X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha wrote:
    Dziewczyny, ciuszki dla niemowlaków to się w jakimś innym proszku pierze, tak? I płyn do płukania też jakiś specjalny?
    Jeju, wybaczcie głupie pytania, ale akurat o tym wcześniej nie myślałam :D Jakbyście doradziły jakiś fajny, ale taki, który nie puści mnie z torbami to byłabym wdzięczna :)

PS. Jutro weselicho! Kiecka już gotowa, fryzjer umówiony, hennę sobie odpuszczam, bom leniwa jest, rajstopy trzeba kupić, lakier do paznokci również, no i koszulę Marcin musi sobie zakupić, będę go namawiała na granatową, żeby mi do kiecki pasowała :D Tylko ciągle nie wiem, ile do koperty włożyć :/ Babcia daje 2tys, ale kurde, to mój ulubiony kuzyn, ale jednak tylko kuzyn, nie widzi mi się dawanie takiej kwoty. A że mają córkę w drodze to prosili o pieniążki zamiast prezentów to nie wypada z prezentem przyjść. Od osoby pewnie ok 200zł płacili, więc chyba jak dam 5 stówek za mnie i Marcina to będzie ok..? Macie jakieś weselne doświadczenie? Nie chcę wyjść na skąpca, ale też średnio mi się widzą teraz wydatki rzędu 2 tys... D:

Qasha 500zl za pare to taki standard. Ja bym dala dokladnie tyle. Zwlaszcza ze macie dziecko w drodze.

MEGI81 lubi tę wiadomość

• Anstice Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha 500 pln jest ok. Ja często robie tak że kupuję książkę dedykuję ją i tam dodaje kase. Pieniadze szybko się rozchodzą kwiaty więdną a super ksiązka pozostanie. Jak kupujè ksiązkę ktora jest wiecej warta czyli kolo 100 to wkladam mniej do koperty. Z tańszych książek polecam dla młodego małżeństwa drzwi otwiera miłość jest to album do dokumentowania swojego związku lub projekt szczęśliwe małżeństwo tylko to bardziej dla bab taki poradnik lub balsam dla duszy zakochanej.

A czy zupełnie nowe nowe rzeczy też prać dla dziecka? Ja już kupiłem proszek Jelp i płyn do płukania akurat była albo jeszcze jest dobra promocja w Carrefourze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2017, 11:27

MEGI81, marie_marie22 lubią tę wiadomość

Czekamy na Ciebie Córeczko! Moje 2700 g szczęścia <3
    Kolejna wizyta 04.05.2017
    201705157147.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anstice wrote:
    A czy zupełnie nowe nowe rzeczy też prać dla dziecka? Ja już kupiłem proszek Jelp i płyn do płukania akurat była albo jeszcze jest dobra promocja w Carrefourze ;)

Nowe to piorę nawet kupione dla siebie, bo nigdy nie wiadomo, jakimi świństwami bawełna była traktowana. No, chyba że jest eko-organiczna z uprawy oddalonej o 100 km od innych upraw :)

MEGI81, Anstice lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Arwi Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Nowe to piorę nawet kupione dla siebie, bo nigdy nie wiadomo, jakimi świństwami bawełna była traktowana. No, chyba że jest eko-organiczna z uprawy oddalonej o 100 km od innych upraw :)

Ja dla siebie to tylko do płukania daję :D Ale dziecięce ciuszki to chyba będę prać i prasować i w ogóle... ;)

MEGI81, Anstice lubią tę wiadomość

17u9anlislh8btc4.png

Aniołek 9.09.2015r.
  • Hope_ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 09:16

Arwi, MEGI81, Kamilutek, Anstice lubią tę wiadomość

7v8rugpjlukgsvjv.png
  • Arwi Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 12:48

Uszczesliwiona, MEGI81, malgorzatka199, Anstice, marie_marie22 lubią tę wiadomość

17u9anlislh8btc4.png

Aniołek 9.09.2015r.
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze piorę wszystkie nowe rzeczy. Nigdy nie wiadomo, jak były przechowywane, czym traktowane i kto je przymierzał. Mam takie zboczenie :)
    A dla Maleństwa to już obowiązkowe.
    Ja kupiłam proszek Lovela i płyn do płukania, a Siostra ostatnio na zakupach kupiła mi Jelp bo była dobra promocja :)

Qasha standardowo zwykli goście dają tyle żeby się zwróciło za parę i było trochę ponad. Czyli jeśli płacą 200 zł za osobę, to ja bym włożyła do koperty 600 zł. Ale wydaje mi się, że 500 też jest ok.

Anstice lubi tę wiadomość

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • Arwi Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, tak teraz pomyślałam... a może 400zł + jakiś bon np. do Smyka? Bon mogłabym kupić z mojej karty świątecznej, a oni i tak wyprawkę kupić muszą, więc nie będzie to nieprzydatny prezent. Co myślicie? Kminić dalej, czy porzucić ten pomysł i po prostu dać te 500zł?

Tak, tak, pierwszy raz idę na wesele jako osoba dorosła, sama planująca prezent, wcześniej to zawsze z rodzicami :D Pomijając ślub + obiad drugiego kuzyna, którego nie lubię i który nie robił typowego wesela (tylko wegański obiad, na którym nic nie zjadłam, bo nie jadam warzyw), więc dostał ode mnie tylko prezent.

Uszczesliwiona, Klaudia N., MEGI81, Kamilutek, marie_marie22 lubią tę wiadomość

17u9anlislh8btc4.png

Aniołek 9.09.2015r.
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bbee od tego jest to forum żebyśmy się wspierały w każdym trudniejszym momencie. Najważniejsze, że Wy z Mężem się dogadujecie i możecie liczyć na siebie i na Twoją Rodzinę. Zobaczysz, że wszystko się ułoży i Twoi Rodzice staną na rzęsach i Wam pomogą, jeśli tylko będzie taka potrzeba. Z tego co piszesz, to masz kochaną Rodzinę.
    A może złapała Cię rwa kulszowa? Mnie to pierwszy raz dopadło w ciąży z Kacperkiem na przełomie 6 i 7 miesiąca. Nie mogłam się ruszać, chodzić ani wyprostować. Był to ból całego tyłka, prawego biodra i całej prawej nogi. Wylądowałam wtedy na patologii, bo nie wiedziałam co się dzieje. Dawali mi tylko czopki przeciwbólowe i mój lekarz kazał mi się wypisać na własne żądanie, bo w domu miałam i wygodniej i większą pomoc. Trzymało mnie jakieś 2 tygodnie, ale ból po kilku dniach stopniowo się zmniejszał. Od tamtego czasu miałam taką akcję już kilka razy.

bbee lubi tę wiadomość

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • Klaudia N. Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha bon do smyka dobry pomysł :)

Jakby co to fajne ceny wszystkiego sa w aptece gemini na necie, tylko najlepiej robic jakies wieksze zakupy bo trzeba za przesyłkę z reguly płacić ale np palmers za ktorego w rosmanie chca 30 zl kosztuje 23 itd itd:)

MEGI81 lubi tę wiadomość

beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3
  • nadia1 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha o ile dobrze pamiętam pisałaś o bólu bioder. Mnie też w nocy łapią bóle (na szczęście nie promieniują), a jak się przewracam w tym momencie na drugi bok to mam takie jakby zasysanie brzucha do środka (mimowolnie mi się wciąga i nie mogę nad tym zapanować). Jak spałam z rogalem to budziłam się z lekkim bólem brzucha, teraz śpię z jaśkiem i jest o niebo lepiej, ale ból i wciąganie brzucha dalej są tylko znacznie rzadziej.

Anya trzymam kciuku aby wszystko skończyło się możliwie najlepiej.

Mam pytanie, a może pytania :):

Te śpiworki dla dzieci mają jakieś rozmiary?
    Jeżeli tak to jaki się kupuje dla takiego maleństwa?
    Jaki jest lepszy bez rękawów czy z rękawami?
    Dziecko nie zmarznie w takim bez rękawów?
    Z jakiego materiału będzie najlepszy?

Uszczesliwiona, MEGI81 lubią tę wiadomość

f2wl2n0aostlugvm.png
    iv09df9hod3fw1jt.png
  • bezimienna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - z góry przepraszam, bo nie interesowałam się tematem wcześniej, a wielokrotnie już był poruszany...
    jaki laktator? Pewnie najlepiej elektryczny, prawda?
    Mam w avansie mozliwość kupienia czegokolwiek za min. 40 zł a moj bank zwraca mi 21 zł. Więc stwierdziłam, że najlepiej wykorzystać to na laktator, ale dziadostwa nie chcę kupić.

3jgxvfxmmciig9xw.png
  • Uszczesliwiona Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z rwą kulszowa nie ma żartów bo naprawdę może Cię sparaliżowac ból i koniec. Jak bardzo byś zaciskala zęby z bólu i tak nie jesteś w stanie stać, ciało odmawia posłuszeństwa. Rwe trzeba leczyć, nawet w ciąży można robić podstawowe masaże dla zmniejszenia ucisku. Nie bagalizujcie tego

Qasha mi się podoba pomysł z kartą do smyka :) coś dla rodziców (gotówka) a wiesz ze chociaż część kasy napewno pójdzie na dziecko (karta) :)

U mnie na weselu mieliśmy głównie 400-500zl za parę w kopercie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2017, 12:39

MEGI81 lubi tę wiadomość

Podobno należy być cierpliwym <3
    CÓRECZKA <3

88c5yx8dba03o63f.png
  • bezimienna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do rzeczy do prania to na gemini też są, więc jak ktoś zamierza coś z apteki więcej kupić to warto też płyny ;-) Tak mi się wydaje przynajmniej.

mon!ta^ lubi tę wiadomość

3jgxvfxmmciig9xw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam rwe kulszowa po porodzie... dramat, nie moglam nogi podniesc a bol niesamowity, przeszlo samo ale dlugo sie ciagnelo.

Ja mam laktator Nuk Luna i jestem zadowolona :) nie wiem jak inne ale tu od razu byla butelka wiec mozna bylo sciagnac i od razu podac dziecku albo sa tez takie zakretki do butelki i mozna sciagnav i zakrecic na wynos ;d

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wszystko zamowilam w Gemini i wtedy i teraz :)
    Zapomnialam tylko o masci na suty Maltan ale ona droga nie jest to juz dokupie stavjonarnie.

• MEGI81 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julita moi Rodzice zrobili dokładnie to samo w stosunku do mnie i siostry :) też podzielili majątek i traktują nas na równi :) my z Mężem też nie potrzebujemy wsparcia finansowego i zawsze odmawiamy, ale korzystamy z opieki nad Kacperkiem itp. Jak pracowałam, to często odbierali mi go z przedszkola, a później ze szkoły itp. A teraz chcieli razem z Teściami kupić wózek i łóżeczko, ale mój Mąż powiedział, że to jego pierwsze dziecko i te dwie rzeczy chciałby sam kupić. Rodzice to uszanowali i stwierdzili, że dadzą nam gotówkę i ją wykorzystamy na to co potrzebujemy dla Kacperka i Mikołaja. Do tego kupują mnóstwo rzeczy dla młodego i dzidziusia. I zawsze tłumaczą się tym, że to drobiazgi, że była okazja itp. No i obowiązkowo mamy obiady w niedzielę u rodziców, a czasami nawet w tygodniu (jak odbierają młodego ze szkoły).

julita, Arwi, bbee lubią tę wiadomość

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • Arwi Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadia1 wrote:
    Qasha o ile dobrze pamiętam pisałaś o bólu bioder. Mnie też w nocy łapią bóle (na szczęście nie promieniują), a jak się przewracam w tym momencie na drugi bok to mam takie jakby zasysanie brzucha do środka (mimowolnie mi się wciąga i nie mogę nad tym zapanować). Jak spałam z rogalem to budziłam się z lekkim bólem brzucha, teraz śpię z jaśkiem i jest o niebo lepiej, ale ból i wciąganie brzucha dalej są tylko znacznie rzadziej.

Anya trzymam kciuku aby wszystko skończyło się możliwie najlepiej.

Mam pytanie, a może pytania :):

Te śpiworki dla dzieci mają jakieś rozmiary?
    Jeżeli tak to jaki się kupuje dla takiego maleństwa?
    Jaki jest lepszy bez rękawów czy z rękawami?
    Dziecko nie zmarznie w takim bez rękawów?
    Z jakiego materiału będzie najlepszy?

Przeszło mi po paru dniach na szczęście. Teraz się w nocy częściej obracam z boku na bok, bo jak za długo na jednym leżę to zaczyna pobolewać, ale jak się przewrócę to przechodzi :)
    Myślę, że Kuba mi wtedy gdzieś uciskał, bo miałam też ewidentnie problem z chodzeniem i czuciem w prawej nodze, a jak się przekręcił raz a dobrze to przeszło :)

17u9anlislh8btc4.png

Aniołek 9.09.2015r.
  • nadia1 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha wrote:
    Przeszło mi po paru dniach na szczęście. Teraz się w nocy częściej obracam z boku na bok, bo jak za długo na jednym leżę to zaczyna pobolewać, ale jak się przewrócę to przechodzi :)
    Myślę, że Kuba mi wtedy gdzieś uciskał, bo miałam też ewidentnie problem z chodzeniem i czuciem w prawej nodze, a jak się przekręcił raz a dobrze to przeszło :)

Ty szczęściaro :)

f2wl2n0aostlugvm.png
    iv09df9hod3fw1jt.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    bezimienna mam w domu 3 laktatory i osobiście oceniam je tak:

- Medela Mini Electric (elektryczny) - jak dla mnie najlepszy, ciągnie tak że mleko do ostatniej kropelki wyciśnie; ma możliwoś regulacji mocy ale ja zawsze jechałam na maksymalnej mocy; bardzo prostu w utrzymaniu czystości, posiada tylko elementu plastikowe; zasilany prądem jak i bateriami; głośno pracuje.
    - Canpol Easy Start (elektryczny) - wg mnie jest zdecydowanie gorszy niż powyższy laktator; ma trzy tryby ssania + regulację mocy ale nie ciągnie tak mocno jak Medela; trochę gorszy w utrzymaniu czystości bo ma więcej elementów gumowych; zasilany prądem jsk i bateriami; bardzo cicho pracuje.
    - Canpol Basic (ręczny) - bardzo dobry laktator! super ściąga mleko, choć dłoń potrafi zaboleć od pracy ;) no i też ma więcej elementów do mycia niż Medela ale jest ok!

A laktator kupić już przed porodem czy dopiero, jak będzie potrzeba?

Arwi lubi tę wiadomość

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
‹‹ 955 956 957 958 959 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ