Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • dzidziol Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak na was patrze to wy takie piekne i szczuplutkie :) ja niestety brzusio duuuzy a i calej reszcie nic nie brakuje ;)

dzidziol
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina mój tp. 1 lutego. Wczoraj rozmawiałam na temat cc i ona twierdzi, że w naszym szpitalu robią w 40 tygodniu a że ma w ten dzień dyżur to mi je zrobi. Oczywiście jeśli dotrwam do tej daty. Owszem są szpitale gdzie robią dwa tygodnie przed terminem i oni też robili ale jak twierdziła często wyciagali dzieci "niegotowe", które miały niewielkie problemy np. z utrzymaniem temperatury ciała i trafiały do inkubatora. Ponadto macica cięta bez skurczy gorzej się goi. Dlatego wolą poczekać. Tak mi wytłumaczyła. Robią wcześniej jeśli są jakieś problemy np cukrzyca, skoki ciśnienia u mnie nic z tych rzeczy nie występuje. Więc mam uzbroić się w cierpliwość. Chociaż mam ogromna nadzieję że mój syn postanowi urodzić się troszkę wcześniej tak jak jego siostra Emilka:)

• karolina1488 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulka86 wrote:
    Karolina mój tp. 1 lutego. Wczoraj rozmawiałam na temat cc i ona twierdzi, że w naszym szpitalu robią w 40 tygodniu a że ma w ten dzień dyżur to mi je zrobi. Oczywiście jeśli dotrwam do tej daty. Owszem są szpitale gdzie robią dwa tygodnie przed terminem i oni też robili ale jak twierdziła często wyciagali dzieci "niegotowe", które miały niewielkie problemy np. z utrzymaniem temperatury ciała i trafiały do inkubatora. Ponadto macica cięta bez skurczy gorzej się goi. Dlatego wolą poczekać. Tak mi wytłumaczyła. Robią wcześniej jeśli są jakieś problemy np cukrzyca, skoki ciśnienia u mnie nic z tych rzeczy nie występuje. Więc mam uzbroić się w cierpliwość. Chociaż mam ogromna nadzieję że mój syn postanowi urodzić się troszkę wcześniej tak jak jego siostra Emilka:)

Rozumiem :) masz jakieś wskazania do cc? ja jeszcze nie wiem co mnie czeka, mam nadzieję, że za tydzień na wizycie lekarz już coś powie na temat porodu jak to widzi. Też będę mieć Emilkę :)

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim wskazaniem do cc jest niewspolmiernosc miednicowa. Emilki są super choć uparciuchy :) Proszę o wyrozumiałość pisze głównie z telefonu i czasem jak siebie czytam to analfabetyzm.

• karolina1488 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulka86 u mnie też może być właśnie niewspółmierność ale zobaczymy jak mnie zmierzą ;)

3i499vvjnklbrqeo.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dziś padnięta jestem... wypralam 2 wsady ubranek 56/62 (o matko ile ja mam tych ubranek), zrobiłam pierniczki i mam dość. Jeszcze w planie miałam dziś prasowanie wieczorem tego co wyschnie albo zakupy świąteczne ale raczej powiem pass ;)

Jak ktoras jest zdecydowana rodzic naturalnie to polecam taki gadzet:
    http://aniball.pl/co-to-jest-aniball/
    Jestem żywym przykładem ze pierworodka nie musi po porodzie siadac na kole ratunkowym i syczec z bólu krocza ;P nie dajcie się naciąć bo nie warto! Ćwiczenia albo masaż krocza są naprawde warte wysiłku :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2016, 15:21

Papcia lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa ja się już zaopatrzylam w epino. Powiedz, zaczęłas ćwiczyć w 35 tc tak jak piszą w ulotce? Czy to nie jest ciut za późno?

Nieukowa lubi tę wiadomość

• MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj brzusio fota zrobiona z rana:)) 32t1d

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5730ac00ee46.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2016, 15:47

paulka86, karolina1488, Nitka_lutowa, Mila123, bebag, AguŚka89, Czarnaa94, Papcia, zbikowa, AleAleksandra lubią tę wiadomość

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbiorą zaczęłam równo po skończonym 35tc, konsekwentnie codziennie i na tydzień przed porodem miałam te upragnione 10cm ;)
    Kup lubrykant, ja używałam Feminum Active

zbikowa lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki a ja dziś robiłam badanie krwi i moczu i hemoglobina z 10,12 na 11,6 skoczyła. Nie brałam dodatkowego żelaza ale za to więcej mięsa wołowego. Nie jestem pewna czy to dzięki temu ale uspokoił mnie ten wynik :)

Też bym chętnie sobie kupiła epino ale chyba pessar to wyklucza :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2016, 19:11

Mila123 lubi tę wiadomość

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jestem padnięta dziś, chyba zaraz pójdę spać bo już mi się oczy kleją. Miałam dziś się obijać a z rana wzięłam się za robienie bigosu, potem jeszcze postanowiłam chłopu pomóc przenieść panele zdemontowane że ścian (po jednym nosiłam a waży to tyle co nic) ale chłop mnie szybko pogonił, że to nie dla mnie. No to wymyśliłam ze skocze na zakupy po brakujące prezenty i złaziłam się po sklepach jak głupia. Jeszcze jak wróciłam to podumałam czy by podłóg nie pomyć, ale położyłam się na chwilę i się okazuje że nie mam siły nagle a jak pomyślę że trzeba wstać i się wykąpać to mi się od razu odechciewa czegokolwiek.
    A pamiętam jak byłam malolatą to się z babci podeśmiewałam, że ma motorek w tyłku, a i mi z wiekiem przyszło, że mnie nosi i leżenie mnie nudzi.

ge670tj.png

cc9ca37.png

• vitoria Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boziu jakie malutkie macie te brzuszki, ja to wcale nie mam małego choć i tak duuuuuuuużo mniejszy niż wcześniej :) zawsze jakiś pozytyw. Super wyglądacie dziewczyny!
    Wczoraj synek skończył 2 latka a dziś obskoczyliśmy bilans 2latka, ta moja szprotka jest w 3 centylu hehe a urodził się taki gigantyczny :)
    Żeby nie było za idealnie to od rana męczyły mnie skurcze brzucha, nigdy nie wiem czy to kolka jelitowa czy macica, ale skończyło się rozwolnieniem więc już wiem że to sprawka jelit czy żołądka, cały dzień do wieczora miałam atrakcje. Nie wiem co to było, ale wypiłam 1 smekte i zjadłam 1 węgiel i czuję się całkiem dobrze, apetyt mam, brzuch mnie troche pobolewa, ale biegunki już nie ma. Dziwne...
    Jutro jedziemy po choinke i po gadżety do pakowania prezentów i planuję w końcu wysprzątać komodę Jaśka :D a co z tych planów wyjdzie to zobaczymy. W łóżeczku Jasia straszy jeszcze góra prasowania za którą mimo najszczerszych chęci dziś się już nie wezmę. Jutro już jednak będzie trzeba poprasować bo starszakowi czysta garderoba się kończy...

• Papcia Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia 2016, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    ...

Jak ktoras jest zdecydowana rodzic naturalnie to polecam taki gadzet:
    http://aniball.pl/co-to-jest-aniball/
    Jestem żywym przykładem ze pierworodka nie musi po porodzie siadac na kole ratunkowym i syczec z bólu krocza ;P nie dajcie się naciąć bo nie warto! Ćwiczenia albo masaż krocza są naprawde warte wysiłku :D

Zgadzam się w 100%! Ja akurat wykonywałam masaż krocza olejem migdałowym, najważniejsza jest systematyczność, żeby robić to codziennie i dokładnie. Jeśli się zachowuje odpowiednią higienę to nie ma co się bać żadnych infekcji, ani przy baloniku, ani przy tradycyjnym masażu. Dzięki masażowi i radom położnej podczas parcia miałam tylko maleńkie pęknięcie (2 powierzchowne szwy). Podobno niektóre kobiety jako najgorszy moment nie wspominają samego porodu, tylko szycie po nim :P

Następnego dnia po porodzie na porannym obchodzie akurat zastali mnie karmiącą na łóżku, siedziałam sobie z uśmiechem ;) jak zobaczył mnie ordynator to prawie krzykiem zapytał dlaczego normalnie siedzę, a lekarka, która mnie szyła odpowiedziała mu: "pani ma tylko 2 szwy".

Także dziewczyny - da się bez nacięcia! :)

zbikowa, Nitka_lutowa, Nieukowa lubią tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzidziol i jak tam sie czujesz juz sie uspokoilo?? I jak cukry??

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, a ja jak sobie myślę o tym masowaniu krocza, albo wsadzaniu do pochwy jakichś sprzęciorów, to mi się odechciewa. A z drugiej strony, nie jestem też sobie w stanie wyobrazić, że wejście do pochwy samo z siebie tak mi się elegancko rozciągnie podczas pierwszego porodu, żeby nie trzeba było nacinać.

Jezu, jakie to wszystko przerażające :D

rqkqj11.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chloet ja się właśnie bardziej boję co będzie z moim podwoziem jak się nim teraz nie Zajmę jak trzeba... No ale jak są jakieś sposoby które mogą pomóc, to postaram się je wyprobowac

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

• karolina1488 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chloet wrote:
    Kurde, a ja jak sobie myślę o tym masowaniu krocza, albo wsadzaniu do pochwy jakichś sprzęciorów, to mi się odechciewa. A z drugiej strony, nie jestem też sobie w stanie wyobrazić, że wejście do pochwy samo z siebie tak mi się elegancko rozciągnie podczas pierwszego porodu, żeby nie trzeba było nacinać.

Jezu, jakie to wszystko przerażające :D

mam dokładnie to samo i u mnie takie masaże czy co gorsza sprzęty nie przejdą :D nacinania czy co gorsze pęknięcia też się panicznie boję więc tak źle i tak nie dobrze :D

3i499vvjnklbrqeo.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1488 wrote:
    mam dokładnie to samo i u mnie takie masaże czy co gorsza sprzęty nie przejdą :D nacinania czy co gorsze pęknięcia też się panicznie boję więc tak źle i tak nie dobrze :D

Ja też miałam obiekcje co do masażu, ale bardziej się bałam nacięcia, więc się przemogłam i bardzo się z tego cieszę ;) pamiętam, że na początku masaż był dla mnie dużym dyskomfortem, ale jak się do tego odpowiednio przykładałam to z czasem było ok i pod koniec bez problemu i bólu "wchodziły" 4 palce, co na początku wydawało się abstrakcją i brzmi dość przerażająco :P

I nie ma się co bać, że się za bardzo naciągnie tkanki, bo tu właśnie chodzi o uealstycznienie ich ;) podczas porodu nie było dla mnie bolesne w żaden sposób sprawdzanie rozwarcia, a po porodzie nie mogłam się doczekać końca połogu chyba tak jak mój M :D no i on twierdził, że nie widzi specjalnej różnicy "przed" i "po" ;P ale też dużo ćwiczyłam Kegla, więc może dlatego...

Nitka_lutowa, Nieukowa lubią tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • dzidziol Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nitka - cukry do d... po kromce cgleba IG z salata i plasterkiem szynki (bez masla) mialam po godzinie 154 :( przed brala insuline :|

a ta pachwina boli,raz mniej ,raz wiecej ale boli. w poniedzialek mam w szpitalu ktg i usg zobaczymy co powie tamten doktor a ponoc bedzie jeden z lepszych :)

dzidziol
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile bierzesz insuliny?? Ja na sniadania w ogole nie jem chleba bo mi skacza w kosmos cukry jem codziennie albo jajecznice albo parowki z kromka tego krazka ryzowego sonko i cukry ok oczywiscie rowniez z insulina. Dopiero na kolacje moge sobie pozwolic na dwie male kropki chleba z wedlinka. Juz nie moge patrzec na jajka i parowki ale mecze sie dla tego Brzdaca w brzuszku;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
‹‹ 427 428 429 430 431 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ