X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • Patt94 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie odwrotnie sądzę 😆 Bibsy mi się bardzo podobają z kolei wszystkie inne nie...Kwestia gustu i chyba tutaj nie ma co dalej dyskutować 😄

Bajka15 lubi tę wiadomość

010iflw102q8b1rd.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używaliśmy smoczków Aventu. Dla mnie to było wybawienie w niektórych sytuacjach. Też wydawało się nam, że odstawienie to będzie katastrofa. Gdy odcięliśmy końcówkę jedna córeczka zrobiła mu papa i wyrzuciła do kosza :D Druga zapominała kilka dni ;)

Rucola, Franiczka_ lubią tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Ingaaa Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2020, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hannaha wrote:
    Korzystam z adaptera do pasów i bardzo polecam. Natomiast odradzam zakładanie pasa jedynie przez klatkę piersiową. Tak jak pisałyście, jest to bardzo niebezpieczne, bo wyskakuje się dołem w razie hamowania. To już lepiej zapiąć normalnie pasy.
    Kupilam rożki i śpiworki, nie kupuję kołderek.
    Nie kupuję smoczków. W rodzinie męża wszyscy wychowali się bez smoczków i żyją 😂 Za to nikt nie sepleni 😂
    Nie wiem jeszcze czy bedę bankować krew pępowinową. Jest duży rozstrzał cen w różnych bankach. To prawda, że pobiera się krwi dla ok. 30-40 kg, ale komórki macierzyste można rozmnażać albo dodać mniej wyspecjalizowane komórki ze szpiku, wtedy wystarczy dla większej masy. Jeżeli ktoś teraz myśli o bankowaniu krwi, ale woli zaczekać do drugiej ciąży, to jest błąd. Ta krew jest bankowana głównie dla rodzeństwa, a nie dla tego dzieciaczka od którego pępowiny pobiera się materiał. Krwi pępowinowej nie pobiera się, jak pępowina jeszcze pulsuje, wiec dziecku krwi nie zabraknie 😉 Rodzeństwo jest zgodne średnio 70%. Generalnie temat jest trudny i mamy czas na podjęcie decyzji do 35 tc.

O dokładnie tez tak czytałam że to dla rodzeństwa się jedynie nadaje.no ja nie będę z tego korzystać.moj pies z kolei miał parę lat temu przeszczep komórkami macierzystymi od dawcy I to dziala:) już prawie nie chodził A lata jak mlody Bóg. Ja za to kupuje z laboratorium badanie w kierunku sma1. Teraz tyle tego że wolę zrobić niż potem mieć schizy że młoda nie chce leżeć na brzuszku🙈

hchys65go9cctdtm.png
  • Ingaaa Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2020, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do smoczkiw to ja dawalam młodej smoczek żeby mieć spokoj😂 słuchajcie coś za cos😂🤭 ja kupowałam I teraz też kupiłam smoczki philips avent. Moja Klara jak miała 15 miesiecy to bez problemu z dnia na dzień ja odsmoczkowalam. Po prostu wywalilam do śmieci A ta się nie prosiła 😂 nie zauwazylam żeby miała jakąś wade zgryzu.ale do dentysty I tak muszę Wkoncu się z nią wybrać żeby sam sprawdził czy wszystko ok:) nie ma co tak czytać tych wszystkich mądrych artykułów.kazde dziecko inne,organizm,genetyka itd moja ze smoczkiem była spokojniejsza. Spala A ja miałam czas sprzątać dom,gotować czy inne rzeczy robić dnia codziennego:)

Vagabond, Rucola, madiiiii lubią tę wiadomość

hchys65go9cctdtm.png
  • Ingaaa Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2020, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Clover jeśli zdrowo się odżywiasz, nie masz się czym martwić. Nad hormonami w ciąży nie zapanujesz choćbyś zaczęła sobie odmawiać jedzenia. Olej takie głupie komentarze. Ja zastój wagi miałam jak karmiłam drugą córeczkę. Katowałam się ćwiczeniami, dietą i nic. Jak przestałam karmić kg poszły w dół.
    Dzisiaj córeczka mi oznajmiła, że urósł mi brzuch i pośladki :D

Oo A niektóre wręcz chudna od karmienia piersią. Nie ma reguły.moja kumpela zawsze normalna waga A jak zaczęła karmić to połowa niej zostala

hchys65go9cctdtm.png
  • Ingaaa Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2020, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gagatka wrote:
    Dziewczyny, które miały cc- czy na tym etapie boli Was blizna? Ja miałam 4,5 roku temu, a od kilku dni czuję, że na wysokości tej blizny mnie ciągnie. Na ostatniej wizycie na początku listopada dr mówił, że wszystko jest ok, ogląda mi za każdym razem tę bliznę. Wizytę mam w poniedziałek i zapytam, ale się zastanawiam czy kojarzycie coś takiego.

Ja czułam blizne jakoś rok czasu po cesarce,a teraz już nic A nic

hchys65go9cctdtm.png
  • Ingaaa Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2020, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie osobiście najlepsza firma to Philips avent I nie wiem czemu teraz kupiłam butelkę chicco Natural felling. Ale kupiłam tylko 1 na próbę.bedzie ok to kupię z 5 jeszcze żeby nie sterylizowac co chwilę

Inka7 lubi tę wiadomość

hchys65go9cctdtm.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt94 wrote:
    A ja właśnie odwrotnie sądzę 😆 Bibsy mi się bardzo podobają z kolei wszystkie inne nie...Kwestia gustu i chyba tutaj nie ma co dalej dyskutować 😄
    Mi tak samo, uważam, że są urocze w swojej prostocie 😁 No ale właśnie każdy ma swój gust, ja np. nie rozumiem fenomenu wózków retro, ale wiem, że są mamy, którym się bardzo podobają.

Tak czy siak, Rucola, dzięki za info o tych Bibsach. :) Najpierw kupiłam bo znajome mamy polecały że niby są takie super, a teraz właśnie widzę, że bardzo skrajne opinie są o nich. Będę musiała się rozejrzeć za czymś innym.

Ogólnie w kwestii smoczków uważam, że wszystko jest dla ludzi, o ile rozsądnie do tego podchodzimy. Wiadomo, że nie ma sensu wciskać dziecku smoka na siłę, jeśli tego nie chce, ale jeśli ma to pomóc mu się uspokoić, a mamie dać trochę wytchnienia, to czemu z tego nie skorzystać 😉 W rodzinie mojego męża raczej przeważają opinie że smoczki to zło, ale nie zamierzam się tym przejmować. Jeśli tylko synek będzie chciał ssać smoczek, to będzie go ssał, a później po prostu się odsmoczkujemy w odpowiednim czasie 🙂

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Mavi Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez kupiłam bibsa, bo znajome polecały 😂. Mam tez jeden smoczek philips avent i jeden canpol, który dostaliśmy.

• myszka 30 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chłopakom tylko odpowiadał symetryczny smoczek campol. Miałam lovi i inne ale nie chcieli.

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam smoczki szwedzkiej firmy MAM. U nas sprawdziły się idealnie poprzednio. I mam trochę inna opinie co do kupowania smoczków - starsze dziecko powinno mieć smoczek dopasowany do jego wieku. To tak jak ze smoczkiem w butelce - roczne dziecko nie powinno pic ze smoczka z nr 0 czy 1, może to prowadzić do wad związanych w późniejszym czasie (przełykaniem, ssaniem itp.)
    Każde dziecko da się odsmoczkowac. Mój miał 10 miesięcy i jakoś poszło. To trochę jak z odpieluchowaniem - jedne dzieci szybciej inne pozniej. Ale w obu kwestiach ważna jest konsekwencja rodzica bez dwóch zdań :)

Wybaczcie ale nie wyobrażam sobie żeby ktoś mi powiedział, tym bardziej lekarz - komentarz na temat zbyt dużej wagi. Kogo to w ogóle obchodzi? Przecież to sprawa totalnie indywidualna i jeśli któraś ma sobie coś do zarzucenia co do swojej diety, to jest to jej sprawa! Jedni tyją z powietrza z powodu wielu zaburzeń hormonalnych, a inni rzeczywiście powinni spojrzeć w jadłospis. Ale cholera, lekarz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2020, 22:08

Ingaaa, Clover lubią tę wiadomość

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Clover Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim przypadku to nie do końca był komentarz dokładnie na temat wagi ogólnej, bardziej chodziło o przyrost miesięczny chyba. Bo w jakimś celu się wpisuje wagę na każdej wizycie, więc lekarz chyba ma obowiązek kontrolować. Niemniej jednak uważam, że jeśli mówię babce że się nie obżeram, to moim zdaniem powinna to po prostu przyjąć do wiadomości i tyle, zwłaszcza, że rozmawiałyśmy też o innych moich problemach i dolegliwościach, więc jej komentarz żebym się nie objadała był zwyczajnie zbędny i wyszło tak, jakbym ją okłamywała, a ona swoje wie. To mnie chyba zabolało najbardziej. Ale są też przypadki gdzie faktycznie lekarz ogólnie komentuje po chamsku figurę, koleżanka z pracy też jest w ciąży i chodzi do gościa, do którego ja w życiu bym nie poszła, bo niezłe legendy o nim krążą, ale jej niby jakoś podpasował. No i ostatnio opowiadała, że na usg skomentował, że obrazowanie jest słabe z powodu tego, że ona jest z tych grubszych 😮 Zapytała, czy w takim razie ma się odchudzać w ciąży, żeby mógł lepiej wszystko na usg zobaczyć? Poza tym ten pan doktor też do szczupłych osób nie należy, więc naprawdę już sobie mógł darować ten komentarz...

06.02.2021 👶💙

age.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) dopiero nadrobiłam

Moje dzieci nie wykazywały jakiejś wielkiej potrzeby smoczka więc nie dawałam. Teraz kupiłam lovi 0-2 ale jak mały nie będzie chciał to wyrzucę.
    Smoczki są ok ale wg mnie 6 miesięcy to max ale każdy robi jak uważa.
    Co do Bibsow to zostały wypromowane przez instagramerki, bo ładnie się prezentują na zdjęciach a to jedne z najgorszych możliwych smoczków.

Co do wagi-mocno się pilnuje i od miesiąca nie przytyłam absolutnie nic.
    W poprzednich ciążach przybierałam średnio 25 kilo i wszystko zrzucałam max 2-3 miesiące po porodzie więc też nie ma co się tak nakręcać-teraz nasze hormony inaczej pracują a organizm odkłada na ciężkie czasy, żeby po porodzie pozbyć się wszystkiego w dość krótkim czasie-także luz

Ja często słyszałam uwagi na temat swojej wagi od rodziny. Przed ciąża miałam rozmiar 40 i dla mojej rodziny byłam już grubasem 😐
    Kiedyś siostrzenica się mnie zapytała gdzie idę z mężem wieczorem(zabierał mnie na randkę i szliśmy do restauracji na kolację - jak to usłyszała to stwierdziła - Acha, czyli wujkowi nie przeszkadza to, że jesteś otyła... Cała rodzina miała z tego ubaw a we mnie wtedy coś pękło i przykro mi do dziś. Ale dla mnie liczą się inne sprawy bardziej niż to ile ważę i tutaj widzę swoją wartość jako człowieka a nie po tym ile ważę. Mój mąż nigdy mi nie dokuczał i nie komentował wagi, zawsze powtarza, że kocha mnie a nie mój rozmiar

Rucola lubi tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Patt94 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:
    Hej dziewczyny :) dopiero nadrobiłam

Moje dzieci nie wykazywały jakiejś wielkiej potrzeby smoczka więc nie dawałam. Teraz kupiłam lovi 0-2 ale jak mały nie będzie chciał to wyrzucę.
    Smoczki są ok ale wg mnie 6 miesięcy to max ale każdy robi jak uważa.
    Co do Bibsow to zostały wypromowane przez instagramerki, bo ładnie się prezentują na zdjęciach a to jedne z najgorszych możliwych smoczków.

Co do wagi-mocno się pilnuje i od miesiąca nie przytyłam absolutnie nic.
    W poprzednich ciążach przybierałam średnio 25 kilo i wszystko zrzucałam max 2-3 miesiące po porodzie więc też nie ma co się tak nakręcać-teraz nasze hormony inaczej pracują a organizm odkłada na ciężkie czasy, żeby po porodzie pozbyć się wszystkiego w dość krótkim czasie-także luz

Ja często słyszałam uwagi na temat swojej wagi od rodziny. Przed ciąża miałam rozmiar 40 i dla mojej rodziny byłam już grubasem 😐
    Kiedyś siostrzenica się mnie zapytała gdzie idę z mężem wieczorem(zabierał mnie na randkę i szliśmy do restauracji na kolację - jak to usłyszała to stwierdziła - Acha, czyli wujkowi nie przeszkadza to, że jesteś otyła... Cała rodzina miała z tego ubaw a we mnie wtedy coś pękło i przykro mi do dziś. Ale dla mnie liczą się inne sprawy bardziej niż to ile ważę i tutaj widzę swoją wartość jako człowieka a nie po tym ile ważę. Mój mąż nigdy mi nie dokuczał i nie komentował wagi, zawsze powtarza, że kocha mnie a nie mój rozmiar

Współczuję, też to przechdziłam....też noszę rozmiar 40 ale nie uważam, żeby to był duży rozmiar czy żebym była gruba bo jestem po prostu bardzo proporcjonalna. Kiedyś nosiłam XS i jak przytyłam do L do moja rodzina również nie szczedziła mi popieprzonych uwag...Każdy z tych komentarzy bardzo dobrze pamiętam 🙄 Za to teraz mogę ich w dupsko kopnąć bo przytyłam 4 kg a moje siostry w ciąży po 20 i jestem prawie pewna, że jakiś czas po porodzie będę ważyć mniej niż przed ciążą 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2020, 23:05

010iflw102q8b1rd.png
  • Ingaaa Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2020, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga to też nie wszystko .niektore laski co więcej ważą a ćwiczą wyglądają chudziej niz te co niby mają mniej kg na wadze a sam tluszczyk:) ja sobie pofolgowalam ale nadal się dobrze czuje w swoim ciele więc to jest najważniejsze. Noszę rozmiar 38,40 zależy od firmy.juz przytylam 7 kg ale się tym nie przejmuje bo wiem że schudne wszystko w swoim czasie bez spiny;)

hchys65go9cctdtm.png
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam dodać - ja z butelek kupiłam 5 szt AVENT. Różne pojemności. Smoczki 3 szt „first flow” czyli rozmiar 0, i dwie szt rozmiar 1. Tyle ze ja nie chce kp, stad ta ilość.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Inka7 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover o ile Cię dobrze pamiętam, jestes szczuplutenka, stąd miesieczny przyrost. W pierwszej ciąży mialam miedzy 5 a 6 miesiacem przyrost kolo 5 kg i plakalam cale wieczory... Startowalam z 48 kg. Teraz start z duzo wyzszej wagi i takich przyrostow miesiecznych nie mam, choć gruba jestem okrutnie...

Mnie lekarka powiedziała, jak jojczylam ze jestem wielka i gruba: oj tam, robi pani roznice ten kilogram? Przeciez i tak pani zrzuca po ciąży.

Gagatka bywa ze mnie ciagnie na wysokości szwów /blizny, ale to tak chyba ze skokowym wzrostem brzucha.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2020, 23:42

Gagatka, Clover lubią tę wiadomość

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
  • werni Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2020, 05:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bibsow też czytałam że przez te smoczki mogą być problemy.
    Nasz synek od urodzenia miał smoczek z canpola anatomiczny. Teraz też taki chce kupić drugiemu. Synek teraz ma ten smok (Monio-pieszczotliwie :)) do spania. Ogólnie zestaw który go uspokaja od urodzenia to smok i pieluszka.

Co do wagi od dziecka słyszałam różne teksty na swój temat jaka tto chuda jestem itd. Ludzie nie myślą że takie teksty mogą zaboleć tak jak komentarze do osób otyłych. Wy martwicie się żeby kg zrzucić a ja bym chciała żeby kg zostały. Ale bym chciała karmić piersią to będzie ciężko zatrzymać je.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2020, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:
    Ja mam smoczki szwedzkiej firmy MAM. U nas sprawdziły się idealnie poprzednio. I mam trochę inna opinie co do kupowania smoczków - starsze dziecko powinno mieć smoczek dopasowany do jego wieku. To tak jak ze smoczkiem w butelce - roczne dziecko nie powinno pic ze smoczka z nr 0 czy 1, może to prowadzić do wad związanych w późniejszym czasie (przełykaniem, ssaniem itp.)
    Każde dziecko da się odsmoczkowac. Mój miał 10 miesięcy i jakoś poszło. To trochę jak z odpieluchowaniem - jedne dzieci szybciej inne pozniej. Ale w obu kwestiach ważna jest konsekwencja rodzica bez dwóch zdań :)

Zuuziaaaa z ta wielkością smoczków to jest opinia lekarza( nie tylko jednego a większego grona: dentystów i ortodontów) a nie moja, czyli laika.
    Smoczki MAM są rewelacyjne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2020, 07:57

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2020, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wagi to ja tez się pilnuje, cwicze , praktycznie cały czas jestem w ruchu a kilogramy i tak szybują w górę. U mnie po ciąży i podczas karmienia wcale tak nie leciały w dol. Bardzo ciężko mi było zgubić te ciążowe kilogramy ale ja to kładę na karb wieku. Wiadomo im człowiek młodszy to ma lepsza przemianę.

‹‹ 427 428 429 430 431 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ