X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dewa wrote:
    Bardzo możliwe. Zdaję się na mojego lekarza. Mam do niego 150% zaufania.

A jeszcze a propos smrodu na klatce...Mieszkamy w budynku 7 rodzinnym. Na dole mieszkają Niemcy i Węgrzy, na pierwszym piętrze rodzina z 5 dzieci z okolic Rosji chyba, albo innych Azerbejdżanów i dwie rodziny z Nigerii. Dwie, w jednym mieszkaniu. I powiem Wam, że pomimo tego że wyglądają schludnie i raczej są zadbani, to z ich mieszkania bije tak okrutny smród...tak fatalny, że jak tylko otwierają drzwi, to wali w całym budynku :( Nie wiem co to za pofworny fetor, mnie kojarzy się z zepsutymi kostkami na mole, takimi starymi, jakie babcie wrzucają do szaf. W ilości HURTOWEJ! Darek z kolei mówi, że to śmierdzi tak, jakby gotowali własne kupy. Naprawdę, może się zbełtać :( Jak oni w ogóle funkcjonują w tym smrodzie? :/

My mamy sąsiada Pekińczyka czy innego Koreańczyka i z ich mieszkania wali dokładnie tak samo. Też wyglądają schludnie, a śmierdzi tak, że przechodzenie koło ich drzwi tylko na wydechu.

A propos preparatów witaminowych, ja mam dalej brać Pregnę, ale ponoć ona ma tylko te składniki, których nie dostarcza się w jedzeniu albo dostarcza za mało - D3, jod, foliany, żelazo, kwasy DHA. Lekarz mówi, że innych nie ma co brać, bo dzieciaki za bardzo rosną. Choć może akurat mojej Matyldzie to by się przydało ;)

Mabelle lubi tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Demsik Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dewa niestety nie ominie cie to.badanie krzywej jest ovowiazkowe miedzy 24-28tc.kiedys było obciążenie 50g i pomiar po godz a teraz od razu robi sie 75g glukozy i pomiar na czczo,po godz i po dwoch wiec nastawiaj sie psychicznie;)

Demsik
    f2w3rjjg7nnlno08.png
    synek 6-lat- 07.03.2010- 21.10- 3320g,54cm
    hormony ok
    hsg- prawa strona niedrożna,badanie nasienia- ok
    staraliśmy się 6 lat i się udało;
  • dewa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Demsik wrote:
    Dewa niestety nie ominie cie to.badanie krzywej jest ovowiazkowe miedzy 24-28tc.kiedys było obciążenie 50g i pomiar po godz a teraz od razu robi sie 75g glukozy i pomiar na czczo,po godz i po dwoch wiec nastawiaj sie psychicznie;)
    W Niemczech też obowiązkowe? ;)

qb3canlimmmj6sap.png
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj wizyta więc proszę o kciuki, jestem taka ciekawa ile Alicja już waży :) Po za tym od wczoraj mała jest taka spokojna, że chętnie sprawdzę czy wszystko jest dobrze.

Ja biorę Asmag 3x2 i biorę też witaminy dla kobiet w ciąży - Femibiona Natal, na razie gin nic nie mówiła, żeby odstawiać.

Co do wagi to ja źle się czuje, gdy waże za dużo i przed ciążą bardzo uważałam, żeby nie przekroczyć pewnego limitu wagi. Teraz w ciąży nie myślę o tym wcale, jem tyle i to na co mam ochotę, nie ćwiczę bo nie mogę, choć przed ciążą byłam aktywna. Narazie mam +7 kg i wydaje mi się że to tak w miarę normalnie, gdybym miała już +15 kg to bym może się zaczęła trochę martwić. Napewno nie zamierzam się w ciąży odchudzać tylko dlatego, że ktoś mi powie, że grubo wyglądam i nie dbam o siebie. Na odchudzanie i ćwiczenia przyjdzie czas później.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 13:25

Maniuś, aneta.be lubią tę wiadomość

uwo9yx8db7dsv504.png
  • aneta.be Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mabelle wrote:
    Dziewczyny, a czy wy cały czas bierzecie jakieś witaminy typu Mama dha czy inne????
    Mi ostatnio koleżanka mówiła, że jej lekarz kazał przestać brać w drugiej połowie ciąży bo dzieci się rodzą takie napuchnięte.Drugiej koleżance to samo mówiła położna.Teraz nie wiem czy brać czy nie ???

Ja biorę od samego początku Femibion - moja siostra mi go poleciła, brała przy obu ciążach do końca i wcale dzieci nie urodziły się jakieś "napuchnięte" a wręcz kruszynki :) więc też zamierzam brać do końca, a jeśli uda się karmić piersią to przez pierwsze miesiące wykorzystam witaminy które mi zostaną - no chyba że lekarz zabroni :)

202509147251.png

2017 -syn
    2019 - córka
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mabelle wrote:
    Dziewczyny, a czy wy cały czas bierzecie jakieś witaminy typu Mama dha czy inne????
    Mi ostatnio koleżanka mówiła, że jej lekarz kazał przestać brać w drugiej połowie ciąży bo dzieci się rodzą takie napuchnięte.Drugiej koleżance to samo mówiła położna.Teraz nie wiem czy brać czy nie ???
    Ja biorę od czasu do czasu, np raz na 3 dni. Wyniki mam dobre wiec nie szaleje ;p

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czuje małego bardzo nisko, a ułożony jest główkowo. I jak sie podmywam to normalnie jakbym główkę trzymała, taki nacisk na dół.
    My tez się bierzemy pomału za przygotowania, mój mąż będzie malował, ja szukam mebli do sypialni bo chcemy przerobić. Jeszcze musimy mieć fachowca żeby nam okna obrobił bo wymieniliśmy ale nie mamy dobrze obrobionych.

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • marie_marie22 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z leków biorę:
    Prenatal classic
    Magne b6
    i dodatkowo na tarczycę Euthyrox
    no i niebawem wprowadzę DHA

oar8yx8d9fawxkqt.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej brać magnez lek, a nie suplement diety. Najlepsze będą np.:Maglek, Magvit, Magne b6, Slow-mag ;)

A ja nadal szukam mebli do pokoju dzieci... chyba zostanę jednak przy Ikei, bo i tak za jakieś 4 lata czeka nas poważny remont. Chciałabym, żeby dzieci miały oddzielne pokoje. Łóżko dla Igi będę zamawiała drewniane sosnowe 160x70 to później posłuży małemu.
    Imienia nadal nie wybraliśmy ;)

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zupełnie zapomniałam, że dawno temu zapisałam się do bebiprogramu i dzisiaj listonosz przyniósł pakiet. W sumie zapisałam się tylko po to, żeby dostać tę szmatkę sensoryczną z metkami. Jest ok :) Milutka w dotyku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 14:01

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odesłałam rożek, za to kupiłam używane woobmbie air na olx :D nad rożkiem ciąge myślę, ale zdecydowanie jakiś cienki jeśli już ;)

marie_marie22 lubi tę wiadomość

• marie_marie22 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Zupełnie zapomniałam, że dawno temu zapisałam się do bebiprogramu i dzisiaj listonosz przyniósł pakiet. W sumie zapisałam się tylko po to, żeby dostać tą szmatkę sensoryczną z metkami. Jest ok :) Milutka w dotyku.
    też niedawno do mnie przyszła paczka od nich :) Miłe zdziwienie :)

Kamilutek lubi tę wiadomość

oar8yx8d9fawxkqt.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    umowilam sie dzis na wizyte to mojej gin wlasnie dlatego, ze dziecko od wczoraj lezy tak nisko. okaze sie, czy jestem panikara (mam nadzieje, ze tak) czy to cos powazniejszego (mam nadzieje, ze nie). wizyta za dwa tygodnie, wiec w sumie pojde i sie uspokoje...

dzieki wam za rady! mam nadzieje, ze to zupelnie normalne, ze dziecko jakos tak nisko sie ulozylo!

Uszczesliwiona lubi tę wiadomość

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toska ja mam tez diete przymusowa zgaga mnie zabija
    Mam ja po wszystkim

Temat mieszkania... u mnie na samej gorze jak sie odkreca ciepła wodę w zlewie to wydobywa sie taki odglos jakby rura walila o rure i nikt nie wie co jest grane
    Dzieci maja zakaz uzywana cieplej wody w zlewie w godzinach rannych i nocnych i musza myc zeby nad wanna poki ktos nie znajdzie przyczyny

Sasiadow mam nie smierdzacych a bywa to roznie w uk ale za to w poprzednim domu mialam za plotem maly domek stal on pusty 2 lata
    Po dwoch latach panstwo/ urzad wyremontowal go i oddal dla osoby uposledzonej ( schizofrenia )
    Mam szacunek do kazdego ale to zaczelo byc straszne co sie dzialo
    Dom stal od mojego płotu i domu jakies 50cm
    Facet byl agresywny ( okolo max 30 lat ) do tego jego jedynym slownictwem byla lacina w zaawansowanym stadium
    Ja nie umiem tak klnac jak ten czlowiek klnal
    Opiekunowie bali sie go i nie raz odchodzily sceny jak z horroru
    Opiekunka ganiana przez goscia po ogrodzie

Złożyłam skarge podpisalo sie pod nia 2 moich sasiadow ktorzy jako.jedyni mogli rowniez cos na ten temat powiedzieć chociaz oni już byli odsunowci od tego goscia i nie wplywalo to na nich tak jak na mnie a co gorsza na corke 5 letnia ktora nie rozumiala dlaczego ten pan wyzywa ludzi od kur*** szmat i grozi zabiciem

Odpowiedź dostalam, ze jestem " antyspoleczna" ;) a jak dziecko 5 letnie nie rozumie sytuacji moga dac mi psychologa który z corka popracuje
    No.uwierzcie mi dziewczyny mialam chec urzad wysadzic w powietrze

Noe czekajac na 2 msc wypowiedzenie najmu tracac kaucje udalo sie znalezc dom gdzie indziej

Co do ruchow... ostatnie 3 dni maly dosłownie uderzal mnie po grazynie okazalo.sie, ze ma nozki na dole i stad te uczucie
    Teraz chyba zmienil pozycje bo czuje go wyzej

Wyprawke tez planuje miec do konca lutego gotowa w 100%
    Zostal monitor, przewijak, kosmetyki

Ubram mam całą mase :) w komodzie juz gotowe ubranka tini baby i new baby większe czyli po pierwszym msc zycia qyprane wyprasowane czekaja w innej szafie az maly wyrosnie z najmniekszych
    Tak jak wspominałam przerazona jestem rozmiarowka wiele ubranek tini uwazam ze sa duze a new baby w ogole jak dla mnie na dziecko 2-3 msc

Takze my mamy z ubranek
    Okolo 30 bodziakow rozmiar tini i new baby dl i krotki rekaw
    Polspiochy 5 szt tego samego rozmiaru
    Spiochy bawelniane do spania 10 szt
    Ubranka wyjsciowe czyli jakies komplety badz spioszki juz takie bardziej na wyjscie okolo 15 kompletów z rozmiaru tini i new baby
    Sweterkow mamy 3 malutkie

Znając zycie przez te 3 msc podokupuje jeszcze cala mase bo ciezko sie powstrzymac :)

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 wrote:
    umowilam sie dzis na wizyte to mojej gin wlasnie dlatego, ze dziecko od wczoraj lezy tak nisko. okaze sie, czy jestem panikara (mam nadzieje, ze tak) czy to cos powazniejszego (mam nadzieje, ze nie). wizyta za dwa tygodnie, wiec w sumie pojde i sie uspokoje...

dzieki wam za rady! mam nadzieje, ze to zupelnie normalne, ze dziecko jakos tak nisko sie ulozylo!
    Gonia obstawiam to samo co u mnie tez panikowalam bo czulam malego bardzooo nisko
    Okazalo sie, ze ma nogi na dole i stad te uczucie ale wiadomo zawsze lepiej skontrolowac niz martwic sie

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbee wrote:
    Klaudia, zdrowiej!

Tośka, mi też tak nogi cierpną, tylko, że wieczorem, w nocy jeszcze w miarę ujdzie.

Julita, to nie o lajtowe podejście chodzi, ja też ze zgrozą patrzę na każdy kilogram do góry, mimo świadomości, że jestem w ciąży, muszę tyć przecież. Ale są rzeczy ważne i mniej ważne ;) Ważne jest by dzidziuś był zdrowy, byście się z mężem kochali i byli szczęśliwi, a nie żebyś skupiała się na tym, że przytyłaś, mimo że nie musi Cię to cieszyć ;) Ja też sądzę, że lepiej masz bo jesteś wysoka :P U mnie, karakana, każde 0,5kg na plus widać od razu :( I idzie mi w fałdki albo buzia wygląda jak księżyc w pełni... Ale po porodzie, spacerki z wózeczkiem i może zdrowo będzie sobie to powolutku schodzić ;) bez ciśnienia. Uśmiech na twarzy to najlepsza ozdoba kobiety, a nie szczupła sylwetka ;)

Megi, dzięki :) ziemniaki się pyrtolą na kopytka i w zupie tez już siedzą :) kuchnia ogarnięta jako tako. Mąż oddelegowany do dentysty. Zaraz idę robić kopytka ;)

polecam się na przyszłość :)
    a ja dzisiaj robiłam mięsko z warzywami w piekarniku i wyobraźcie sobie, że wcale go nie przyprawiłam :) dobrze, że Mąż czuwa i w porę się zorientował :)
    mam kalafior zamiast mózgu :)

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam kolejne ważne pytanie :)
    Wiem, że to głupie, ale czy jeśli nie kupię dzieciakowi ręczników, tylko dam jej nasze mniej używane, takie mniejsze rozmiarowo, to będzie ok? Zrobiłam przegląd szafy i jak kupię choć jeszcze jeden ręcznik, to mogę otwierać sklep bieliźniarski.

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez problemu :) tylko żeby były miękkie w dotyku i żeby nie drażnily dzieciaczka :)

Kamilutek lubi tę wiadomość

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    młody zasnął to mogę poczytać Was troszkę:)

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    Kamilutek no oczywiście, że będzie ok :D
    mon!ta^ wrote:
    Bez problemu :) tylko żeby były miękkie w dotyku i żeby nie drażnily dzieciaczka :)

Dzięki! Mam jeden bambusowy mały i trzy frotowe, mięciutkie jak pupa niemowlaka. Rzadko używane, więc nie zdążyły się skiepścić.

Chryste, nie jestem w stanie podjąć żadnej samodzielnej decyzji.
    A w pracy musiałam ich podejmować dziesiątki dziennie i szło jak z płatka :)

3jgxhqvktwt5w6mq.png
‹‹ 1101 1102 1103 1104 1105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ