X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • evs Przyjaciółka

Wysłany: 11 października 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już chodzę do szkoły rodzenia, ale poszłam tak wcześnie głównie ze względu na fakt, iż w grudniu odbieramy mieszkanie i czeka nas remont... więc wystarczy nam zajęć na ten czas :)

Co do bólów w plecach polecam basen - dla mnie działa kojąco....
    Oczywiście lepiej skonsultować to z lekarzem, ja nie mam żadnych przeciwwskazań więc korzystam z aktywności póki mogę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2016, 12:00

• karolina1488 Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile u Was trwa szkoła rodzenia? U mnie są to 4 spotkania po 3,5h. Wygrałam bon zniżkowy na dniach otwartych szpitala w którym chce rodzic i się zastanawiam czy warto iść? I tez rozważam raczej grudzień.

Evs ssłyszałam właśnie,że basen pomaga ale niestety ja nie potrafie pływać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2016, 12:25

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 11 października 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś dzwoniłam pytać o szkole rodzenia i okazało sie, że w szpitalu w którym planuje rodzić jest płatna 350 zł za 6 spotkań. zadzwoniłam też do takiej półprywatnej przychodni i tam jest za darmo :) 4 spotkania po 2,5 godziny (strasznie długo chyba) w przyszłym tygodniu mam zadzwonić i się zapisać na 7 listopada.

Byłam też dziś na USG połówkowym, wszystko ok, córa zdrowa i ma bardzo długie nogi, po mamusi ;) waga wg USG wychodzi 400 gr ale pani doktor powiedziała że mniej na pewno tylko przez te dlugasne nogi jest przekłamanie :) chłop się odważył i poszedł że mną, ale się dziwił że to już taki mały ludzik a jak już wstalam, patrzę na niego a oczy szkliste ;) twardziel ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2016, 17:41

karolina1488, Brunetka, Paulina89, AguŚka89, bebag, AleAleksandra, Czarnaa94 lubią tę wiadomość

ge670tj.png

cc9ca37.png

• Vriola Przyjaciółka

Wysłany: 11 października 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguu - ciśnienie jeszcze można sobie zmierzyć przy dreszczach itp. bo wysokie jest bardzo niebezpieczne

• Aguu Ekspertka

Wysłany: 11 października 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vriola, ciśnienie akurat mam niskie :). Byłam u lekarza i powiedział, że to normalne w ciąży i żeby się nie przejmować póki nie ma bólów w podbrzuszu, krwawień, wymiotów, biegunek czy gorączki... Dzisiaj dla odmiany jest mi gorąco.
    Dzięki dziewczyny za wsparcie.

l22ntv73ugrd1lo2.png

ma6nx5awrjqi9jvz.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie szkola rodzenia zaczyna sie pod koniec listopada, jest darmowa i trwa lacznie 40godzin :)
    Spotkania 2 razy w tygodniu po 2h :)

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Saszu Koleżanka

Wysłany: 11 października 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obiecywałam którejś z was wcześniej, że napiszę jak się dowiem o zajęciach z położną zamiast szkoły rodzenia, ale zapomniałam. A więc dzwoniłam do położnej, do szpitala w którym chcę rodzić. Powiedziała mi, że są organizowane spotkania (zazwyczaj dla 3 kobiet, ale jak w tym terminie będę sama to mogą być indywidualne), jest ich około 10 (ale jak będę potrzebować więcej to mogę korzystać właściwie do woli). Sama położna przyznała, że na spotkaniach omawiane jest to co na szkole rodzenia. Zresztą ona w tej szkole rodzenia też wykłada, a kosztuje to 400zł akurat w tym szpitalu. Jeśli nie macie darmowej szkoły rodzenia w swoim mieście rozważcie to. Po co płacić, jak można mieć to samo, w mniejszej grupie za darmo :) A, i ta sama położna później przychodzi na wizyty po urodzeniu.

bebag lubi tę wiadomość

oar89jcgiqg4of0h.png
  • AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 12 października 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, Magda86, Agatka_46, Sylwaciaaa, AguŚka89, Paulina89, Vriola, Aguu, Saszu, Nitka_lutowa, Anna E., Milola86, Agata.l, Asiek84- gratuluję Wam wszystkim udanych usg i usg połówkowych! Córeczek i syneczków! :) Super czytać jest tak dobre wieści od Was. :) Czarnaa, Franciszek- piękne imię. :D

Goździk89, też mi coś nie pasowało, że nasz doktor nie zmierzył przepływów tętniczych na połówkowym. Ponadto nie zmierzył także obwodu brzuszka ani orientacyjnej wagi Franka, a jak się go o to spytałam dwa dni później, jak już emocje pozytywne ze mnie opadły i zaczęłam robić dochodzenie, to powiedział nam, że generalnie to się powinno to mierzyć, ale nie jest to aż takie ważne, a jakbyśmy mieli wszystko szczegółowo mierzyć to byśmy siedzieli ze dwie godziny... No kurna. Wściekłam się nie na żarty. To przecież ja mogę przyjść kilka razy, albo siedzieć te dwie godziny, ale chcę, żeby on sprawdził wszystko co trzeba. Ponadto ani razu jeszcze nie zmierzył mi ciśnienia, nie kontroluje mojej wagi i nawet raz nie zbadał mnie palpacyjnie dopochwowo, więc nawet nie wiem jaki jest stan mojej szyjki macicy, mimo że wpisuje w kartę, że wszystko ok... Także przez ostatni tydzień zrobiłam wywiad wśród znajomych i na forach internetowych, wczoraj dopytałam położną na szkole rodzenia i faktycznie mój lekarz odwala fuszerkę. Zmieniamy lekarza prowadzącego. Mam nadzieję, że uda nam się dostać do ordynatora oddziału położniczego. Trzymajcie kciuki! :)

Jaqueline, bardzo się cieszę, że napisałaś co u Ciebie. Ja pojawiłam się na forum zdecydowanie później, ale czytałam całe i znam Twoją historię. Trzymam kciuki i wierzę, że po tych badaniach wiele się wyjaśni i już będzie tylko słoneczko świecić. :)

Co do bólu pleców, to też czasem mnie rwie w krzyżu, ale mi pomaga rozciąganie i ciepła kąpiel. :)

Jeśli chodzi o teściową to ja mam swoją ok. 90 km od nas i póki co okazuje naprawdę minimalne zainteresowanie moją ciążą, co w sumie jest mi na rękę. :P

Wagowo to widzę, że ja chyba prowadzę, bo od początku ciąży jestem 7,5 kg na plusie, ale jeszcze niedawno byłam 8,5 kg plus, tylko całe szczęście kilogram udało mi się zrzucić. :)

Franciszek jest bardzo ruchliwym Maluszkiem i na pewno ma konkretny temperament po rodzicach. ;) Wczoraj na pilatesie chyba trochę za mocno się pochyliłam do brzucha, w miejscu w którym on akurat sobie smacznie spał (był całkowity spokój) i wtedy jak się nagle zerwał i jak mnie zaczął bombardować kopniaczkami, to aż się przestraszyłam. :) Zmieniłam pozycję, pokołysałam biodrami i Maluch się wyciszył. :)

Cieszę się też bardzo z tego, że mój mąż zaczął gadać do synka. :) Głaszcze brzuch, rozmawia z Frankiem i już mi zapowiedział, że niebawem zacznie mu czytać "Pana Tadeusza". ;)

Wczoraj rozpoczęliśmy szkołę rodzenia. U nas jest bezpłatna, ale trzeba było podpisać deklarację na położną. :) Składa się z 10 spotkań teoretycznych (45 min.) i 10 spotkań praktycznych (30 min.). Ponoć na pierwsze trzy zajęcia mamy przychodzić bez facetów, żeby obgadać bez zahamowań "babskie" dolegliwości. :) Zapowiada się naprawdę ciekawie. :)

125e5056ef.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na bóle polecam taping - wczoraj miałam darmowe obklejanie w szkole rodzenia - ja na biodra bo 2 msc temy zjechałałam na tyłku ze schodów i czasem tak bolało się nie mogłam się ruszyć - dzisiaj nie boli . Moja szwagierka 8msc miała takie bóle kręgosłupa że w noscy spać nie mogła - od wczoraj nie boli - dzisiaj pierwszy raz od miesiąca się wyspała. Także polecam.
    Co do szkoły rodzenia ja chodze na NFZ jest super- mamy dużo gadzetów darmowych i fajnych rzeczy. Ja jestem w grupie kobiet w 2 ciazy i mamy tez w programie bajkoterapie dla starszaków i bedziemy miec ze starszakami zajacie w klubokawiarni dla dzieci :). U mnie zajęcia od 16:30-19:00 - mamy 7 spotkań, ciągły kontakt z położną, po 35 tg ciązy ktg bez ograniczeń, po porodzie patronaż. Także polecam. Moja szkoła jest w Lublinie. Zapisąłam się przed 21 tg ale zajęcia mogłam zacząć w 21 tc ponieważ od 21 są one refundowane przez nfz.

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 12 października 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniqe1985 wrote:
    Ja byłam w piatek na pierwszych zajęciach ze szkoły rodzenia. Warunkiem przystapienia była deklaracja na położną. Wypisałam i zostałam na zajęciach. Był pokaz noszenia dziecka w chustach i kąpiel dziecka w wiadrze. Pani która to pokazywała zrobiła to na prośbe kursantów ale widać sama nie była przekonana. Mnie sie to też nie bardzo widziało. A wy czy któraś próbowała tego sposobu kąpieli?

My kąpaliśmy synka w wiaderku Tummy Tub, ale dopiero gdzieś tak od 3m.ż. Mały miał okropne napady kolki, wieczorami przez 1,5-2 godziny wrzeszczał tak, że myślałam, że sąsiedzi na policję w końcu zadzwonią :P prawie nic nie pomagało... w końcu zdecydowaliśmy się na to wiaderko i trochę się poprawiło, synek bardzo je polubił :) niestety nie da się dziecka dokładnie wymyć w nim, mycie główki sprawia trudność... wiaderko braliśmy na wyjazdy, jako mniejszą alternatywę dla wanienki, pakowaliśmy do wiaderka wszystkie potrzebne do kąpieli rzeczy i przypinaliśmy na przednim siedzeniu pasażera pasami ;)

Już od dłuższego czasu Marek nie mieści się do wiaderka, więc to czeka na siostrzyczkę :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bc18b0cbcd2a.jpg

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Aguu Ekspertka

Wysłany: 12 października 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleAleksandra, zazdroszczę Ci, że Twój Dzidziuś jest ruchliwy, bo ja właściwie jeszcze nic nie czuję... Lekarz mówi, że wszystko super, może po prostu mam za dużo tłuszczyku ;) i muszę jeszcze poczekać.
    Do końca tygodnia mam zwolnienie lekarskie i trochę już mi się nudzi ;).
    Na szkołę rodzenia wybieramy się w listopadzie i już nie mogę się doczekać.

l22ntv73ugrd1lo2.png

ma6nx5awrjqi9jvz.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleAleksandra no to faktycznie lekarz konował... Nie ma się nad czym zastanawiać nawet. Mój gin to już pewnie ma dość słuchania o tej mojej szyjce, bo ja ciągle panikuję że na pewno się skraca :P Ale zawsze mierzy dla mojego świętego spokoju ;)

Ja chyba daruję sobie szkołę rodzenia, mój mąż pracuje na 3 zmiany więc na pewno i tak na wszystkich zajęciach bym nie była.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 polecam szkołe rodzenia online. Ja puki co oglądałam z meżem szkołe prenatal. Zawsze to jakas opcja dla osób,które nie mogą uczęszczać stacjonarnie.
    Ostatnio mam jakieś lęki jak to będzie wyglądało jak maleństwo przyjdzie na świat czy ktoś nam w szpitalu pokaze co i jak na poczatku czy znieczulica.;/ Mówie o podstawach:)

• Aguu Ekspertka

Wysłany: 12 października 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwciaaa, ja też mam takie obawy. Oglądam filmiki i panikuje, że nie dam rady, a mój mąż się ze mnie śmieje :)

l22ntv73ugrd1lo2.png

ma6nx5awrjqi9jvz.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy mialyscie, macie bole podbrzusza??? Jutro zaczynam 22tyd i boli mnie podbrzusze jak na okres od 40min... nie bardzo mocno ale czuje to ciagle i nie wiem czy sie martwic czy to macica moze sie rozciaga poradzcie cos...???

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pisalyscie o bolu spojenia lonowego mnie dzis dopadlo z tym ze to takie klucie czy u Was tez tak to sie objawia? Dobrze ze jutro wizyta.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguu też szkole się tak;p chocbym dostała do reki lalke i ktoś mi teraz na sucho pokazał co i jak to i tak wiem,że jak będe miec maleństwo na rekach to i tak fajnie jak ktos pokieruje mnie. A mąż " Kochanie wszystko w praktyce wyjdzie"

• jestemhela Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Czy wszystkie jesteście już dopisane na stronę numer 1? Coś zmienić? Czy chcecie aby dodać płeć i ew. Imię? :)

• Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 12 października 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestemhela wrote:
    Hej! Czy wszystkie jesteście już dopisane na stronę numer 1? Coś zmienić? Czy chcecie aby dodać płeć i ew. Imię? :)
    Hej, jeśli możesz to dopisz mnie termin wg OM 25.02, córeczka - Matylda :)

jestemhela lubi tę wiadomość

ge670tj.png

cc9ca37.png

• karolina1488 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestemhela ja poproszę o dopisanie: 3 luty córeczka Emilia :)

jestemhela lubi tę wiadomość

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
‹‹ 344 345 346 347 348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ