🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Angelika moja starsza dwojke dzieli rok i prawie 5 miesiecy. Druga ciaza do latwych nie nalezala. Corka plakal a przez pierwsze 3 miesiace. Z perspektywy czasu i patrzac ogolnie to nie bylo tak zle. Teraz
to juz duze dzieci i nadal najlepsi przyjaciele, zawsze sie wspieraja, mlodszy do nich dolaczyl. Haris to ich dzidsiusAngelika0507 lubi tę wiadomość
-
Angelika ja zaszlam w ciąże 1,5 roku po urodzeniu pierwszego dziecka i faktycznie byly w ciąży trudne momenty, bo pierworodny mial {i ma} konkretny charakter. Sporo pomogli mi najblizsi, mama, siostra. Teraz widze ze ta decyzja o kolejnym dziecku byla super, m.in dlatego ze mlodzi dużo czasu spędzają razem. Owszem, czasem się kłócą, rywalizują z soba, jak to bracia, ale bardzo się lubią.
Angelika0507 lubi tę wiadomość
Janek 14
Tymek 11, 5
Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 -
Tristana czekam na te chwile niecierpliwie aż Maks prześpi całą noc. Wcześniej budził się 2 razy a teraz potrafi nawet co godzinę 🙄 trzeba to przetrwać.
Ale dziś skończył 3 tygodnie i waży 5020g czyli 1190 więcej od najniższej w szpitalu 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2021, 15:22
Tristana, werni lubią tę wiadomość
-
My byliśmy dzisiaj na pierwszych szczepieniach. Wybraliśmy opcję 5w1. Oluś strasznie płakał, jeszcze nie słyszałam żeby aż tak się zanosił... dobrze, że szybko poszło. Mały dużo dzisiaj śpi, chyba odsypia złe wrażenia. Ogólnie to trochę mnie podłamała wizyta u pediatry, bo Olek ma od kilku dni zarumienione policzki i chropowatą skórę w tym miejscu. Pani doktor stwierdziła, że może to być alergia na coś z mojego mleka albo AZS... Na razie mam wyeliminować nabiał z diety i zobaczymy. Mamy też zalecenie konsultacji u fizjoterapeuty, bo Olek ostatnio nie chce leżeć na brzuchu, nie ćwiczy podnoszenia głowy tylko "ryje noskiem", nie podpiera się na rękach, tylko układa je wzdłuż tułowia. Musimy sprawdzić czy napięcie mięśniowe jest prawidłowe, już umówiłam nas na wizytę. No i moje obawy co do przybierania na wadze okazały się słuszne, bo przyrosty dobowe spadły w porównaniu do wcześniejszych pomiarów. Czyli chyba jednak zacznę go wybudzać na posiłek, jeśli będzie spał za długo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2021, 18:10
-
Upewniłyście mnie jeszcze bardziej w mojej decyzji 😍😍😍
Mój dzisiaj ważył na wadze położnej tyle co w poniedziałek w przychodni czyli 6350g. W piątek będzie miał 7tyg. Z pomiarów wychodzi, że przybiera 1,5kg w miesiąc 🙈🤷♀️😂 położna nie miała pytań, tylko zerknęła na datę urodzenia, czy na pewno nie jest grudniowy 😂
Tristana, oby mój chciał chociaż ze 3h ciągiem spać, ale co noc, a nie jedną na 10 😋
12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
1 procedura In-vitro
3x IUI- nieudane ❌
Starania od 04.2019 💕 -
U nas waga to już 5600g. Urodzeniowa 3080g. Podobno dzieci około roku potrajają swoją wagę urodzeniową. To ja nie wiem jak to u nas będzie 😵
I jesteśmy w trakcie drugiego skoku... Oj się dzieje 🙄
Clover u nas też było 5w1, z uwagi na wcześniactwo mieliśmy darmowe. Zero objawów po. Ale przy szczepieniu córka tak samo zanosiła się płaczem. Serce mi prawie pękło... -
My też chyba jesteśmy w trakcie drugiego skoku, już nie mam siły powaga, a sutki to mi chyba odpadną zaraz 🥴 w nocy budzi się co 1h, ciężko jej zasnąć, strasznie cyckowa się zrobiła.
Pojawiły się tez krostki na ciałku, takie lekko czerwone i wielkości ukłucia od szpilki, zastanawiam się czy to pokarmowka? Moze pomidor surowy. Mąż uważa że znowu panikuję i nie powinnam szukać problemów 🤔 do tego ma takie chropowate policzki, ale zupełnie bezbarwne. Może też powinnam tak jak ty Clover odstawić nabial? Już sama nie wiem, na jak długo trzeba zrezygnować z nabialu żeby się dowiedzieć czy to uczulenie?
Pola przybiera sporo, zastanawiam się czy nie za dużo... wczoraj ważyłam ją takim domowym sposobem to ważyła już 5600g, we wtorek będzie ważenie na wadze HV więc będę wiedziała na 100%.
My szczepienia mamy we wtorek i już się boję bo będzie 6w1, rotawirus I meningokoki 🤦♀️🤯
Oj dziewczyny jeszcze jakieś 2 lata i może się wyśpimy co? (Te które nie spią) tak optymistycznie myślę 🤪🥴
8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm
2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm
XII.2012- 5tc [*]
Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
5 VI 2020 - II kreski na teście 😁 -
Edward a nie będą to potowki?
Ja yez juz trzeci tydzień bezmleczna, jakos dajemy rade z mlekiem roslinnym i jogurtami z owsa i kokosa, tylko czemu te substytuty takie drogie?
Dostałysmy masc robioną, bo malutka ma przesuszone policzki, raczki, nozki i czoło nawet. I do kapieli Emolium intensive. Dajemy rade, myślę, ze ciut poprawy jest.Janek 14
Tymek 11, 5
Inka sama nie wiem, jutro przy dzinnym świętle zrobię zdjęcie to wam podeślę 🤦♀️
A nie brakuje Ci nabiału? Jej ja sobie jeszcze wyobrażam dnia beż owsianki czy Jogurtu... nie wiem czy dałabym radę 😔Inka7 lubi tę wiadomość
XII.2012- 5tc [*]
Franiczka dokładnie, mi też serce pękało i sama miałam łzy w oczach. U nas po południu było dużo snu, a teraz synek co chwilę budzi się wystraszony z płaczem. Chyba szykuje się nieciekawa noc. Ale na szczęście przynajmniej gorączki brak.
Edward, mi lekarka zaleciła odstawienie na co najmniej 2 tygodnie i mam obserwować, czy jest poprawa. Zaleciła też dla mnie suplementację wapnia podczas gdy nie będę jeść nabiału. Chropowate policzki zaleciła smarować jakimś emolientem, nawet dostaliśmy próbki produktów Pharmaceris Emotopic. No cóż, zobaczymy czy to coś da. Sto razy bardziej wolałabym, żeby się okazało że to alergia niż AZS...
Mój Oluś ważył dziś 6510g. Widać po wadze że zwolnił z przybieraniem, ale i tak wygląda na dużo starszego niż dzieci z tego samego tygodnia 😅 Dzisiaj panie pielęgniarki się nie mogły nadziwić, że ma dopiero 7,5 tygodnia 😂 W książeczce mamy wpisane, że jest w 90 centylu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2021, 21:38
-
Edward1 wrote:Inka sama nie wiem, jutro przy dzinnym świętle zrobię zdjęcie to wam podeślę 🤦♀️
A nie brakuje Ci nabiału? Jej ja sobie jeszcze wyobrażam dnia beż owsianki czy Jogurtu... nie wiem czy dałabym radę 😔Janek 14
Tymek 11, 5
Clover wrote:Mamy też zalecenie konsultacji u fizjoterapeuty, bo Olek ostatnio nie chce leżeć na brzuchu, nie ćwiczy podnoszenia głowy tylko "ryje noskiem", nie podpiera się na rękach, tylko układa je wzdłuż tułowia. Musimy sprawdzić czy napięcie mięśniowe jest prawidłowe, już umówiłam nas na wizytę.
Nasz przez około tydzień się tak buntował i rączki układał wzdłuż tułowia nawet jak go nosiłam a później mu przeszło 😉 -
U nas pediatra powiedziała że Mały na razie w długość idzie a nie w wagę ale jako wcześniak jesteśmy mniej więcej w połowie siatki centylowej z wagą a w długości wychodzimy poza skalę 🤷😁 dodatkowo Kacper od jakiegoś czasu się ślini i robi bańki ze śliny i "nastraszyła" mnie że zęby idą 🤪 podobno to genetycznie jest więc pytałam rodziców jak nam wychodziły i tak mężowi jak miał 5 miesięcy a mi w okolicach 4 miesiąca 🧐
Po szczepieniu Kacper dużo spał w dzień a teraz w nocy jeszcze się nie budził 😁 co nie zmienia faktu że ja mleko muszę ściągać 🤦 -
My również w tym tygodniu byłyśmy na pierwszym szczepieniu. Malutka tak bardzo płakała, że serce mi pękało 😢 Od urodzenia przybrała ponad dwa kilogramy i waży już 4600g. Na długość też urosła kilka centymetrów. ☺🥰
Nasza malutka jest coraz bardziej aktywna, uśmiecha się, śmieje, głuży 🥰🥰🥰 przekochana jest 😍
2021 H🩷
2023 W🩵 -
My też już jesteśmy po pierwszych szczepieniach. Wybraliśmy opcje 6 w 1. Były 2 wkłucia, 1 z tych szczepionek była bardzo bolesna, położna przed wkłuciem o tym ostrzegła i szybko miałam wziąć małą na ręce i ją utulić. Płakała bardzo byliśmy też na bioderkach i mamy mały problem z jednym. Zalecono nam szerokie pieluchowanie przez miesiąc i potem kontrolna wizyta. Tak czytam o dysplazji i fizjoterapeuci odradzają szerokiego pieluchowanie, z kolei ortopedzi zalecają. I weź tu bądź mądra 🤷🏼♀️🤦🏼♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2021, 11:01
-
Inka piszesz ze widzisz roznice po odstawieniu bialka, ale czy tylko na skorze Laury czy w zachowaniu rowniez? Chodzi mi np o szarpanie, płacz, wypuszczanie piersi podczas jedzenia, czy u niej takie zachowanie nigdy nie mialo miejsca?
Bo ja juz nie wiem, czy Pole boli brzuch, czy to bialko czy moze skok 🤷♀️
XII.2012- 5tc [*]
U nas też pojawia się szarpanie przy piersi. Nie przy każdym karmieniu. Na początku je ładnie i po jakimś czasie się zaczyna takie dziwne zachowanie. Wtedy go odstawiam, daję smoczka jeśli chce i próbuje uśpić. Czasami pomaga.
Edward1 lubi tę wiadomość
08.02 💙 Artur