Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Kobitki mam pytanko odnośnie Waszych planów na aktywność fizyczną w ciąży ?
Przed ciążą byłam bardzo aktywna - siłownia co 2 dni + bieganie/rower, więc praktycznie codziennie coś robiłam Teraz mam przerwę, bo się boję i czekam, aż minie okres zagrożenia.
Później chciałabym zacząć chodzić na basen/ew. jogę no i siłownia (tutaj rowerek stacjonarny + marsze na bieżni i lekkie ćwiczonka z ciężarkami -
Alma
mnie ogolnie wtedy pobolewal brzuch - i nie wiedzialam czy to z noszenia zakupow czy to wlasnie tak sobie... i tez jak sie dwa razy zestresowalam to mnie pobolewal... a teraz juz praktycznie nie boli (mowie praktycznie bo wczoraj w nocy np leciutko mnie pobolewal, w sumie tak mi sie wydawalo bo ne byl to bol jak zawsze tylko bardziej udo pobolewalo takie ciagniecie) -
gosia86 wrote:Z puszki można nie można wędzonego
Mi się marzy barszcz wigilijny z uszkami pysznymigosia86 lubi tę wiadomość
-
Anooosiak86 wrote:Jak się robi barszcz kiszony ? Pierwsze słyszę o takim
Dziś mdłości in progres od soboty mnie męczą ... ale staram się nie dopuszczać do głodu, bo wtedy goooorzej o_O.
Ale dziwne bo mam ochotę non stop na coś niezdrowego - jakaś pizza lub frytki, lub makaronik z sosem mniam! też tak miałyście ?
1 kg burakow czerwonych, 2 l ciepłej wody, 50g chleba razowego (kromka),2 liscie laurowe, sól, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 zabki czosnku.
Biraczki myjemy obieramy i kroimy w plastry dajemy do sloika, butelki badz garnka glinianego najlepiej. Dodajemy porwana drobno kromke posiekany czosnek i reszte przypraw zalewamy ciepla woda i odstawiamy na 3-5dni az bedzie kwasny sciagamy z wierzchu piane i rozlewamy do sloiczkow i gotujemy zeczy sie uszczelnily badz wlewamy do butelek i przechowujemy w lodowce taki zakwas buraczany wlewamy wprost do gotowego rosolku doprawiamy i smacznego czasem warto dodac lyz octu jest kwasniejszy i nie czarnieje podczas gotowania.2015 córcia
Obecnie 3 lata starań
Wyniki nasienia w normie.
01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)
Progesteron:
7 dpo 5,91
9 dpo 8,49
13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1
Beta HCG
22.03.2021 - 53,6 🥰
24.03.2021 - 97,0
26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
06.04.2021 - 17920 😍
13.04.2021 mamy ♥️
20.05.2021 🎂 prenatalne
15.07.2021 II prenatalne mamy 350g
18.08.2021 960g
30.09.2021 III badanie prenatalne 1860g
02.11.2021 2800g
08.11.2021 3400g
16.11.2021 przyjęcie na odział CC.
17.11.2021 Anielka ♥️
3100g, 55cm szczęścia 😍 -
Anoosiak!No wzięłabym i zapomniała, że dzień chłopaka, gdyby nie Ty :*
U mnie z jedzeniem lepiej, ale też przede wszystkim niezdrowe wchodzi A barszcz z uszkami wciągnęłabym nosem nawet... Eh...
Joga dla kobiet w ciąży brzmi fajnie, może jakiś aquaaerobik?Anooosiak86 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny,
dzisiaj mam jeszcze większego lenia niż wczoraj, strach pomyśleć co będzie jutro :p
Z jedzeniem mam fazę na nabiał, biały ser tonami mogę wcinać, nic innego na śniadanie mi nie wchodzi.
Jeżeli chodzi o aktywność w czasie ciąży, to ja teraz rezygnuję. W pierwszej ciąży po ćwiczeniach dla kobiet w ciąży puściła mi szyjka (być może bez ćwiczenie też by puściła, więc na pewno nie chcę nikogo zniechęcać)i lekarz stwierdził że te ćwiczenia niestety miały spory udział. Jeżeli nie macie przeciwwskazań ćwiczcie. Ja później przez unieruchomienie (kilkumiesięczne leżenie)swoje dzieciątko bardzo utuczyłam, przez co poród był cięższy. Wszystko co jadłam szło dla dziecka. Także ta aktywnośc mamy jest bardzo ważna.
-
Gosia jak bede w domu to Ci wysle przepis (jutro).. jezeli lubisz kwasne to moze bedzie Ci smakowac
W kazdym badz razie samo zdrowie bo przy regularnym piciu poprawia sie cera wlosy, paznokcie. Na wyniki morfologii rez fajnie wplywa..gosia86 lubi tę wiadomość
-
Oprocz becikowego przysluguje takze zasilek rodzinny plus dodatek Z tytulu urodzenia siw dziecka - tez 1000 ,zl o ile dochod na osobe w rodzinie za rok 2013 nie przekroczy 574 zl. Jak nazwa wskazuje dodatek taki przysluguje po urodzeniu sie dziecka. Wiec dopiero wtedy sklada sie wszystkie wnioski.
-
Czasami w niekorych gminach jest tez wyplacane takie dodatkowe "becikowe". Ale jak mowie to zalezy od wladzy w gminie i jej budzetu. W mojej np. Tego nie ma.trzeba sie dowiwdziec u sibie. A kwota pewnie zalezy od tego jak bogata jest ta gmina. Moja akurat jest biedna.