Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1488 wrote:
    Ja mogę spać tylko na lewym boku. Na plecach od razu mi duszno a jak tylko przekręcę się na prawy to mała tak się wierci, że muszę się obrócić na lewy dopiero wtedy się uspokaja.Tak jest od pierwszego momentu kiedy poczułam jej ruchy, chyba jej prawa strona nie odpowiada ;) ja co jakiś czas (wiele razy na dzień) mam takie dziwne coś, że zatyka mnie na chwilkę i pojawia się taki krótki szybki oddech lub coś jak jednorazowa czkawka, nie potrafię tego opisać bo przed ciążą nigdy takiego czegoś nie miałam. Często nagle robią mi się czerwone i gorące uszy i czuję coś dziwnego w głowie, myślałam, że może mam wysokie ciśnienie a mierzę i mam np 80/50, najwyższe 100/60 (ogólnie jestem niskociśnieniowcem i mój standard to nawet 70/40)

Fiolka ja do kąpieli wzięłam Oilatum Baby, później będę używać Emolium (sama używam balsamu bo na wszystko mam alergię), później będę chciała wypróbować może kosmetyków Hipp. Ziajki nie próbuję nawet bo ja mam na całą Ziaję straszną alergię i z dzieckiem wolę nie ryzykować
    Mam to samo, zatyka mnie, jakby poddusza, napływa gorąco na twarz i uszy. Nie wiem co to może być... Może to przez hormony...?

ex2bcwa1570qltn4.png
  • dzidziol Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie co jestem przerazona i troche smutna,po ostatnich badaniach mialam kilka zdiec i takich wydrukow z usg i dzis jakos mnie dopiero dzis tak wzielo zeby sie temu przyjzec...i tu sie zaczyna...badanie bylo w 32+1d i obwod glowki jest akurat ale juz wymiary raczek i nozek na 34tc+6d! nie wspominajac o obwodzie brzuszka gdzie jest juz 36tc+ 3d!!! nie wiem co o tym myslec...pewnie dlatego z dnia na dzien coraz gorzej boli mnie spojenie lonowe,mala tak napiera bo jest dUUUza!! a termin porodu z 14lut przesuniety na 30 stycz( mimo ze cc jest planowane jeszcze wczesniej to i tak dla mnie to wszystko jakies przerazajace) :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2016, 20:40

dzidziol
  • AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam przełożyli wizytę z jutra na dziś, tak więc my też już jesteśmy po. :) Franio ładnie rośnie, ma już 2300g (21 tc 5 dn). :) Bombardował mnie dziś od rana solidnymi kopniakami, za to u doktora już chyba był zmęczony, bo trzymał jedną rączkę pod główką i ziewał raz po raz. ;) Pełen lajcik. :P

Mila123, Nitka_lutowa, zbikowa, chloet, Czarnaa94, bebag, paulka86 lubią tę wiadomość

125e5056ef.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzidziol bez paniki- te pomiary to tez zależy jak bardzo się doktor przykłada i jak się dziecko ułoży... Najważniejszy i tak jest obwód glowki na moment porodu ;)

Ale mam dziś powera. Wysłałam się pierwszy raz od ponad tygodnia, byłam z małym 1,5h na basenie, potem zrobiłam zakupy, pizze i wieczorem jeszcze godzine z nim spacerowalam. Teraz czeka mnie pakowanie prezentów i dozdabIanie choinki :D
    A potem jeszcze chwila z serialami i w kime.

Ps. Udało mi się za 400zl kupić na gwarancji laktator który nowy kosztuje 1300zl. Sprawny i w super stanie. Nic tylko doic- siare juz mam %)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2016, 21:03

Nitka_lutowa, zbikowa, Fryzia33, Papcia, bebag lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzidziol nieprzejmuj sie tym bo bedziesz sie tylko zamartwiac niepotrzebnie i stresowac to tylko wymiary komputerowe jak lekarz zlapie tak wyjdzie moze Twoja Dzidzia bedzie poprostu duza bo taki jej urok i niekoniecznie cukrzyca ma na to wplyw... najwazniejsze ze zdrowa i z tegi trzeba sie cieszyc i nie doszukiwac sie zlych rzeczy .. glowa do gory i oby do dnia cc;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie. 32+0 1900gram. Dr mówi że dysproporcja brzuszek versus reszta ciała się nie zwiększa i nie zna żadnej dysfunkcji spowodowanej małym obwodem, więc mam się nie przejmować. Tym bardziej że wszystkie narządy ok.

A i szyjka nadal ok 4cm, więc fajnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2016, 22:36

Czarnaa94, Nieukowa, Nitka_lutowa, AleAleksandra lubią tę wiadomość

• Fryzia33 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży córka ważyła 4460 a ja mam 156 i nie miałam cukrzycy, a teraz mam a lekarz mówi że synus nie będzie duży, ale zobaczymy na usg dopiero ile waży

relgi09kiihpljzd.png
    relgi09kvref0kv4.png
    relgi09kfizn0g38.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4,5kg to duzo, a mi sie wydawalo ze 3,8 to juz klocuś :-)

Dzidziol nie martw sie tymi rozbieznosciami, to tylko orientacyjne pomiary, zostal ci jeszcze lekko ponad miesiac, masz planowane cc, bedzie dobrze!

Dziewczyny ciesze sie ze u was same pozytywne wiesci po wizytach :-)

U mnie tez w normie. Mialam wczoraj pobrany gbs, maluch wciaz w tej samej pozycji glowka w dol I nawet juz pleckow nie przekreca, ciagle je ma po mojej prawej stronie. Dusznosci to wg ginki norma dopoki macica nie pojdzie w dol a dzieje sie tak na ok 2 tyg przed porodem.

Po wizycie polecielismy na ostatnie zakupy, zlatalismy sie jak dzikie kroliki, w domu bylismy po 20, w miedzy czasie mlody nam sie zakatarzyl wiec zanim porobilam mu inhalacje I inne bajery, zanim zjedlismy kolacje I naszykowalismy go spac to bylo po 22, potem robienie sledzi, prasowanie, gotowanie mlodemu zupki na dzis I zrobila sie 1... jeszcze masazyk mi mezu zrobil I spac. Ale synek budzil sie czesto, mam nadzieje ze nie rozchoruje sie na swieta, do tej pory po 2-3 dniach katarki mu mijaly a mial je raptem 3x. Moja mama tez chora I na antybiotyku, bratowa prawie zdrowa juz, a mnie w gardle drapie. Obysmy dali rade bo bedzie marna wigilia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 08:13

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/91086e52b54c.jpg

Witamy sie w 8 miesiacu moje drogie:) oby zlecialo w spokoju do konca 9tego;)

zbikowa, evs, bebag, Czarnaa94, jestemhela, Papcia, AleAleksandra, AguŚka89, paulka86, Mila123 lubią tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • dzidziol Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj przespalm sie z tym wszystkim i jakos troszke lepiej :)

a powiedzcie jak u was? czy macie bole w podbrzuszu? ja wczoraj wchodzac do lozka prawie plakalam z bolu ,taki szarpiacy nad koscia lonowa,a jak mam wstac czy l pozycji lezacej czy siedzacej i sie wyprostowac to wlasnie w miejscu gdzie robia naciecie przy cc ,jest nie wykonalny ruch noga ,i tak wstane odczekam minute i probuje zrobic krok po kilku dopiero sie prostuje i jakos powoli sie kulam po domu . dzis az sie boje bo musze pojechac na zakupy a mezowi nie zaufam w wyborze produktow swiatecznych ;) oj wieczorem bede plakala ...

a i wczoraj przeszlam sie do sklepu doslownie 200m od domu i juz odczulam jako maraton i ten bol wieczorem.wiem moze to glupio zabrzmi ,ale jak sie kladlam i ten bol tak zlapal to mala sie przesunela glowka i troche zaczela mocniejsze kuksance tak z 3min po tym szarpiacym bolu, myslicie ze moglam jej cos zrobic podnoszac nogi na lozko? wiem brzmi glupio ale wiecie ze czasem czlowiek juz ma schizy;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 08:25

dzidziol
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Vitoria dołączę się do Ciebie bo u mnie też nie za ciekawie. Córka ma chyba trzydniowke, dziś idziemy do lekarza. Wczoraj temperatura jej skakała prawie do 40 stopni. A mnie też coś bierze, gardło boli, drapie no u energii mam 0. A musimy dziś zakupy świąteczne zrobić, nie wspomnę że muszę ciasta jutro porobić a mąż do pracy. Jakies krasnoludki do pomocy by się przydały.

No i przy okazji wam powiem coś o termometrach. Mam termometr taki elektroniczny co się do czoła lub ucha przystawia, sekunda i zmierzone. Wczoraj się okazało że jest do dupy. Pokazywał że mała ma 37,1 a jak zmierzyłam jej normalnym termometrem pod pachą to się okazało że ma 38,7... Wygląda na to że jak już kupować taki termometr to jakiejś pożądnej firmy bo ja swój kupiłam na allegro za 70 zł.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • bebag Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzidziol, mi się wydaje, że nic się nie stało dziecku, ja czasem jak się wiercę w nocy, też mam wrażenie że robię coś, że młodej jest niewygodnie, ale to raczej mało prawdopodobne :D

Dziewczyny, współczuję chorób, pamiętajcie, żeby nie przesadzać z tymi przygotowaniami świątecznymi, odpoczywajcie i odpuśćcie trochę :)

Ja się wczoraj trochę odgruzowałam, poszłam do fryzjera, ogarnęłam paznokcie... nie robię świąt - jadę na gotowe i nie mam dziecka jeszcze, więc mam luzy. Choinka już ubrana, prezenty spakowane, jutro jeszcze trochę ogarnę mieszkanie i mam z głowy.

Mąż mnie wczoraj zabrał do kina, okazało się że to dramat był... na ostatniej scenie wpadłam w taką histerię i zaczęłam szlochać, że pół sali się na mnie oglądało :P

Papcia, AleAleksandra, zbikowa, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość

age.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag wrote:
    ...

Mąż mnie wczoraj zabrał do kina, okazało się że to dramat był... na ostatniej scenie wpadłam w taką histerię i zaczęłam szlochać, że pół sali się na mnie oglądało :P

A jaki tytuł? My mamy jeszcze zaległe bilety, które dostaliśmy na rocznicę ślubu w październiku od rodziców i musimy je jeszcze przed porodem wykorzystać, bo będzie ciężko później jeszcze z Małą ;) nie wiemy na co się wybrać... Może po Świętach się uda :)

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papcia wrote:
    A jaki tytuł? My mamy jeszcze zaległe bilety, które dostaliśmy na rocznicę ślubu w październiku od rodziców i musimy je jeszcze przed porodem wykorzystać, bo będzie ciężko później jeszcze z Małą ;) nie wiemy na co się wybrać... Może po Świętach się uda :)

"Sprzymierzeni" - film bardzo ładny, ale ostrzegam, że można zalać się łzami :D chociaż pewnie w normalnym stanie bym tak nie reagowała ;)

Brunetka, Papcia lubią tę wiadomość

age.png
  • Vriola Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na dolegliwości bólowe jeśli z ciążą wszystko ok to należy ruszać się, ruszać i jeszcze raz ruszać!!!
    Tak mówią na szkole rodzenia i jest to mądre! ;)
    Poród to jak przebiegnięcie maratonu jeśli po przejściu 200m wszytko was boli to jak dacie radę??? Tzn dacie bo wszystkie musimy dać radę - nie ma już odwrotu XD ale takie nieprzygotowane ciało dostanie po dupie że hej!
    Spacery, ćwiczenia dla ciężarnych (z youtube)
    Ja chodzę 2x w tyg na basen plus do pracy codziennie plus spaceruję plus czasem ćwiczę. Mam już 34 lata hashimoto i czuję się b. dobrze, śpię po 7-8 godzin dziennie (po basenie najlepiej).

zbikowa, Nieukowa lubią tę wiadomość

• bebag Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vriola, oczywiście że ruch najlepszy, niestety połowa z nas ma jakieś dolegliwości, które ruch wykluczają :/
    Poza tym, myślę że dziewczyny, które mają już dzieciaki, i bez ćwiczeń mają tej aktywności, aż nadto i to też może powodować dolegliwości i zmęczenie :)

Ja mam zakaz aktywności, ze względu na szyjkę i niestety to odczuwam i jest mi z tym źle, no ale co zrobić, jak mus to mus :/ A tak bym poszła na jakiś porządny długi spacer...

age.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna ja kiedyś już chyba pisałam o termometrach, że te do czoła to do d... raczej są. U mnie taka sama sytuacja była, ciągle pokazywał zaniżoną temperaturę, różną zależy czy przyłożyłam do czoła czy do skroni a wcale taki tani nie był bo ponad 100zł, kupiony w aptece. zachwalany przez panią w okienku :/ U mnie skończyło się na mierzeniu w pupie jak trzeba, wg mnie najwiarygodniejsza.

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • Vriola Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag - wiadomo, pisałam o fizjologicznych ciążach

• AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też niestety nie moge pozwolić sobie na ruch przez pessar. A dziś to juz pobilam rekord w bezsenności. Nie spalam dzis ani sekundy czuje sie jakbym byla w.jakims matrixie i wszystko mi z rak leci ale lezalam i nic oczy jak 5 zł.
    A co do termimetrow to podajcie przyklad girmy tych działających bo mam zamiar kupic a co tu wybrac jak te rteciowe były chyba najlepsze.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • dzidziol Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie Vriola, jakbym mogla bym chodzila ale to wykluczone, fajnie ze masz na to wszystko sily i dobrze to znosisz ale jak tu pisala poprzedniczka ,czesto jedne problemy wykluczaja nasze potrzeby :| mi z padaczka basen zabroniony nawet bez ciazy , a przez wade serca godzinny spacer skonczyl by sie na intensywnej,natomiast brak ruchu podnosi mi cukier i kolo sie zamyka :( jak czlowiek jest chory to to nie jest takie proste jak sie wydaje

dzidziol
‹‹ 434 435 436 437 438 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ