X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • elukkkcha245 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Monia85

ea895dd043.png
  • magda_lena86 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Monia!!!

gy02c45.png

[*] grudzień 2017
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa, źle policzylam, jednak przybrała więcej. Najniższa waga to było 1910, a ja policzylam od urodzeniowej (2070gram) teraz ma 2550, więc przybrała 640. A Lilka była badana, czy nie ma żadnej infekcji? Ponoć przez to dzieci wolniej rosną. No i przez żółtaczkę.

Bebag, ale miałam czuja! Oby szybko poszło.

Monia gratulacje!

Nieukowa, bebag lubią tę wiadomość

• Krystyna Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie kiedy mniej więcej mogę się spodziewać ustabilizowania karmienia - mówią żeby karmić 8-12 razy a szczerze ja nawet nie umiem tego policzyć bo jak młoda się obudzi to ciągle by na cycu wisiała.

I jeszcze jedno - pijecie kawę?

• Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2017, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag życzę żeby Ci sie dzis udało i zeby lekko poszło.
    My już od wczoraj z księżniczką w domu, na razie jest super, noc ładnie przespana, budzi sie tylko na karmienie. Zaliczyliśmy pierwszą kąpiel i też poszło całkiem sprawnie.
    Krystyna mam to samo nie mam pojęcia jak to niby liczyć, ale myślę że póki je sporo i przybiera to ok. Jutro lub pojutrze bedzie u mnie położna to ją dopytam.

bebag lubi tę wiadomość

ge670tj.png

cc9ca37.png

• vitoria Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie liczylam ile karmien na dobe. U nas jest tak ze jak mlody spi to budzi sie co 2-3h na jedzenie a jak ma faze czuwania to moglby jesc na okraglo, tak dla zabicia czasu - karmienie, odbijanie, przewijanie, karmienie, odbijanie, przewijanie itd. Az do momentu kiedy sie zmeczy I w koncu przy piersi zasnie.

• vitoria Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kawe pije, tyle ze slabsza niz normalnie.

• magda_lena86 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wczoraj 16 karmien butelką....nie ma lekko a dziecko od środy do poniedziałku przybrało tylko 100 gram. Generalnie to 3 razy zmieniliśmy producenta bo nie chciał jeść i załapał w miarę dopiero na Dr Brown . W poniedziałek mam pediatre oby tym razem chociaż 200 gram w 7 dni przytyl...

gy02c45.png

[*] grudzień 2017
  • bebag Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 03:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzutem na taśmę: Ela urodzila się 28.02 o 23:46 :) miałam dobry poród, ze znieczuleniem, małym nacieciem, cudowną położną :) wydalam na swiat kluseczke: 3800g, do tego rodziła się z rączka przy buzi wiec na powitanie przybila piątkę położnej :) teraz idę spać, dziękuję za kciuki i dobre myśli :) chyba zamykam listę urodzonych w lutym 2017 :)

Krystyna, zbikowa, livia30, Papcia, Asiek84, Fryzia33, Mila123, Nieukowa, karolina1488, Czarnaa94, maferka, MamaZtrójmiasta, elukkkcha245, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość

age.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Bebag! :)

• vitoria Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag ledwo sie zmiescilyscie w lutym, gratuluje :-)

• vitoria Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejna noc nieprzespana, mlode skielczy w lozeczku ale przeciez czasem powinien chwile polezec a nie tylko na reku ... maz myje starszego ktory tez jest nie w sosie bo ma inny pomysl na siebie teraz I chcial czytac kolejne ksiazeczki. My z mezem jak zombi. Dobrze ze chociaz slonce za oknem wstaje bo deszczu bym nie zniosla.

Dobrego dnia dziewczyny.

• Papcia Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2017, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebeg - faktycznie rzutem na taśmę! Gratulacje :) miałaś super poród jak na to, że wydałaś na świat taką dużą dziewczynkę i jeszcze z rączką przy buźce :)

Aguu, Asiek, Monia - również gratulacje!

Dziewczyny, ostatnio się nie udzielam, bo ciężko mi się samej ogarnąć, nadrobiłam czytanie, ale z pisaniem jest gorzej :P M wrócił do pracy i zostałam z moją dwójeczką sama... Malutka jest kochana :) noce ładnie przesypia, zwykle tak od 23 do 4-5, za to w dzień już tak nie śpi i karmimy się co 1,5-2h, uwielbia wisieć na cycu i niestety odrzuciła smoczka, już jej nie satysfakcjonuje :P na ostatniej wizycie u pediatry miała 2,5 tygodnia i ważyła już 3800g, a wyszłyśmy ze szpitala z 3100! Duża dziewczyna mi rośnie, ale jest tylko na piersi, więc może tak przybierać :)

Chyba bardziej daje mi popalić starszak, bo nałożyło mu się bolesne ząbkowanie i tzw "bunt dwulatka" ;/ chodzi jak struty, na wszystko ma odpowiedź "NIE" i płacz, ostatnio przyjechali do nas bracia M, których syn dobrze zna i nie chciał ich nawet widzieć, cały czas uciekał, a w pewnym momencie tak się rozpłakał, że chyba z 5 minut go na rękach uspokajałam w innym pokoju... Wczoraj mnie ugryzł jak mu smarowałam żelem dziąsła ;/ co ciekawe tylko siostra jest go w stanie pocieszyć ;) jak ją widzi to od razu podchodzi z uśmiechem, mówi jej "Cześć!", głaszcze i całuje, oczywiście pod moim nadzorem, samego go nie można zostawić, bo by ją zamęczył... także miłość bratersko-siostrzana kwitnie, zobaczymy jak długo ;)

Co do kawy, zwykle piję jedną dziennie, bez byłoby teraz naprawdę ciężko ;)

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Krystyna Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2017, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag gratulacje, faktycznie Ela to duuza dziewczynka :)

• Papcia Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2017, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krystyna, laktacja powinna się ustabilizować do 6 tygodni po porodzie. Natomiast nie spotkałam się z czymś takim jak ustabilizowanie karmienia, każde dziecko ma swoje potrzeby i mogą być różne nawet w zależności od dnia ;) karmi się na żądanie, kiedy dziecko wykazuje oznaki głodu, to na pewno wiesz :) lepszym wyznacznikiem prawidłowego karmienia piersią niż ilość karmień jest prawidłowy przyrost masy ciała noworodka - ok. 12-16 g/kg m.c/ dobę, czyli np. przy dziecku 3kg to ok. 250g-330g/tydzień. Każde dziecko ma też swoje indywidualne tempo wzrastania, najlepiej śledzić siatki centylowe, żeby nie "wypadło" z siatki, czyli nie spadło poniżej 3 centyla, a jeśli jest poniżej 10 centyla to też warto skonsultować to z lekarzem.

Krystyna lubi tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krystyna wrote:
    Dziewczyny powiedzcie kiedy mniej więcej mogę się spodziewać ustabilizowania karmienia - mówią żeby karmić 8-12 razy a szczerze ja nawet nie umiem tego policzyć bo jak młoda się obudzi to ciągle by na cycu wisiała.

I jeszcze jedno - pijecie kawę?

Za kilka msc powinno to nabrać jakiejś regularnosci, chociaż karmić najlepiej na żądanie i moim zdaniem nie ma sensu tego liczyc. Chyba, ze masz wątpliwości, czy dziecko sie najada. Ja pije dwie kawy dziennie.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Aguu Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    My od poniedziałku jesteśmy w domu i powiem wam, że nie spodziewałam się takiego hardcore.
    Mała jest słodka, ale jest to wymagające dziecko. Właściwie je, śpi i płacze i nie wiem dlaczego :(.
    I oczywiście mam problem z karmieniem. Mała jak ją przyłoże to ssie 10 min i tyle... Potem płacze i znowu... To mnie wykończy zwłaszcza, że po ciężkim porodzie nie wstaje sama z łóżka i nie chodzę bez pomocy męża... :(

l22ntv73ugrd1lo2.png

ma6nx5awrjqi9jvz.png
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag gratulacje!

U nas była już polożna, akurat jak na złość noc była ciężka bo mała jadła, przysypiała na 5-10 minut, płakała i od nowa, w międzyczasie jeszcze zmieniałyśmy pieluchy, odpadła chyba o 4 albo 5 dopiero, ja juz bylam nieprzytomna i się strasznie bałam, że zasnę z nią na ręku. Obudziła się koło 8:30 i cyc, pojadła jednego przysnęła więc wzięłam się za pirluchę i w tym momencie podjechała połoźna, ja w koszuli, włos potargany, zęby nie umyte, chłop poszedł otwierac a ja tylko zrzucilam koszule i załozylam kieckę bo schła na grzejniku :)
    Położna powiedziała, że dopóki maluch ładnie przybiera i regularnie je to się nie ma co bawić w liczenie karmień. Poza tym mała piękna, zdrowa, je super (bo akurat wxięła sie za drugiego cycka) no i oby tak dalej. Umówiłyśmy tez wizytę u pediatry, omówiłyśmy trochę szczepienia, tatuś dostał przykazanie, że ma być grzeczny, pomocny i znoszący humory bo nie tylko dziecko jest ważne ale i mama.
    Aaa no i jeśli będzie dziś ładnie to możemy iść na pół godzinki na spacer, a że ładnie jest to jak mała wstanie teraz i zje to ruszymy, czyli kolo 14 mam nadzieję.

ge670tj.png

cc9ca37.png

• Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguu wrote:
    Cześć Dziewczyny,
    My od poniedziałku jesteśmy w domu i powiem wam, że nie spodziewałam się takiego hardcore.
    Mała jest słodka, ale jest to wymagające dziecko. Właściwie je, śpi i płacze i nie wiem dlaczego :(.
    I oczywiście mam problem z karmieniem. Mała jak ją przyłoże to ssie 10 min i tyle... Potem płacze i znowu... To mnie wykończy zwłaszcza, że po ciężkim porodzie nie wstaje sama z łóżka i nie chodzę bez pomocy męża... :(

Aguu dasz radę. Najgorsze pierwsze dni. Ja przez pierwszy tydzień musiałam zajmować się synem sama bo mąż zachorował, mama też i się nie zbliżali do nas. Krocze bolało nie mogłam usiąść, nie umiałam dziecka przystawić i ciągle płakałam. Z czasem wszystko się unormuje. A mała może nie dojada na piersiach bo to dopiero początki i jest mało pokarmu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 13:23

Aguu lubi tę wiadomość

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde u nas niefajnie- starszy znowu goraczkuje i ma infekcje gardła. Chce być noszony, jest marudny i nie wiem jak od jutra sama ogarnę oba maluchy jak nie będzie babci.

I jeszcze mała kiepsko przybiera- 2870g dziś waży po 15 dniach... cycka je ładnie tylko na nim przysypia i tez się martwię czy nie będzie mi gorzej tyła jak nie będę w stanie jej przystawiac i budzić cały czas, bo przecież trzeba bawić się ze starszym...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
‹‹ 564 565 566 567 568 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ