X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 12:03

• katalina Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika, zwolnienie do księgowej, ona załatwi formalności potem płacisz tylko zdrowotną składkę 279zł jakoś, a potem już oni Ci wypłacają od marca. Działalność prowadzić wciąż możesz, ale nie personalnie. Ja będę miała pracownika, ale mąż będzie zajmował się formalnościami. Najbliżsi nie wymagają upoważnień, ale co "region" to obyczaj skonsultuj to z księgową. U nas przynajmniej zawsze tak było (w przypadku rodziców), że jedno drugiemu pomagało po prostu, nawet ja jako córka i takie jest prawo - nie trzeba dodatkowo opłacać. Ale tak jak mówię, skonsultuj dla świętego spokoju to z księgową, bo masz pełne prawo utrzymywać działalność w trakcie l4, tylko że za pomocą osób trzecich.

Rika lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• KotMisia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu muszą przed glukoza pobrać krew z palca żeby sprawdzic poziom cukru. Nie wolno podać gkukozy osobie która na czczo ma bardzo wysoki cukier. Można im zrobić dużą krzywdę :(

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • Nana86 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotmisia teraz mi się przypomniało ze moja siostra jak była w ciązy to miała kolczyk, wyjęła go na poczatku ciazy i nic absolutnie się tez nie stało:)

KotMisia lubi tę wiadomość

• nojaniewiem Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, witam się w 29 tygodniu !
    Miłego dnia Wam życzę, pysznych drinków z glukozy i udanych wizyt !

katalina, KotMisia, PIGULSKA, gosiunia, dorota1987, czarna panda, Bluberry lubią tę wiadomość

km5skrhmrd9hz2o8.png
    atdcj44jp7zawxrm.png
    31.01.2014 - Aniołek 9tc
  • katalina Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika, zatem zawozisz do ZUSu, a faktury i całą resztę może wystawiać mąż. Możesz zadzwonić na infolinię US i zapytać czy w ten sposób może się to odbyć i czy potrzebujesz specjalnego papieru, ale to tylko w celu upewnienia się. Na fakturach możesz dopisać nazwisko męża jako wystawcę i może podpisywać lub też jeżeli wypisujesz formularze to wyrobić mu taką prostą pieczątkę z jego nazwiskiem "osoba upoważniona do wystawiania faktur (nazwisko męża)". Masz pełne prawo do tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2015, 09:26

Rika lubi tę wiadomość

• Puella Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katalina wrote:
    Rika, zwolnienie do księgowej, ona załatwi formalności potem płacisz tylko zdrowotną składkę 279zł jakoś, a potem już oni Ci wypłacają od marca. Działalność prowadzić wciąż możesz, ale nie personalnie. Ja będę miała pracownika, ale mąż będzie zajmował się formalnościami. Najbliżsi nie wymagają upoważnień, ale co "region" to obyczaj skonsultuj to z księgową. U nas przynajmniej zawsze tak było (w przypadku rodziców), że jedno drugiemu pomagało po prostu, nawet ja jako córka i takie jest prawo - nie trzeba dodatkowo opłacać. Ale tak jak mówię, skonsultuj dla świętego spokoju to z księgową, bo masz pełne prawo utrzymywać działalność w trakcie l4, tylko że za pomocą osób trzecich.

Słuchajcie, jeżeli upoważniamy męża do pomogania nam, to musimy odprowadzić za niego składki do ZUS. Jest informacja z ZUS. Ja upoważniłam męża i w związku z tym, że jest zatrudniony na etacie muszę zapłacić za niego zdrowotne.

http://finanse.wp.pl/kat,1033725,title,Skladki-ZUS-nalezy-placic-nawet-za-prace-za-darmo,wid,16103033,wiadomosc.html

http://zus.pox.pl/zus/skladki-zus-osoby-wspolpracujacej-przy-prowadzeniu-dzialalnosci-gospodarczej.htm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2015, 09:28

Rika lubi tę wiadomość

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane jesteście :*

A ja dzis trochę zadbalam o twarz i dopiero zauważyłam ile mi piegow wyskoczyło :) zupełnie jak latem :)

W lutym mam plan iść zrobić stopy i do dentysty. Oraz zapiac na ostatni guzik moja torbę do szpitala :)

gosiunia lubi tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • katalina Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella wrote:
    Słuchajcie, jeżeli upoważniamy męża do pomogania nam, to musimy odprowadzić za niego składki do ZUS. Jest informacja z ZUS. Ja upoważniłam męża i w związku z tym, że jest zatrudniony na etacie muszę zapłacić za niego zdrowotne.

http://finanse.wp.pl/kat,1033725,title,Skladki-ZUS-nalezy-placic-nawet-za-prace-za-darmo,wid,16103033,wiadomosc.html

Aż zadzwoniłam do księgowej.. powiedziała, że faktycznie dla świętego spokoju warto opłacić składkę, zwłaszcza w sytuacji kiedy nie ma się pracownika. Z drugiej strony można próbować obchodzić to przepisami, ale jak się już przyczepią to będzie to trwało.. Puella, dzięki za oświecenie! Przez tyle lat, jak widziałam na przykładzie rodziców to podczas kontroli nikt się nie przypieprzył, ale teraz faktycznie mogą to zrobić zatem warto uważać.
    Księgowa ma jeszcze posprawdzać możliwości obejścia jeśli się da, to da mi znać.. w chorym państwie żyjemy.. już mi ciśnienie od rana skoczyło.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Puella Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katalina wrote:
    Aż zadzwoniłam do księgowej.. powiedziała, że faktycznie dla świętego spokoju warto opłacić składkę, zwłaszcza w sytuacji kiedy nie ma się pracownika. Z drugiej strony można próbować obchodzić to przepisami, ale jak się już przyczepią to będzie to trwało.. Puella, dzięki za oświecenie! Przez tyle lat, jak widziałam na przykładzie rodziców to podczas kontroli nikt się nie przypieprzył, ale teraz faktycznie mogą to zrobić zatem warto uważać.
    Księgowa ma jeszcze posprawdzać możliwości obejścia jeśli się da, to da mi znać.. w chorym państwie żyjemy.. już mi ciśnienie od rana skoczyło.

Do mnie przyczepili się w pierwszej ciązy. Mąż też mi pomagał, a ja nie wiedziałam, że muszę te składki za niego odprowadzać i miałam mnóstwo problemów. Także lepiej zapłacić ta zdrowotną i mieć święty spokój.

3i49df9htr170int.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika wrote:
    No właśnie tez mi sie tak wydawalo. A w tym przypadku to juz chyba wole nie sprzedawać bo ten jego pelny zus zdrowotny do zaplacenia to juz calkiem bez sensu.

Jeżeli mąż ma minimalną krajową na umowie, to wtedy płacisz tylko zdrowotne, te 260 - kilka.

Rika lubi tę wiadomość

3i49df9htr170int.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina a jak Twoja ręka?jest jakas poprawa?

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umyłam buzię w piance hippa i tragedia :/ mam twarz zwłaszcza policzki jak poparzoną :/

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • katalina Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia, z ręką to słabo, kroić nią nie mogę, cięższe rzeczy mi wypadają. Pisać piszę jakoś długopisem, na kompie nie ma większego problemu tylko kciuka nie mogę używać specjalnie z myciem i suszeniem jest też problem. Ogólnie to mam nadzieję, że nerw się zregeneruje jakoś przez ten tydzień i obejdzie się bez krojenia, bo wkońcu czucie mam i ręka totalnie bezwładna nie jest. Serio, nie sądziłam nigdy że takie rzeczy iglą można zrobić :D ta pielęgniarka ma wybitne umiejętności, ale dziś jadę po wyniki i nie omieszkam poinformować co się wydarzyło..

Puella, ja jeszcze będę próbowała z umową zlecenia, ale wiadomo że w tym przypadku lepiej nie kombinować, bo przy dziecku za duża stawka...
    Rika przepraszam, że wprowadziłam w błąd początkowo! Dobrze, że Puella mnie sprostowała :)

Rika lubi tę wiadomość

• PIGULSKA Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

A ja już od rana poodkurzałam kąty i teraz piję kawusie :)

Współczuję wam waszych problemów rodzinnych domyślam się ze to może być bardzo frustrujące i męczące :/ chyba najlepiej to się zdystansować i nie przejmować zbytnio...zresztą jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził...wiec nie ma sensu się zadręczać ;)

WesołaMama śliczne szydełkowe cudeńka <3 masz talent ;)

Powodzenia na wizytach :)

https://www.maluchy.pl/li-70850.png
    8p3ovfxm10p58typ.png
  • PIGULSKA Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina ja też bym nigdy nie przypuszczała ze igłą można spowodować takie komplikacje :/ najważniejsze że jest nadzieja ze jakoś samo się podleczy i masz nadal czucie oby było jeszcze lepiej :)

Beti a to testujesz kosmetyki dla Wiki?

8p3ovfxm10p58typ.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piankę w kształcie kaczuszki dała mi moja siostra na urodziny, my sobie do prezentów różne śmieszne gadżety dokładamy. Wcześniej jakoś nie miałam problemów prócz ok 12-13 tyg tez miałam takie czerwone place. Miałam kompletować dla Wiki wyprawkę z hippa bo ma super opinie ale teraz sama nie wiem jak Mała zareaguje. Muszę w środę podpytać gina. Ja miałam alergię jak byłam mała ale mi przeszło, mój B. nie tolerował glutenu i wylądował w szpitalu, miał specjalną dietę. Oby dwoje jakoś z tego wyrośliśmy , ale boję się że Mała też może mieć jakieś problemy.

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • PIGULSKA Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w sumie tego to się dowiecie po porodzie dopiero...i oby nie miała żadnych uczuleń :)
    Ja też myślałam na Hippem ale chyba jednak zdecyduje się na babydream z rossmana. Wiadomo że taki dzidziuś ma wrażliwszą skórę niż my wiec jak Ciebie uczula to małą też może

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2015, 10:38

8p3ovfxm10p58typ.png
‹‹ 835 836 837 838 839 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ