MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
MarliOne ja tam Cię pamietam
uszczęśliwina fajny wózek, podobny do mojegofotelik chyba ok, cybex ma dośc dobre recenzje ale ja bym sprawdziła testy adac
natalia ja bym skurczów BH nie obstawiala, dopiero 18tc Ci leci, zastosuj sie do zaleceń i odpoczywaj jak najwuecej
Espera a to Ci niespodzianka
WreszcieMama cudowne wiadomościjak sie ogarniesz to pochwal sie brzuszkiem na te pół ciąży
Karissa u Pauli na serduchu też była i znikła do produ
stawianie brzucha to nic inneo jak napinanie sie macicy. lekko twardneije i puszcza i tak w kółko
Karissa, WreszcieMama lubią tę wiadomość
-
malgorzatka199 wrote:Witam majowe mamy.
Jestem nowa na tym forum, a też zostanę w maju mamą!jest szansa, żeby do Was dołączyć?
Demsik
synek 6-lat- 07.03.2010- 21.10- 3320g,54cm
hormony ok
hsg- prawa strona niedrożna,badanie nasienia- ok
staraliśmy się 6 lat i się udało;
-
nick nieaktualny
-
Karissa wrote:Matko i córko, ale Wy dziewczyny jesteście aktywne!!!!
W zeszłym tyg w piątek rano wyjechaliśmy z para znajomych nad morze na weekend i dopiero w pon zaczęłam nadrabiać co pisalyscie i...przed chwila skończyłam! Aż mnie oczy bolą!:p
Gratuluje dziewczyna, które niosły dobre wieści - milo słyszeć
WreszcieMama i Toska...jesteście zupełnie innymi osobowościami, nie da sie ukryć. Z reszta wszystkie tu jestesmy zupełnie inne. Bardzo sie cieszę, ze udało sie zażegnać "kryzys" komunikacyjny i mam nadzieje, ze już nie będzie tu zbędnych nerwów
WreszcieMama, baaardzo sie cieszę, ze założyli Ci Pessar i już jesteście w domku. Trzymam kciuki, zeby teraz już były same dobre i bezstresowe dni!!!:*
Megi, bardzo mi przykro z powodu dziadka. Dobrze, ze masz tak dojrzałego synka i, ze sama tez miałaś gdzie sie wygadać- czasem to bardzo dużo daje.
Co do dziewczyn, które niw czuja ruchów... trochę cierpliwości, serio! Ja zaczęłam pierwsze smuranie czuć jakoś w 18tc, pózniej ok 19 już wiedziałam, ze to Tomek, ale dopiero od kilku dni to jwst regularne i wiecie co? Nie mam łożyska na przedniej ścianie. To po prostu normalneJak mowię lekarzom (a pytałam ze 4), ze niektóre dziewczyny mówią, ze w pierwszej ciąży sa i czuły wyraźne ruchy już np w 14tc, to zgodnie stwierdzają, ze raczej czuły jelita
U mnie tez sie szybko zaczęło bąbelkowanie i przelewanie, ale całe życie mam problemy z żołądkiem, wiec niezle to odróżniam od dzidzi. Także wiem, ze do 18tc to były jelita u mnie. Moze faktycznie niektórzy wybitnie szybko zaczynaja czuć ruchy, ale raczej to mega rzadkość wiec cierpliwości
norma sa pierwsze smyrania ok 18-20tc.
Ja sie pochwale, ze wczoraj miałam pierwsze połówkoweZdaniem pani dr nie mam już nawet łożyska niskoschodzacego i wyglada już idealnie, aczkolwiek nie zrobiła dodatkowo usg dowcipnego wiec nie wiem czy wierzyć... pózniej gin sie przypomniało, ze powinnam tez mieć echo serca płodu, bo mam obciążony wywiad rodzinny i dała mi skierowanie na kolejne usg z echem na za tydzień :p a, zeby było śmiesznie mam ustalona wizytę na za 2tyg u mojego zaufanego gina, który tez zrobi swoje połówkowe "dla pewnosci":p Nie narzekam!
więcej spotkań z Tomaszkiem
Mały wazy 350g i jest prawie idealny - teraz pojawiła mu sie jakaś wapniejaca plamka na zastawce serduszka i mamy to obserwować, ale powinna zniknąć do porodu. Mama przytyła do tej pory 2,8kg, wiec jestem z siebie dumna, bo mam zakaz ćwiczeń i od 2msc prawie ciagle leżę na zwolnieniu, także musze sie pilnować, zeby jeść mądrze i nie rzucać sie na słodkości i śmieciowe żarcie :p Wczoraj zaczęliśmy 21tc
Uuu... i pochwale sie świątecznymi hybrydami, które wczoraj zrobiłam!
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/85b7e57a0bdf.jpg
Hej, na ruchy raczej nie ma reguły. Każdy organizm jest inny , każda z nas inaczej przechodzi ciąże itd.. Ja pierwsze ruchy poczułam w 17 tygodniu. I nie były to jelitka, ponieważ nie sądzę by tak nisko się znajdowały
Tym bardziej niebyło to u mnie przelewanie a raczej połączenie pulsowania ze smyrgnięciemNie umiem tego nazwać ale w moim przypadku nie umiałabym tego pomylić z niczym. To bardzo wyjątkowe uczucie. Teraz czuję to samo, choć bardziej nasilone i częstsze. Pozdrawiam
Karissa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTo ja może napiszę coś o sobie. Mam na imię Gosia, jestem w pierwszej ciąży. Termin porodu mam na 18 maja 2017. Płci dziecka jeszcze nie znam, bo ze mną nie współpracuje niestety:( Lekarz twierdzi, że z nastawieniem na dziewczynkę, ale ja się staram jeszcze narazie nie nastawiać
najbliższą wizytę mam dopiero po świętach i mam nadzieję, że już się dowiem dla kogo kompletować wyprawkę
Co do ruchów to ciężka sprawa- czasem wydaje mi się że coś czuję, ale nie mam pewności czy to ruchy
W każdym razie z niecierpliwością oczekuję
monika_89, marie_marie22, Kamilutek, ag194, bbee, Karissa, Uska, Kleopatra, Uszczesliwiona, bezimienna, Anstice, Camilia, Forbidden, MEGI81, daisy123 lubią tę wiadomość
-
messy99 wrote:Hej, na ruchy raczej nie ma reguły. Każdy organizm jest inny , każda z nas inaczej przechodzi ciąże itd.. Ja pierwsze ruchy poczułam w 17 tygodniu. I nie były to jelitka, ponieważ nie sądzę by tak nisko się znajdowały
Tym bardziej niebyło to u mnie przelewanie a raczej połączenie pulsowania ze smyrgnięciemNie umiem tego nazwać ale w moim przypadku nie umiałabym tego pomylić z niczym. To bardzo wyjątkowe uczucie. Teraz czuję to samo, choć bardziej nasilone i częstsze. Pozdrawiam
To jest baaardzo indywidualna sprawa, ale po prostu myśle, ze 14-15tc to tak wcześnie, ze to albo pomyłka, albo hiper wyjątek, a ze dużo dziewczyn pisało, ze już wtedy czuły ruchy, to inne sie stresują, ze w 16-17 nic nie czuja, a to akurat jest normalne i nie powinno dawać powodu do obaw
Chciałam takie osoby pocieszyć, bo wiem od lekarzy, ze to naprawdę normalne i większość dziewczyn wyraźniejsze ruchy zaczyna czuć miedzy 18, a 20tc i jeśli już sa po 20 i nigdy nic nie czuły, to dopiero to powinno im dać do myślenia, nie wcześniej
13.06.2015 - Nasz Wielki Dzień
26.08.2016 - Mamy to!Do zobaczenia w maju!
-
Karissa wrote:Myśle, ze w 17, to bardzo możliwe, także mnie to nie dziwi
To jest baaardzo indywidualna sprawa, ale po prostu myśle, ze 14-15tc to tak wcześnie, ze to albo pomyłka, albo hiper wyjątek, a ze dużo dziewczyn pisało, ze już wtedy czuły ruchy, to inne sie stresują, ze w 16-17 nic nie czuja, a to akurat jest normalne i nie powinno dawać powodu do obaw
Chciałam takie osoby pocieszyć, bo wiem od lekarzy, ze to naprawdę normalne i większość dziewczyn wyraźniejsze ruchy zaczyna czuć miedzy 18, a 20tc i jeśli już sa po 20 i nigdy nic nie czuły, to dopiero to powinno im dać do myślenia, nie wcześniej
No i tu się z Tobą zgodzę, nie spotkałam się nigdy z potwierdzonymi ruchami w 14-15 tygodniu:) Moja siostra w drugiej ciąży czuła ruchy w 20 tygodniu. w 2 ciąży! A mówią, że w drugiej szybciej niż w 1Karissa lubi tę wiadomość
-
W drugiej szybciej, bo wydaje mi się, że odróżniasz, że to ruchy, a w pierwszej Twój mózg tego ,nie przetwarza' jako ruchy, bo wcześniej nie miało się z tym do czynienia.
Teraz jak sobie przypomniałam, to ja czułam chyba już w sumie od 2.12 czyli na początku 18tyg, ale nie byłam pewna, bo były za lekkie i ,niepewne' teraz są po prostu mocniejszeKarissa lubi tę wiadomość
-
cześć Małgorzatka!
WreszcieMama, super, że się odezwałaś i że u Ciebie i Olka wszystko okTeraz już z górki!
No i gratuluję wszystkim wizytującym dzisiaj!
Espera, nie zazdroszczę sytuacji z płcią dzieciaka! Pewnie już się zdążyłaś przyzwyczaić, a tutaj trzeba się, przynajmniej na razie, odzwyczaić. Więc Uska, Forbidden i jeszcze parę innych nieuświadomionych co do płci - może to wcale nie tak źle, że jeszcze lekarze nic wam nie powiedzieli?
Ja właśnie wstałam - wróciłam po 11 godzinach wypruta, zjadłam, położyłam się na chwilę i spałam do 22:20Ciekawe, o której uda mi się teraz zasnąć, a na rano do roboty...
No i się zirytowałam, bo odwołali mi fitness dla mam, na który się dopiero co zapisałam, a tak się na niego cieszyłam! Likwidują od nowego roku bo jest nieekonomiczny, więc nawet nie ma co zaczynać chodzić (do końca grudnia byłyby tylko 2 spotkania). Zostaje mi basen tylko.
Ja też jeszcze nie czuję ruchów, choć w nocy od kilku dni mam czasem takie wrażenie nieregularnego pulsowania w środku, jakby coś (ktoś?) robiło fikołki na drążku albo obracało się nierównomiernie. Jelita szaleją?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2016, 22:31
WreszcieMama, Anstice, MEGI81 lubią tę wiadomość
Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku! -
WreszcieMama wrote:Hope, dziekuje. Z ta szyjka to jest jakis cyrk
W poniedzialek bylo okolo 19 mm, dzisiaj okolo 26. Z tym ze w badaniu niefajnie wyglada bo miekka i w USG zaczelo sie lekkie rozwarcie wewnetrzne robic. Nie potrafie tego do konca zrozumiec skad takie roznice w pomiarach, ze raz jest wiecej, raz mniej, potem znowu wiecej... Ale ok, najwazniejsze zeby Olek byl bezpieczny.
Powiedzielismy babci i mamie Meza ze bedzie synek i jakie imie wybralismy... Bylam w szoku, bo zamiast protestow i marudzenia byla radosc i pochwaly ze takie imie dobre wybralismy... Hmmm milo
A wyjaśnili jakoś te różnice, tzn. powiedzieli, że to błędy w pomiarach, różne aparaty usg czy coś w tym stylu, czy możliwe jest, że szyjka raz jest dłuższa, a raz krótsza. Miałam o to spytać ostatnio moją gin, bo zastanawiałam się czy jak szyjka raz się skróci albo zacznie rozwierać to czy może się "wydłużyć" i "zamknąć" ponownie?
A tak wogóle to dobrze, że już jesteście w domu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2016, 22:34
WreszcieMama lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKamilutek moj lekarz się śmieje za każdym razem, że skłania się ku córce ale mam się wstrzymać z różem. Chyba taki ostrożny po prostu, żeby potem nie było "a miała być 100% dziewucha"
WreszcieMama, jestem nowa i nie znam sytuacji, ale wywnioskowałam, że było niebezpiecznie przez chwilę... Cieszę się, że jest lepiej i trzymam za Was kciuki. Mam nadzieję, że takie chwile grozy już Was będą omijały.
Hope, przecież Jaś to bardzo ładne imię :)a teraz spodziewacie się synka czy coreczki?WreszcieMama, Kamilutek, MEGI81 lubią tę wiadomość