Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • mary1305 Koleżanka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ważne, że Dzieciątko jest i się rozwija. W pierwszej ciąży nawet do głowy mi nie przyszło, że coś jest nie tak. Nawet nie miałam usg w 12 tygodniu. Dopiero w 14 i to dla tego, że wylądowałam w szpitalu z odwodnieniem. I nawet nie pomyślałam, że jest coś takiego jak przezierność karkowa. Ja to w ogóle przeszłam na luzie poprzednią ciąże. Nawet jak szłam do porodu to nie bardzo zastanawiałam się co to będzie.

ckai3e3k83yxh9yg.png
  • Wiesiołki Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mary1305 wrote:
    Ważne, że Dzieciątko jest i się rozwija. W pierwszej ciąży nawet do głowy mi nie przyszło, że coś jest nie tak. Nawet nie miałam usg w 12 tygodniu. Dopiero w 14 i to dla tego, że wylądowałam w szpitalu z odwodnieniem. I nawet nie pomyślałam, że jest coś takiego jak przezierność karkowa. Ja to w ogóle przeszłam na luzie poprzednią ciąże. Nawet jak szłam do porodu to nie bardzo zastanawiałam się co to będzie.

oooooo i niech każda z nas ma tak jak Ty:D:D

Katarzyna.G lubi tę wiadomość

201702067452.png
  • Wiesiołki Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesiołki wrote:
    oooooo i niech każda z nas ma tak jak Ty:D:D

Mamy bąbelki w tym samym "wieku" :)

201702067452.png
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cinnamon cookie wrote:
    Kasiaiic to Twoja dzidzia na zdjęciu?:)
    Nie nie, to z neta :) moje też jrst slodkie ale juz wieksze ;)

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mary1305 wrote:
    Ja tak samo jak mary - nie było usg w 12 tyg... przechodziłam na lajcie... dzwigałam, biegałam itp... teraz zresztą dzwigam zakupy czy namiot w pracy z kimś.... b jeszcze nie mówiłam w pracy że jestem w ciąży- za wcześnie....

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też w pierwszej ciąży byłam beztroska, ale gdy się trochę przejdzie podejście się zmienia.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do Was pytanie :)

Chodze do gina prywatnie i zamierzam u niego zostać i dał mi skierowanie na wyniki: morfologia,mocz,glukoza na czczo,grupa krwi,toxo IgG, toxo IgM,anty HIV i VDRL(kiła). Czy orientujecie się może jeśli pójdę do lekarza rodzinnego czy moze zlecic mi chociaż część tych badan na nfz? czy raczej powie że to powinnam załatwiać z ginekologiem?
    Wiecie może troche kombinuje, ale troszkę szkoda pieniążków na coś co można mieć za darmo zwłaszcza, że płacimy kolosalne składki na nfz.
    Albo zastanawiałam się skoczyć do jakiegos gina na nfz i przy okazji zrobić sobie usg ( bo prywatnie mam wizyte za miesiąc) a jak dostalabym się na nfz np w ciagu 2 tygodni to miałabym usg i zobaczylabym serduszko maleństwa no i miałabym darmowe wyniki :)
    za te co mam na skierowaniu zapłace około 200zł prywatnie.

Ogolnie orientujecie sie tez jeśli chodzi sie do gina i prowadzi ciąże na nfz to te badania toxo hiv itd są tez refundowane? czy nfz placi tylko za podstawowa morfologie, mocz a za te bardziej skomplikowane i tak się dopłaca?

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goździk89 wrote:
    Hej. Ja jestem po wizycie. Mojemu okruszkowi bije serducho, ale jest za mały jak na ten tydzień 5 - 6 mm. W poprzednich ciążach też okruszki rozwijały się wolniej i było co było. Jak duże są wasze maluszki?

a bierzez jakieś leki? ja miałam tak przez 3 ciaże, których nie donosiłam. Acard + heparyna działa cuda ( plus pakiet witaminek). Po raz pierwszy ciąża się rozwija prawidłowo (jak do tej pory)

• Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj kochane chyba wszystkie odpoczyają bo spadamy - więc podbijam... mnie dzisiaj dopadł wilczy głod- cholirka zjadłam rano kanapkę, potem zapiekankę i teraz hot doga z cpnu - mam zachcianki na fast foody a to nie dobrze i dla dziecka i dla mnie bo do chudych nie należę ...

Ginka już znalazłam - na NFZ - ma ew. też prywatny gabinet. W przyszłym tyg umówię się na wizytę. Przyjmuje codziennie. Tylko na usg na nfz wysyła do innego gabinetu więc usg pewnie będzie jakieś 2-3 dni po wizycie. Troszkę po znajomości...

Cyce mam jak donice ...
    Nic mi się nie chce
    W pracy mnie wkurzają
    3 lipca organizuje duża imprezę plenerową - 1 dziewczyna w ciąży na l4, druga ma chrzciny nie bedzie bede aby ja i szefowa więc będę zasuwać jak mały motorek, planuje rpzed 3 dostarczyć zaświadczenie o ciąży zbym nie musiała dzwigać i żeby mnie nie ganiała jak meserszmit. Aż się boje.... pracuje w Stowarzyszeniu a moja szefowa to pracoholiczka....

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • chivas Przyjaciółka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta 6014
    Progesteron 43,80

Wyniki okej. Jutro wizyta o 13 do tej pory mam leżeć i się "goić"

Wiesiołki lubi tę wiadomość

8unevfxmtkfkuxcs.png
  • mary1305 Koleżanka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi wrote:

Chodze do gina prywatnie i zamierzam u niego zostać i dał mi skierowanie na wyniki: morfologia,mocz,glukoza na czczo,grupa krwi,toxo IgG, toxo IgM,anty HIV i VDRL(kiła). Czy orientujecie się może jeśli pójdę do lekarza rodzinnego czy moze zlecic mi chociaż część tych badan na nfz? czy raczej powie że to powinnam załatwiać z ginekologiem?
    Wiecie może troche kombinuje, ale troszkę szkoda pieniążków na coś co można mieć za darmo zwłaszcza, że płacimy kolosalne składki na nfz.
    Albo zastanawiałam się skoczyć do jakiegos gina na nfz i przy okazji zrobić sobie usg ( bo prywatnie mam wizyte za miesiąc) a jak dostalabym się na nfz np w ciagu 2 tygodni to miałabym usg i zobaczylabym serduszko maleństwa no i miałabym darmowe wyniki :)

Ogolnie orientujecie sie tez jeśli chodzi sie do gina i prowadzi ciąże na nfz to te badania toxo hiv itd są tez refundowane? czy nfz placi tylko za podstawowa morfologie, mocz a za te bardziej skomplikowane i tak się dopłaca?

Jak pójdziesz do gin na nfz to powinien Ci te wszystkie badania przepisać na nfz. Moja znajoma też chodziła prywatnie, a po badania szła do lekarza na nfz, mówiła, jaka jest sytuacja i bez problemu dostała skierowanie na wszystkie badania.

ckai3e3k83yxh9yg.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penduka wrote:
    a bierzez jakieś leki? ja miałam tak przez 3 ciaże, których nie donosiłam. Acard + heparyna działa cuda ( plus pakiet witaminek). Po raz pierwszy ciąża się rozwija prawidłowo (jak do tej pory)

Biorę acard, heparynę, duphaston, luteinę i euthyrox. To moja pierwsza ciąża z lekami. Mam nadzieję że się uda.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Katarzyna.G Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi wrote:

Skierowanie na wszystkie te badania, które wymieniłaś dostałam od lekarza na NFZ.

8.01.2016 - 23.03.2016 [*] Mój mały Aniołek

8uneyx8d1vxarn72.png

yuuds65gf87b5p5x.png
  • anaaa Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi wrote:

Tez tak dzis zrobiłam i niestety moj lekarz z NFZ
    Nie dał mi skierowania stwierdził ze tak nie moze
    Bo skoro nie prowadzi mojej ciąży nie moze dać
    Mi skierowania na badania

4rtki45b8sbxqzn7.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba że zrobić taki myk, że przychodzę i mówię, że chce prowadzić ciążę u doktora, zrobi usg i da skierowanie na wyniki i tyle :)
    jutro mam dzwonić do takiej jednej położnej i zobaczymy na kiedy moze zapisac mnie do tego doktora na nfz :) może akurat okaże się wspaniały i jeszcze zechcę do niego chodzić :D
    ale korci mnie zeby odwiedzić jakiegoś gina koło 27.06 chciałabym zobaczyć serduszko, wtedy będę już całkiem spokojna :)

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo wizytę prywatna mam na 18 lipca, wczesniej nie ma kiedy bo wyjeżdzamy na urlop i nas nie będzie a mówił, że też bez sensu przychodzic co chwile robić usg i płacić za wizyty skoro na razie widzi, że wszystko jest w porządku :)

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Jakie bierzecie witaminki? Ja biorę Prenatal UNO i po połknięciu odbija mi się takim jakby gazem chemicznym, po prostu ochydny posmak! co to może znaczyć???

ex2bcwa1570qltn4.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi gin mowil ze moge kupic sobie MAMA DHA premium plus i to brac i tam jest juz kwas foliwoy, albo jesli własnie są sytuacje, że ma sie zły posmak i odbija sie witaminami to ich zwyczajnie nie brac i łykać tylko kwas foliowy, zajadac warzywka owoce i 2-3 razy w tygodniu morska ryba :)

Babydream lubi tę wiadomość

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli się tak odbija tzn że jest nadmiar?

ex2bcwa1570qltn4.png
  • Katarzyna.G Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę femibion1 już długo przed ciążą i dobrze się po nich czuje. Także mogę polecic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 15:24

8.01.2016 - 23.03.2016 [*] Mój mały Aniołek

8uneyx8d1vxarn72.png

yuuds65gf87b5p5x.png
‹‹ 87 88 89 90 91 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ