X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 19:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2014, 12:53

Ankara lubi tę wiadomość

• KotMisia Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A za mną dziś chodzi zupa krem z marchewki z imbirem :D Oj chyba będzie gotowane :D

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • Ankara Ekspertka

Wysłany: 2 października 2014, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika wrote:
    no ja się niestety musze zgodzić hehe;-) ale pociesze Was ze instynkt macierzyński jest tak silny ze pomimo bolu, osłabienia itp dostajecie takiego kopa sil ze to aż nieprawdopodobne. Bedzie dobrze;-)
    Dokładnie Rika....wszystko tym słodkim maleństwem zostaje wymagrodzone. I nawet jak juz człowiek pada ze zmęczenia i braku sił- to i tak działa dalej na obrotach-poprostu ta trzeba....!!! Kobiety jestesmy silniejsze niz moze nam sie wydawac!!!

Rika lubi tę wiadomość

Ankara
    w57vyx8djq1w45pi.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluberry jeśli poszłaś na zwolnienie od 19.09 a pensję dostajesz na koniec miesiąca to pensja może być pomniejszona. Moim zdaniem nie ma pomyłki, musisz to dobrze obliczyć lub sprawdzić na liście płac ile jest wpisanych dni zwolnienia lekarskiego. Jeśłi nie daj boże spóźniałaś się z dostarczeniem zwolnienie to wtedy też jej pomniejszona. A i musisz sprawdzić czy na bank na zwolnieniu jest kod B, jeśli nie to wypłacanie jest tylko 80% wynagrodzenia. A i jeszcze podstawa do wypłaty jest liczona z ostatnich 12 msc. Jeśli więc byłaś na zwolnieniu chorobowym wcześniej, a przerwa między kolejnymi zwolnieniami była krótsza niż 3 miesiące, to wynagrodzenie za zwolnienie lekarskie w ciąży będzie wyliczone z podstawy ustalonej dla poprzedniego zwolnienia chorobowego.

Jak się oblicza wynagrodzenie do wypłaty na zw. lekarskim?
    Od podstawy wynagrodzenia w celu obliczenia wynagrodzenia za czas choroby odliczamy 13,71% dzielimy przez 30 dni i mnożymy przez ilość dni zwolnienia lekarskiego. Otrzymujemy kwotę brutto wynagrodzenia chorobowego za dni na zwolnieniu.

Czyli:
    (kwota podstawy brutto)-13,71% = podstawa do wyliczenia dziennego wynagrodzenia chorobowego

(podstawa wynagrodzenia chorobowego)* ilość dni na zw. lekarskim = kwota brutto do wypłaty za zw. lekarskie.

Do tego dochodzą jeszcze dni faktycznie przepracowane a je liczymy tak:
    (kwota brutto):30 dni = podstawa za dzień przepracowany
    (podstawa za dzień przepracowany) * ilość dni pracujących od 1-19.

Dwie opcje sumujesz i masz kwotę do wypłaty :)

Mam nadzieję że nie za bardzo skomplikowane :)W kolejnym miesiącu już nie będzie takiego problemu z wyliczeniem bo będzie tylko kwota z lekarskiego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 10:54

dzastina2005, gosia86 lubią tę wiadomość

• gosia86 Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry a zwróciłaś uwagę czy ginekolog wpisał Ci kod B na zwolnieniu?
    bo od tego właśnie zależy wysokość pensji
    też jestem ciekawa ile dostanę bo od 1.09-16.09 byłam na L4 zwykłym od internisty a od 17.09 już na ciążowym mam stawkę godzinową więc co miesiąc inną pensję
    a i dzwoniłam do kadrowej dzisiaj bo zapomniałam wczoraj poprosić o to zaświadczenie o ciąży i dostarczę dopiero po 16.10 no i powiedziałam że nie będzie mnie na tym grillu w sobotę

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Ofelaine Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry wrote:
    ja też a nawet nie wiedziałam że sie to tak nazywa :):):):)

Aga na pewno jest dobrze.. u nas wszystkich wszystko jest/musi być dobrze :)

Ja tez nie, mnie Magic uświadomiła :)

Magic lubi tę wiadomość

atdc8iikup31msj2.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Bluberry a zwróciłaś uwagę czy ginekolog wpisał Ci kod B na zwolnieniu?
    bo od tego właśnie zależy wysokość pensji
    też jestem ciekawa ile dostanę bo od 1.09-16.09 byłam na L4 zwykłym od internisty a od 17.09 już na ciążowym mam stawkę godzinową więc co miesiąc inną pensję
    a i dzwoniłam do kadrowej dzisiaj bo zapomniałam wczoraj poprosić o to zaświadczenie o ciąży i dostarczę dopiero po 16.10 no i powiedziałam że nie będzie mnie na tym grillu w sobotę
    Gosia w poprzednim poście wypisałam Bluberry jak to liczyć. Ty będziesz miała podstawę wyliczoną ze średniej z ostatnich 12 msc. piersze dni zwolnienia od internisty 80% a kolejne 100% chyba że na obydwu zwolnieniach masz kod B

gosia86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pracy też potrzebują zaświadczenie o ciaży mimo to że na l4 jest kod B wpisany!
    W polsce to poprostu taka biurokracja że szkoda gadać :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 19:32

• czarna panda Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również mam mdłości. Jak wstaje tylko z łóżka to ide do toalety zwymiotować , głównie sline i jakaś żółć nawet krewka sie jakas pojawiła fuu. Potem sniadanie takie bezzapachowe jak najbardziej i ciepła herbata. Jem to wszystko w łózku zeby nie zwymiotowac. Dopiero po 15 min wstaje z łóżka i wtedy jest ok. Mam śniadanie obcykane:P
    Brzuszek jest taki nabrzmiały delikatnie zaokrąglony u mnie to jest widoczne bo miałam wczesniej płaski brzuszek. A piersi to takie pełne D teraz a miałam C. Kiedyś miałam wiekszy biust to wyciągnełam stare staniki z szafy. A mąż to ma taką radochę z tych piersi heh najgorzej ze mnie boli jak tylko dotknie takze jego zabawa nie trwa długo:P

Ofelaine lubi tę wiadomość

dxom6iye3mh7f98x.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ dzisiaj tematy. Jeśłi chodzi o zaświadczenie o tym że jesteście w ciąży to to przewiduje KODEKS PRACY : "Art. 185 Kodeksu Pracy par. 1 : Stan ciąży powinien być stwierdzony świadectwem lekarskim - czyli zaświadczeniem a zwolnieniem lekarskim więc pracodawca może i powinien żądać takiego zaświadczenia."

Pracodawca wymaga tego od Was bo na takim zaświadczeniu jest informacja o przypuszczalnej dacie porodu, a wic kadrowe mogą obliczyć od kiedy pracodawca musi dać Ci urlop macierzyński. To całkiem normalne. Nie fochajcie się na pracodawców tylko grzecznie przynieście takie zaświadczenie. Chodzi o to że jak urodzisz dziecko to nie musisz od razu następnego dnia biec do pracodawcy z prośbą o macierzyński bo on już ma mniej więcej ustalony termin od kiedy można cię zgłosić do macierzyńskiego. To normalne...

gosia86 lubi tę wiadomość

• Ewelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry wrote:
    byłam w czerwcu na zwolnieniu 1,5 tygodnia ze względu na poronienie a tak to dopiero teraz we wrześniu poszłam.
    1,5 tyg to mało więc się nie liczy :) Wiem jacy są pracodawcy bo nie raz na chama trafiłam. Oblicz sobie spokojnie czy wszytsko się zgadza. Tak masz płatne 100% ale z dwóch różnych kwot. Jak coś prześlij mi liczy ba priv to wyliczę Ci ile powinnaś dostać

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 19:32

• Anooosiak86 Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawać już piątek, zdechnę zaraaaaaaz ;/

Najchętniej bym przespała cały weekend czekając na poniedziałkową wizytę, gdzie wszystko się okaże <cykor> :P

KotMisia lubi tę wiadomość

f2w33e3k2hwnvdoc.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anooosiak86 wrote:
    Dawać już piątek, zdechnę zaraaaaaaz ;/

Najchętniej bym przespała cały weekend czekając na poniedziałkową wizytę, gdzie wszystko się okaże <cykor> :P

Będzie dobrze, będzie piękne Maleństwo i piękne serduszko <3

Anooosiak86 lubi tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry wrote:
    Dziękuję za pomoc, zaraz poszperam, a co potrzebne jest do tych obliczeń? kwoty pensji z czerwca, lipca i sierpnia? czy coś jeszcze?
    Jeśli masz stałą pensję to tylko kwotę brutto z ostatniego pełnego miesiąca. 1-18 pracowałaś a od 19-30 jesteś na zwolnieniu tak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 11:30

• gosia86 Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podacie link do naszej tabelki??

Anoosiak wszystko musi być dobrze :)
    trzymam kciuki
    ja teraz rozmyślam kiedy i gdzie robić badania prenatalne

Anooosiak86 lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :)
    u nas dzisiaj cudna pogoda :)
    a ja jak od kilku dni jestem na pomidorach uwielbiam je teraz :) ( zwykle tez je lubie ale teraz mogłabym je całe dnie jesc)
    Za to noc miałam zła - strasznie mnie bolała głowa zwłaszcza lewa strona wrwrwr no i jak zwykle w nocy najwieksze mdłosci odsypiam dopiero rano.
    Do tego koszmary senne i coraz wiekszy stres przed wizytą u ginekologa chyba u niego zemdleje podczas badania :P
    Ja nie pracuje na szczescie a moze na nieszczescie bo nie bede miała żadnego zastrzyku finansowego z tej strony.

Ofelaine lubi tę wiadomość

• Ofelaine Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Hej kochane :)
    u nas dzisiaj cudna pogoda :)
    a ja jak od kilku dni jestem na pomidorach uwielbiam je teraz :) ( zwykle tez je lubie ale teraz mogłabym je całe dnie jesc)
    Za to noc miałam zła - strasznie mnie bolała głowa zwłaszcza lewa strona wrwrwr no i jak zwykle w nocy najwieksze mdłosci odsypiam dopiero rano.
    Do tego koszmary senne i coraz wiekszy stres przed wizytą u ginekologa chyba u niego zemdleje podczas badania :P
    Ja nie pracuje na szczescie a moze na nieszczescie bo nie bede miała żadnego zastrzyku finansowego z tej strony.

Inessko nie zemdlejesz tylko będziesz podziwiać bąbelka i jego serduszko na monitorze :)

inessa lubi tę wiadomość

atdc8iikup31msj2.png
‹‹ 179 180 181 182 183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ