Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Rika wrote:no ja się niestety musze zgodzić hehe;-) ale pociesze Was ze instynkt macierzyński jest tak silny ze pomimo bolu, osłabienia itp dostajecie takiego kopa sil ze to aż nieprawdopodobne. Bedzie dobrze;-)
Rika lubi tę wiadomość
-
bluberry jeśli poszłaś na zwolnienie od 19.09 a pensję dostajesz na koniec miesiąca to pensja może być pomniejszona. Moim zdaniem nie ma pomyłki, musisz to dobrze obliczyć lub sprawdzić na liście płac ile jest wpisanych dni zwolnienia lekarskiego. Jeśłi nie daj boże spóźniałaś się z dostarczeniem zwolnienie to wtedy też jej pomniejszona. A i musisz sprawdzić czy na bank na zwolnieniu jest kod B, jeśli nie to wypłacanie jest tylko 80% wynagrodzenia. A i jeszcze podstawa do wypłaty jest liczona z ostatnich 12 msc. Jeśli więc byłaś na zwolnieniu chorobowym wcześniej, a przerwa między kolejnymi zwolnieniami była krótsza niż 3 miesiące, to wynagrodzenie za zwolnienie lekarskie w ciąży będzie wyliczone z podstawy ustalonej dla poprzedniego zwolnienia chorobowego.
Jak się oblicza wynagrodzenie do wypłaty na zw. lekarskim?
Od podstawy wynagrodzenia w celu obliczenia wynagrodzenia za czas choroby odliczamy 13,71% dzielimy przez 30 dni i mnożymy przez ilość dni zwolnienia lekarskiego. Otrzymujemy kwotę brutto wynagrodzenia chorobowego za dni na zwolnieniu.
Czyli:
(kwota podstawy brutto)-13,71% = podstawa do wyliczenia dziennego wynagrodzenia chorobowego
(podstawa wynagrodzenia chorobowego)* ilość dni na zw. lekarskim = kwota brutto do wypłaty za zw. lekarskie.
Do tego dochodzą jeszcze dni faktycznie przepracowane a je liczymy tak:
(kwota brutto):30 dni = podstawa za dzień przepracowany
(podstawa za dzień przepracowany) * ilość dni pracujących od 1-19.
Dwie opcje sumujesz i masz kwotę do wypłaty
Mam nadzieję że nie za bardzo skomplikowane :)W kolejnym miesiącu już nie będzie takiego problemu z wyliczeniem bo będzie tylko kwota z lekarskiego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 10:54
dzastina2005, gosia86 lubią tę wiadomość
-
Bluberry a zwróciłaś uwagę czy ginekolog wpisał Ci kod B na zwolnieniu?
bo od tego właśnie zależy wysokość pensji
też jestem ciekawa ile dostanę bo od 1.09-16.09 byłam na L4 zwykłym od internisty a od 17.09 już na ciążowym mam stawkę godzinową więc co miesiąc inną pensję
a i dzwoniłam do kadrowej dzisiaj bo zapomniałam wczoraj poprosić o to zaświadczenie o ciąży i dostarczę dopiero po 16.10 no i powiedziałam że nie będzie mnie na tym grillu w sobotę -
gosia86 wrote:Bluberry a zwróciłaś uwagę czy ginekolog wpisał Ci kod B na zwolnieniu?
bo od tego właśnie zależy wysokość pensji
też jestem ciekawa ile dostanę bo od 1.09-16.09 byłam na L4 zwykłym od internisty a od 17.09 już na ciążowym mam stawkę godzinową więc co miesiąc inną pensję
a i dzwoniłam do kadrowej dzisiaj bo zapomniałam wczoraj poprosić o to zaświadczenie o ciąży i dostarczę dopiero po 16.10 no i powiedziałam że nie będzie mnie na tym grillu w sobotęgosia86 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja również mam mdłości. Jak wstaje tylko z łóżka to ide do toalety zwymiotować , głównie sline i jakaś żółć nawet krewka sie jakas pojawiła fuu. Potem sniadanie takie bezzapachowe jak najbardziej i ciepła herbata. Jem to wszystko w łózku zeby nie zwymiotowac. Dopiero po 15 min wstaje z łóżka i wtedy jest ok. Mam śniadanie obcykane:P
Brzuszek jest taki nabrzmiały delikatnie zaokrąglony u mnie to jest widoczne bo miałam wczesniej płaski brzuszek. A piersi to takie pełne D teraz a miałam C. Kiedyś miałam wiekszy biust to wyciągnełam stare staniki z szafy. A mąż to ma taką radochę z tych piersi heh najgorzej ze mnie boli jak tylko dotknie takze jego zabawa nie trwa długo:POfelaine lubi tę wiadomość
-
Ależ dzisiaj tematy. Jeśłi chodzi o zaświadczenie o tym że jesteście w ciąży to to przewiduje KODEKS PRACY : "Art. 185 Kodeksu Pracy par. 1 : Stan ciąży powinien być stwierdzony świadectwem lekarskim - czyli zaświadczeniem a zwolnieniem lekarskim więc pracodawca może i powinien żądać takiego zaświadczenia."
Pracodawca wymaga tego od Was bo na takim zaświadczeniu jest informacja o przypuszczalnej dacie porodu, a wic kadrowe mogą obliczyć od kiedy pracodawca musi dać Ci urlop macierzyński. To całkiem normalne. Nie fochajcie się na pracodawców tylko grzecznie przynieście takie zaświadczenie. Chodzi o to że jak urodzisz dziecko to nie musisz od razu następnego dnia biec do pracodawcy z prośbą o macierzyński bo on już ma mniej więcej ustalony termin od kiedy można cię zgłosić do macierzyńskiego. To normalne...gosia86 lubi tę wiadomość
-
Bluberry wrote:byłam w czerwcu na zwolnieniu 1,5 tygodnia ze względu na poronienie a tak to dopiero teraz we wrześniu poszłam.
-
nick nieaktualny
-
Anooosiak86 wrote:Dawać już piątek, zdechnę zaraaaaaaz ;/
Najchętniej bym przespała cały weekend czekając na poniedziałkową wizytę, gdzie wszystko się okaże <cykor>
Będzie dobrze, będzie piękne Maleństwo i piękne serduszkoAnooosiak86 lubi tę wiadomość
-
Bluberry wrote:Dziękuję za pomoc, zaraz poszperam, a co potrzebne jest do tych obliczeń? kwoty pensji z czerwca, lipca i sierpnia? czy coś jeszcze?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 11:30
-
nick nieaktualnyHej kochane
u nas dzisiaj cudna pogoda
a ja jak od kilku dni jestem na pomidorach uwielbiam je teraz ( zwykle tez je lubie ale teraz mogłabym je całe dnie jesc)
Za to noc miałam zła - strasznie mnie bolała głowa zwłaszcza lewa strona wrwrwr no i jak zwykle w nocy najwieksze mdłosci odsypiam dopiero rano.
Do tego koszmary senne i coraz wiekszy stres przed wizytą u ginekologa chyba u niego zemdleje podczas badania
Ja nie pracuje na szczescie a moze na nieszczescie bo nie bede miała żadnego zastrzyku finansowego z tej strony.
Ofelaine lubi tę wiadomość
-
inessa wrote:Hej kochane
u nas dzisiaj cudna pogoda
a ja jak od kilku dni jestem na pomidorach uwielbiam je teraz ( zwykle tez je lubie ale teraz mogłabym je całe dnie jesc)
Za to noc miałam zła - strasznie mnie bolała głowa zwłaszcza lewa strona wrwrwr no i jak zwykle w nocy najwieksze mdłosci odsypiam dopiero rano.
Do tego koszmary senne i coraz wiekszy stres przed wizytą u ginekologa chyba u niego zemdleje podczas badania
Ja nie pracuje na szczescie a moze na nieszczescie bo nie bede miała żadnego zastrzyku finansowego z tej strony.
Inessko nie zemdlejesz tylko będziesz podziwiać bąbelka i jego serduszko na monitorzeinessa lubi tę wiadomość