X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jestem i ja. Waga ok. Od ostatniej wizyty przytylam 2,3 kg, od początku 7kg. Dziecię ruchliwe. Tyle z dobrych informacji.
    Mam cukrzycę i skierowanie do diabetyka. A to co myślałam że jest pchaniem się kluski to skurcze. Dużo leżeć, nospa i magnez. A mała ułożona poprzecznie, posladkowo. Jak się nie obróci to będzie cc.

Także humor mam zły. :(

kika79, PIGULSKA lubią tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • kika79 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotmisia najważniejsze że dzidzia ruchliwa a ma bardzo dużo czasu by sie obrócić,teraz sobie odpoczywaj dużo i zobaczysz będzie dobrze,diabetyk ustali ci dietę i też będzie dobrze i słyszałam że przy cukrzycy dzidzia może być duża

Dominik jest już z nami od 24.04.2015
    https://www.maluchy.pl/li-70993.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia najważniejsze że z dzieckiem ok, ma jeszcze czas żeby się obrócić
    moja ostatnio obróciła się w ciągu kilku godzin rano była nogami w dole a wieczorem na odwrót
    Diabetyk na pewno zaradzi coś sensownego głowa do góry

cieszę się że jesteście tu dziewczyny i tyle można się od was dowiedzieć :*

gosiunia lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Ofelaine Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiec kluska lezy sobie jakos ukosnie po prawej stronie. Glowka na wysokosci pepka i nozki w dole schodza w kierunku lewej strony. Dr mowil ze raczej dzieci ulozone po lewej stronie sie obracaja glowka w dol ale jeszczeo niby czas. A jesli tego nie zrobi to cc. Za to moj torbiel i miesniak przeszkoda w porodzie sn nie sa.
    Wyniki ok, musze na nastepny raz zrobic mocz, morfologie i znow toxo.
    nie wiem ile mala urosla bo nie zwarzyl jej ani nie wiem ile urosla. Czuje niedosyt no ale moj gin robi usg dokladne tylko te anatomiczne.

kika79, PIGULSKA, gosia86, Bluberry, MiM, gosiunia lubią tę wiadomość

atdc8iikup31msj2.png
  • sylwia85 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

Jestem marcową mamusią 2015

jakby któraś z was była zainteresowana ciuszkami dziecięcymi zapraszam na allegro

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612

ubranka polskiego producenta, bawełna 100 % polecam z czystym sumieniem o czym świadczą tez pozytywne komentarze

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612

w4sqlhb88iua1y7r.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja już po drugiej wizycie, na szczęście drugi lekarz potwierdził, że córeczka jest w pełni zdrowa, nie ma żadnych nieprawidłowości także spokojnie mogę cieszyć się tą ciążą.

Na razie córeczka główkowo ułożona ale lekarz mówi, że to się ciągle zmienia. Łożysko mam na ściance przedniej i dlatego ruchy nie są tak bardzo mocne. Choć jak lekarz robił badania to niuńka tak kopała, była zła że jej przeszkadza i pokazała mu ..... tyłeczek.

Co to urlopu macierzyńskiego to ja też chce wykorzystać cały rok na raz. Z pierwszą córką miałam króciutki urlop macierzyński bo to było 8 lat temu i strasznie bolało że musiałam zostawić taką małą kruszynkę i iść do pracy. Teraz już jest tego rok + zaległe urlopy także ten najważniejszy okres do roczku będę mogła oglądać siedząc w domu.

Co to porodu to ja wolałabym z jednej strony SN - pierwszy też miałam SN ale trwał prawie 10 h. Nie miałam skurczy, także to czekanie było męczące, ale wspominam go miło - nie było to coś czego nie da się przeżyć. Z drugiej strony lepiej CC bo bezpiecznej dla dziecka - nie uszkodzą go przy porodzie tylko bezpiecznie wyciągną, ale znowu kobieta dłużej dochodzi do siebie. Wszystko ma swoje plusy i minusy.

Fajnie się Was czyta bo wiele rzeczy mogę sobie przypomnieć i dowiedzieć się, bo poród i inne rzeczy np aspiratory do noska to się zmieniły w ciągu tych 8 lat. Ja dla córki używałam gruszeczki a teraz FRIDA. Także cieszę się że jesteście.

Ofe - gratuluje córeczki :)
    Alma - gratuluje dużego męźczyzny
    KotMisia - super, że z maleństwem wszystko super, a co do cukrzycy to na pewno będzie dobrze :)

Miłego wieczorku :)

alma, kika79, Ofelaine, MiM, gosiunia, dorota1987 lubią tę wiadomość

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • Kosogłos83 Przyjaciółka

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, kupuję żurawinę i zaczynam pić:)

byłam dziś u gin i wszystko w porządku i ze mną i z małą. A bakterie powiedziała żeby się nie przejmować. Hmmm... ja też słyszałam że jeśli zmieni się to w infekcję to może być źle więc na pewno (może po prostu odpłatnie) zrobię jeszcze badanie moczu za tydz, dwa.

Co do porodu to wolałabym sn i na ostatnim usg lekarz powiedział że na ten czas będzie taka szansa (od początku miałam mieć cc - mam ogromnego mięśniaka ale na szczęście skubaniec poszedł do góry i nie zastawia wyjścia:)

A urlop - chciałabym wziąć pół roku a potem wrócić na rok do pracy i jeszcze jednego malucha dołączyć do rodziny ale jak wiadomo życie zweryfikuje moja plany. No i ja sama też mogę;) Na szczęście dzieciaka będę mieć z kim zostawić a i pracę mogę często z domu mieć - więc bym brała dwa dni w tyg z domu.

Gratuluję studniówki:) u mnie jeszcze 11 dni do setki!

gosiunia, dorota1987 lubią tę wiadomość

• Puella Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia...najważniejsze, że dziecię zdrowe! Cukrzycą się nie martw (ja pewnie dołączę do Ciebie z tą dolegliwością). Koleżanka na diecie cukrzycowej super się czuła, miała super wyniki badan krwi, bo zdrowe posiłki. Jak już urodziła Tosię sama z siebie wróciła do tej diety, bo dużo lepiej się czuła dbając o to co je i bardzo szybko zrzuciła kg ciążowe (po ciąży wyglądała dużo lepiej niż przed). Także nie ma tego złego....

gosia86 lubi tę wiadomość

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • Ofelaine Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje kochane za gratulacje ale jakoś nie umiem jeszcze myśleć, że będzie to córka z tego względu że gin na 99% tak stwierdził a nie na 100 %. A i usg było bardzo szybkie więc nie wiem po czym to poznał.

Ale opierając się na moim przeczuciu to pewnie jest dziewczynka bo czuje tak od ujrzenia 2 kresek na teście ciążowym :)

Gratuluje pozostałym pozytywnych wieści :*

slash lubi tę wiadomość

atdc8iikup31msj2.png
  • kika79 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt :-):-)

Dominik jest już z nami od 24.04.2015
    https://www.maluchy.pl/li-70993.png
  • PIGULSKA Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję dużych i zdrowych dzieciaczków :D

Ofelaine na 100% to poznamy płeć po porodzie ;)

gosia86, kika79, Ofelaine, gosiunia lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-70850.png
    8p3ovfxm10p58typ.png
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja się wczytałam w wypis ze szpitala i w dniu przyjęcia lekarka która mnie badała w opisie badania napisała, że przepływ w UV prawidłowy, ale w UA wskazana kontrola. Nie bardzo wiem o co chodzi bo tydzień wcześniej byłam na połówkowym i wszystko było ok.
    Jutro dopytam lekarza o co chodzi.
    A jeszcze mam pytanie, bo w czwartek w dniu przyjęcia szyjka miała 3,6cm a dzisiaj przy wypisie już 4,1cm czy szyjka po skróceniu może się wydłużyć? Czy to zależy od ułożenia dziecka?
    A dzisiaj jak czekałam na wypis, to lekarz, który mi robił połówkowe wychodząc z sekretariatu podszedł do mnie, "posmyrał" mnie po brzuchu i mówi, że coś malutki ten brzuch, potem jeszcze zobaczyłam w tym opisie o tym przepływie UA, Mała mniejsza o 2 dni niż wg om, w porównaniu do Waszych Klusek to ledwo przecinek i już zaczęłam sobie wkręcać głupoty :/
    Dobrze, że jutro mam wizytę więc dopytam o wszystko co zapomniałam zapytać w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 21:39

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia z tą szyjką to bym się jakos mocno nie sugerowała co do milimetra
    Ja ostatnio miałam 3 usg w ciagu dwóch dni
    Na pierwszym szyjka 5,9 na drugim 5,4 a na trzecim 4,9 o ile dobrze pamiętam

No ale dopytaj jutro swojego gina co to jest to UA i daj nam znać
    Nie ma jak w domu co?

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, chociaż jeszcze nie jestem w domu z mężem tylko u rodziców- jutro mam wizytę więc nie chciało mi się wracać 30 km żeby jutro znowu przyjeżdżać. Poza tym męża dzisiaj jeszcze nie ma w domu i wróci dopiero jutro.
    Więc całkiem szczęśliwa będę dopiero jutro po 17 ;)

a to UA to któryś z przepływów w pępowinie- pisałam Wam, że strasznie długo robiła w dniu przyjęcia usg, niby powiedziała, że wszystko ok- ale w opisie badania jest wskazana kontrola. Pocieszam się,że młoda to może niedoświadczona.

Ale i tak jakoś czuję, że mam płacz na końcu nosa :(

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • paulinqa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia UA to tętnica pępowinowa chyba. ale nie martw się na pewno jest ok;)
    mój też jest o 5 dni mniejszy niż wg OM. a po za tym twoja jest mnijsza bo jaka jest różnica w tygodniach miedzy niektórymi z nas? 2 tyg to bardzo dużo na dziecku. nie powiedzieli ci ile teraz waży twoja mała???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 21:58

Mikołaj ♡
    relgupjypxcecsm1.png

22.04.2014 [*]
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinqa dzisiaj nie sprawdzali- pokazała mi tylko serduszko, sprawdziła łóżysko i długość szyjki.
    W czwartek w dniu przyjęcia 384g a tydzień wcześniej na połówkowym 340g.

Pewnie się niepotrzebnie tylko nakręciłam. Ale w rozpoznaniu mam "zagrażający poród przedwczesny" swoje dolegliwości i "choroby układu krążenia wikłające ciążę, poród i połóg".
    Koniec smęcenia.

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • paulinqa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie martw się bo to ci nic nie da;* bedziw dobrze odpoczywaj i nie stresuj się bo to dzidzi nie pomaga! a dzidzia widocznie będzie mniejsza i tyle.. mój też wielki jakiś nie jest.. trzymam kciuki i napisz jutro co lekarz ci powiedział;*

Karolcia88 lubi tę wiadomość

Mikołaj ♡
    relgupjypxcecsm1.png

22.04.2014 [*]
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia mocno trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę i żebyś usłyszała dobre wieści od gina

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bedzie dobrze Karolcia zobaczysz wszystko sie ustabilizuje. Zdróweczka życzę i samych dobrych wiadomosci jutro :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia, na pewno wszytsko jest ok, dwa dni to nie różnica :*
    Gratulujemy wszystkich pozytywnych wieści :*
    KotMisia - mała ma jeszcze czas, obróci się. Moje to się kręci w kółko, badam detektorem, łapię serduszko, a ona hyc i jest z drugiej strony :)

A co do wyższości cc bo zdrowiej dla dziecka, to bardzo zależy. Jak jest prawidłowo przebiegający poród to wcale nie zdrowiej. Po pierwsze dziecko nie jest przygotowane, nie wydzielają mu się wszystkie potrzebne hormony czy inne bajery. Po drugie podczas przeciskania się przez kanał rodny usuwają mu się z płucek wody płodowe, a przy cesarce nie i potem częściej mają dzieci problemy z płuckami właśnie. No i zawsze jest możliwość, że lekarzowi się ręka omsknie... Ale wiadomo, że w obliczu jakichkolwiek problemów potencjalnych bezpieczniej jak je po prostu wyciągną...

Polecacie jakieś ćwiczenia na piłce sprawdzone?

GabiK, gosiunia lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 759 760 761 762 763 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ