X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • blubka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też obstawiam u Sylwii Kretę :-)

sylwia1985, rybka33 lubią tę wiadomość

• Forbidden Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak pech to pech :/ mam taki katar, że mi się normalnie strumieniem leje... A na 13 wizyta u gina i potem muszę iść do dentysty, bo mam plombę tymczasową i coś mnie zaczyna ćmić, a wolę to zdusić od razu niż się męczyć. No ale jak ja taka zakatarzona się dentyście pokażę? A on niestety tylko dzisiaj może mnie przyjąć... Sama już nie wiem co robić

Dziewczyny trzymam kciuki za wizyty, Anya musi być dobrze!

28.12 - 289g
    06.03 - 1498g
    ckaiyx8dib4qanun.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doradźcie Dziewczyny, jak sobie radzić z bezsennością? Od paru tygodni strasznie źle mi się śpi, budzę się o 2, zasypiam przed świtem, a za chwilę muszę wstawać do roboty. Jestem wykończona. Nic nie pomaga, nie śpię w ciągu dnia, żeby pójść do łóżka odpowiednio zmęczona, ale to na nic. Już nie mam pomysłu, co z tym robić.

I jeszcze jedno mnie dręczy - piszecie do napinaniu się macicy, a ja nie wiem, co to dokładnie jest. Czy to, że wieczorem zawsze mam strasznie "opiętą" skórę na brzuchu i wywalona jestem jak w 9 miesiącu świadczy o tym, że za bardzo się przemęczam w ciągu dnia? W sumie to tryb życia mam taki jak zawsze, może trochę wolniej się poruszam i co 15 minut latam do kibelka, ale poza tym nic się nie zmieniło. Może powinnam się bardziej oszczędzać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 10:31

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julita mi akurat nie był w ciąży potrzebny bo gorączka się nie rozkreciła. Ale przy zapaleniu piersi podczas kp dawał radę w tych dawkach co wyżej pisałam.

Zyrcia u niemowlaków ibuprofen jest bardziej niewskazany podobno. Mój Nikos akurat wziął jeden czopek paracetamolu i po jednej dawce paracetamolu i nurofenu przez 1,5 roku więc luz. Jak ze wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek w nadmiarze każdy lek może wywołać reakcję niepożądane. Nie jestem zwolennikiem faszerowania lekami przy zwykłym przyziebieniu lub wirusie szczególnie amtybiotykami, ale jak już byłoby niebezpiecznie to oczywiście podalabym bez zawachania.

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja obstawiam u Sylwii drugiego Chłopca, a jakże! :D

Kamilutek lubi tę wiadomość

qb3canlimmmj6sap.png
  • blubka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Doradźcie Dziewczyny, jak sobie radzić z bezsennością? Od paru tygodni strasznie źle mi się śpi, budzę się o 2, zasypiam przed świtem, a za chwilę muszę wstawać do roboty. Jestem wykończona. Nic nie pomaga, nie śpię w ciągu dnia, żeby pójść do łóżka odpowiednio zmęczona, ale to na nic. Już nie mam pomysłu, co z tym robić.

I jeszcze jedno mnie dręczy - piszecie do napinaniu się macicy, a ja nie wiem, co to dokładnie jest. Czy to, że wieczorem zawsze mam strasznie "opiętą" skórę na brzuchu i wywalona jestem jak w 9 miesiącu świadczy o tym, że za bardzo się przemęczam w ciągu dnia? W sumie to tryb życia mam taki jak zawsze, może trochę wolniej się poruszam i co 15 minut latam do kibelka, ale poza tym nic się nie zmieniło. Może powinnam się bardziej oszczędzać?

Na bezsenność polecam metodę 4-7-8, mi czasem pomaga :-) w poprzedniej ciąży jej nie znałam i nie spałam bardzo dłuuuugo, zresztą pisałam już o tym kiedyś

malgorzatka199, Kamilutek lubią tę wiadomość

• dewa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek, a próbowałaś tych wszystkich rytuałów przed snem? Wietrzenie pokoju, żadnego telefonu czy innych tabletów, nic co może Cię rozpraszać. Ciepłe mleko z rozgniecionym bananem i cynamonem? Cisza i spokój, ewentualnie książka?

Kamilutek, MEGI81 lubią tę wiadomość

qb3canlimmmj6sap.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgorzatka199 wrote:
    Zyrcia w ciazy paracetamol jest bezpieczniejszy. A nurofenu bezwzglednie nie mozna podawac w 3 trymestrze i pozniej do 3 miesiaca zycia.
    Ja tylko chcialam powiedziec o tych najnowszych badaniach. Ja nie biore nic, wole sie troche przemeczyc, Leon dostaje nurofen jak ma goraczke powyzej 39 wczesniej nie zbijam. Nurofen tez dawalam prze zabkowaniu.
    Moze sa jakies inne leki, lub ziola ktore moze brac ciezarna zeby zbic goraczke. Niie wiem, wiem co lekarze mowia na ten temat i ze zalecaja paracetamol ale ja to lekarza srednio ufam :p wiec jak nie musze to nic nie biore :p
    Z drugiej strony na pewno jak raze w ciazy przy goraczce sie wezmie pewbie nic sie nie stanie

• gaja_1 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty i czekam na same dobre wieści, nie ma innej opcji :)

Gonia super, że się odezwałaś i mam nadzieję, że problemy szybko się rozwiążą

Aga gratuluje zakupu auta!

Chorym dziewczynom życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia!

Mi gin przy przeziębieniu powiedziała, że w razie wysokiej gorączki mam brać apap, na szczęście u mnie temperatuta nie przekroczyła 37,7 st., więc obyło się bez. A co do lekarza, to rodzinny teoretycznie powinien wiedzieć co dać ciężarnej, ale w praktyce to już może być różnie, ja bym skonsultowała zapisane leki z ginem.

Dziewczyny powiedzcie mi tak realnie jakie ilości, jakich ciuszków będą mi potrzebne, bo mam mętlik w głowie, mój P. mówi, że przesadzam. Nie chce kupić ogromnej ilości żeby połowy nie założyć ale też nie chcę prać codziennie. Wstępnie myślałam żeby kupić 8 kompetów na 56, na które będą się składać pajace albo body+półśpiochy albo kaftaniki+śpiochy i 10 kompletów na 62, czy to dużo/mało, czy dokupić jakieś dodatkowe body np. Ile Wy macie czy planujecie mieć?

GoNia1979, ag194 lubią tę wiadomość

uwo9yx8db7dsv504.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blubka wrote:
    Na bezsenność polecam metodę 4-7-8, mi czasem pomaga :-) w poprzedniej ciąży jej nie znałam i nie spałam bardzo dłuuuugo, zresztą pisałam już o tym kiedyś

Co to za metoda? :)

• Spirit Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jak pojawiło sieytanie o rodzinie łożyska to dorzucę swoje dziwne pyranie w podobnym klimacie. Kiedy zaczyna się krwawi po cc? Po sn no to wiem ze od razu a cc? Bo przeraża mnie wizja tych kilku godzin leżenia po cc bez ruchu i leżenia w kałuży krwi bo nie można wstać się przebrać.

Wiem że głupie pytanie, no ale nie wiem :/

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dewa łożysko urodziłam parę minut po porodzie nawet nie poczułam ;) szycie to też dla mnie był relaks mimo że bez znieczulenia jedynie gaz dostałam, w porównaniu do wielugodzinnych skurczy krzyżowych to reszta wraz z wielkim finałem było dla mnie niczym strasznym ;)

Kamilutek ja też obstawiam dziewczynkę i to strasznie wstydliwą ;) a na bezsenność w nocy polecam zwolnienie lekarskie :) odejdzie Ci trochę stresów i zawsze po nie przespanej nocy możesz odespać w dzień ;)

Rudzik lubi tę wiadomość

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • blubka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgorzatka199 wrote:
    Co to za metoda? :)
    Metoda 4-7-8 polega na odpowiednim oddychaniu. Pomysł jest prosty: wdychasz powietrze przez 4 sekundy - wstrzymujesz oddech na 7 sekund (dzięki temu dotlenisz organizm) - pilnujesz, by wydech trwał 8 sekund. Serię powtarzasz cztery razy. Ważne jest, aby podczas ćwiczenia mieć oczy zamknięte, zaś czubek języka lekko dotykał podniebienia - pomoże to w koncentracji.

• Madu1611 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć babeczki,

Powodzenia dla wizytujących :)
    Straszna ciekawość mnie zżera co Sylwia "wychodowalaś" ale przeczuć nie mam żadnych czy chłopiec czy dziewczynka. Słaba jestem w zgadywankami ;).

Jadę właśnie do pracy :( . Pierwszy dzień po ponad rocznej przerwie. Rany, jak mi się nie chce!!! RATUNKU!!!

gannskjoqlc3hmdm.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja ja mam bardzo mało, musiałabym policzyć ale ok 10 body na rozmiar, z 3 komplety dopasowane i z 3 spodenki miękkie. kilka ald to dosliwnie kilka moze po 4 bodh i 4 spod3nki uzywane od kogos, nawet nie siem czy 56 czy 62 czy wieksze. Wychodzę z założenia ze najwyżejdokupie online z hm np jak nie bede nadążać z praniem Plus zakładam ciepłe Lato więc body plus puelucha wystarczy :D

2017 #1
    2019 #2
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dewa wrote:
    Kamilutek, a próbowałaś tych wszystkich rytuałów przed snem? Wietrzenie pokoju, żadnego telefonu czy innych tabletów, nic co może Cię rozpraszać. Ciepłe mleko z rozgniecionym bananem i cynamonem? Cisza i spokój, ewentualnie książka?

Wietrzenie pokoju zawsze jest, mleko da się zrobić, cisza jest, książka jest (choć ostatnio nie chce mi się czytać, a mam takie fajne książki wypożyczone...), ale jeśli chodzi o promieniowanie z urządzeń obsługiwanych wieczorową porą, to najpierw musiałabym pójść na odwyk od forum :)
    Ale może rzeczywiście spróbuję odstawiać komputer najpóźniej o 20, zobaczymy co to da.

A tę metodę Blubki wypróbuję, a jakże!

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • blubka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    O jak pojawiło sieytanie o rodzinie łożyska to dorzucę swoje dziwne pyranie w podobnym klimacie. Kiedy zaczyna się krwawi po cc? Po sn no to wiem ze od razu a cc? Bo przeraża mnie wizja tych kilku godzin leżenia po cc bez ruchu i leżenia w kałuży krwi bo nie można wstać się przebrać.

Wiem że głupie pytanie, no ale nie wiem :/
    Jak wstaniesz po CC to cię zaleje, poczujesz tylko ciepło po nogach :-)
    A tak serio to od razu krew leci, u nas jest tak że przychodzi położna myje broszkę i tak leżymy jakiś czas. Później pomaga wstać, trzeba najpierw podkłady sobie odpowiednio długie podłożyć bo jak się wstanie to bywa różnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blubka wrote:
    Metoda 4-7-8 polega na odpowiednim oddychaniu. Pomysł jest prosty: wdychasz powietrze przez 4 sekundy - wstrzymujesz oddech na 7 sekund (dzięki temu dotlenisz organizm) - pilnujesz, by wydech trwał 8 sekund. Serię powtarzasz cztery razy. Ważne jest, aby podczas ćwiczenia mieć oczy zamknięte, zaś czubek języka lekko dotykał podniebienia - pomoże to w koncentracji.

Kurcze zrobilam tak raz i mi sie duszno zrobilo... chyba to nie sla mnie. Albo nie umiem :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia ja obstawiam drugiego chlopaka :) koniecznie daj nam znac! Bo to Twoje dziecie to najwieksza zagadka tego forum :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 10:51

• Spirit Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie! Liczyłam ze trochę to trwa zanim ee scieknie na dol, no nic, obyto było moje największe zmartwienie :p

2017 #1
    2019 #2
‹‹ 982 983 984 985 986 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ