MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
marie_marie22 wrote:Dziewczyny, ile planujecie (lub już macie) pieluch tetrowych, bambusowych i flanelowych? Jaki rząd wielkości? 10?20?30 czy więcej? Jestem totalnie zielona.
Bambusowych jeszcze nie mam ale planuje minimum 3 duże
Flanelpwych chyba nie będę kupować
-
nick nieaktualnymessy99 wrote:Ja też dziś wkroczyłam w 31 tydzien czyli 8 miesiąc szaleństwo ! Ciężkie noce, trzeba nadrabiać w dzień. Obu ta szyjka do 15 marca sie nie skrocila jeszcze bardziej! 2.4cm to i tak mało. Spokojnej niedzieli życzymy
Ja tez wizytuje 15 marcamessy99 lubi tę wiadomość
-
strawberry_juice wrote:Ja tez wizytuje 15 marca
I ja Z tego, co pmaiętam, jest nas więcej na 15 marca.
Pieluszki - będę miała tylko tetrowe najsampierw (10 na pewno, może więcej), potem się zobaczy. Jak będzie potrzeba, to dokupię. Bambusowy mam kocyk (z tych większych) więc jako ochrona przed słońcem powinien wystarczyć. Mam jeszcze dwa otulacze muślinowe, które chyba też mogą robić i za pieluchy do odbijania, i za kocyki.
Krem ochronny z filtrem - no właśnie też się nad tym grubo zastanawiam. Czy nawet jeśli chronimy dzieciaka przed bezpośrednim promieniowaniem, to nie powinno się go czymś smarować? Ale okulary to chyba gruba przesada...
WreszcieMama, prasuj sobie na zdrowie! Szczęśliwa mama = szczęśliwy dzieciak
A w DE ozdoby świąteczne wystawiają pierwszego dnia po końcu karnawału, od środy wszędzie ozdobne zające, owieczki, kury pilnujące obejścia i jajka wiszące na takich specjalnych drzewkach, które każdy szanujący się gospodarz ma przed domem (Osterbaum się nazywa). Też takie mamy, ale nic nie wieszamy, bo nie dorobiliśmy się jeszcze żadnych ozdób.WreszcieMama, messy99, strawberry_juice, MEGI81 lubią tę wiadomość
Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku! -
Heja, co do kremu z filtrem to ja na pewno kupię. Nie zamierzam z dzieckiem na słońcu leżeć, ale pod drzewem w tzw. półcieniu na pewno tak. Na wyjścia przynajmniej buźkę, czy raczki będę smarować kremem z filtrem. Siostra wypróbowała krem Linomag sun od 1 dnia życia i mi polecała. https://ziololek.pl/produkt/linomag-sun-spf-30-2/
MEGI81 lubi tę wiadomość
-
Kamilutek a nie chcesz przyjechać i moich ubranek dla dziecka poprasować ? Hihi ja mam wszystko wyprane ale jakoś nie mogę sie zabrać za prasowanie ;(
Ja dzisiaj popełniłam lasagne zaraz bedziemy szamac.
Tu w Niemczech mam wrażenie ze czas przed świetami te kilka tygodni jest ważniejszy niż same święta. Dekoracje jarmarki itp.
wersja z OM
-
amilka87 wrote:Kamilutek a nie chcesz przyjechać i moich ubranek dla dziecka poprasować ? Hihi ja mam wszystko wyprane ale jakoś nie mogę sie zabrać za prasowanie ;(
Ja dzisiaj popełniłam lasagne zaraz bedziemy szamac.
Tu w Niemczech mam wrażenie ze czas przed świetami te kilka tygodni jest ważniejszy niż same święta. Dekoracje jarmarki itp.
Włącz sobie fajny serial albo film, lepiej się prasuje
Ja bardzo lubię ten czas przed Bożym narodzeniem i Wielkanocą w Niemczech. Bardzo mi się podobają jarmarki (za feuerzangenbowle dam się pokroić, a w tym roku tylko powąchałam z wiadomych względów), mimo że większość to komercha. Ale są też takie fajne klimatyczne i je uwielbiam! W Berlinie można trafić nawet na jarmark punk-metalowy, witarian, transwestytów, młodych rodziców kultywujących rodzicielstwo bliskości - do wyboru do koloru!
U nas na sankt pauli jest sex jarmark świąteczny obstawiany przez sex shopy tez jest ciekawie
My zawsze najchętniej jeździmy do Lubeki na jarmark bo tam jest historyczny i tradycyjny z karuzela taka ogromna dla dzieci gdzie te samochody widać ze ręczna robota i koniki na których mogą jechać tez dorośli. Ja osobiście kocham lumumbe kakao z rumem na ciepło i to pije najczęściej a latem figi w wódce na festynach letnich tez lubię to jak oni sie cieszą każda okazja do świętowania i do wyjścia z domu i zabawy z innymi u nas ostatnio wymyślili dzien plecaka i przymierzali dzieciom plecaki i pokazywali jakie są dla jakiego dziecka najlepsze dla kręgosłupa przy okazji zrobili taka karte dla każdego dziecka gdzie na każdej stacji musieli podbijać pieczątki w jednym miejscu zbudować wieże w drugim był taniec w trzecim malowanki w innym siedzenie w wozie strażackim fajne to było. A dla rodziców piwo albo soczekKamilutek lubi tę wiadomość
wersja z OM
-
marie_marie22 wrote:Dziewczyny, ile planujecie (lub już macie) pieluch tetrowych, bambusowych i flanelowych? Jaki rząd wielkości? 10?20?30 czy więcej? Jestem totalnie zielona.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2017, 08:12
marie_marie22, sylwucha89, rybka33 lubią tę wiadomość
-
Rudzik, linomag sun ma w składzie parabeny podobno Lepiej sprawdź.
Czytałam, że jeśli już używać kremu z filtrem u niemowlaczków to musi być to filtr mineralny (fizyczny), a teraz znaleźć taki tylko bez szkodliwych substancji... Trzeba samemu postudiować składy.
Pieluch tetrowych mam kilkanaście, flanelowe dwie, trzy muślinowe i jedną bambusową.marie_marie22 lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry!
Poczytałam Was pobieżnie...
Gratuluję wszystkim udanych wizyt!
Ja mam też skracajaca szyjkę ale to chyba taki urok, bo w pierwszej ciąży tez tak miałam. W tej chwili ma 33 mm i mam odpoczywać,nie dźwigać.
Myśle, że to jest tak, że jak toś ma długą szyjkę i nagle się tak skraca to nie ma wyjścia,trzeba słuchać lekarza i leżeć!
Ja jeszcze nie mam żadnych pieluch. Tetrowe ch pewnie kupie z 10 szt i flanela wychodzi ze 3. W razie co dokupie ale po porodzie jak będzie potrzeba.
Z córką w ciąży brałam euthyrox i przy wypicie ze szpitala w ale cenach było napisane, żeby sprawdzić wyniki córki. Później na pół roku sama jeszcze raz jej zrobiłam i teraz chce jej sprawdzić.
Dzisiaj luknelam do siatek od bratowej no i czekają mnie dość spore zakupy ciuchowe. Fakt, jeszcze mam dostać cały karton ale bodziaków praktycznie nie mam wcale. -
Cześć Mamusie
Mam nadzieje ze niedziela mija Wam super moj Niemaz dopiero wrocil z pracy i jedziemy kupowac farby. Szkoda tylko ze ja dalej nie wiem jakie chce kolory
W ogole blyszczy moj kalarior! Postawilam wczoraj wielki kubek kawy inki na kablu usb- ladowalam tel i jak zadzwonil to go...pociagnelma...moge stanowczo powiedzieć ze moj lapek nie lubi kawy:( dziala niby ale klawiatura tylkovw części;(
OtNo pozostaje pisanie z komorki -
Kamilutek wrote:Nom, zaczyna mnie oblewać zimny pot! Zwłaszcza że jutro zaczynam 30 tydzień, w całej okolicy niemieccy sąsiedzi powystawiali już ozdoby wielkanocne, czyli wielkanoc tuż-tuż, a po wielkanocy rozpocznie się wielkie rozpakowywanie...
Jestem tak bardzo nie gotowa, ale jednocześnie nie mogę się doczekać
Dewa, zazdroszczę malowania chałupki, nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła robić to samo. Dopiero w środę będą nam lać pierwszą warstwę betonu (jak dobrze pójdzie), potem ogrzewanie podłogowe trzeba będzie kłaść i kolejna warstwa betonu, potem terakota i dopiero na szarym końcu malowanie. Aaaa, przepraszam, wcale nie, bo jeszcze w międzyczasie okno powiększamy. Jak zacznę malować w sierpniu, to będę zadowolona.
Dzisiaj popełniłam już ciasteczka cytrynowe, chałka po raz ostatni wyrasta, posprzątałam chałupę, wyprasowałam górę prania i dopiero 11.30. Nie mam pojęcia, co zrobić z resztą dnia - zdecydowany minus wstawania o 6 rano! A energii mam za dwoje!
Właśnie wróciliśmy z mieszkania...pomalowane, posprzątane, można od jutra składać meble kuchenne, podłączyc lampy i zacząć znosić graty!!! Ale co się dzisiaj narobiliśmy, to nasze Gdyby bylo tam światło, to pewnie jeszcze byśmy poszli. Ale Darek ma dzisiaj nockę, chcę żeby odpoczął. Tak czy inaczej, do konca tygodnia będziemy znowu na swoim, uuuuf!!! Jeszcze chwila i zacznie obowiązywać nowe ubezpieczenie, będzie przynajmniej komfort psychiczny. Nowe (stare) mieszkanie, nowe życie, nowe szczęście
Podziel się ciastem! Nie mamy w domu nic słodkiego, apokalipsa!!!
I w ogóle, teraz jak będziemy mieli sprawny piekarnik, pewnie zacznie się piecenie ciast, mięs i zapiekanek! Ha! Znowu zamach na wagę A tak było fajnie bez kuchenki przez 2,5 roku - miałam przynajmniej gdzie pokrywki trzymać
Dobra, muszę odpocząć. Od tego malowania i sprzątanie cały brzuszek mam twardy, średnio przyjemne uczucieWreszcieMama, Rudzik, MEGI81, Kamilutek lubią tę wiadomość
-
bbee wrote:Rudzik, linomag sun ma w składzie parabeny podobno Lepiej sprawdź.
Czytałam, że jeśli już używać kremu z filtrem u niemowlaczków to musi być to filtr mineralny (fizyczny), a teraz znaleźć taki tylko bez szkodliwych substancji... Trzeba samemu postudiować składy.
Pieluch tetrowych mam kilkanaście, flanelowe dwie, trzy muślinowe i jedną bambusową.
EDIT: parabeny były,ale skład udoskonalono i w nowej serii już ich nie ma, stąd napis BEZ PARABENÓW
Ja na pewno wypróbuję, bo wpływ promieni UV na skórę małego dziecka może być znacznie gorszy niż wpływ kosmetyków, niestety.
Co do pieluszek, mam po 6 tetrowych i flanelowych. Dla mnie flanelowe są najfajniejsze i o dziwno nie znoszę babmusa, choć wszyscy się nim zachwycają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2017, 17:24
Espera lubi tę wiadomość
-
Rudzik wrote:Bbee on ma właśnie filtr mineralny. A ma tez napisane w opisie i na opakowaniu bez parabenów. Ale sprawdzę skład.
Do południa się serio źle czułam, szczęście, że po nospie przeszło...
Często mi ciężko rozpoznać którym bólem mam się martwić, bo to mnie bolą biodra, to pachwiny, ból promieniuje i wtedy nie wiem nawet gdzie ten ból umiejscowić. -
Ale mnie dzisiaj Matylda stresuje! Prawie się nie rusza, do kopniaków nie dało jej się namówić nawet za pomocą słodyczy. Dopiero pomelo trochę ją rozruszał, ale w dalszym ciągu bardzo niemrawo się zachowuje i mam nerwa.
Muszę kupić ten linomag skoro jest dobry. Tylko buźkę będziecie smarować czy całe odsłonięte ciałko?
Martchen, rok temu wylałam wino na klawiaturę laptopa - dosłownie kroplę, zamókł tylko jeden klawisz i od tamtej pory nie działa. Błyskawiczna akcja suszenia i przemywania spirytusem nic nie dała.Martchen lubi tę wiadomość
hej, ja tez pozdrawiam w 8-mym miesiacu!! omg!! to juz niedlugo...
milej niedzieli mamusie!
a jutro mam wolne, bo jakies swieto...nie wiem jakie, najwazniejsze, ze wolne a normalnie poniedzialek to dla mnie mega dlugi dzien...bbee, Espera, messy99, Martchen, Breezee, MEGI81, Arwi, sylwucha89, amilka87, Kamilutek, Camilia, marie_marie22, Kleopatra, Maniuś, Karissa lubią tę wiadomość
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019