🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Edward1 wrote:Wiecie co mi mąż ostatnio powiedział, że zaczęłam strasznie chrapać 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ a podobno poprzedniej nocy to dałam konkretny koncert 🤷♀️😱🤦♀️ aż sama uwierzyć nie mogę w to bo nigdy, przenigdy nie chrapałam. Wydaje mi się że jest to spowodowane uciskiem macicy na przeponę/płuca. Czy któraś z Was też tak ma?
Mój mąż też mówi, że zaczęłam chrapać i ciężko oddychać przez sen i z pewnością jest to spowodowane tym, że w środku narządy mamy coraz bardziej ściśnięte 😉 przed ciążą nigdy nie chrapałam.
Czy każdej z Was lekarz mówi o centylach? 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2020, 20:34
2021 H🩷
2023 W🩵 -
Ja mam stworzoną siatkę centylową. Możecie zobaczyć tutaj 👇
https://naforum.zapodaj.net/7fd533bda0eb.jpg.html
Wg nich ja jestem teraz w 31t1d ciąży bo oni nie liczą od daty ostatniej miesiączki tylko wyliczają na podstawie pomiarów CRL w 12tc. Stąd mój termin porodu to 8/2/21
8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm
2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm
XII.2012- 5tc [*]
Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
5 VI 2020 - II kreski na teście 😁 -
Franiczka_ wrote:Dziewczyny aż mi się ciepło zrobiło 😅 Czyli jak moja w 28+6 miała 1360g to za dużo czy ok? Mnie lekarka nic nie mówi o centylach, ani o przewidywanej wadze 😮 Jak to sprawdzacie?
-
liliputkowo90 wrote:Nie uważam że to jakiś błąd z tego co sprawdzałam jest w normie tej wyższej ale jednak norma percentyl 80.6 wiec spoko
6 lat starań o rodzeństwo, niedrożność, endometrioza, poronienie, laparoskopia
02.2018 ICSI 😢 nie pobrano komórek
06.2018 ICSI - podejście II
07.2018 punkcja pobrano 6 komórek, mamy ❄❄
10.2018 histeroskopia
16.11.2018 FET ❄️😢
21.11.2019 FET ❄️😢
...
23.06.2020 - 7tc ❤️ -
Vagabond wrote:Też mam 173 a dziecko w 23 centylu pierworodny też nie był olbrzymem bo 3300 w 40tc
Vagabond lubi tę wiadomość
-
Clover wrote:Ja przez całe życie byłam spora, urodziłam się z wagą 4350g 🤭 Ale to jest moja pierwsza ciąża, więc jeszcze nie mam porównania co do wielkości moich dzieciaczków. Mam nadzieję, że jednak synek nie będzie ważył więcej niż 4 kg, no ale okaże się przy porodzie 😊
Aha to ja sie urodziłam z waga nieco ponad 3 kg rozne mamy rozne dzieciątkaClover lubi tę wiadomość
-
dziewczyny sorry ale tak mi się chce śmiać z tego chrapania i reakcji mężów 😅 mój mąż się śmieje że zainstaluje mi nocnik bo chodzę w nocy tak co godzinę siku. ogólnie z wielu rzeczy się śmiejemy np że już ciężko razem się zmieścić pod prysznicem A ja zawsze z nim się kapie bo nie chce mi się schylać umyć nog 🤣 no i najlepszy dialog z wczoraj bo znowu nie chciał się ze mną kochać gdzie przed ciąża chciał non stop i nagle taki zdenerwowany mówi do mnie
" przecież wiesz że w trzecim trymestrze jest wielkie ryzyko! ze ci się urwie czop i szyjka zgładzi przez to !" zatkało mnie skąd on skubany wie co to jest czop 😂😂Rucola, Clover, Angelika0507 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyultraviolet wrote:Wybacz, że tak napisałam. Ale mnie ciągle straszą, że mam bardzo duże dziecko, w 31tc waży 1800.
-
Ja nie chrapię i generalnie śpi mi się ostatnio super. Jedyny nieprzyjemny objaw ciążowy w III trymestrze to oczywista już na tym etapie ociężałość, choć w porównaniu z drugą ciążą jestem sporo sprawniejsza dzięki ćwiczeniom. Włosy przestały mi się przetłuszczać, cera super, włosy na nogach ledwo rosną. Depiluję raz na 3-4 tygodnie, a normalnie raz na tydzień. Poza wagą resztę objawów mogłabym mieć na stałe Dziewczyny czy Wam po ciążach też tak masakrycznie wypadały włosy?♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Tygrysek fajny ten Twój mąż
Vagabond u mnie to samo, synek w 39+5 urodził się z wagą 3180 gdzie my z mężem, oboje urodzeni w terminie ważyliśmy ponad 3500. Ja nie wierzę w te prognozy.... Teraz tym bardziej, kiedy spodziewam się dwójki. Zresztą co to zmieni... ważne żeby nie było ani hipotrofii ani makrosomii a czy więcej pół kilo czy mniej, myślę, ze nie mamy na to zbyt dużego wpływu...tygrysek7773 lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Majorka wrote:Powiem Ci, że u mnie w 31+5 waga małej 1749 i jak porównywałam z dziewczynami ze styczniowek to każda miała podobną wagę dziecka albo trochę więcej i nikt nie mówił, że dziecko za duże. Chociaż mi lekarz głupio powiedział, że niby o 1,5 tygodnia za duża 🤦
Z jednej strony chcę donosić jak najdłużej, a z drugiej boję się "olbrzyma"🤦 zwariować można.
6 lat starań o rodzeństwo, niedrożność, endometrioza, poronienie, laparoskopia
02.2018 ICSI 😢 nie pobrano komórek
06.2018 ICSI - podejście II
07.2018 punkcja pobrano 6 komórek, mamy ❄❄
10.2018 histeroskopia
16.11.2018 FET ❄️😢
21.11.2019 FET ❄️😢
...
23.06.2020 - 7tc ❤️ -
ultraviolet wrote:Wybacz, że tak napisałam. Ale mnie ciągle straszą, że mam bardzo duże dziecko, w 31tc waży 1800.
ultraviolet lubi tę wiadomość
5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
❤2.02.2021 -
Mój lekarz nie mówi o centylach tylko podaje wagę i, że jest ok 4 dni mniejszy ale ja się wagą z usg wcale nie sugeruje bo wiem, że to tylko szacunek i mi się przy dzieciach nie sprawdzało. Poza tym już wiem, ze jestem w stanie 4300 urodzić naturalnie więc chyba gorzej nie będzie 😅
Ultraviolet ja kupiłam jedną butelkę w razie czego Tommee Tippee 150mlultraviolet, Rucola, Lolita lubią tę wiadomość
-
Co do wagi też trochę się boję. Nasz maluch tydzień do przodu właściwie od początku, ale do tej pory porody miałam w 37 i 38 tyg, także mam nadzieję, że jednak nie będzie za duży na poród naturalny.
BlackRose wow 4300 to już całkiem sporo I jak było? Poród bez komplikacji? Nie popękałaś?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2020, 22:40
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Madiii to chyba do mnie?
4300 bez znieczulenia. Oczywiście, że popękałam ale przez to, że poród był ekspresowy bo w 30min.
Szwy miałam również na szyjce ale cały czas był przy mnie mój lekarz obecny, który odebrał poród i ładnie mi wszystko pozszywal. Bardzo dobrze wspominam, jedyne co to straciłam dużo krwi i byłam słaba ale po paru godzinach doszłam do siebie -
Według siatki, mała idzie idealnie z wagą, bo jest w 50 centylu, ale USG wskazuje że jest o tydzień do przodu, więc bądź tu mądry człowieku.
Ja też jestem w stanie urodzić dziecko z wagą 4200g i to Kleszczowo, ale nie było to przyjemne ani w trakcie ani po porodzie. Dlatego, tym razem dziękuję bardzo za takie atrakcje porodowe. Wagę urodzeniową 3500g biorę w ciemno, ale 4kg to już się obawiam. Dam radę, przynajmniej tak myślę ale nie uśmiecha mi się to 🤷♀️
Ja już staremu zapowiedziałam, że od 37tc to czy mu sie chce czy nie chce bzykamy się ile wlezie, bo znowu jego ejakulat może okazać się pomocny 🤣😂🤣 nie wykazał wielkiego entuzjazmu, ale trudno niech się chłop też trochę pomęczy
Co do pozytywów, to cera też Mi się poprawiła, włosy zrobimy się gestrze, nie przetłuszczają się i nie wypadają wogole, ale wiem ze jak zaczną wypadac po ciąży to się z rozumem nie połapię!Rucola, tygrysek7773 lubią tę wiadomość
8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm
2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm
XII.2012- 5tc [*]
Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
5 VI 2020 - II kreski na teście 😁 -
tygrysek7773 wrote:dziewczyny sorry ale tak mi się chce śmiać z tego chrapania i reakcji mężów 😅 mój mąż się śmieje że zainstaluje mi nocnik bo chodzę w nocy tak co godzinę siku. ogólnie z wielu rzeczy się śmiejemy np że już ciężko razem się zmieścić pod prysznicem A ja zawsze z nim się kapie bo nie chce mi się schylać umyć nog 🤣 no i najlepszy dialog z wczoraj bo znowu nie chciał się ze mną kochać gdzie przed ciąża chciał non stop i nagle taki zdenerwowany mówi do mnie
" przecież wiesz że w trzecim trymestrze jest wielkie ryzyko! ze ci się urwie czop i szyjka zgładzi przez to !" zatkało mnie skąd on skubany wie co to jest czop 😂😂ultraviolet, tygrysek7773 lubią tę wiadomość