X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • Mavi Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mamy promkę na metryki! Kupując pakiet metryk (w kombinacji rodzina, małżeństwo, bobasek) jest promka 2+1 gratis 😊 Za trzy metryki A4 wyjdzie wtedy 138 zł (zamiast 207 zł), a za trzy metryki 50x70 cm, czyli bobo w skali 1:1 będzie 278 zł (zamiast 417 zł) ❤️ mamy wiec trochę promocji 😃

luknijcie na insta: https://www.instagram.com/sketchwithlovepl/

❤️

GrubAsia lubi tę wiadomość

• Lolita Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GrubAsia wrote:
    Moim zdaniem okrutne jest nie dać się dziecku i mamie wyspać miesjacami- gdy może się okazać, że wprowadzenie kilku niby drobnych rzeczy daje dziecku stabilizację, rutynę, ułatwia mu zaśnięcie czy daje ciągłość snu. Przecież milion pobudek dzień w dzień jest wykańczający nie tylko dla mamy ale przede wszystkim dla dziecka. Także można dużo zmienić bez "treningu" samego w sobie - tak jak Edward wcale nei wprowadzać interwałów czy
    krzesełka - tym samym nie zostawiać dziecka do tzw wypłakania się.
    Moim zdaniem sen to podstawowa potrzeba i jeśli się da trzeba zrobić wszystko żeby pomóc dziecku spać.
    ☺️
    Zgadzam się w 100%. Dziecko potrzebuje nieprzerwanego snu, aby zachodziły odpowiednie procesy neurologiczne, nie wspominając o zwykłym wypoczynku. Poza tym jestem zdania, że na równi z wypoczętym dzieckiem ważna jest wypoczęta mama.
    I nie każda nauka samodzielnego zasypiania wiąże się z pozostawianiem płaczącego dziecka w łóżeczku. Zauważyłam jednak, że to najczęściej powtarzany argument wśród osób, które nawet nie próbowały się zapoznać z tematem.

Ja, podobnie jak Edward, zaczęłam od odkładania młodego do łóżka na granicy snu. W lepsze dni wystarczyło klepanie po pleckach i szuszanie, w gorsze przytulałam go w łóżeczku do zaśnięcia. Teraz już nie lulam go na rękach tylko wkładam od razu do łóżka i wychodzę. Czasem zaśnie sam, czasami przewala się jeszcze trochę w łóżku, a czasem potrzebuje mojej pomocy. Nie ma to nic wspólnego z tresowaniem dziecka.

A tak w ogóle to największa poprawa we śnie Kuby nastąpiła, kiedy odstawiłam go od piersi i przeszłam na butlę i to była najlepsza decyzja w moim krótkim macierzyńskim życiu. Możecie hejtować, don't care.

Edward1, GrubAsia, werni lubią tę wiadomość

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita nie wiem.po co ta końcówka, raczej nie spotkałam się na tym wątku z hejtowaniem mm. Wiem natomiast że wielu dzieciom wprowadzenie mm totalnie nic nie zmienia. Ja karmie butelką i jie sądzę żeby moje dzieci budziły się z braku bliskości. Często budzą się i krzyczą i nie chcą jeść, więc to chyba nie z głodu? Ja jestem anty treningi snu ale jeśli drobnymi zmianami w zachowaniu/usypianiu możemy pomóc dziecku spać - jak najbardziej. Nie sądzę jednak aby to rozwiązało mój bliźniaczy problem tym bardziej w póki co malutkim mieszkaniu. Mam nadzieję że moje dzieci od niewyspania nie będą mieć problemów neurologicznych.

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze, nie myślałam że wywołam takie zamieszanie swoim wpisem 😔 nie było to moim celem ❤

n59ykrhmt0n17fpk.png

8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm

2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm

XII.2012- 5tc [*]

Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
    5 VI 2020 - II kreski na teście 😁
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, masz racje. To chyba te hormony ciążowe, wczoraj byłam w wyjątkowo zaczepnym humorze i mi się tutaj udzieliło. Peace!

Qx7mp2.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozumiem trochę tej burzy, ja wyraziłam swoje zdanie w temacie treningów sni i jak zaznaczyłam nie chciałam urazic Edward, bo każdy wychowuje dziecko tak, jak uwaza dla niego za najlepsze, ile rodziców tyle stylów wychowania.

A tak w ogóle Lolita, to jestem psychologiem dziecięcym i jednak trochę "znam" się na pewnych rzsczach, co wlasnie pozwoliło ni wyrobic sobie prywatne zdanie na temat treningów snu, ale spoko, nie chowam urazy

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • marta_kwk Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, strasznie dawno mnie nie było. U nas sytuacja dynamiczna, Dawid ma już 6 zębów, jedynki i górną dwójki, teraz chyba zaczynają iść dolne dwójki lub cholera wie które ale już znam te objawy więc to na pewno zęby. U nas ze spaniem nocnym gorzej, ale w dzień cały czas bez zmian, dwie drzemki łącznie ok 4 godzin - dużo i może dlatego w nocy jest gorzej ale jak śpi to przecież nie będę budzić. Dawid ciągle jeszcze nie siada sam, czasem mu się zdaży jak się na coś wspina że się przekręcić i usiądzie, nie raczkuje ale ciągle pełza i najchętniej by już wstawało i chodził.

k0kdi09k1llqhe99.png
    relg4z17a4wdju0z.png
  • marta_kwk Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałem zapytać czy któraś z Was po cc zaszła w kolejną ciążę do roku czasu?
    Bo strasznie bym chciała ale też boję się jak mój brzuch to wytrzyma bo to by była trzecia ciąża i trzecie cięcie.

k0kdi09k1llqhe99.png
    relg4z17a4wdju0z.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita jest w ciąży.
    Moje dzieci mają 1.5r różnicy między sobą.

Ja mam dwie książki i czytałam różne opinie o nich. Większość osób nie poleca ich. Jedna przejrzałam kiedyś a druga wcale i się kurza. Ale chyba znowu zajrzę z ciekawości co wy tu piszecie.

Ja podobnie robiłam że starszym jak był młodszy i do teraz jak Lolita. Ze odkładałam i wychodziłam. Szybko zasypiał wtedy. Trochę się pokreci i zasypia. Z młodszym to różnie. Czasami przy cycku zaspie a czasami sam.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta kwk u nas bardzo podobnie. Pełza wszędzie ale jeszcze nie raczkuje i nie siada. Podnosi już pupkę do góry No ale jeszcze mu brakuje. A ile to nerwów go kosztuje to szok🙈🙈🙈 Fizjoterapeuta niemiecki nie widzi problemu. W czwartek konsultacja online z polskim. Zobaczymy co mi powie.

Tak jak kiedyś nie chciał jeść tak teraz je pieknie. Praktycznie wszystko. Ulubiona potrawa to chleb😊😊😊 Polubił się z wózkiem, pieknie w nim zasypia natomiast nadal pała nienawiści do fotelika samochodowego. No nie i już. A tu niebawem 1200 km podróż przed nami. Nadal uwielbia siostry i jak tylko pojawia się w domu to aż piszczy z radosci. Młodsza córka uwielbia brata i zawsze jak coś dostaje to pyta czy dla M tez coś jest😊Wesoło u nas bardzo.😅😅😅😅

• werni Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nass podobnie, nie raczkuje i nie siada. Zdazy mu się ze podniesie pupę. :)

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04

Nasz cud Wojtuś 😍
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Co do spania. Mając trójkę zupełnie różnych dzieci mogę powiedzieć, że...nie ma złotej reguły :) Każde dziecko jest inne i każde ma inne potrzeby. Dla mnie (podkreślam DLA MNIE:) książki namawiające rodziców do trenowania dzieci w zasypianiu są nic nie warte. Tak malutkie dziecko potrzebuje bliskości. Instynkt każe mu trzymać się blisko rodzica. Najstarszą córkę próbowaliśmy kłaść od początku w swoim łóżeczku i była masakra. Olaliśmy te wszystkie poradniki i wzięliśmy ją do siebie. Problem ze spaniem się skończył. Kolejne dzieci od początku spały razem z nami i śpią do tej pory. Mamy ogromne łóżko, w którym śpimy całą piątką i jest superowo! Dziewczyny przesypiają całe noce, nie budzą ich nawet noworoczne fajerwerki :D Prędzej czy później i tak przeniosą się ze spaniem do swoich pokojów i jestem przekonana, że wtedy będziemy za nimi tęsknić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2021, 15:43

werni lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że jeśli chodzi o te hasło "trening snu " to mogą być różne definicje. No i fajnie by było wypowiadać się po przeczytaniu książki 😉 która wywołuje duże emocje, i jak wszystkie poradniki ma trochę trafionych a trochę chybionych porad, i wiadomo, że nie wszystkie są dla wszystkich dzieci 😉

U nas że spaniem duuzo lepiej, 2 nocy budzi się coraz rzadziej. Ząbków mamy 5, wczoraj zauważyłam górna dwójkę 😁 Rozalka od jakichś 3 tygodni już chodzi I jest w tym niezmordowana, non stop wstaje kilka kroczków i upadek i tak w kółko 😍🤯 dziś dopiero kupiłam kombinezon zimowy, bo wcześniej nie chciałam kupić za małego jakby miała jeszcze podrosnąć, a zaraz będzie trzeba kupować buciki zimowe 🙈
    Z jedzeniem jest różnie, zależy od humorku 🤣

Edward1 lubi tę wiadomość

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na pokładzie już 8 zębów i idą kolejne, przez co młody się wścieka od rana do wieczora. Już nie wie, co ma do buzi włożyć. Wczoraj spał z nami, bo nie wyrabiałam z wstawaniem i wyciszaniem go.

Qx7mp2.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystkie dzieci od samego początku same zasypiaja i śpią w swoich lozeczkach ale nie przekłada to się na lepszy sen. Chłopaki mieli po ponad 2 lata jak jeszcze musiałam wstawać do nich w nocy. Do małej 2-3 razy wstaje. Także wydaje mi się ze to wszystko zależy od dziecka

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • Angelika0507 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 8 zębów, jak stoi to prawie za każdym razem puszcza się rączkami i po dłuższej chwili dopiero siada. Kilka razy udało mu się zrobić po dwa kroczki.
    Na bank idą kolejne zęby, bo ślina leci w takich ilościach 🙈
    Złości się i pyskuje już tak, że czasami sił mi brakuje na niego 😂 coraz więcej gada po swojemu i zaczyna powtarzać po nas 😊

Noce bez zmian 😉

qb3ck6nle1gu1853.png

12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
    Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
    Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
    1 procedura In-vitro
    3x IUI- nieudane ❌
    Starania od 04.2019 💕
  • werni Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś był u nas znajomy fizjo. Pokazał parę ćwiczeń do czworaków i na mięśnie brzucha. Za miesiąc mamy się znów spotkać. :)

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werni ja mam jutro konsultacje online.
    A dzisij moj akrobata takie rzeczy wyrabiał na macie, ze bałam się odejść od niego. Od rana robił pompki.🙈🙈🙈 pupę już wysoko podnosi, próbuje pozycji czworaczej ale jeszcze troszkę mu brakuje.

werni lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2021, 06:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    werni wrote:
    Dziś był u nas znajomy fizjo. Pokazał parę ćwiczeń do czworaków i na mięśnie brzucha. Za miesiąc mamy się znów spotkać. :)
    Moja córcia na skończone 9 miesięcy przyjęła pozycję czworacza a miesiąc później zaczęła nieśmiało czworakowac. Ale my cały czas chodzimy na rehabilitację, w każdym razie wszystko mieści się w normach, wierzę że u Was będzie podobnie

werni lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po konsultacji fizo. Dostaliśmy kilka ćwiczeń wspomagających dalszy rozwój. Z konsultacji wynika , iż mały z powodu refluksu ma troszkę opóźniony rozwój ruchowy, aczkolwiek mieści się w normach. Od wczoraj widać tez ogromny postęp No ale jeszcze dużo brakuje. Także ćwiczymy i czekamy na dalszy rozwój sytuacji. Musimy wzmocnić mięśnie brzucha i obręczy barkowej.
    Pompki w jego wydaniu są przeurocze😅😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2021, 14:28

werni lubi tę wiadomość

‹‹ 774 775 776 777 778 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ