X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala łącze się w bólu od dziś jestem w szpitalu z powodu krwawienia. na usg wszystko okej , kosmowka na miejscu. lekarz twierdzi że mam nadzerke (A niby miałam polipa A może mam to i to...) dostałam duphaston i sobie leżę. dla mnie to powtórka z pierwszej ciąży. pilnuje tylko żeby mi zrobili odczyn coombsa i jak mnie nie wypisza do soboty to sama wyjdę

👩33 🧔31
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    Rośnij nasza córeczko ! 💓
    Pappa ryzyko trisomii 21 : 1:104
    Nifty: zdrowa dziewczynka 🥰
    age.png
    age.png
    preg.png
  • Bajka15 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My co do łóżeczek planujemy kupić 3 🙈😳
    Jedno do pokoiku, dostawke do sypialni i mobilne Chicco na dół - niestety inaczej się nie da bo mamy dom ponad 200m2 i nie widzi mi się ganianie z łóżeczkami z góry na dół.

Z witamin biorę prenatal Duo z dha i dodatkowe żelazo .
    Kwas foliowy lekarz kazał już odstawić razem z luteina około tydzień temu.

Wózek po oględzinach w świat dziecka wybraliśmy cybex priam, który wydał się najporzadniejszy i estetyczny(choć przyznam ze byłam sceptycznie do niego nastawiona po zobaczeniu u znajomych cybex mios)
    A że to pierwszy noworodek w rodzinie to wózek kupuje dziadek i można zaszaleć 🙈

Co do szkoły rodzenia właśnie zastanawialam się czy w ogóle przyjmują zapisy dla par?
    Albo czy wiecie czy takie rusza?
    Sama nie chciałabym isc, mogę sobie obejrzeć on-line.

zi13vfxmd4d84rc5.png
  • Kamaa1987 Przyjaciółka

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do położnej, to my też poprzednio wybieraliśmy przy zapisie dziewczyn do przychodni.

• Patt94 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:
    Jedno do pokoiku, dostawke do sypialni i mobilne Chicco na dół - niestety inaczej się nie da bo mamy dom ponad 200m2 i nie widzi mi się ganianie z łóżeczkami z góry na dół.

Wózek po oględzinach w świat dziecka wybraliśmy cybex priam, który wydał się najporzadniejszy i estetyczny(choć przyznam ze byłam sceptycznie do niego nastawiona po zobaczeniu u znajomych cybex mios)
    A że to pierwszy noworodek w rodzinie to wózek kupuje dziadek i można zaszaleć 🙈

Co do szkoły rodzenia właśnie zastanawialam się czy w ogóle przyjmują zapisy dla par?

To zależy od danej szkoły, w tej co ja wybrałam normalnie można w parach przychodzić ;)

010iflw102q8b1rd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej bede kupowac dostawke do lozka, lozeczko, ktorego uzywalismy dla naszej trojki niewytrzymalo ostatniej przeprowadzki😞.
    Co do wozka ja mam po najmlodszym synku Cosatto gigle 2 i kocham ten wózek. Choc maz nagle stwierdzil, ze powinnismy kupic nowy🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️.
    Co do witamin biore pregnacare plus omega3, oprocz tego biore ultra vitamin D i dodatkowe zelazo (poczatki anemi ciazowej)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala, Tygrsek trzymam kciuki i wysylam pozytywna energie❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️.
    Bedzie dobrze kochane

• ann1109 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka_ wrote:
    Dziewczyny a do kiedy trzeba wybrać położna środowiskowa? I czy któraś z Was, która już ma dzieciaczka i miała z tym wcześniej do czynienia, mogłaby po krótce opisać o co chodzi i jak taka opieka położnej wygląda? 🙏

Ja już dzwoniłam i załatwiałam. Umówiłyśmy się, że po 20 t będzie u mnie z pierwszą wizytą. W poprzedniej ciąży też jakoś od połowy ciąży przychodziła. Ogólnie przekazuje informacje na temat tego jakie zmiany zachodzą w naszym ciele, jakie objawy mogą być niepokojące i kiedy bez zastanowienia zgłaszać się do lekarza, na każdej wizycie słuchamy detektorem tętna, przez brzuch sprawdza też macicę. Po porodzie przyjeżdża i sprawdza ogólny stan dziecka, po tym jak mialam cc przyjechała nawet na pierwsze kąpanie żeby mi pokazać jak mi będzie najwygodniej to robić żeby za bardzo nie obciążać rany. Byłam bardzo zadowolona :)
    Po porodzie jak zapisywałam córkę do przychodni to wtedy też wybierałam dodatkowo pielęgniarkę środowiskową dla niej :)

Lolita lubi tę wiadomość

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann1109 wrote:
    Ja już dzwoniłam i załatwiałam. Umówiłyśmy się, że po 20 t będzie u mnie z pierwszą wizytą. W poprzedniej ciąży też jakoś od połowy ciąży przychodziła. Ogólnie przekazuje informacje na temat tego jakie zmiany zachodzą w naszym ciele, jakie objawy mogą być niepokojące i kiedy bez zastanowienia zgłaszać się do lekarza, na każdej wizycie słuchamy detektorem tętna, przez brzuch sprawdza też macicę. Po porodzie przyjeżdża i sprawdza ogólny stan dziecka, po tym jak mialam cc przyjechała nawet na pierwsze kąpanie żeby mi pokazać jak mi będzie najwygodniej to robić żeby za bardzo nie obciążać rany. Byłam bardzo zadowolona :)
    Po porodzie jak zapisywałam córkę do przychodni to wtedy też wybierałam dodatkowo pielęgniarkę środowiskową dla niej :)

Dzięki 🙂 W sumie fajna opcja. A czy to musi być położna z przychodni do której się należy?

3i492n0aa33ktkto.png
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka_ wrote:
    Dzięki 🙂 W sumie fajna opcja. A czy to musi być położna z przychodni do której się należy?

Nie:) ja wybierałam tą, która była najbardziej polecana :)

Franiczka_ lubi tę wiadomość

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córka spała w kolysce postawionej koło naszego łóżka do ok 7 miesiecy, później zamieniliśmy ją na drewniane łóżeczko. Teraz ma tylko wyciągnięte dwa szczebelki, żeby mogła w razie potrzeby donas do łóżka przejść. Chociaż bardzo rzadko korzysta z tej możliwości 😊
    Wózek mamy 2w1 Jedo Koda. Fotelik mamy po córeczce maxi cosi pebble plus.
    Jak chodziłam do pracy to córeczką zajmowała się moja mama, dlatego dodatkowo u niej mamy łóżeczko turystyczne, krzesełko do karmienia i spacerówkę :)

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrysek i co w związku z Twoją nadżerką? Ona nie ma na nic wpływu.. tylko lekarze starej daty albo Ci co nie chodzą na szkolenia uważają, że trzeba jej się pozbyć.

• Inka7 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresita, o jak milo. Bardzo lubie Lublin ;)
    Tygrysku, oj przykro mi z powodu Twojego stresu. Obys szybko wyszla :)

Teresita lubi tę wiadomość

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresita wrote:
    Hejka

Lalala trzymam kciuki i przesyłam tony cierpliwości oraz zdrówka dla maluszka 💗

Witaminy biorę Pregna Plus i kwas foliowy. Zastanawiam się czy nie powinnam odstawić już tego kwasu ? W poprzednich ciążach brałam tylko do 12 tc, a teraz może coś złe zrozumiałam na wizycie, bo w sumie na czym innym byłam skupiona ( usg😀).

Bardzo dziekuje za wszystkie łóżeczkowe porady. Będzie dostawka 😊 i już. Reszta wyjdzie w praniu.
    Pewnie przeoczyłam jak pisaliście o wózkach, macie konkretne modele upatrzone ? Podzielcie się Waszymi wyborami 🙂
    Ja bardzo długo szukałam i oglądałam i porównywałam dla młodszej córki i wybór padł na joolz day 2. I jestem nim zachwycona. Rewelacyjnie się prowadzi na różnych terenach. No nigdy nas nie zawiódł. Wprawdzie corka wytrzymywała w nim góra 15 min ale zawsze z nami jeździł bo nadzieja była, ze tym razem dłużej wytrzyma. Generalnie dla mnie nie ma wad.

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala, Tugrysek przesyłam wirtualne wsparcie i wierze, ze wszystko gedzie dobrze🍀🍀🍀🍀

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:

Co do łóżeczek to dokładnie tez tak zrobiliśmy bo mamy dom piętrowy i nie miałam zamiaru latac ciagle po schodach. Jak już pisałam wcześniej wszystkie łóżeczka u nas to kurzołapy bo młoda spała i śpi ( jak śpi) albo na mnie albo pomiędzy mna a mężem.

Bajka15 lubi tę wiadomość

• Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka jak po wizycie? Co lekarz powiedział?

3i492n0aa33ktkto.png
  • adaska Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamusie :)

Dzisiejszy deszcz i wiatr dają mi się we znaki 🤦🏻‍♀️ Cały czas boli mnie głowa i nie mam na nic siły.
    Byłam dzisiaj na badaniach krwi i moczu. Mocz ok, a niektóre parametry krwi albo zaniżone, albo zawyżone ale tym się nie przejmuje.

My tez mamy duży dom (320m2). Maluszki będą mieć swoje łóżeczka, będziemy spać z nimi w pokoju (chyba ze mąż będzie miał beznadziejne zmiany, to będzie spał u nas w sypialni a ja z bliźniakami). Planujemy kupić jakieś łóżeczko na dół ale jeszcze niż nie patrzyłam. Fajne są te jeździki z chicco (chrześniak męża miał) ale dla bliźniaków byłby fajny jakiś podwójny 😂 chyba ze wózek ale to mi się nie uśmiecha. Musze pomyśleć i popatrzeć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2020, 15:48

👼🏻6tc 👼🏻9tc

28.05.2020⏸🍀
    18.01.2021
    💙Adaś 10:58, 50cm 2660g
    💙Staś 11:00, 47cm 2330g

Spełniłam swoje największe marzenie. Zostałam mamą ♥️
  • Bajka15 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które się orientują w tematach kadrowo wyplatowo chorobowych.

W tamtym roku dostawałam premie która nie była stała i zależała od tego ile hajsu ściągnę z windykacji.
    Wliczała się na pit do przychodu.

Otrzymałam teraz na L4 kolejna pensje i jest taka sama jak podstawa , jakby nie wliczone są premie które dostawałam do stycznia 2020....

Czy któraś z Was wie czy ona powinna się wliczać w średnia z 12 msc?

zi13vfxmd4d84rc5.png
  • Lalala Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:
    Lalala łącze się w bólu od dziś jestem w szpitalu z powodu krwawienia. na usg wszystko okej , kosmowka na miejscu. lekarz twierdzi że mam nadzerke (A niby miałam polipa A może mam to i to...) dostałam duphaston i sobie leżę. dla mnie to powtórka z pierwszej ciąży. pilnuje tylko żeby mi zrobili odczyn coombsa i jak mnie nie wypisza do soboty to sama wyjdę

A Twój lekarz prowadzący postawił taką samą diagnozę, czy to świeża sprawa? Mi lekarz, który robił USG też zdiagnozował nadżerkę, mój prowadzący ją wykluczył. W szpitalu powiedzieli, że to może jakieś naczynko pękło i bądź tu mądry 🤷🏼‍♀️ w pierwszej ciąży długo plamiłaś?

atdccwa173tcycke.png
  • Nadzieja94 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki wczoraj przyszedł mi detektor za 3 podejściem udało mi się namierzyć mojego maluszka dzisiaj rano od razu wiedziałam że to jego serduszko. Co jaki czas uzywacie tego detektora?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2020, 16:49

Gagatka lubi tę wiadomość

Starania od2016r.
    11.2018r. 💔👼
    04.2020r.💔👼
    25.07.2022r.💔👼
    9.02. 2021r. Upragnione wyczekane szczęście Synek OLIWIER 💙
    Bozinko miej nas w opiece 🙏

18.08.2022r beta 4,1 próg 4
    22.08.2022r CUD🤍 beta 44,09 próg 10
    24.08.2022r beta 137 próg 20
    26.08.2022r beta 415 próg 29
    29.08.2022r beta 1529 próg 17,7
    31.08.2022r pęcherzyk 6mm🍀
    9.09.2022r jest okruszek jest 💓
    Rośnij okruszku ❤
    20.10.22r Badania prenatalne zdrowa w 90%dziewczynka💗🎀
    Pappa prawidłowe Niskie ryzyka
    8.12.22r połówkowe będzie Dziewczynka 🎀❤
    16.01.23r 960gram cudu córeczki
    Nadii 🥰
    2.05.2023 Upragniona,wyczekana córeczka Nadusia🩷

Oliwier💙
    event.png

Nadia💗
    s-event.png
‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ