Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nojaniewiem wrote:A ja powiem w druga strone. Od tygodnia więcej energii, mniej mdłości, rzadsze uczucie głodu, piersi bola ale mniej. W piątek byłam u lekarza i wszystko jest ok. Dlatego zanik objawów nie zawsze musi oznaczać coś złego.
Oczywiście, że tak. Ale mówimy o zaniku objawów, takim nagłym. Bo np jeżeli ktoś 3 x dziennie przytula się do muszli a 3 dni później nie ma najmniejszych mdłości tzn, że hormony tak nie szaleją.
Wiadomo, że im bliżej II trymestru tym lepsze samopoczucie ale na bank nie z dnia na dzień.
-
Dziewczyny jak zwykle jesteście nie zastąpione:* dziękuję za podpowiedzi związane z Krakowem.mam nadzieję że pogoda nam dopisze
Co do objawów to ja też mam dzisiaj jakiś dziwny niepokój może dlatego że źle spałam plus problemy rodzinne
Ale nie popadajmy w paranoję pozytywne myślenie to połowa sukcesu -
nick nieaktualny
-
Bluberry wrote:moja poprzednia ciąża prawdopodobnie od samego początku rozwijała się nie prawidłowo, nie słyszałam serduszka, miałam plamienia, a lekarz naciągał na kase kazał przychodzić prawie co tydzień pod pretekstem sprawdzania czy wszystko rozwija się dobrze, w 9 tc nie wytrzymałam zmieniłam lekarza na nfz w 14tc usg i niestety ciąża obumarła. W szpitalu powiedziano mi ze ciąża obumarła prawdopodobnie już w 6tc
dlatego uważam że poprzedni lekarz mnie oszukiwał skoro robił mi usg zarówno w 6, 7 i 8 tc. Mam ogromny żal i bardzo teraz odradzam znajomym tego lekarza.
A to flak paskudny.... -
Bluberry wrote:moja poprzednia ciąża prawdopodobnie od samego początku rozwijała się nie prawidłowo, nie słyszałam serduszka, miałam plamienia, a lekarz naciągał na kase kazał przychodzić prawie co tydzień pod pretekstem sprawdzania czy wszystko rozwija się dobrze, w 9 tc nie wytrzymałam zmieniłam lekarza na nfz w 14tc usg i niestety ciąża obumarła. W szpitalu powiedziano mi ze ciąża obumarła prawdopodobnie już w 6tc
dlatego uważam że poprzedni lekarz mnie oszukiwał skoro robił mi usg zarówno w 6, 7 i 8 tc. Mam ogromny żal i bardzo teraz odradzam znajomym tego lekarza. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej kochane
WItaj Jagoodka
U nas kolejny dzien cudna pogoda moze wybierzemy sie znów na krótki spacer z mezem wczoraj byliśmy ale wróciłam padnieta mimo,ze niedaleko poszliśmy!
A co do objawów ja w ostatniej ciaży nie miałam ani krwawien ani plamien a objawy ustały tydzien po zabiegu wiec to u kązdej kobiety inaczej wyglada. DO tego objawy maja prawo raz byc a raz nie to sa hormony i dlatego jak kobieta o tym wie to za bardzo na to nie zwraca uwagi a juz pod koniec 1 trymestru zwykle mijaja rózne objawy.
Dobrego dnia kazdej z Was życze,spokojnego mimo wszsytko!!!KotMisia lubi tę wiadomość
-
Bluberry wrote:dlatego uważam że poprzedni lekarz mnie oszukiwał skoro robił mi usg zarówno w 6, 7 i 8 tc. Mam ogromny żal i bardzo teraz odradzam znajomym tego lekarza.
Może częściowo płód się zmniejszył- ja dowiedziałam się w 9 tc, że serduszko przestało bić- dzidziuś wielkościowo odpowiadał 7t+2 a już następnego dnia w szpitalu zarodek zmalał do 6t+6.
ale jeżeli faktycznie tak Cię oszukiwał to świnia i naciągacz! -
nick nieaktualnyCoś na temat rozmowy z Maluchami i nie tylko
"Kilka słów o psychologii prenatalnej
Przez długi czas, uważano, ze umysł dziecka w momencie narodzin, jest jak czysta tablica (Tabula rasa). Dziecko stawało się człowiekiem dopiero w momencie narodzin. Rozwój psychologii prenatalnej oraz przeprowadzane badania udowadniają, że dziecko jest istotą ludzką już od momentu poczęcia. Człowiekiem, który czuje, uczy się, dąży do kontaktu ze światem zewnętrznym. Co więcej, prowadzi dialog ze swoimi przyszłymi rodzicami, który ma ogromne znaczenie dla jego dalszego rozwoju.
Jeszcze 25 lat temu uważano, ze dialog z dzieckiem w okresie życia łonowego jest niemożliwy - brak jest połączeń nerwowych między organizmem matki i dziecka. Jednak badania naukowe dowodzą, ze informacje matka-dziecko przekazywane są zwrotnie za pomocą neuromediatorów, hormonów i substancji biochemicznych.[1] W 13 dniu swojego istnienia
u dziecka można wyodrębnić zawiązki układu nerwowego, a w 20 dniu zostają ukształtowane zawiązki mózgu. Jak twierdzi prof. Włodzimierz Fijałkowski(…) Skoro istnieje struktura, musi istnieć i odpowiednia dla niej funkcja. Tak, więc procesy psychiczne są faktem (…) [1]
Dziecko będąc jeszcze zarodkiem w organizmie matki, wysyła pierwsze sygnały świadczące o jego obecności. Wszelkie zmiany w organizmie kobiety zachodzące w tym czasie, są ich dowodem. Senność, nadwrażliwość na smaki i zapachy, nabrzmiałe piersi wszystko to, są sygnały wysyłane do matki świadczące o istnieniu nowego życia. Dziecko wysyła sygnały i oczekuje odpowiedzi, choć nie zrozumie słów do niego wypowiadanych, to zrozumie ich znaczenie, oznaczające miłość i akceptację, której potrzebuje jeszcze przed urodzeniem. Ważne dla jego rozwoju jest, by wzrastało w atmosferze miłości i radości z jego istnienia."Karolcia88, KotMisia, czarna panda lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyI jeszcze jedno
"Około 4 miesiąca życia łonowego dziecko zaczyna słyszeć odgłosy z zewnątrz, dlatego bardzo dobra formą kontaktu z dzieckiem jest śpiew i wspólne słuchanie muzyki. Słuchając naszego głosu dziecko uczy się rozpoznawania go i nie jest istotne czy umiemy śpiewać czy nie, gdyż takim głosem będziemy zwracać się w przyszłości do dziecka. Śpiewanie jest istotne również dla matki, gdyż wydłuża się faza wydechu, co przyda się podczas akcji porodowej. Dzieci uwielbiają słuchać muzyki, preferują dźwięki o niskich częstotliwościach, a więc głównie muzykę poważną. Mama poprzez ruchy dziecka jest w stanie określić czy dziecku podoba się słuchana muzyka, czy też nie.[10]
Stosowanie wymienionych powyżej form komunikacji z dzieckiem, nie tylko pobudza jego rozwój, ale przede wszystkim świadczy o przywiązaniu rodziców do niego. Wpływa także na rozwój miłości i więzi między rodzicami. Jednak najistotniejsze jest to, że dziecko przychodzące na świat, z którego większość docierających do niego bodźców jest czymś nowym i przerażającym, czuje się o wiele bezpieczniej, kiedy tuż po narodzinach, przytulone do piersi mamy usłyszy znany mu wcześniej odgłos bicia serca, jej głos i głos swojego taty."Karolcia88, KotMisia, gosia86 lubią tę wiadomość
-
Witam,
Ja też sie do Was przyłączam - termin porodu ustalony wg lekarza to 15.05.2015
Ciąża nr 3 Ciąża nr 1 zakończona szczęśliwie, Ciąża nr 2 - niestety poronienie samoistne w 9 tc teraz czas na ciąże nr 3 - 8 tc . Oby się udało:) Nie mam złych przeczuć jak przy poprzedniej ciąży, ale gdzieś to siedzi w środku ten strach o to Maleństwo.
W środę idę do lekarza - proszę 3mać kciuki
Pozdrawiam Wszystkich
inessa lubi tę wiadomość
03.02.2014 -
Mim to mamy wizytę tego samego dnia ja obecnie jestem w fazie nie martwienia się bo wiem że to nic nie zmieni, robię wszystko co mogę żeby dzidzi było dobrze. Reszta w rękach Boga.
gosia86 lubi tę wiadomość
-
Wytłucz mi proszę beti97 od czego zależy wiek ciąży. Ja też mam termin na 15.05.2014(wyznaczył lekarz) a ostatnią miesiączkę miałam 4.08.2014r, owu 20.08.2014 cykle 30 dniowe. a ja jestem w 8 tyg a ty w 9. Im więcej czytam na temat ciąży tym mniej wiem. Powinnam zablokować wszystkie strony na temat ciąży, poronienia, pustych jaj płodowych itp.03.02.2014
-
Hej dziewczyny. Wypoczęte po niedzieli? Pogoda dzis naprawdę piękna i słoneczna troszkę pospacerowalismy. Dzis też lepiej się czułam, ale ja mam głownie mdłości wieczorem czasem w trakcie dnia meczy, wejście do sklepu spożywczego to jakas masakra zapachy mnie osłabiają. I uwielbiam twarożek i ser żółty z pomidorkiem.
Stram sie za duzo nie myślec albo myślec pozytywnie. Jedyne forum jakie czytam to wlasnie to nasze. Bo niektóre historie sa bardzo smutne
Miłego wieczoru -
Hej dziewczyny.Witam także nowe koleżanki My cały dzień spędziliśmy u teściów. Praktycznie cały czas siedząc za stołem. Tyłek i kręgosłup wysiadają mi teraz. Jestem padnięta jakbym nie wiadomo co robiła.
I jakaś niespokojna jestem ale to pewnie już podświadomie mam stresa przed wtorkową wizytą. Objawy jakieś tam są ale różnie to bywa. Ale no nic, staram się myśleć pozytywnie i nic więcej nie jestem w stanie zrobić.
madziorek lubi tę wiadomość
-
Ofeline to spędziłyśmy dzień tak samo tyle że ja rano musiałam jeszcze obiad i ciasto machnąć bo teść słomiany wdowiec chwilowo
Dopiero co się położyłam a głowa mi po prostu pęka i to od wczoraj z krótkimi przerwami
Mim mamy podobnie ja ostatnio om też miałam 4.08.14 a ciąża jednak młodsza o 6 dni wg usg
Ten niepokój chyba dzisiaj udziela się większość z nas