X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • nadia1 Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, WreszcieMama cieszę się, że już lepiej :)

Ja przytyłam już 6 kg, przy czym 4 kg to był powrót do wagi sprzed ciąży, ale poszło głównie w brzuch i biust, a ostatnio zauważyłam, że zrobiłam się szersza w biodrach.

Jeżeli chodzi o prenatalne, jak dzwoniłam aby się umówić na te pierwsze to dopytywałam czy napewno należy mi się na NFZ. Pani powiedziała, że po dwóch poronieniach się należy.

Ja chodzę do gina na NFZ, a paru ich zeszłam i ten wydał się najbardziej kumaty (na początku chodziłam prywatnie i na NFZ, ale ten drugi wygrał), zobaczymy jak będzie dalej. Na każdej wizycie mam sprawdzanie tętna malca, waga, ciśnienie, usg, badanie na fotelu, ale ostatnio dopiero zmierzył mi szyjkę jak go zmęczyłam.

WreszcieMama lubi tę wiadomość

f2wl2n0aostlugvm.png
    iv09df9hod3fw1jt.png
  • Forbidden Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się dzisiaj wkurzyłam, bo 4 dni temu zamówiłam tą poduszkę rogal i dziś sprawdzam stan przesyłki, a oni ją przywieźli do miejscowości obok, potem przewieźli o 12 do poczty w mojej miejscowości, po czym 20 minut później zawieźli z powrotem do miejscowości obok... Logiczne. No i od 13 zero aktywności, a jutro pewnie nic nie przyjdzie bo sobota i muszę czekać do poniedziałku

28.12 - 289g
    06.03 - 1498g
    ckaiyx8dib4qanun.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie chodziłam do szkoły rodzenia wolałam wykupić położna
    teraz też nie idę i też planuję wykupić tę samą jak się da

Arwi lubi tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Arwi Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:

Jak tacie coś wygląda? :)

17u9anlislh8btc4.png

Aniołek 9.09.2015r.
  • zastrzeŻona Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgorzatka, ja teraz nie wybieram się do szkoły rodzenia, byłam podczas pierwszej ciąży. Ale szkoła do której się zapisywałam przyjmowała Mamusie dopiero po ukończeniu iluś tam tygodni. Mieli po prostu taką politykę. Ja jak rodziłam w maju to byłam przyjęta dopiero w marcu jakoś, tłumaczyli to tym, że z większym brzuchem można robić ćwiczenia na przeponie, oddechu itp itd Wiem, że byli też oblegani. Ciekawe czy Tobie uda się pójść od stycznia, czy może też mają jakieś WidziMiSię :)

Qasha moja gin mówiła to samo co i Ty słyszałaś odnośnie poronienia i darmowych usg.

Misia już pewnie po wizycie, a ja mam na 19.30. Cały dzień miałam zabiegany więc jakoś to mnie nie ruszało. Ale teraz w końcu usiadłam, zjadłam i jakąś spinkę załapałam :) Jakieś motylki, spięcie w klatce normalnie jak przed wycieczką w podstawówce :D Mam nadzieję, że wszystko będzie git. No i może dowiem się płci aaaaaaaaaa! :D Trzymajcie kciukasy ;)
    U mnie połówkowe 300 zł.

WreszcieMama, Demsik, Kamilutek, Maniuś, Kleopatra, MEGI81, sylwucha89 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgcqe8mphs.png
    zrz6anlixek9tsr0.png
    Aniołek * 16.02.2016
  • Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:

tez chetrnie sie dowiem jak takie cos wygląda :p

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
    20 lat . Łódź/Jelenia Góra
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie zapisuje do szkoly rodzenia na nfz :) wiec bedzie za darmo :)

• Misia 69 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już po wizycie:)
    A więc z dzidzia wszystko ok. I wiecie co mojej "córce" coś wyrosło hehe będzie syn.
    Moja gin Poprosiła mojego męża i się pyta jakie imię wybrał dla dziecka a on ze Nadia a ona to będzie Pan musiał wybrać inne imię ;) mąż zadowolony. Będzie parka. 22 grudnia mam jeszcze do niej podejść i na 100% się upewnić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2016, 02:49

Hope_, marie_marie22, mon!ta^, WreszcieMama, monika_89, nadia1, sylwia1985, gaja_1, Forbidden, bbee, blubka, Kamilutek, Moniqaaa, malgorzatka199, ag194, dewa, Arwi, toska_88, Uska, Maniuś, Camilia, Anstice, Kleopatra, MEGI81, Agus26m, Klaudia N., Uszczesliwiona, zastrzeŻona, sylwucha89, Rudzik, bezimienna, rybka33, Breezee lubią tę wiadomość

f2w33e3k5idkv34t.png
  • WreszcieMama Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 21:08

Misia 69 lubi tę wiadomość

zem3o7esxha3u0v7.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha nie narzekam, może sprzęt ma slaby ale lekarz z powołania. Zawsze mam mierzone cisnienie, sprawdzaną wagę, potem badanie na samolocie i usg. NA wyniki też zwraca ogromną uwagę i dizęki niemu i w poprzedniej ciaży i teraz szybciej mam wyłapaną cukrzycę ciążową :) Poza tym ładnie robi cięcia, blizny prawie nie widać :D

Hope rządaj rabatu bo to jakaś kpnia :/ niektórzy ludzie zaczynają pracę od 6 rano wiec w czym problem? skąd masz wiedzieć że po 8h nie kończy pracy? ablbo nie pracuue 12h co drugi dzien?

misia cudowne wiadomości :) będzie parka :)

ja chodziłam do SR i polecam, oprocz zajęć plotki ;) U nas zajecia były od 21tc wizyty położnej środowiskowej należą się bezpłatnie już w czasie ciąży trzeba sie po orientować tam gdzie sie ma zadeklarowaną położną środowiskową kiedy można sie z nią umówić

• MEGI81 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    sylwia mój gin jeśli ne robi usg sprawdza tętno, dziwne trochę

megi nic tylko sie cieszyć z dokładnego gina :) choc co 2 tyg to często bardzo

Camilia ja nie biorę chyba ze trochę pomolewa mnie brzuch. W domu mam slow mag

WreszcieMama pokaż lokum Olka :) ja sie jutro pokażę z okazji równych 20tc ;)

Mój ginekolog mówił, że wystarczy żebym przychodziła co 3-4 tygodnie. Ale ja w marcu miałam ciążę obumarłą w 10 tc i teraz sama chcę chodzić co dwa tygodnie bo jestem spokojniejsza :)

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha wrote:
    No to musisz mieć super lekarza :D Bo moja mi powiedziała, że na poronienie mi nie wystawi, bo w razie kontroli by miała problemy, ale tak jak mówisz znalazła inne rozwiązanie i dała mi skierowanie na powiększone nt, mimo że było nt w normie :) Ale wiesz, zawsze może zwalić na słabszy sprzęt, błąd pomiaru itp. i tego się jej nikt nie przyczepi.

Mi po jednym poronieniu też lekarz powiedział, że wiele rzeczy można załatwić na nfz. I wystawia mi zastrzyki clexane na ryczałt mimo że nie mam mutacji ani innych problemów, tylko biorę je profilaktycznie. Wszystko rzeczywiście zależy od lekarza i jego podejścia.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia gratki z synka - haha różnie bywa moja miała być Nina 3 razy gin potwierdzał ale w 30 tc zrobił się Nikoś i tak już został

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, jak czytam niektóre Wasze relacje z wizyt u gina (na przykład Twoją Sylwia), to się nöż w kieszeni otwiera. Ja rozumiem, że na nfz są tylko trzy usg (chociaź nie, nie rozumiem!). Ale przecieź żadnemu lekarzowi korona by z głowy nie spadła, gdyby robił usg na każdej wizycie.

W Niemczech też są trzy bezpłatne. Za pierwszą wizytę, tą na której potwierdził ciążę w 7 tygodniu zapłaciłam 35 euro. Potem miałam w 12 i teraz w 17, obie bezpłatne. Na 5 stycznia mam połówkowe, w innym gabinecie (jak się domyślam, z bardziej precyzyjnym sprzętem). Za każdym razem miałam dowcipnie, najpierw sprawdzał sam czy wszystko ok a potem przez usg. Serduszka zawsze słucham. Tokspolazmoze robiłam sama, bo tutaj to jest płatne chyba 20 euro (ale nie dostałam rachunku i położna powiedziała, że widocznie przepadł :P )

W Polsce chyba chodziłabym prywatnie, jeżeli byłyby takie cyrki. Ale uważam, że prenatalne i połówkowe powinny być za darmo, kropka :/ Oczywiście wszystko zależy od wielkości miasta i samego ginekologa. Wiem na pewno, że warto szukać dobrego, bo to po prostu komfort.

WreszcieMama, MEGI81 lubią tę wiadomość

qb3canlimmmj6sap.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dewa z synkiem chodziłam i co drugi miesiąc miałam usg i na każdej wizycie sprawdzał serduszko ale niestety nie dawał l4 nawet jak sie prv poszło bo mówił że ciąża to nie choroba i jeśli nie jest zagrożona można pracować więc pracowałam prawie do 9 mca choć był to kosmos i mega zmęczona byłam dlatego do niego nie wróciłam a tę babeczkę znalazłam w necie i same pozytywy miała więc poszłam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2016, 18:22

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastrzeŻona wrote:
    Małgorzatka, ja teraz nie wybieram się do szkoły rodzenia, byłam podczas pierwszej ciąży. Ale szkoła do której się zapisywałam przyjmowała Mamusie dopiero po ukończeniu iluś tam tygodni. Mieli po prostu taką politykę. Ja jak rodziłam w maju to byłam przyjęta dopiero w marcu jakoś, tłumaczyli to tym, że z większym brzuchem można robić ćwiczenia na przeponie, oddechu itp itd Wiem, że byli też oblegani. Ciekawe czy Tobie uda się pójść od stycznia, czy może też mają jakieś WidziMiSię :).

Już niedługo sie przekonamy :) dam znać ;)

zastrzeŻona lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia a to Ci niespodzianka :) gratulacje ! :)

• WreszcieMama Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 21:09

Kamilutek, ag194, Klaudia0727, kamyla112, Forbidden, Moniqaaa, Arwi, Demsik, Hope_, Camilia, Uska, Anstice, sylwia1985, Maniuś, Kleopatra, monika_89, MEGI81, bbee, Agus26m, zastrzeŻona, Uszczesliwiona, sylwucha89, Rudzik, marie_marie22, Carolina, rybka33 lubią tę wiadomość

zem3o7esxha3u0v7.png
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WreszcieMama ładny brzuszek:)
    Misia gratuluje:) ciekawe czy u mnie tez tak nie będzie:)
    Ale dziś zgarnelam komplementow na uczelni, ze mi ładnie z brzuszkiem:)
    Spie cały dzień poza tym i tylko zagladam wstanie rano tak na mnie zadziałało.
    I pol nocy nie mogłam spać bo klade się głupia na brzuch niechcący, a co robi moje dziecko wtedy? Kopie mamusie, kochane:p
    Dobrze, ze juz weekend
    AA i na NFZ tez robi podgląd co miesiąc taki szybki

Wogole spojrzcie ilu chłopców urodzi się w 2017, dziewczyny będą miały wybór haha :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2016, 19:01

WreszcieMama, monika_89 lubią tę wiadomość

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ag194 wrote:

Wogole spojrzcie ilu chłopców urodzi się w 2017, dziewczyny będą miały wybór haha :D

Ty się nie śmiej bo to według tych wszystkich zabobonow na wojnę :P nie wierzę w to ale przez ten prsesad zaczęłam się zastanawiać co jak miłościwie panującą nam władza przywróci obowiązkowe wojsko i mój sy będzie musiał iść :P przez to się martwię 20 lat w przód :D

MEGI81 lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
‹‹ 796 797 798 799 800 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ