🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
BlackRose podziwiam. Ja w sumie tez jestem cały dzień sama , no ale mąż wieczorami wraca i starsza corka tez dużo pomaga a jestem wykończona. Nie wyobrażam sobie zostać sam na kilka dni. Z tym, ze ja spie max 4/5 godzin i to nie w całości. Mały śpi mi na rękach no i młodsza corka tez się budzi w nocy.
-
Sweetcake wrote:BlackRose podziwiam. Ja w sumie tez jestem cały dzień sama , no ale mąż wieczorami wraca i starsza corka tez dużo pomaga a jestem wykończona. Nie wyobrażam sobie zostać sam na kilka dni. Z tym, ze ja spie max 4/5 godzin i to nie w całości. Mały śpi mi na rękach no i młodsza corka tez się budzi w nocy.
Współczuję bo jednak sen dużo daje. Ja śpię 6/7 h z przerwami na karmienie ale czasem uda mi się przysnac na chwilę przy karmieniu w trakcie dnia.
Ja staram się karmić sporo na leżąco bo wtedy Maks zasypia przy piersi i nie budzę go odkladaniem/ przekładaniem. Nigdy nie śpi na mnie.
Starszaki starają się coś pomagać w domu ale sami też potrzebują pomocy czy nawet się pobawić z matką.
Od poniedziałku planuje zacząć pracę (3-5h dziennie, ciekawe jak mi to wyjdzieSweetcake lubi tę wiadomość
-
Ja tez jestem praktycznie calymi dniami sama z dziećmi. Tym razem od początku. Tez śpię 3-4 h i to jeszcze z przerwą na jedzenie także ciężko czasami jest bo porostu jestem zmęczona a nic się samo w domu nie zrobi. Dziś szaleństwo bo udało mi się przespać z 7 h i tylko jedna przerwa na jedzenie była, ale żeby nie było za dobrze to cały dzień mnie głowa boli
-
Też podobnie śpię koło 4h z przerwami. Czasami uda mi się kimnąć w dzień z pół do godz. Kiedy starszy ma drzemkę.
Mąż ma na zmiany w pracy. To różnie bywa. Najgorzej jest jak ma na 2 zm. To ciężko jest po południu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2021, 23:59
-
o wiele bym dala zeby moj mąż chociaż na noc do mnie przyszedł w tygodniu od poniedziałku do piątku 24h na dobę jestem sama. teraz jeszcze zamykają przedszkola wiec będę miała cały czas 2 dzieci
-
Dziewczyny czy któryś maluszek zmaga się z trądzikiem niemowlęcym? Jeżeli tak to stosujecie jakieś preparaty?
Moj mały ma coraz więcej krostek. Niefajnie to wyglada. Polozna twierdzi, ze trądzik ale on ma tego dużo więcej niż zaraz po porodzie. Właściwie to ostatnio coraz gorzej to wyglada. Zaczęłam się zastanawiać czy to nie jakaś alergia. Ma tylko na buzi.
W poniedziałek idę z młodsza corka do dermatologa to wezmę małego i poprosze żeby zerknął.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2021, 20:43
-
Podziwiam Was bardzo, że wytrzymujecie tyle czasu tylko z dziećmi. My z mężem oboje pracujemy w domu, więc jesteśmy razem praktycznie non stop.
Nasze sposoby na usypianie: bujanie w foteliku, odkurzacz, bujaczek + włączony szum fal, huśtawka (ja się bujam, a Tymuś odpływa na moich kolanach)
Najłatwiej ostatnio jest z usypianiem wieczornym. Kładę go prosto od kokonu. Przez pół godziny się wierci, macha nóżkami i rączkami a potem nagle odpływa
Dziewczyny dzisiaj mija 7 tyg. od porodu. Nie mam już plamień, ale nadal pojawiają się bardzo niewielkie ilości żółtawej wydzieliny o dziwnym zapachu. Czy to normalne?tygrysek7773 lubi tę wiadomość
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Sweetcake wrote:Dziewczyny czy któryś maluszek zmaga się z trądzikiem niemowlęcym? Jeżeli tak to stosujecie jakieś preparaty?
Moj mały ma coraz więcej krostek. Niefajnie to wyglada. Polozna twierdzi, ze trądzik ale on ma tego dużo więcej niż zaraz po porodzie. Właściwie to ostatnio coraz gorzej to wyglada. Zaczęłam się zastanawiać czy to nie jakaś alergia. Ma tylko na buzi.
W poniedziałek idę z młodsza corka do dermatologa to wezmę małego i poprosze żeby zerknął.
8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm
2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm
XII.2012- 5tc [*]
Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
5 VI 2020 - II kreski na teście 😁 -
Dziewczyny dzisiaj mija 7 tyg. od porodu. Nie mam już plamień, ale nadal pojawiają się bardzo niewielkie ilości żółtawej wydzieliny o dziwnym zapachu. Czy to normalne?[/QUOTE]
Podobno żółta wydzielina jest normalna już na sam koniec, ja też taka mialam, czasem nawet była brązowa, ale zastanawia mnie ten dziwny zapach u ciebie, może warto to skonsultować z lekarzem, bo może to świadczyć o infekcji.
Ja miałam infekcje bakteryjną w połowie połógu i długo się z nią męczyłam, więc może lepiej ty też na wszelki wypadek się zbadaj 🤔
XII.2012- 5tc [*]
Sweetcake trądzik niemowlęcy właśnie tak się objawia, że występuje praktycznie tylko na buzi. Możesz smarować swoim mlekiem jeśli karmisz lub delikatnie nawilżać (ale nie natłuszczać!) i nic więcej, trądzik może się utrzymywać wiele miesięcy i to są hormony, które przekazałaś dziecku jeszcze w ciąży. Trzeba to przeczekać, wiem że brzydko to wygląda ale nie ma na to dobrego sposobu a jak się karmi to jeszcze dłużej może się utrzymywać. Mój też ma ale głównie na brodzie i trochę na policzkach.
Madii w tym tygodniu powinnaś iść na kontrolę po porodzie to zapytaj lekarza. Połóg kończy się żółtą wydzieliną ale równie dobrze może to być infekcja -
A ja kończę 6 tydzień połogu i wciąż leciutko plamię. Gdy idę do toalety widzę cienkie paseczki śluzu zabarwionego krwią. Krew jest też na wkładce, chociaż jest jej niedużo. A miałam cc i łyżeczkowanie. W szpitalu powiedzieli, że nie powinnam dużo i długo krwawić... Jest to świeża, czerwona krew...
Jak nosicie swoje maluszki? My staraliśmy się na fasolkę i leniwca, ale mała ostatnio się zbuntowała i nie akceptuje fasolki. Za to chętnie jest noszona przodem do świata w pozycji siedzącej lub brzuszek do mojego brzucha i wtedy podtrzymuję pupkę i główkę. Wiem, że to nie jest zalecane w tym wieku dlatego staram się ograniczać te dwie pozycję, ale czasami inaczej się nie da. Mam wrażenie, że z racji tego, że ostatnio sporo urosła (waży już 5 kg!) to jest jej zwyczajnie niewygodnie na fasolkę.
Ciekawi mnie jeszcze jak się bawicie ze swoimi dzieciaczkami, co robicie gdy są aktywne i nie śpią. My głównie chodzimy i wtedy coś do niej mówię, śpiewam, ale gdy leży to kompletnie nie wiem jak ją czymś zainteresować. I czy zostawiacie dzieci same że sobą żeby sobie pobyły? Jak tak to na jak długo? -
My się zmagaliśmy z trądzikiem przez ok 1.5 tygodnia. W największym nasileniu buźka wyglądała strasznie, krostka na kroscie, cała chropowata twarz 🤦🏼♀️ często przemywaliśmy buzię przegotowaną wodą i smarowalismy kremem clobaza. Teraz już jest ok na szczęście.
-
W chwilach aktywności siedzi na babybjorn, ale max 15 min, leży na macie i dookoła ma książeczki biało czarne, kupilam tez baby gym ale chyba jeszcze jest za malutka na to, bo te wiszące nad nią kolorowe zabawki nie są zbytnio interesujące. Bardzo lubi oglądać sie w lusterku i leżeć na brzuszku.
Robię tez masaż całego ciałka olejkiem migdałowym, oprócz tego noszenie w różnych konfiguracjach, które są wygodne dla niej i dla mnie, gadanie i śpiewanie.
XII.2012- 5tc [*]
Dziekuje dziewczyny.🌸🌸 Powiem szczerze, ze się trochę przestraszyłam i nie chodzi tutaj o względy estetyczne bo mały jest cały w krostach. I najgorsze jest to, ze ma tego coraz więcej. Swoim mlekiem smaruje ale nic nie pomaga. Ostatnio jadłam bardzo dużo jajek i pomyslalam, ze może jakieś uczulenie chociaż kupki robi ładne, bez śluzu czy krwi. Mam nadzieje, ze jutro dermatolog zerknie na niego i mnie uspokoi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2021, 11:35
-
Edward1 wrote:
Podobno żółta wydzielina jest normalna już na sam koniec, ja też taka mialam, czasem nawet była brązowa, ale zastanawia mnie ten dziwny zapach u ciebie, może warto to skonsultować z lekarzem, bo może to świadczyć o infekcji.
Ja miałam infekcje bakteryjną w połowie połógu i długo się z nią męczyłam, więc może lepiej ty też na wszelki wypadek się zbadaj 🤔
A miałaś jakiekolwiek objawy tej infekcji? U mnie tylko ta wydzielina na wkładce, ale bardzo niewiele.
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Dziewczyny proboje was nadrobic. U nas byl powrot na pogotowie z powodu pepuszka. Znowu krwawil swieza krwia. Nie jest jeszcze w pelni wygojony, a to juz tyle czasu od odpadniecia kikuta. Teraz jeszcze katarek sie przypaletal🤦♀️🤦♀️. Proboje sobie radzic, ale bywa ciezko. Moj sposob a synka jak musze go odlozyc to duzo do niego mowie, albo puszczam mu Jessy Glen, i Old Town Road pomaga na chwilke.
Wczoraj minely 6tyg od porodu a juz dostalam okres mimo kp🤦♀️🤦♀️🤦♀️.
-
myszka 30 wrote:Ania jesteś pewna,że to okres a nie jakieś resztki połogu? Bo to chyba za wcześnie na okres.
Raczej okres, bo zaczal sie dokladnie tak samo jak przed ciaza sie zaczynaly paskudy. Ja mam implant wiec mysle, ze hormony mialy na to wplyw. Czuje sie przez to jak 💩. A tu jeszcze wiecznie glodny niemowlaku, 3 dzieciakow wieku szkolnym. No nic trzeba sobie radzic jakos.