X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarliOne ja tam Cię pamietam ;)

uszczęśliwina fajny wózek, podobny do mojego :) fotelik chyba ok, cybex ma dośc dobre recenzje ale ja bym sprawdziła testy adac :P

natalia ja bym skurczów BH nie obstawiala, dopiero 18tc Ci leci, zastosuj sie do zaleceń i odpoczywaj jak najwuecej

Espera a to Ci niespodzianka :D

WreszcieMama cudowne wiadomości :) jak sie ogarniesz to pochwal sie brzuszkiem na te pół ciąży :)

Karissa u Pauli na serduchu też była i znikła do produ

stawianie brzucha to nic inneo jak napinanie sie macicy. lekko twardneije i puszcza i tak w kółko

Karissa, WreszcieMama lubią tę wiadomość

• Demsik Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgorzatka199 wrote:
    Witam majowe mamy.
    Jestem nowa na tym forum, a też zostanę w maju mamą! :) jest szansa, żeby do Was dołączyć?
    Witaj w naszych skromnych progach:)

Demsik
    f2w3rjjg7nnlno08.png
    synek 6-lat- 07.03.2010- 21.10- 3320g,54cm
    hormony ok
    hsg- prawa strona niedrożna,badanie nasienia- ok
    staraliśmy się 6 lat i się udało;
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Demsik dziekuje, a jak mogę ustawić ten wykresik z tygodniem ciąży?

• Uska Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja polowkowych niestety nie robie...
    Dzidzia tak fikala, ze raz byla odwrocona glowka do dolu, a potem juz bokiem, ale i tak nie dalo się podejrzeć co ma miedzy nozkami:-)
    Kupilismy dziś z mezem choinke i jutro będziemy ubierac:-)

8p3o9n7341hz3y1v.png
  • Demsik Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wejdz na wykres ktorejs z, nas i dalej cie pokieruje net

malgorzatka199 lubi tę wiadomość

Demsik
    f2w3rjjg7nnlno08.png
    synek 6-lat- 07.03.2010- 21.10- 3320g,54cm
    hormony ok
    hsg- prawa strona niedrożna,badanie nasienia- ok
    staraliśmy się 6 lat i się udało;
  • messy99 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karissa wrote:
    Matko i córko, ale Wy dziewczyny jesteście aktywne!!!!:) W zeszłym tyg w piątek rano wyjechaliśmy z para znajomych nad morze na weekend i dopiero w pon zaczęłam nadrabiać co pisalyscie i...przed chwila skończyłam! Aż mnie oczy bolą!:p

Gratuluje dziewczyna, które niosły dobre wieści - milo słyszeć :):)

WreszcieMama i Toska...jesteście zupełnie innymi osobowościami, nie da sie ukryć. Z reszta wszystkie tu jestesmy zupełnie inne. Bardzo sie cieszę, ze udało sie zażegnać "kryzys" komunikacyjny i mam nadzieje, ze już nie będzie tu zbędnych nerwów ;)

WreszcieMama, baaardzo sie cieszę, ze założyli Ci Pessar i już jesteście w domku. Trzymam kciuki, zeby teraz już były same dobre i bezstresowe dni!!!:*

Megi, bardzo mi przykro z powodu dziadka. Dobrze, ze masz tak dojrzałego synka i, ze sama tez miałaś gdzie sie wygadać- czasem to bardzo dużo daje.

Co do dziewczyn, które niw czuja ruchów... trochę cierpliwości, serio! Ja zaczęłam pierwsze smuranie czuć jakoś w 18tc, pózniej ok 19 już wiedziałam, ze to Tomek, ale dopiero od kilku dni to jwst regularne i wiecie co? Nie mam łożyska na przedniej ścianie. To po prostu normalne :) Jak mowię lekarzom (a pytałam ze 4), ze niektóre dziewczyny mówią, ze w pierwszej ciąży sa i czuły wyraźne ruchy już np w 14tc, to zgodnie stwierdzają, ze raczej czuły jelita ;) U mnie tez sie szybko zaczęło bąbelkowanie i przelewanie, ale całe życie mam problemy z żołądkiem, wiec niezle to odróżniam od dzidzi. Także wiem, ze do 18tc to były jelita u mnie. Moze faktycznie niektórzy wybitnie szybko zaczynaja czuć ruchy, ale raczej to mega rzadkość wiec cierpliwości :) norma sa pierwsze smyrania ok 18-20tc.

Ja sie pochwale, ze wczoraj miałam pierwsze połówkowe :) Zdaniem pani dr nie mam już nawet łożyska niskoschodzacego i wyglada już idealnie, aczkolwiek nie zrobiła dodatkowo usg dowcipnego wiec nie wiem czy wierzyć... pózniej gin sie przypomniało, ze powinnam tez mieć echo serca płodu, bo mam obciążony wywiad rodzinny i dała mi skierowanie na kolejne usg z echem na za tydzień :p a, zeby było śmiesznie mam ustalona wizytę na za 2tyg u mojego zaufanego gina, który tez zrobi swoje połówkowe "dla pewnosci":p Nie narzekam!;) więcej spotkań z Tomaszkiem :):):) Mały wazy 350g i jest prawie idealny - teraz pojawiła mu sie jakaś wapniejaca plamka na zastawce serduszka i mamy to obserwować, ale powinna zniknąć do porodu. Mama przytyła do tej pory 2,8kg, wiec jestem z siebie dumna, bo mam zakaz ćwiczeń i od 2msc prawie ciagle leżę na zwolnieniu, także musze sie pilnować, zeby jeść mądrze i nie rzucać sie na słodkości i śmieciowe żarcie :p Wczoraj zaczęliśmy 21tc <3

Uuu... i pochwale sie świątecznymi hybrydami, które wczoraj zrobiłam!:)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/85b7e57a0bdf.jpg

Hej, na ruchy raczej nie ma reguły. Każdy organizm jest inny , każda z nas inaczej przechodzi ciąże itd.. Ja pierwsze ruchy poczułam w 17 tygodniu. I nie były to jelitka, ponieważ nie sądzę by tak nisko się znajdowały :D
    Tym bardziej niebyło to u mnie przelewanie a raczej połączenie pulsowania ze smyrgnięciem :D Nie umiem tego nazwać ale w moim przypadku nie umiałabym tego pomylić z niczym. To bardzo wyjątkowe uczucie. Teraz czuję to samo, choć bardziej nasilone i częstsze. Pozdrawiam :)

Karissa lubi tę wiadomość

nzjdgzu33y143688.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja może napiszę coś o sobie. Mam na imię Gosia, jestem w pierwszej ciąży. Termin porodu mam na 18 maja 2017. Płci dziecka jeszcze nie znam, bo ze mną nie współpracuje niestety:( Lekarz twierdzi, że z nastawieniem na dziewczynkę, ale ja się staram jeszcze narazie nie nastawiać :) najbliższą wizytę mam dopiero po świętach i mam nadzieję, że już się dowiem dla kogo kompletować wyprawkę :) Co do ruchów to ciężka sprawa- czasem wydaje mi się że coś czuję, ale nie mam pewności czy to ruchy :( W każdym razie z niecierpliwością oczekuję <3

monika_89, marie_marie22, Kamilutek, ag194, bbee, Karissa, Uska, Kleopatra, Uszczesliwiona, bezimienna, Anstice, Camilia, Forbidden, MEGI81, daisy123 lubią tę wiadomość

• Karissa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    messy99 wrote:
    Hej, na ruchy raczej nie ma reguły. Każdy organizm jest inny , każda z nas inaczej przechodzi ciąże itd.. Ja pierwsze ruchy poczułam w 17 tygodniu. I nie były to jelitka, ponieważ nie sądzę by tak nisko się znajdowały :D
    Tym bardziej niebyło to u mnie przelewanie a raczej połączenie pulsowania ze smyrgnięciem :D Nie umiem tego nazwać ale w moim przypadku nie umiałabym tego pomylić z niczym. To bardzo wyjątkowe uczucie. Teraz czuję to samo, choć bardziej nasilone i częstsze. Pozdrawiam :)
    Myśle, ze w 17, to bardzo możliwe, także mnie to nie dziwi :) To jest baaardzo indywidualna sprawa, ale po prostu myśle, ze 14-15tc to tak wcześnie, ze to albo pomyłka, albo hiper wyjątek, a ze dużo dziewczyn pisało, ze już wtedy czuły ruchy, to inne sie stresują, ze w 16-17 nic nie czuja, a to akurat jest normalne i nie powinno dawać powodu do obaw :) Chciałam takie osoby pocieszyć, bo wiem od lekarzy, ze to naprawdę normalne i większość dziewczyn wyraźniejsze ruchy zaczyna czuć miedzy 18, a 20tc i jeśli już sa po 20 i nigdy nic nie czuły, to dopiero to powinno im dać do myślenia, nie wcześniej :)

13.06.2015 - Nasz Wielki Dzień <3
    26.08.2016 - Mamy to! :) Do zobaczenia w maju! <3
    nzjd9n73gdw2fstu.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj małgorzatka

ja zmykam spać z moim łobuzem

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • messy99 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karissa wrote:
    Myśle, ze w 17, to bardzo możliwe, także mnie to nie dziwi :) To jest baaardzo indywidualna sprawa, ale po prostu myśle, ze 14-15tc to tak wcześnie, ze to albo pomyłka, albo hiper wyjątek, a ze dużo dziewczyn pisało, ze już wtedy czuły ruchy, to inne sie stresują, ze w 16-17 nic nie czuja, a to akurat jest normalne i nie powinno dawać powodu do obaw :) Chciałam takie osoby pocieszyć, bo wiem od lekarzy, ze to naprawdę normalne i większość dziewczyn wyraźniejsze ruchy zaczyna czuć miedzy 18, a 20tc i jeśli już sa po 20 i nigdy nic nie czuły, to dopiero to powinno im dać do myślenia, nie wcześniej :)

No i tu się z Tobą zgodzę, nie spotkałam się nigdy z potwierdzonymi ruchami w 14-15 tygodniu:) Moja siostra w drugiej ciąży czuła ruchy w 20 tygodniu. w 2 ciąży! A mówią, że w drugiej szybciej niż w 1 :D

nzjdgzu33y143688.png
  • Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HEj Małgorzata :D ! witaj w gronie majóweczek :*

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
    20 lat . Łódź/Jelenia Góra
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W drugiej szybciej, bo wydaje mi się, że odróżniasz, że to ruchy, a w pierwszej Twój mózg tego ,nie przetwarza' jako ruchy, bo wcześniej nie miało się z tym do czynienia.
    Teraz jak sobie przypomniałam, to ja czułam chyba już w sumie od 2.12 czyli na początku 18tyg, ale nie byłam pewna, bo były za lekkie i ,niepewne' teraz są po prostu mocniejsze

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • WreszcieMama Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 21:05

zem3o7esxha3u0v7.png
  • natalia1354 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WreszcieMama, super, że jesteś już w domku i że z Olkiem wszystko w porządku! :)

WreszcieMama lubi tę wiadomość

3jgx9n73quzmc6p6.png
    👧 05.2017r.
    👶 05.2022r.
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Małgorzatka!

WreszcieMama, super, że się odezwałaś i że u Ciebie i Olka wszystko ok :) Teraz już z górki!

No i gratuluję wszystkim wizytującym dzisiaj!

Espera, nie zazdroszczę sytuacji z płcią dzieciaka! Pewnie już się zdążyłaś przyzwyczaić, a tutaj trzeba się, przynajmniej na razie, odzwyczaić. Więc Uska, Forbidden i jeszcze parę innych nieuświadomionych co do płci - może to wcale nie tak źle, że jeszcze lekarze nic wam nie powiedzieli?

Ja właśnie wstałam - wróciłam po 11 godzinach wypruta, zjadłam, położyłam się na chwilę i spałam do 22:20 :) Ciekawe, o której uda mi się teraz zasnąć, a na rano do roboty...

No i się zirytowałam, bo odwołali mi fitness dla mam, na który się dopiero co zapisałam, a tak się na niego cieszyłam! Likwidują od nowego roku bo jest nieekonomiczny, więc nawet nie ma co zaczynać chodzić (do końca grudnia byłyby tylko 2 spotkania). Zostaje mi basen tylko.

Ja też jeszcze nie czuję ruchów, choć w nocy od kilku dni mam czasem takie wrażenie nieregularnego pulsowania w środku, jakby coś (ktoś?) robiło fikołki na drążku albo obracało się nierównomiernie. Jelita szaleją? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2016, 22:31

WreszcieMama, Anstice, MEGI81 lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WreszcieMama wrote:
    Hope, dziekuje. Z ta szyjka to jest jakis cyrk :) W poniedzialek bylo okolo 19 mm, dzisiaj okolo 26. Z tym ze w badaniu niefajnie wyglada bo miekka i w USG zaczelo sie lekkie rozwarcie wewnetrzne robic. Nie potrafie tego do konca zrozumiec skad takie roznice w pomiarach, ze raz jest wiecej, raz mniej, potem znowu wiecej... Ale ok, najwazniejsze zeby Olek byl bezpieczny.

Powiedzielismy babci i mamie Meza ze bedzie synek i jakie imie wybralismy... Bylam w szoku, bo zamiast protestow i marudzenia byla radosc i pochwaly ze takie imie dobre wybralismy... Hmmm milo :)

A wyjaśnili jakoś te różnice, tzn. powiedzieli, że to błędy w pomiarach, różne aparaty usg czy coś w tym stylu, czy możliwe jest, że szyjka raz jest dłuższa, a raz krótsza. Miałam o to spytać ostatnio moją gin, bo zastanawiałam się czy jak szyjka raz się skróci albo zacznie rozwierać to czy może się "wydłużyć" i "zamknąć" ponownie?
    A tak wogóle to dobrze, że już jesteście w domu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2016, 22:34

uwo9yx8db7dsv504.png
  • Hope_ Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 08:33

7v8rugpjlukgsvjv.png
  • Hope_ Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

7v8rugpjlukgsvjv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek moj lekarz się śmieje za każdym razem, że skłania się ku córce ale mam się wstrzymać z różem. Chyba taki ostrożny po prostu, żeby potem nie było "a miała być 100% dziewucha"

WreszcieMama, jestem nowa i nie znam sytuacji, ale wywnioskowałam, że było niebezpiecznie przez chwilę... Cieszę się, że jest lepiej i trzymam za Was kciuki. Mam nadzieję, że takie chwile grozy już Was będą omijały.

Hope, przecież Jaś to bardzo ładne imię :)a teraz spodziewacie się synka czy coreczki?

WreszcieMama, Kamilutek, MEGI81 lubią tę wiadomość

• Hope_ Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Arwi, Maniuś, MEGI81 lubią tę wiadomość

7v8rugpjlukgsvjv.png
‹‹ 789 790 791 792 793 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ