - jak nie to osobiście. Ja tez nie miałam ale poprosiłam o dołaczenie profilu i już mam i już sprawdziłam. Tylko kwoty są tam podane brutto czyli z podatkiem. Bo ZUS aby podatek odprowadza od wypłaty.

zbikowa lubi tę wiadomość

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 13 października 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się zapisać do ordynatora oddziału na wizytę, także ja i Franciszek będziemy mieli już najlepszą opiekę :)

Co do Zusu to ja mam takie przeboje, że już nie mam na to siły. Najpierw moja szefowa nie zaniosła L4, później okazało się, że je zagubiła, a mnie kłamała, że zaniosła i sprawa się obsunęła o 2 miesiące. :( Następnie okazało się, że nie składała raportów miesięcznych od roku i musiała to uzupełniać, później chcieli ode mnie całą moją dokumentację dot. umów i zakresu obowiązków. Minęły 4 miesiące w sumie i już wszystko ok. to teraz się obudzili, że chcą całą moją dokumentację medyczną, którą prowadziłam w zakładzie pracy... Ciekawe czy w ogóle mają prawo tego żądać skoro znajdują się tam dane pacjentów i opinie o nich... Tragedia, mówię Wam. Całe szczęście, że mam trochę oszczędności, bo inaczej to nie wiem jakby to było. Mam nadzieję, że dostanę wyrównanie pieniędzy jeszcze przed porodem. :/ Kontrolę w domu oczywiście już miałam, mimo że żadnych świadczeń jeszcze nie pobrałam.

Ja się trochę obawiam jak to będzie z karmieniem piersią, bo martwię się czy od razu będę miała pokarm, a jeśli nie to może Franek już się przez kilka dni przyzwyczai do butelki i później nie będzie chciał piersi...? No i baaardzo chciałabym karmić piersią i nie wyobrażam sobie, żebym nie miała lub miała za mało pokarmu, a przecież czasami tak się zdarza. Koleżanka ostatnio polecała mi taki prolaktacyjny suplement diety- Humana piulatte. Czy wiecie coś na jego temat? Może któraś z Was go stosowała? :)

125e5056ef.png
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleAleksandra- na czym polegała kontrola ZUSu? O co Cię pytali?

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • bloodflower Ekspertka

Wysłany: 13 października 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem juz po polowkowych. Niestety dziecko nie chce rosnac. Wod bardzo malo 2 cm,
    wielkosc dziecka wg usg 19t wg OM 23. Poszczegolne czesci ciala wg opisu usg od 18 do 20t. Wszystko prawidlowo wyksztalcone, serduszko itd. Tyle tylko, ze duzo za male ;/ Przez 13 dni uroslo tylko 14g. Dostalam skierowanie do kliniki, jutro mam sie stawic, zobaczymy czy w ogole da sie cos zrobic. Plus taki, ze serduszko bije jak dzwon.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 17:27

• Brunetka Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bloodflower trzymam mocno kciuki, żeby wszystko było ok! Dawaj znać :)

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bloodflower badz dobrej mysli musi byc dobrze!! Rowniez 3mam bardzo mocno kciuko za Twojego maluszka. Napewno jest silny i bedzie wszystko wporzadku!

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Vriola Przyjaciółka

Wysłany: 13 października 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bloodflower - tarczycę badałaś? Jeśli nie to może to to, znajoma tak miała dostała hormony tarczycy i maluszek szybko nadgonił zaległości

• sandrula Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki!
    Bloodflower trzymam za Was kciuki! Maluszek na pewno podrośnie!

A ja mam nawrót nadwrażliwości piersi... miałam chwile spokoju a teraz chyba znowu zaczynają rosnąć bo biustonosze zaczynają mi się ,,wżynać'' i a piersi wrażliwe jak cholera..

il5hxzdv1dlz2zbx.png

02.02.2017 - Błażejek <3 3080 g i 54 cm do kochania <3
  • AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 13 października 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bloodflower, trzymam kciuki za Ciebie i Twoje Maleństwo. Daj znać co powiedzą w klinice.

Kontrola z zusu była dosłownie chwilowa. Przyszły dwie kobietki, o nic nie pytały, nawet do mieszkania wejść nie chciały. Powiedziały tylko, że przyszły sprawdzić czy nie pracuję, musiałam im jakiś papier podpisać i natychmiast sobie poszły.

Brunetka lubi tę wiadomość

125e5056ef.png
‹‹ 345 346 347 348 349 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ