MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
malgorzatka199 wrote:A na nfz nie sa przypadkiem refundowane od 35 roku zycia lub w przypadku innych wskazan (ale tylko ze skierowaniem od lekarza prowadzacego) ?
Dokładnie tak jest. Skierowanie do lekarza z certyfikatem na to badanie na NFZ dostaje się tylko jak są wskazania (tak samo jak było z pierwszymi prenatalnymi).
Czym innym jest to, że jest wskazanie, by przeprowadzić 3 dokładne USG w ciąży, jedno to, które mamy już w większości za sobą, drugie połówkowe i później to trzecie. Ale co innego dokładne USG z oceną tych parametrów przez normalnego ginekologa, a co innego skierowanie do kogoś z certyfikatem FMF
Ja mam takie skierowanie tylko i wyłącznie ze względu na moją wadę serca i wady serca w rodzinie. Z tym, że u mnie koszt takiego badania to 250zł, więc i tak bym je zrobiła. -
Ja też niewyobrazam sobie nie zrobić, jest zbyt ważne. Jeżeli chodzi o pieniądze na ten cel bym pożyczył, albo kupiła dziecku 5 ubranek ba krzyż i pralka je non stop nawet w rękach i na tym oszczedzila. Nie wyobrażam sobie ewentualnych wyrzutów suminus gdyby jednak było coś nie tak - od tego zależy wybór szpitala np z innym stopniem referencyjnym.2017 #1
2019 #2
-
Co do tego, zeby powiedzieć M jak ogromna przyjemność sprawia mi kupowanie ciuszków, to on wie, bo mu to wielokrotnie mówiłam. Właśnie on nie bardzo ma jakikolwiek argument przeciw, ale jest przeciw. Jedyne co powiedział raz po alkoholu, to, to, ze jak wspomniałam, ze tak swoją droga, to ja je kupuje za swoje pieniądze, to stwierdził, ze miałam oszczędzać... nie ważne, ze te ciuszki i tak będzie trzeba kupić i więcej oszczędzę na promocjach czy w lumpkach niż jak bede czekać do ostatniej chwili... obawiam sie, ze musze zrobić tak jak moja mama powiedziała - nie mowić mu jak cokolwiek kupie i już. Ciuszki beda, a on będzie spokojny. Z reszta sam ostatnio wspomniał, ze niepotrzebnie o tym gadam.13.06.2015 - Nasz Wielki Dzień
26.08.2016 - Mamy to!Do zobaczenia w maju!
-
Uska wrote:Skoro mozna je zrobic do 22 tyg to powinniśmy juz wtedy miec pieniadze. Przedyskutuje to jeszcze z moim lekarzem, albo zadzwonię i zapytam o wszystko w tej klinice.
Qasha 250zl u Ciebie? To duza rozbieżność w cenach u nas 320 kosztuje
Z prenatalnym też były duże rozbieżności. u niektórych usg + pappa 250-300zł, a u mnie 550Na szczęście miałam skierowanie i portfel nie ucierpiał!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2016, 12:18
-
Małgorzata witaj
WreszcieMama ciesze sie, ze wrocilas u ciesze sie, ze z Olkiem wszystko ok to najwazniejsze a Ty masz 4 msc na odpoczynek później urodzi sie maly i nie bedzie leżenia:)
Co do prenatalnych uwazam je za bardzo wazne i u mnie ze wzgledu na prawdopodobienstwo ZD 1:109 tym bardziej je robie.
Ja mam je 28.12 w sumie na oststni moment ale tak zdecydowal szpital, ze bedzie lepiej zobaczyc wszystko w tym tygodniu i tak samo prywatne bede miala robione na ostatni moment w 3D
Co do wyprawki to u mnie maz uczestniczy we wszystkim o wszystkim chce wspólnie decydować i raczej kupujemy wszystko razem. Dzieki Bogu z ubraniami, wozkiem, lozeczkiem posciela itd mamy te same gusta ( poza tym on chce nowe ja uzywane ) sle za to z imieniem po prostu tragedia
Ja uwielbiam Oliviera maz Antoniego badz z wymyslniejszych dżani ( pisane jakos inaczej ) a we wspolnych to tylko Lorian i na razie opieramy sie na tym imieniu Lorian Paul bo nie kazde imie pasuje nam do nazwiska
Megi uważam to za rozsądna decyzjeWreszcieMama, MEGI81 lubią tę wiadomość
-
USka na nfz należy sie rownież jeśli masz za sobą udokumentowane poronienie. Może pogaadaj z ginem żeby wypisal Ci skierowanie bo coś tam mu się nie podoba np serduszko, wiele ginekologów tak robi. Jak jest podejrzenei waday to tez jest na nfz. u mnie kosztyje 270 zł, ja mam darmow ze względu na poroneinie ale tak czy siak bym robiłą
-
Hope_ wrote:a mi JAsiek kaszle od kilku dni, ale mial mokry odrywajacy (wtedy co był taki zatkany jak Wam pisałam) a teraz z kolei ma taki suchy, że nic odksztusić nie może
na to też inhalacje robić?
Ja to powinnam mieć pediatrę w rodzinie zdecydowanietakiego na szybkie telefoniczne porady - bo nienawidze chodzić po przychodniach, zwłaszcza w takim okresie kiedy więcej można złapać tam w bonusie!
Z dwójką to osiwieje!
Możesz robić mu inhalacje z soli, żeby nawilżyć. Dobrze by było podawać mu sinecod albo stodal na złagodzenie kaszlu.
A rano jak się budzi to odrywa mi się? Jeśli tak to proponuje Mucosolvan mu podać, żeby mu się ta wydzielina rozmiękczyła i szybciej zeszła, żeby mógł wreszcie wykrztusić. A w ciągu dnia i na noc właśnie te syropy co pisałąm wcześniej.
GoNia1979 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Wreszciemama super, że wszystko ok i jesteście w domku.
Ja w pierwszej ciąży nie miałam zakładanego szwu, szyjkę od ok.5 miecha (chyba) miałam 20mm i ona na każdej wizycie była krótsza. Musiałam leżeć, tzn. mogłam chodzić ale starać się jak najwięcej leżeć na płasko.
Odpoczywaj ile się da i leż ile się da!!!
Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze.
My pierwszą wyprawkę zaczęliśmy kompletować pod koniec 7miesiąca ciąży. W szoku jestem, że Wy już tyle rzeczy macie pokupowanych
ale wiem ile to radości sprawia
mój mąż ze mną wybierał najważniejsze rzeczy, takie jak wózek czy fotelik.
Powodzenia dla wszystkich wizytujących dzisiajWreszcieMama lubi tę wiadomość
-
Witam się w 20 tygodniu!
Witaj Malgorzatkarozgość się i zostań z nami.
Wczoraj mialam jakiś kiepski nastrój, ogólnie jakiś dół się przypałętał. Na szczęście dziś jest ok
Dziś mam usg z LuxMedu (tak zaznaczam, bo do swojej gin idę za 6 dni na prenatalne, a to dzisiejsze to nie wiem jak długie i dokładne będzie, ale przysluguje mi z karty, więc idę) na godz 19proszę o kciuki.
Jeśli chodzi o koszt prenetalnego to ja płacę 240 zł, ale jestem zadowolona. Napatrzę się na dzidziusia i jestem szczęśliwa. Do tego na każdej wizycie mam mnóstwo pytań i dr się nie spieszy, cierpliwie odpowiada na wszystko. Zawsze mnie waży, bada na fotelu ginekologicznym (więc chyba sprawdza też i szyjkę, choć wymiarów nie podaje, ale mowi, że jest ok, więc wierzę) i potem usg.
Karissa, mój mąż mimo wielkiej radości z tego, iż jak on to mówi 'jesteśmy w ciąży' to też sceptycznie podchodzi do zakupów. Ale ja sama kupuję ubranka, jakieś akcesoria drobne i potem mu pokazuję, to zawsze się z tego cieszy i lubi na nie patrzeć. Na pytanie kiedy idziemy oglądać wózki, łóżeczka itp odpowiada, że 'jeszcze czas'Ale ostatnio po tym oglądaniu kupionych przeze mnie rzeczy, zaczął dzwonić do brata i znajomych z pytaniem co mogą oddać i dodatkowo też zaczął pytać ich o rady związane z zakupami (bo część naszych znajomych się zadeklarowała, że chce nam oddać rzeczy po swoich maluszkach a nie chcielibyśmy zagracić mieszkania trzema łóżeczkami, więc wolimy się podowiadywać i potem coś z teog wybrać i dokupić pozostałe rzeczy), także też tym się przejmuje. Moja mama z kolei też ma jakąś dziwną zasadę pt 'jeszcze czas, zdążycie', a ja wiem, że niecodziennie się dobrze czuję, poza tym w styczniu-lutym chcielibyśmy chodzić na dni otwarte szpitali, żeby już się na jakis zdecydować, więc naprawdę niewiele miesięcy zostało. Wszystkiego za jednym zamachem nie kupimy, bo ja z kolei lubię analizować, rozmyślać i szukać plusów i minusów
Myślę, że kobiety inaczej podchodzą do tego tematu niż mężczyźni. Mężczyzna bardziej zadaniowo, cczyli ma zadanie kupić wózek, pojedzie do sklepu, wybierze w 10min i jest, a kobiety się zastanawiają, czytają, rozważają. No i mamy też radość z samego oglądania tych przepięknych, slodziutkich rzeczy dla maluchów. Taka moja teoria;)
MEGI81, Maniuś, ag194, monika_89 lubią tę wiadomość
-
Ja dzisiaj przywiozłam od swoich rodziców najmniejszą paczkę rzeczy po moim synku. Później wrzucę zdjęcia. Wg mnie większość z tych rzeczy wykorzystamy. Trzymałam je 8 lat i poproszę Was o szczerą ocenę czy mogą być.
sylwia1985 lubi tę wiadomość
-
monika_89 wrote:USka na nfz należy sie rownież jeśli masz za sobą udokumentowane poronienie. Może pogaadaj z ginem żeby wypisal Ci skierowanie bo coś tam mu się nie podoba np serduszko, wiele ginekologów tak robi. Jak jest podejrzenei waday to tez jest na nfz. u mnie kosztyje 270 zł, ja mam darmow ze względu na poroneinie ale tak czy siak bym robiłą
No to lekarz mnie zrobił w trąbę, bo mógł mi dać skierowanie z powodu wcześniejszego poronienia, a nie dał. Mieć 370 a nie mieć 370 to trochę różnica jest. Wrrrrrrrrr
Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku! -
Megi, ja mojej córeczce zakładam ciuchy po dziewczynkach mojej kuzynki. Ciuchy mają ok.6 lat
jakoś specjalnie nie zauważyłam, żeby teraz były jakieś fajniejsze, wszytsko to samo. Oczywiście już dla starszych dzieci to wiadomo teraz są ładniejsze ubranka, bardziej styloweMEGI81, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Co do wagi to ja jestem już 4kg na plusie! co mnie mega zdziwiło na ostatnim ważeniu bo przybywa mi tylko w brzuszku. Na twarzy wręcz wyszczuplałam i generalnie wszyscy mi wróżą chłopca bo ponoć dobrze wyglądam. Mam tylko nadzieję, że po świętach i tych wszystkich przysmakach ta waga nie skoczy do góry i nie będę wyglądać jak pulpet
generalnie nigdy nie ograniczałam się z jedzeniem bo mam dość dobry metabolizm, ale nie wiem jak to w ciąży z tym bywa
28.12 - 289g
06.03 - 1498g