X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • Bajka15 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edward1 wrote:
    Super, dzięki dziewczyny za rady. Ja głupia bawiłam się podawaniem tej wody łyżeczką 🤦‍♀️ a jak dzisiaj dałam jej butelkę to pociągnęła aż miło i sporo wypiła. Na wieczór dam jej rumianek, to może bidulka przestanie się męczyć z tą kupaką.

Bajka, Hope kiedy podajecie butelkę z wodą? Bo moja Pola jest na kp i jak jej podam przed jedzeniem to boję się że za malo zje 🤔🤷‍♀️ a po, to też nie wypije bo będzie pełna.

Staram się tak pomiędzy posiłkami kiedy akurat nie śpi. Myślę że powinna normalnie zjeść jeśli podasz jej nawet przed karmieniem bo to wystarczy 10-15 ml wody, tyle zalecała mi położna

Edward1 lubi tę wiadomość

zi13vfxmd4d84rc5.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak jak Bajka, używam butelki ze smoczkiem 0. Dziennie malutka pije około 90ml wody, rozłożone na kilka porcji. Wodę podaję jej między karmieniami, co u nas nie jest żadnym problemem bo malutka w dzień mało śpi.

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Clover Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My będziemy chrzcili synka pewnie w lipcu, bo brat męża mieszka za granicą i planują z rodziną przyjechać do Polski dopiero latem, a prawdopodobnie on będzie chrzestnym Olusia. Pewnie gdybyśmy poprosili to przyjechaliby wcześniej, ale oni tam mają swoje zobowiązania a poza tym taki przyjazd przecież kosztuje i jest też męczący, a i tak by byli tu tylko przez ten jeden weekend. U księdza jeszcze nie byliśmy, ale znamy się z nim osobiście więc na pewno nie będzie problemów z załatwieniem wszystkiego w dowolnym czasie. Planujemy kameralną uroczystość z najbliższymi i tyle, u mnie od strony mamy jest spora rodzinka i gdybyśmy chcieli ich wszystkich zaprosić, to wyszłoby z tego mini wesele.

Tygrysku, pomysł z prośbą o pomoc teściowej jest dobry, ale ona pewnie by powiedziała, że ma masę zajęć w domu i uciekłaby do siebie na dół, aż by się za nią kurzyło 🤣 Wnukiem, który z nią mieszka też nigdy nie chce się zająć, kiedy ją siostra mojego męża o to prosi. U nas potrzyma małego przez chwilę, ale nic poza tym. No i oczywiście do wtrącania się i dawania rad zawsze jest pierwsza. Zazdroszczę Ci fajnej teściowej, to prawdziwy skarb 😊

Byliśmy dzisiaj na usg bioder i wszystko jest dobrze, czeka nas jeszcze kontrola w 12 tygodniu. Inne panie czekały na wizytę ze swoimi sześciotygodniowymi maluchami i były zdziwione, że mój też ma 6 tygodni 🤣Lekarz też myślał, że my już na tą wizytę w 12 tygodniu. Olek na razie bardzo różni się wielkością od innych dzieci, ale myślę, że z czasem ta różnica będzie maleć.

06.02.2021 👶💙

age.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My to chyba w lato będziemy chrzcić

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jak wszystko wróci do normalności to myślimy o chrzcinach w PL w Boże Narodzenie.. Tak zrobiliśmy u młodszej córki i było super, mała miała wtedy prawie rok i nie było problemu ani w kościele ani na przyjęciu. U nas ten problem, ze my w De, siostra w USA a reszta rodziny w PL i jakoś musimy się zgrać, wiec Święta dla nas to idealny czas.

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chyba mija skok i jest o niebo lepiej. Dzisiaj mały zasnął kilka razy sam w łóżeczku i dużo mniej marudny jest.

• Bajka15 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy USG bioderek musi być koniecznie wykonane w 6 tygodniu?

Dostaalam narazie skierowanie na kontrolę stawów biodrowych a terminy są na początek kwietnia.. na dodatek nie mogę się zapisać bo już drugi raz lekarz źle wypisał skierowanie 🤬 czy dopiero tam dostanę na USG?
    Dla mnie to wszystko to czarna magia

zi13vfxmd4d84rc5.png
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka mi kazali się zapisać od razu po urodzeniu na usg w 6 tygodniu. dzwon do swojego rodzinnego on to wydaje, jeśli nie ma terminów w poradni preluksacyjnej to weź skierowanie do ortopedy , tez moze zrobić ale z tego co wiem trzeba w okolicy 1 miesiąca życia zrobić to pierwsze usg , jak będziesz się umawiać to mów w jakim wieku jest dziecko powinni ci znaleźć ekstra termin .

Sweetcake ja tez juz myślałam że po k
    skoku a dziś mala cały czas na rękach i wyje , drzemki po 10 minut masakra jestem wykończona a maz dopiero w sobotę z trasy wroci .

👩32 🧔30
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    22.11 mamy ❤i 4 mm człowieka
    age.png
    age.png
    preg.png
  • Inka7 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:
    Dziewczyny a czy USG bioderek musi być koniecznie wykonane w 6 tygodniu?

Dostaalam narazie skierowanie na kontrolę stawów biodrowych a terminy są na początek kwietnia.. na dodatek nie mogę się zapisać bo już drugi raz lekarz źle wypisał skierowanie 🤬 czy dopiero tam dostanę na USG?
    Dla mnie to wszystko to czarna magia
    Nie. My będziemy mieć w 9 i tez jest ok. Zawsze robiłam dzieciom w 8, ale tym razem lekarka od usg nie mogla przyjsc do pracy i dostałam telefon, ze trzeba będzie przesunac. Akurat byla u mnie polozna i mówi ze nie ma z tym problemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2021, 22:50

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
  • liliputkowo90 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś idziemy na bioderka. Został nam jeszcze neurolog i chirurg.. ale tu ciężko z terminami więc bez pośpiechu.

Co do babć nasze są chętne do pomagania. Wczoraj mamie podrzuciłam chłopców a z mężem ruszyłam na ciucholandy;) nie było nas 3 godziny. Gdy wróciliśmy, mama dalej siedziała na podłodze wpatrując się w Kajtka. A król rozwalony w jej łóżku 🤣🤣 Dodam że moja mama ma chory kręgosłup i wiele czynności sprawia jej ból.. no oprócz klęczenia 3 godzin przed niemowlakiem🤣😂🤣

Perelka, Rucola lubią tę wiadomość

5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
    ❤2.02.2021
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    liliputkowo90 wrote:
    My dziś idziemy na bioderka. Został nam jeszcze neurolog i chirurg.. ale tu ciężko z terminami więc bez pośpiechu.

Co do babć nasze są chętne do pomagania. Wczoraj mamie podrzuciłam chłopców a z mężem ruszyłam na ciucholandy;) nie było nas 3 godziny. Gdy wróciliśmy, mama dalej siedziała na podłodze wpatrując się w Kajtka. A król rozwalony w jej łóżku 🤣🤣 Dodam że moja mama ma chory kręgosłup i wiele czynności sprawia jej ból.. no oprócz klęczenia 3 godzin przed niemowlakiem🤣😂🤣

Kochana Babcia ;)) heh moja teściowa też ma problemy z kręgosłupem ale odkąd ma wnuki to jakby tez zdrowsza była - może nosić i rozpieszczać godzinami 😁

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:
    Sweetcake ja tez juz myślałam że po k
    skoku a dziś mala cały czas na rękach i wyje , drzemki po 10 minut masakra jestem wykończona a maz dopiero w sobotę z trasy wroci .

Tygrysek za wczesnie się pochwaliłam🙈🙈🙈🙈 Dzisiaj nie da się odłożyć i tylko na rękach. Nawet niw mogę usiąść tylko chodzić muszę🙈🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2021, 11:25

• Perelka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to taka sinusoida u nas też. Wczoraj masakra, dzieci nieodkładalne, non stop na cycu, drzemki praktycznie w dzień nie miały no chyba że przy piersi. Mężowi już płakałam że nie daje rady i niech zabierze któregoś bliźniaka;p A dziś obrót o 180stopni, już druga drzemka 1,5h za nami:) aniołki same zasypiają A mama zrobiła obiad na 2 dni, posprzątała, poogarniala sprawy firmowe, no bajka 😁 więc nie wiem od czego to wszystko zależy ale pamiętajcie że po złym dniu przyjdą jeszcze te dobre, oby było ich jak najwięcej:)

Angelika0507, tygrysek7773, Rucola, werni lubią tę wiadomość

• myszka 30 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też jeszcze usg bioderek nie mamy. Powiedzcie mi normslnie na nfz robicie? Bo na wpisie ze szpitala jest napisane że nie jest refundowane wiec nie wiem czy prosić o jakieś skierowanie czy co

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • liliputkowo90 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam skierowanie w przychodni. Zglosilam sie do poradni przyszpitalnej z tym skierowaniem i dziś miałam wizytę bu dostać....kolejne skierowanie..🤦‍♀️🤦‍♀️ masakra usg na nfz. Początek kwietnia.

5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
    ❤2.02.2021
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetcake wrote:
    Tygrysek za wczesnie się pochwaliłam🙈🙈🙈🙈 Dzisiaj nie da się odłożyć i tylko na rękach. Nawet niw mogę usiąść tylko chodzić muszę🙈🙈

oj ja tez chwaliłam sie za wcześnie! tak to jest z tymi dziećmi jak mowi Perelka - nie ma reguły raz śpią jak aniołki, raz pokazują rogi. jeszcze nieraz będziemy łzy przez nie wylewać.

myszka ja robiłam na nfz. bardzo prosto bez żadnego chodzenia, zadzwoniłam do rodzinnej, dala mi przez tel nr skierowania , potem zadzwoniłam do poradni ortopedycznej podałam nr skierowania i umówiłam wizytę. nic więcej

👩32 🧔30
    age.png
    age.png
    preg.png
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj jakiś armagedon, była nieodkladalna ale to co dzisiaj się dzieje to przechodził ludzkie pojęcie. Ciągle, ale to ciągle na cycku I jedynie turbo drzemki przeplatane płaczem jakby ja ktoś ze skóry obdzieral 🤯🤯🤯

n59ykrhmt0n17fpk.png

8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm

2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm

XII.2012- 5tc [*]

Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
    5 VI 2020 - II kreski na teście 😁
  • oloowa2709 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy usg w 4 tz. Kolejne mamy mieć w 12 tz. Dzwoniłam do przychodni W której jest ortopeda, dostałam termin,zapłaciłam 70 zł.

Starania od 04.2016,Niedoczynnośc tarzcycy,Mutacje MTHFR C677T i A1298C., PAI1 homo,Hiperprolaktynemia05.2017 HSG, drozne oba
    07.2018 histeroskopia Endometrium polipowate.
    Mąż OK.
    10.2018 Start Invimed, badania, cykle stymulowane, torbiel 8cm...
    03. 2020 start 1 procedura, krótki PROTOKÓŁ, stymulacja nieudana, punkcja odwołana.

06.2020 naturalny cud 🙏34 dc II, 35dc bhcg 5854, 37 dc 12144, 41dc jest zarodek i jest ♥️
    Ciąża na clexane, acard, letrox, prenatal, luteina
    iv09g7rfalmky5ts.png
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy usg bioder dopiero w 11 tygodniu, bo takie terminy są w przychodni. Ale mieliśmy już badanie w poradni preluksacyjnej i wyszło ok, więc lekarz nie kazał się przejmować odległym terminem usg.

Dziewczyny, możecie podesłać link do tej butli MAM z wolnym przepływem? Ja mam Medelę Calma, niby imitującą ssanie z piersi, ale moim zdaniem zbyt łatwo z niej leci mleko i młody się nim krztusi.

Może Wy mi poradzicie coś na asymetrię piersi, bo na forum o kp każdy pisze co innego. Dziś byłam umówiona na konsultację z cdl, która finalnie nie doszła do skutku, i tak się bujam z tematem. Ale do brzegu. Moja lewa pierś jest miękka i zdaje się, że nie ma w niej za dużo mleka. Przełykanie słyszę tylko na początku, później Kuba się zaczyna denerwować i puszcza cyca, albo sobie tylko ciumka i zasypia. W ciągu ostatnich 3 tygodni spadają nam przyrosty. Niby wciąż są w normie 250-190 gramów na tydzień, ale tendencją jednak spadkowa. Natomiast druga pierś jest mlekiem płynąca, szybko się przepełnia i robi się kamień. Mam z niej szybki wypływ mleka i z kolei Kuba się krztusi, bo za szybko leci...

Moje pytanie: jak to wyrównać, by w lewej znowu było więcej mleka, a w prawej nie było zastojów? Próbowałam ściągać między karmieniami laktatorem z lewej, ale wylatuje mi jakieś marne 10 ml. Z kolei jak ściągnę nadwyżkę laktatorem z tej pełnej piersi, to nie podkręcam przypadkiem laktacji? Kupiłam kolektor pokarmu, zbieram tam ok 60 - 90 ml mleka podczas karmienia. Czy ta magiczna buteleczka nie działa stymulujacą na laktację? Pierś po niej również szybko się napełnia.

Jestem w kropce, bo nie wiem tak naprawdę, kiedy młody jest najedzony. Do tego problemy brzuszkowe też nie pomagają, bo o wtedy często szuka cyca i nie wiem, czy tylko żeby się uspokoić, czy dlatego, że jest głodny, pomimo, ze przed chwilą jadł. Eh, ciężka sprawa z tą drogą mleczną. Już zaczęłam rozważać kpi, przynajmniej wtedy miałabym ogląd na sytuację.

Rucola, podasz link do tej grupy na fb o kpi?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2021, 19:52

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita jak mlody ssie to czujesz napływ mleka w obu piersiach ? (mrowienie)

👩32 🧔30
    age.png
    age.png
    preg.png
‹‹ 709 710 711 712 713 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ