X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek

Wszystko zależy od zaawansowania ciąży i samopoczucia. Jeśli jest dobre, nie widzę powodu, żeby domagać się pierwszeństwa zwłaszcza że w kolejce często stoją starsi ludzie. Ja poprosiłabym o przepuszczenie tylko w ostateczności, gdybym bardzo źle się czuła.

Majorka, BlackRose 89 lubią tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Kasia_z Przyjaciółka

Wysłany: 3 września 2020, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:
    apropo Adaska fajny temat poruszyłas. co sądzicie? powinnyśmy mijać kolejkę i iść do kasy , czekać i się nie odzywać czy poprosić żeby nas wpuszczali?ja zwykle stoje i czekam jak ktoś mnie wpuści to fajnie a jak nie to trudno. ale ogólnie ze staniem mam bardzo duży problem m ie mogę wytrzymać robi mi się gorąco i duszno o jak jest już bardzo źle to proszę żeby ktoś mnie wpuscil
    Ja raczej czekam, ale to z czym się spotkałam jakiś czas temu to masakra. Kolejka do laboratorium, przed budynkiem, mega gorąc, no i przychodzi kobieta w ciąży (bardzo zaawansowanej) staje za mną (ja chyba 15ta w kolejce, z niewidocznym brzuchem) i mówię jej żeby się nie wygłupiała tylko niech wchodzi od razu - jak stwierdziła że ok to ludzie myślałam że ją zlinczują, zaczęli się drzeć, awanturować, no jakaś masakra. Jak była już moja kolej to Pani pielęgniarka (domyśliła się że jestem w ciąży bo Miałam w ręce kartę ciąży pyta się czemu nie weszłam bez kolejki, że następnym razem mam się nawet ludzi nie pytać tylko wchodzić. Dwa dni później musiałam znowu oddać krew i zrobiłam tak jak mówiła - weszłam do budynku bez jakiegokolwiek komentarza, po czym weszła za mną jedna kobieta, później drugi gość (ok 50l) i zaczęli się na mnie drzeć, jak mówię że jestem w ciąży to mówią - tak napewno, w wymyślonej chyba, dopiero pielęgniarka mnie zawołała i pomogła. Zaznaczę, że robi mi się po prostu słabo jak stoję w miejscu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 09:12

• liliputkowo90 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo widocznego brzucha który jeszcze eksponuje jak mogę, nikt jeszcze mnie nie przepuscił w kolejce ani w sklepie ani w przychodni..mimo tego że kilka kobiet spogladało na brzuch.. myślę że to kwestia kultury ja ciężarne zawsze wyłapywałam w kolejce i puszczałam je przed sobą. Jak będę sie źle czuła to będę prosić o pierwszeństwo

adaska lubi tę wiadomość

5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
    ❤2.02.2021
  • adaska Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oczywiście nie pcham się przed ludzi starszych czy inne osoby w kolejce. Tez stoję i czekam.
    Nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby ktoś mnie przepuścił.
    To pani z kasy widząc mój brzuszek poprosiła mnie przed wszystkich. Ja bym się nie odezwała bo się naturalnie wstydzę i myśle, że osoby starsze powinny mieć pierwszeństwo.

Spotkałam się z niefajną sytuacja w labo diagnostyki, jak tydzień temu pani stwierdziła ze specjalnie wypchalam bluzkę, żeby „wepchnąć się” w kolejkę i szybciej zrobić badania (a kolejki w diagnostyce u mnie są ogromne, poza tym padał deszcz i wiał wiatr wiec weszłam do środka z obawy, że się przeziębie). Otworzyłam oczy i normalnie przez chwile nie wiedziałam co powiedzieć.
    Kobiety w ciąży w labo pierwszeństwo. Moje zachowanie było nazwane szczytem bezczelności.

👼🏻6tc 👼🏻9tc

28.05.2020⏸🍀
    18.01.2021
    💙Adaś 10:58, 50cm 2660g
    💙Staś 11:00, 47cm 2330g

Spełniłam swoje największe marzenie. Zostałam mamą ♥️
  • adaska Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia_z wrote:
    Ja raczej czekam, ale to z czym się spotkałam jakiś czas temu to masakra. Kolejka do laboratorium, przed budynkiem, mega gorąc, no i przychodzi kobieta w ciąży (bardzo zaawansowanej) staje za mną (ja chyba 15ta w kolejce, z niewidocznym brzuchem) i mówię jej żeby się nie wygłupiała tylko niech wchodzi od razu - jak stwierdziła że ok to ludzie myślałam że ją zlinczują, zaczęli się drzeć, awanturować, no jakaś masakra. Jak była już moja kolej to Pani pielęgniarka (domyśliła się że jestem w ciąży bo Miałam w ręce kartę ciąży pyta się czemu nie weszłam bez kolejki, że następnym razem mam się nawet ludzi nie pytać tylko wchodzić. Dwa dni później musiałam znowu oddać krew i zrobiłam tak jak mówiła - weszłam do budynku bez jakiegokolwiek komentarza, po czym weszła za mną jedna kobieta, później drugi gość (ok 50l) i zaczęli się na mnie drzeć, jak mówię że jestem w ciąży to mówią - tak napewno, w wymyślonej chyba, dopiero pielęgniarka mnie zawołała i pomogła. Zaznaczę, że robi mi się po prostu słabo jak stoję w miejscu.
    No identyczna sytuacja u mnie!

Nie wiem dlaczego, nie chce wkładać wszystkich do jednego worka ale Polacy to naród (moim zdaniem i podkreślam nie wszyscy) MI SIĘ NALEŻY, po trupach do celu... 🤷🏻‍♀️

Mnie rodzice nauczyli, ze kobiety w ciąży, ludzi starszych czy schorowanych należy traktować z szacunkiem i maja takie osoby pierwszeństwo.

👼🏻6tc 👼🏻9tc

28.05.2020⏸🍀
    18.01.2021
    💙Adaś 10:58, 50cm 2660g
    💙Staś 11:00, 47cm 2330g

Spełniłam swoje największe marzenie. Zostałam mamą ♥️
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja te zawsze przepuszczam osoby starsze lub kobiety w ciąży. W De jeżeli chodzi o kulturę przepuszczania ludzi starszych lub kobiety w ciąży to to nie istnieje.Przynajmniej ja mam takie spostrzeżenia. Z mojego doświadczenia to jedynymi osobami które zwracają na to uwagę i niemalże zawsze przepuszczały lub chciały pomoc przy noszeniu zakupów jak byłam w widocznej ciąży to byli albo Turcy, ludzie z Pakistanu lub Indii. Niemcy pod tym względem zostają baaardzo w tyle.

• Clover Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ata88 wrote:
    Clover z jakiej firmy lodówka ku przestrodze ?
    Whirlpool, ale wydaje mi się, że po prostu trafiliśmy na wadliwy egzemplarz, bo przed zakupem trochę czytaliśmy i miała dobre opinie, poza tym większość sprzętu AGD (zmywarka, piekarnik) mamy z tej firmy i z reszty jesteśmy bardzo zadowoleni. Tylko ta lodówka jakaś pechowa :(

Jeśli chodzi o przepuszczanie w kolejce, to ja na razie o to nie proszę, bo czuję się dobrze. Kiedy chodzę na wyniki to u mnie w przychodni i tak trzeba się umawiać na godziny, więc wchodzę po prostu o umówionej godzinie. W sklepie nikt mnie jeszcze nie przepuszczał, bo sama o to nie proszę, a nikt mi tego nie proponował, bo mój brzuch wygląda jeszcze tak w połowie na ciążę, a w połowie na sadełko 😁 Poza tym ja jestem zdania, że klienci w kolejce nie mają obowiązku rozglądania się po całej kolejce, czy może nie stoi za nimi jakaś kobieta w ciąży czy inna uprzywilejowana osoba. Oczywiście fajnie jeśli ktoś sam z siebie przepuści, ale myślę, że jeśli bym bardzo potrzebowała, to sama bym poprosiła, a nie czekała, aż ktoś mnie zauważy. Często przepuszczam ludzi w kolejce którzy np. mają kilka rzeczy a ja dużo, ale jeśli tego nie zauważę (bo nie mam takiego obowiązku) a ktoś zamiast normalnie poprosić stoi za mną i znacząco chrząka lub wzdycha, to takich ludzi ignoruję.

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Patt94 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam bo czuje się dobrze - jeżeli to się zmieni to na pewno prosiłabym o przypuszczenie.
    Co do labo to u nas (medicover) są 2 punkty - normalny i dla kobiet w ciąży ;)

milamila, Rucola lubią tę wiadomość

010iflw102q8b1rd.png
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czytam czytam i oczom nie wierzę że się z czymś takim spotkałyście!!!! 😲😲😲

jak można być takim człowiekiem...mnie mama nauczyła żeby zawsze wpuszczać starsze osoby i kobiety w ciąży czy z malutkimi dziećmi... nie mówię o tym żeby rozglądać się do tyłu kto za mną jest ale żeby się wydzierać na kobietę z brzuchem bo poszła do przodu? really??? masakra...ponoć taki katolicki z nas naród.

👩33 🧔31
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    Rośnij nasza córeczko ! 💓
    Pappa ryzyko trisomii 21 : 1:104
    Nifty: zdrowa dziewczynka 🥰
    age.png
    age.png
    preg.png
  • Bajka15 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od nikogo nie wymagam żeby mnie przepuszczał bo u mnie nawet ciąży nie widać... No chyba że bym chodziła w opiętych sukienkach i wypinala brzuch 🤣
    Czuję się na tyle dobrze, że też nie korzystam z tego przywileju.
    Jedynie ostatnio zaparkowałam w miejscu wyznaczonym dla kobiet w ciąży i byłam z siebie taką dumna 🙄🙈

tygrysek7773 lubi tę wiadomość

zi13vfxmd4d84rc5.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny współczuję Wam tych przejść w kolejkach. Ludzie czasami są okrutni, ale co zrobić :( Lepiej samemu dawać dobry przykład. Ja też zawsze przepuszczam kobiety w ciąży lub osoby, które np. mają mało zakupów w koszyku. Mnie jeszcze nikt nie przepuścił, bo nie widać, że jestem w ciąży. Na razie wygląda to raczej tak jakbym miała oponkę :D

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Angelika0507 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

Dziś jesteśmy po ekspresowej wizycie, bez mierzenia i ważenia dziecia, ale zdrowiutki, a to najważniejsze 😍
    url=https://naforum.zapodaj.net/7435a91aaf23.jpg.html]7435a91aaf23.jpg[/url

I proszę o dopisanie chłopca Kajetana na pierwszej stronie ❤❤❤

url=https://naforum.zapodaj.net/18be8ae743b0.jpg.html]18be8ae743b0.jpg[/url

Clover, Olinda, adaska, GrubAsia, kasia_1988, ultraviolet, Ania81, Magddullina2, madiiiii, oloowa2709, Rucola lubią tę wiadomość

qb3ck6nle1gu1853.png

12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
    Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
    Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
    1 procedura In-vitro
    3x IUI- nieudane ❌
    Starania od 04.2019 💕
  • Clover Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:
    czytam czytam i oczom nie wierzę że się z czymś takim spotkałyście!!!! 😲😲😲

jak można być takim człowiekiem...mnie mama nauczyła żeby zawsze wpuszczać starsze osoby i kobiety w ciąży czy z malutkimi dziećmi... nie mówię o tym żeby rozglądać się do tyłu kto za mną jest ale żeby się wydzierać na kobietę z brzuchem bo poszła do przodu? really??? masakra...ponoć taki katolicki z nas naród.
    Niestety, ludzie często potrafią być bardzo nieuprzejmi. Koleżanka opowiadała o sytuacji w tramwaju, kiedy była już w naprawdę zaawansowanej ciąży i mało się nie przewróciła stojąc, a kiedy zapytała głośno czy mogłaby poprosić żeby ktoś ustąpił jej miejsca to większość osób zignorowało, a jakiś facet powiedział, że teraz te młode kobiety to takie roszczeniowe są, kiedyś to kobiety do końca ciąży pracowały i wszystko robiły, a teraz to takie mimozy. W sumie może stąd to się właśnie bierze, kiedyś chyba faktycznie nikt się tak nie przejmował kobietami w ciąży i pewnie dlatego teraz dla niektórych to jest takie oburzające, że powinny mieć pierwszeństwo :( Ja z kolei byłam kiedyś na badaniach okresowych z pracy (w innej przychodni niż moja) i tam do punktu pobrań jest zazwyczaj dość długa kolejka, no to czekam. Co chwilę przychodziły jakieś starsze osoby, wchodziły bez kolejki i nikt nie miał z tym problemu, a kiedy przyszła młoda dziewczyna w ciąży i chciała wejść to nagle się zrobiła straszna awantura, w końcu z łaską ją wpuścili, ale kiedy weszła, to zaraz sie zaczęło obgadywanie, że taka młoda, to pewnie się puściła i teraz jeszcze chce wchodzić pierwsza, gówniara. Fakt, była naprawdę bardzo młoda, no ale co z tego? Ludzie potrafią być okropni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 10:48

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover wrote:
    Whirlpool, ale wydaje mi się, że po prostu trafiliśmy na wadliwy egzemplarz, bo przed zakupem trochę czytaliśmy i miała dobre opinie, poza tym większość sprzętu AGD (zmywarka, piekarnik) mamy z tej firmy i z reszty jesteśmy bardzo zadowoleni. Tylko ta lodówka jakaś pechowa :(

Clover, rok temu kupiliśmy lodówkę z tej Whirlpool i przez rok popsuła się 4 razy. Jak popsuje się piąty, to mimo ciąży osobiście wywalam ją przez okno, bo nie mam już sił. Także rozumiem Cię. W życiu nic już od nich nie kupię.

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • liliputkowo90 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika0507 wrote:
    Witajcie,

Dziś jesteśmy po ekspresowej wizycie, bez mierzenia i ważenia dziecia, ale zdrowiutki, a to najważniejsze 😍
    url=https://naforum.zapodaj.net/7435a91aaf23.jpg.html]7435a91aaf23.jpg[/url

I proszę o dopisanie chłopca Kajetana na pierwszej stronie ❤❤❤

url=https://naforum.zapodaj.net/18be8ae743b0.jpg.html]18be8ae743b0.jpg[/url

Gratuluję! U mnie też będzie Kajetan 😍😍😍

GrubAsia, Angelika0507 lubią tę wiadomość

5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
    ❤2.02.2021
  • Inka7 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Mnie ostatnio u alergologa pani doktor powiedziala ze mam sie meldowac jak tylko wejde do przychodni. I faktycznie ona sama mnie poprosila przed innymi i choc jestem jej wdzięczna, bylo mi okropnie glupio ze względu na reszte pacjentów...

Ostatnio na stacji benzynowej czekalam na kolejke do kibelka, taka ok 60letnia babka przedena ani sie nie zajaknela zebym weszla. Niestety musialam scierpiec, choc przy pełnym pecherzu okropnie mi brzuch twardnieje...
    Malo tego, za mna ustawil sie taki 10latek przebierający az nogami i pyta czy go wpuszczę. Najpierw mu powiedziałam zeby darował, że ciąży jestem, ale zal mi się go zrobilo, kazalam mu pędem się jednak uwinąć ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 11:28

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
  • Vagabond Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W luxmedzie też są oddzielne gabinety dla kobiet w ciąży i zapisy na godziny przez covid wiec nie ma problemu. W poprzedniej ciąży były kolejki ciężarnych do pobrań i to była masakra.

Co do kolejek w sklepach. Nie korzystałam z przywileju i nie korzystam teraz. Oczywiście zdarzyło się kilka razy, że ktoś mi ustąpił. Uważam natomiast, żE jeśli się ktoś słabiej czuje to jak najbardziej powinien z tego korzystać. Też nie rozglądam się w kolejkach, więc uważam że to jest po naszej stronie żeby o siebie zadbać. Najbardziej denerwują mnie takie parki, gdzie kobieta w ciąży staje na końcu kolejki i zaraz podchodzi jej mąż i zaczyna głośno komentować, że co za kultura, że nikt nie przepuści ciężarnej. Przecież nikt nie ma oczu dookoła głowy i wystarczy w większości przypadków poprosić o przepuszczenie. Wiem, że są skrajne sytuacje jak te opisane przez Was, ale mam wrażenie że one głównie zdarzają się w placówkach medycznych :)

Co do roszczeniowość kobiet i mimozowanie to mega mnie wkurzają takie komentarze. Nasze mamy dorastały i pracowały w innych czasach, gdzie dużo mniej się pracowało, nikt nie mówił glosno np. O poronienach, które je dotykały etc plus często rodziły jako dużo młodsze kobiety niż my obecnie. Dajmy sobie spokój z porównywaniem czasów bo to nie ma sensu.

Trochę empatii i naprawdę życie byłoby lepsze dla wszystkich.

GrubAsia lubi tę wiadomość

h4zpgywlkbjhd0hc.png
  • Vagabond Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    tygrysek

Wszystko zależy od zaawansowania ciąży i samopoczucia. Jeśli jest dobre, nie widzę powodu, żeby domagać się pierwszeństwa zwłaszcza że w kolejce często stoją starsi ludzie. Ja poprosiłabym o przepuszczenie tylko w ostateczności, gdybym bardzo źle się czuła.

Powiedziałaby, że głownie samopoczucia :) często w pierwszym trymestrze kobiety czują się najgorzej :) u mnie tak było.

madiiiii, Rucola lubią tę wiadomość

h4zpgywlkbjhd0hc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2020, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2020, 14:33

• tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najlepsze są te akcje jak ktoś się ewidentnie spojrzy ci na brzuch i od razu się odwraca jakby to było coś nieprzyzwoitego 😂😂

to mój brzuch. no nie wiem ile bym musiała się kapuchy nażreć żeby mieć taki bez ciąży
    9d7502b11b4b.jpg

Bajka15, Ania81, GrubAsia, Vagabond, Sweetcake, madiiiii, adaska, oloowa2709, Clover, Rucola, _Hope, ann1109 lubią tę wiadomość

👩33 🧔31
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    Rośnij nasza córeczko ! 💓
    Pappa ryzyko trisomii 21 : 1:104
    Nifty: zdrowa dziewczynka 🥰
    age.png
    age.png
    preg.png
‹‹ 229 230 231 232 233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ