X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, ale mozna to wykonac przez dopochowe wiec tym sie nie martw czy bedzie przez brzuch czy dopochwowe najwazniejsze, zeby lekarz zrobil przeziernosc karkowa bo to juz ostatni dzwonek

toska_88 lubi tę wiadomość

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • dewa Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    toska_88 wrote:
    Dewa no niewiem czemu myślałam że ty masz na 1/2 czerwca.:-) ja zawsze liczę według ostatniej @ tygodnie 8 wchodząc w 38 tc już wiem że mogę bezp8wcznie rodzic. Jakby tak patrzeć na termin z usg to by Ci się co chwile zmienial bo raz dziecko będzie nadrabiać raz nie i tak do końca.

Sylwia czemu masz takie parcie na usg przez brzuch? Mój gin też mówił że prenatalne robi się przede wszystkim docipnie a pomaga sobie tylko obrazem przez brzuch hak nie można zrobić pomiarów od dołu że względu na pozycję.

No dokładnie, ten termin na 1/2 czerwca to był właśnie z usg, a potem Mały nadrobił i taka zabawa. Dlatego zaraz chyba zmienie suwak na ten z OM i z głowy, a urodzę jak urodzę, o :D

Kleopatra, toska_88, Uszczesliwiona lubią tę wiadomość

qb3canlimmmj6sap.png
  • Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia ty nie patrz czy robi przez brzuch czy dopochwowo patrz na to co pomierzy . Ja miałam prenatalne dopochwowo i wszystko powierzyła lekarka

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
    20 lat . Łódź/Jelenia Góra
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i dupa oddzwonili ze nie robia prenatalnych boi sprzetu nie maja :(

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie wkurzylam staram sie opanowac ale mam chec wsiasc w samochod i jechac do mojego zakladu pracy...
    Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim ze wzgledu na dwa poronienia i jedno w tym roku moj gin wyslal mnie na zwolnienie zeby na spokojnie odczekala czas pierwszego trymestru. Zwolnienie mam do konca tego miesiaca i zaczelam rozwazac o powrocie do pracy bo po pierwsze nudze sie w domu po drugie kasa duzo mniejsza w UK jest stala stawka na zwolnieniu ktora mozna nazwac glodowa tak smieszne pieniadze w porownaniu do tego co zarabialam a po trzecie rowniez macierzynski dostane duzo nizszy ( w sumie to nie wiem tego trzeciego bo kazdy moiw co innego ) jedni ze beda mi wyplacac 90% mojego chorobowego czyli w ogole smieszna kasa inni ze nie przepracowalam tygodni w ktorych jest naliczany macierzynski czyli 18 tydzien -26 tydzien
    Wiec po na mysle, stawierdzilam ze wroce do pracy zeby chociaz przepracowac te 8 tygodni a pozniej wykorzystam swoj zalegly urlop i kolejny na 2017 rok
    I co sie dowiaduje pomimo, ze kazda ciezarna u mnie w pracy zawsze miala obnizane obowiazki pracy, zeby bylo jej lzej tak z dniem nowego menagera ( dziewczyna chyba jest od 3 tygodni menagerem ) nie ma litosci nad ciezarna a co gorsze nowa menager podobno traktuje pracownikow i rozmawia z nimi jak w wojsku.
    Wiem, ze jak wroce to bym sie wyklocila o swoje a jak nie to bym poszla juz do wyzszego szefostwa ale to wiaze sie ze stresem dla mnie. Codzienne uzeranie sie z babskiem ( i to cholera polka ) pracowanie w stresie i atmosferze klotni nie jest wskazane dla mnie.
    Zla jestem bo strace mase pieniedzy tylko i wylacznie ze wzgledu na wredna menager... Owszem jeszcze i tak nie wiem czy bym mogla wrocic bo najpierw gin musi mnie zbadac ale juz wiem, ze nie ma co rozwazac powrotu do pracy i czego mnie siedzenie w domu a w polowie lutego wyrzuca mnie na macierzynski :( w uk jezeli jest sie na zwolnieniu lekarskim i nie przepracuje sie macierzynskiego z zakladu pracy kase wyplaca cos takiego samego jak u nas w Polsce PUP tylko ta instytucja przerzuca ciezarne na zwolnieniach lekarskich juz 26 tygodniu ciazy...

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • marie_marie22 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    no i dupa oddzwonili ze nie robia prenatalnych boi sprzetu nie maja :(
    Sylwia, a sprawdzałaś na znanym lekarzu? Tam są wypisane usługi i tym się możesz sugerować, bo niektórzy dr mają wypisane 'badania prenatalne'.

oar8yx8d9fawxkqt.png
  • Karissa Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina, tak to właśnie niestety jest, ze Polacy chcą sie za wszelka cenę wkupić w łaski obcokrajowcow na wysokich szczeblach i tak to wyglada kuzwa :/ Współczuje... Sama sie dowiedziałam od znajomej mieszkającej w Szwecji, ze jakbyśmy dostali re stawki, które ustalili dla nas Szwedzi, to byłaby bajka, ale, ze pózniej Polacy na najwyższych u nas szczeblach sie wtrącili i powiedzieli "ale jak to?! przecież przenosicie te stanowiska do PL, zeby było taniej...jakby im dużo mniej, a i tak gówniarze beda zadowoleni". Polak Polakowi wilkiem.

Dewa, ja kieruje sie tym i wyglada na to, ze Belly liczy tak samo :)
    Miesiące ciąży:
    1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
    2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
    3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
    4 miesiąc - 13,5-18 tyg.
    5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
    6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
    7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
    8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
    9 miesiąc - 36-40 tyg.

Daisy, Ty kobitko bądź poważna i olej to, ze brzuszka nie widać. Nie licz na to, ze ludzie sami beda sie zrywać do ustępowania Ci miejsca w pełnych tramwajach i autobusach, bo większość nagle zobaczy cos mega ciekawego za oknem, zacznie udawać, ze śpi, albo gapić sie w telefon. Ja nie bede miała skrupułów. Wsiadam do tramwaju/autobusu, idę do miejsca przeznaczonego dla nas i proszę o ustąpienie miejsca, bo jestem w ciąży. I tu nie chodzi Kochana o to czy czujesz sie dobrze czy zle, tylko o to, ze jak szarpnie i uderzysz sie w brzuch czy ktoś na Ciebie wpadnie i walnie Ci łokciem, to pretensje będziesz mogła mieć tylko do siebie. Szanujmy sie dziewczyny! Ja zawsze ustępowałam miejsca starszym, ciężarnym, dziewczynom z małymi dziećmi. Teraz to ja wymagam specjalnego traktowania i należy mi sie to jak psu zupa! Ok... w sklepie nic mi nie grozi w kolejce, wiec póki czuje sie dobrze, to poczekam, ale na pewno nie bede stała w tramwaju w którym co chwila szarpie. Nie macie co sie wstydzić, serio! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2016, 12:00

dewa, daisy123, Madu1611, MEGI81, Uszczesliwiona lubią tę wiadomość

13.06.2015 - Nasz Wielki Dzień <3
    26.08.2016 - Mamy to! :) Do zobaczenia w maju! <3
    nzjd9n73gdw2fstu.png
  • Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanie mam usg to drugie prenatalne wyznaczone pomiędzy 24 grudnia a 4 stycznia co jedli pójdę 23 grudnia ? Będzie problem ?

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, chyba wczorajsza rozmowa o pytongach zadziałała na moją podświadomośc bo mialam calkie gorący sen z ciekawym finiszem :P niestety z mężem w roli głównej :P mam nadzieję, ze nie przypłacę tego bólami brzucha

Moja siostra dziś wizytuje, niecierpliwie czekam na wiadomosc, może dowiemy sie kto mieszka u niej w brzuszku :)

Hope ściskam i nie puszczam!

Forbidden kciuki, będzie dobrze

Kamilutek pamiętaj o jakimś adapterze do pasów, zapinanie ich na brzuchu to nie najlepszy pomysł

bbee ja jestem zarejestrowana, ale nic nie dostałam ;( może dlatego ze dopisałam drugą ciążę a nie nowe konto

sylwia mam nadzieję, ze jeszcze gdzieś się uda załapać. Idź gdziekolwiek byle na usg żebyś wiedziała że wsystko ok

toska najbardziej prawdopodobny TP to ten z pierwszych prenatalnych :) ja nie licze wg @ owu miałam dopiero w 22dc i cały czas dzidzia wychodzi tydzień mniejsza

Carolina jesli dobrze sie czujesz to walcz o swoje. Skoro to polka ja bym sie z nią na dzień dobry rozmówiła ze Ty robisz jej uprzejmość i wracasz a jak nie to albo idziesz do kierownictwa albo na zwolenienie i niech sobie radzi

kaludia dlaczego tylko między tymi dniami? przecież jest więcej czasu na prenatalne. To czy pójdziesz 23.12 i będzie ok cieżko stwierdzic bo jak zawsze chodzi o wielkość malucha

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia mi lekarz tłumaczył że prenatalne to określenie badania USG genetycznego + testy tylko to można nazwać prenatalnym a takie u zwykłego lekarza by zobaczyć kość nosowa przeziernosc karkowa i kończyny to zwykle usg 1 trymestru i o takie coś pytaj. To zrobi każdy ginekolog który ma usg nie ważne jakiej jakości. Dopiero jak by tam wyszło coś nie tak w co szczerze wątpię to będziesz się martwić genetycznym. Zadzwoń jeszcze raz tam i wytłumacz o jakie badanie ci chodzi bo zapewne oni myśleli o tych głębszych prenatalnych. A jak masz gdzieś blisko szpital a w nim poradnie K to tam na nfz cie muszą przyjac bez rejestracji jeśli xus się dzieje.

bbee, bezimienna lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam się terminem w ogóle nie sugeruje bo i tak cc będzie szybciej. Myślę że max zaraz po majowce choć chciałabym najlepiej dzień przed majówka:-) u mnie termin z om i z prenatalnych jest taki sam zresztą. Od pierwszej wizyty terminy się pokrywają

Klaudia między nami jest dzień różnicy i mi lekarz kazał przyjść 28 grudnia BJ też chciałam przed świętami ale mówił że za szybko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2016, 12:17

• Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    Cześć, chyba wczorajsza rozmowa o pytongach zadziałała na moją podświadomośc bo mialam calkie gorący sen z ciekawym finiszem :P niestety z mężem w roli głównej :P mam nadzieję, ze nie przypłacę tego bólami brzucha

Moja siostra dziś wizytuje, niecierpliwie czekam na wiadomosc, może dowiemy sie kto mieszka u niej w brzuszku :)

Hope ściskam i nie puszczam!

Forbidden kciuki, będzie dobrze

Kamilutek pamiętaj o jakimś adapterze do pasów, zapinanie ich na brzuchu to nie najlepszy pomysł

bbee ja jestem zarejestrowana, ale nic nie dostałam ;( może dlatego ze dopisałam drugą ciążę a nie nowe konto

sylwia mam nadzieję, ze jeszcze gdzieś się uda załapać. Idź gdziekolwiek byle na usg żebyś wiedziała że wsystko ok

toska najbardziej prawdopodobny TP to ten z pierwszych prenatalnych :) ja nie licze wg @ owu miałam dopiero w 22dc i cały czas dzidzia wychodzi tydzień mniejsza

Carolina jesli dobrze sie czujesz to walcz o swoje. Skoro to polka ja bym sie z nią na dzień dobry rozmówiła ze Ty robisz jej uprzejmość i wracasz a jak nie to albo idziesz do kierownictwa albo na zwolenienie i niech sobie radzi

kaludia dlaczego tylko między tymi dniami? przecież jest więcej czasu na prenatalne. To czy pójdziesz 23.12 i będzie ok cieżko stwierdzic bo jak zawsze chodzi o wielkość malucha

No lekarka mi tak wyliczyła :/ powiedziała że w tedy tylko mogę zrobić żeby było idealnie.

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
  • daisy123 Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karissa masz rację, Nie będę się tym przejmować już tylko prosto z mostu prosić o ustąpienie mi miejsca!

Karissa lubi tę wiadomość

uwo93e3kkpq6y3qt.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaludia badanie robi sie miedzy 18 a 22 tc więc jest na nie miesiac czasu. U mnie między 3-30.12. Ty masz tydzień mniej niz ja więc między 10.12-6.01 wiadomo im dziecko większe tym lepiej. Na spokojnie mozesz iść 23.12 :)

bbee lubi tę wiadomość

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marie_marie22 wrote:
    Sylwia, a sprawdzałaś na znanym lekarzu? Tam są wypisane usługi i tym się możesz sugerować, bo niektórzy dr mają wypisane 'badania prenatalne'.
    tak wlasnie przez znany lekarz wszystkich szukam

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    Kaludia badanie robi sie miedzy 18 a 22 tc więc jest na nie miesiac czasu. U mnie między 3-30.12. Ty masz tydzień mniej niz ja więc między 10.12-6.01 wiadomo im dziecko większe tym lepiej. Na spokojnie mozesz iść 23.12 :)

Dziękuję bardzo za pomoc ;***

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
  • marie_marie22 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia, chyba mamy taki sam termin wg OM i ja się umówiłam na 22.12. Tzn już wizytę wcześniej miałam umówioną, ale ostatnio zapytałam czy możemy wtedy zamiast zwykłej wizyty zrobić prenatalne, czy to jest dobry termin i gin powiedziała, że tak, więc ja będę miała 22grudnia, także myślę, że jak zrobisz 23, to tez będzie ok.

oar8yx8d9fawxkqt.png
  • Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny :) uspokoiłyscie mnie ;* i to chyba kolejny powód żeby zmienić lekarke bo ona wzbudza we mnie taki stres ... usg to 2 genetyczne zrobię w lodzi w salve i wiem że tam mają chociaż dobry sprzęt . I już się umówiłam na 23 :)

Karissa, bbee, marie_marie22, monika_89, Arwi, Uszczesliwiona lubią tę wiadomość

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
  • Demsik Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierdziu z lekarzami.ja mialam prenatalne dowcipnie.a i dzis miałam pytonga!!!az mi sie humor poprawil-orgazm w ciazy???-bostwo!;)

WreszcieMama, Karissa, Arwi, MEGI81, Mabelle, GoNia1979, Uszczesliwiona, Rudzik lubią tę wiadomość

Demsik
    f2w3rjjg7nnlno08.png
    synek 6-lat- 07.03.2010- 21.10- 3320g,54cm
    hormony ok
    hsg- prawa strona niedrożna,badanie nasienia- ok
    staraliśmy się 6 lat i się udało;
  • Madu1611 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Carolina, w uk faktycznie finansowo bardziej opłaca się pracować niż być na zwolnieniu (oczywiście jeśli zdrowie i lekarz na to pozwala). Ja w poprzedniej ciąży na zwolnieniu byłam tylko dwa tygodnie i miałam zapłacone normalnie 100%. Z tego co czytałam to jeśli przebywasz na zwolnieniu dłużej niż 11 tygodni jednym ciągiem to pracodawca ma prawo wysłać Cię na maternity.
    Jeśli zdecydujesz się na powrót do pracy to bierz tą pindę za łeb i niech robi z Tobą risks assessment od razu pierwszego dnia. Co to znaczy według niej NIE MA ZMILUJ DLA CIEŻARNYCH?! Głupia jakaś czy co? Jak by ci się coś nie daj boże przytrafiło to ona za to odpowiada jako Twoja przełożona! Nie może Cię dyskryminować w ten sposób. Pracodawca musi zapewnić Ci bezpieczne warunki na stanowisku pracy. Pamiętaj prawo Cię chroni i też masz przywileje. Poczytaj jeszcze o tym na rządowej stronce gov.uk i przygotuj się przed ewentualnym powrotem. Jak się dalej będzie stawiać to oficjalną skargę do HR na nią pisz. Moment i zmięknie, zobaczysz
    No nie mogę jak się wzburzyłam przez tą pindę! Wrrr...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2016, 13:24

Arwi lubi tę wiadomość

gannskjoqlc3hmdm.png
‹‹ 648 649 650 651 652 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ