Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Wczorajsze zakupy mojej mamy i siostry
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f42440ef8d24.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c31edd3cccbd.jpgKotMisia, Nejcik, Bluberry, Catyyy, beti97, Karolcia88, GabiK, PIGULSKA, dorota1987, gosiunia, madziorek, AGA 30 lubią tę wiadomość
-
Ja synkowi od urodzenia obcinam cążkami. Dla mnie o niebo wygodniej. Na początku niemowlęta mają bardzo mięciutkie paznokcie i żadne niemowlęce nożyczki mi się nie sprawdziły - zamiast obcinać, zaginały pazurki. Warto kupić nożyczki i cążki i zobaczyć czym wygodniej. O wrastanu paznokcie przy obcinaniu cążkami nie słyszałam. U mojego synka nigdy się nie zdarzyło.
GabiK, gosiunia lubią tę wiadomość
-
Miracle glowa do góry! Co do szpitala to duzo zależy od miasta. U mnie nie kładzie się z tego powodu do szpitala bo szkoda im pieniążków. Poloza Cię na 2-3 dni. Będą mierzyć cukry, szkolenie z dietetykiem i obsługa glukometru. U mnie szpital zadłużony i ciężarne idą na pierwszy raz do diabetologa. I zamiast 3 dni jest pół godziny.
Także kochana glowa do góry!gosia86 lubi tę wiadomość
-
Witamy ☺ według bellybestfriend zaczynamy 7 miesiąc ☺ czas leci tak szybko, czasami przeraża mnie,że coraz bliżej do rozwiązania. Bije się z myślami, czy dam radę w trakcie porodu i czy będę umiała prawidłowo zadbać o maluszka. Ja wiem, że nie ja pierwsza i ostatnia rodzę i będę matką, no ale takie myśli przychodzą same ☺ dziś mam zamiar poukładać to co mam już do wyprawki i zrobię listę czego mi jeszcze brak.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2015, 11:30
Bluberry, GabiK, gosiunia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mi gin zawsze wystawia jeżeli jest niewielka przerwa te 3 dni wstecz bo może, ale nigdy jeszcze nie miałam takiego kłopotu ;/ Ja dzisiaj od rana sprzątanie i mam dość, ale jutro walentynki. Idziemy na romantyczny obiad a później może do teatru. Ja bym poszła chętnie do kina na 50 twarzy Greya ale mój nie chce ;/ Wczoraj nie mogłam długo zasnąć a dzisiaj znowu jestem niewyspana. Będę się delektować jutrzejszym dniem bo to nasz ostatni wypad przed porodem w dwójkę. A we wtorek będę już sama buuu
-
nick nieaktualny
-
Puella pocieszyłaś mnie tymi cążkami, kupię też nożyczki, ale sama sobie nie umiem nożyczkami obcinać :-)zawsze cążki.
Rika właśnie planowałam dokupić ten pilniczek też, nie wiem jak mi pójdzie z piłowaniem paznokietków, ale cóż...nie takie rzeczy przed nami -
Gosia fajne ciuszki
ja to chodzę do takiego zwykłego osiedlowego fryzjera na podcięcie końcówek i płacę 20zł
moja siostra też używała cążek (do tej pory używa), ale ja też kupię taki zestaw z canpola (ile płaciłyście za niego w Rossmanie? bo w piątek idę do entliczka po poduchę to może przy okazji bym kupiła)
Blu,niestety nie pomogę bo się nie znamale jak masz przerwaną ciągłość l4 to chyba za 2 będziesz musiała wziąć urlop (żeby mieć etat "wyrobiony") a potem pracodawca będzie znowu płacić przez trzydzieści ileś dni.
a ja położyłam się jeszcze na chwilkę po śniadanku i spałam do 12 -
nick nieaktualny
-
Blu....ja też ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że za to 1 zwolnienie (grudzień-styczeń) powinien zapłacić Ci pracodawca, bo byłaś 30 dni. Jeżeli Twoja firma zatrudnia powyżej 20 osób, to pracodawca płaci za 33 dni, a póżniej ZUS. Za drugie zwolnienie (powyżej 33 dni) powinien już chyba ZUS. Tak przynajmniej na logikę.
Wiem jakie to frustrujące, bo ja też czekam półtora miesiąca na pieniądze z ZUSu. -
Odebralam wyniki i mam pierwszy raz sladowe ilosci bialka w moczu. Troszke sie zmartwilam bo to moze byc objaw zatrucia ciazowego. Ale cisnienie mam dobre, mierze kilka razy w tygodniu i zawsze jest ok 120/70 w stanie spoczynku. Zauwazylam ze mam lekko opuchniete kostki u nog. Sprawdze rano czy po odpoczynku przechodzi.
morgologia w miare ok hgb 12,1.
toxo taki sam wynik jak w 1 trymestrze wiec raczej nie zachorowalam.
Miscele trzymam kciuki za was zeby bylo dobrze. -
Bluberry wrote:Dziewczyny mam problem, z pensją za styczeń, dzwoniłam do ZUSu ale nie mogłam się jakoś dogadać z gościem a szefowa gdzieś wybyła i nie mogę jej złapać pod telefonem ;/
Powiedzcie mi jak to będzie w sytuacji gdy miałam wystawione zwolnienie od 2 grudnia do 2 stycznia, ale 2 stycznia (był to piątek) ginekolog nie było i na wizytę poszłam dopiero 5 stycznia i lekarz wystawił zwolnienie od 5 stycznia (a nie ciągłością od 2) zasiłku jeszcze nie dostałam a w zusie gość mówi że pracodawca mi ma wypłacić kase przez to że jest przerwa 2 dniowa?
Cześć!
POdczytuję Was trochęMam termin co prawda na początek czerwca, ale kto wie może zdarzyć się to w maju:)
Jeśli chodzi o Twoje zwolnienie lekarskie, to najlepiej pilnować sobie przy wystawianiu, żeby była ciągłość. Lekarz, który wystawił Ci zwolnienie lekarskie 5 stycznia mógł je wystawić od 3 stycznia (może do 3 dni wstecz wystawić maksymalnie). Tylko trzeba mu dać informacje, żeby wiedział
Jeśli tego nie zrobił to są 2 opcje:
1. Mogłabyś się z nim skontaktować i poprosić, czy by Ci nie poprawił, ale pewnie już oddałaś do ZUS.
2. Faktycznie jeśli nie masz wystawione zwolnienia lekarskiego na 3 i 4 sycznia to pracodawca powinien Ci za to wypłacić. Pytanie tylko jak teraz pracujesz? Masz na umowie stałą miesięczną kwotę wynagrodzenia (wtedy wypłaca) czy może płatne od godzin przepracowanych (wtedy nie wypłaca i jesteś stratna, bo zwolnienie nie pokrywa tych dni)?