X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka no co Ty?
    W czwartek pediatra zapytam!

Drzemka lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Karolla spróbuje z tym wózkiem.

Dziś próbowaliśmy dać pierwszy raz butelkę - zgadnijcie - był na nie 😂 przynajmniej jest konsekwentny ze wszystkim na nie haha
    Macie jakieś metody? Jak u Was było?

Kupiłam butelkę w kształcie cycka od razu ogarnął 🤣

lilly. lubi tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Karolla spróbuje z tym wózkiem.

Dziś próbowaliśmy dać pierwszy raz butelkę - zgadnijcie - był na nie 😂 przynajmniej jest konsekwentny ze wszystkim na nie haha
    Macie jakieś metody? Jak u Was było?

Z metodą nie pomogę, mój je każdą butle i każde mleko 🙃

lilly. lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2020, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia86 wrote:
    Dziewczyny a robiłyście już chrzciny?
    Mieliśmy robić z urodzinami starszej. Ale nikt do pl nie przylatuje.
    I robimy w święta o ile koronawirus nie zamknie granic.
    U nas kameralnie. Z rodziny to tylko dziadkowie dziewczyn. A tak to chrzestni.

Pierwsza miała 3 msc. I bym wolała jak najszybciej. Im młodsza tym lepiej.

Hanie próbowaliśmy kilka razy na msze i to nie gra. Jest wszędzie. 😂 Więc aż się martwię jak to będzie w święta. Przecież Natalia będzie miała 🤔 7 msc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2020, 18:48

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2020, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie starsza była na nie na każdą butlę, każdy smoczek - sklep mogę z tym badziewiem otworzyć.

Do któregoś tygodnia dokarmiałam kubeczkiem. Mieliśmy diagnozę zaburzenia ssania.
    Ona tak naprawdę wisiała na cycu a nie jadła. 😐

Ta młodsza: smoczek bleee.
    Butle zwykłą avent ogarnęła. Ale tylko z moim mlekiem. Nie podaje, bo nie mam czasu na zabawy z laktatorem i robienie zapasów..
    Mm nie ruszy, kilka próbowałam.

Więc chyba co dziecko to upodobania. 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2020, 18:43

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2020, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Jak coś polecam sklep ABRAKADABRA.
    Stroje są prześliczne:)
    Ja u nich Alana ubierałam.

A jak bym.miała córeczkę ehhh
    Też polecam. Córkę na chrzciny od nich ubierałam. 👍

• Frufru Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chrzciny za miesiąc, takie bez mszy. Potem grill, bez kija w d... 🙈 Młody body niby koszula plus spodnie ala garniturowe. Zastanawiam się czy zakładać buty...

A jaki to kubeczek się nadaje do niemowląt? Bo się ani trochę nie orientuję...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Kupiłam butelkę w kształcie cycka od razu ogarnął 🤣

Jaka to butelka?

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj sie krztusi butelka dokładnie tak jak smoczkiem. Dziś próbowaliśmy Avent jutro spróbuje Lovi. Potem mamy jeszcze jedna do spróbowania i będziemy próbować codziennie.
    Może w końcu załapie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2020, 20:43

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś za to zasnął ku naszemu zdziwieniu bardzo szybko wiec robiliśmy podejście do odkładania w koszu nie w łóżku naszym. 0-1 na razie 😂 jutro próba nr 2

Karolllla lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja byłam jeszcze dziś u neurologopedy i bardzo polecam... Co prawda nie znalazła uniwersalnego rozwiązania na niechęć mojego dziecka do mm i butelki, ale stwierdziła że przy wzmożeniu lekkim obręczy barkowej, język jest też ciut wzmożony a to z kolei powoduje meczliwosc zwłaszcza przy dłuższym ssaniu. A Weronika jak się dorwie do cyca to ssie jak szalona i to dłuższa chwilę zwykle, bo cyca uwielbia...więc jak jej na koniec daje butle to nie dość że zmęczona to jeszcze mm niedobre i bunt gotowy...
    Tak poza jedzeniem dala sporo fajnych rad jak stymulować dziecko... do rozwoju mowy i czytania pisania w przyszłości.
    Pokazała też masaż na rozluźnienie buzi...
    A na koniec uspokoiła że z małą wszystko super...i że z czasem nam się napięcie wyrówna i będzie git.

Szatanka także polecam taka jednorazową wizytę. Jakbyś była z Wawy to nawet bym Ci osobę poleciła, a tak tylko polecam sama koncepcje.

Edit

A może Lilly i Tobie się coś takiego przyda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2020, 21:13

szatanka, lilly. lubią tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Szatanka no co Ty?
    W czwartek pediatra zapytam!

Tak coś czytałam na grupie karmienie piersią na fb, że potrafi się zrosnąć jak się nie masuje po nacięciu. Pewnie to nie jest dobry trop, ale może warto sprawdzić, czy to nie to jest u Was powodem pogorszenia.

U nas dziś tragedia, najgorszy dzień od bardzo dawna. Od rana wrzaski o jedzenie, cały dzień wisiałam na laktatorze. Teraz przed snem dopiero udało mi się ją nakłonić, i to też po kilku próbach zakończonych płaczem, żeby wzięła pierś, ale pojadła z minutę (fakt, że wcześniej ciągnęła z butli). Nie wiem, czy jeszcze uda się naprawić to moje karmienie, strasznie mnie to dołuje, bo od zawsze nie wyobrażałam sobie, że będę karmić inaczej. :/

Lilly, a dlaczego właściwie zaczęłaś podawać butlę? Z MM, czy Twoim?
    MIMI, Ty się moimi opiniami nie zrażaj, może akurat Tobie te metody przypadną do gustu. Babka ma chyba tyle samo zwolenników, co przeciwników w sumie.

Paula, kto u Ciebie postawił taką diagnozę? I z czego to wynika, takie zaburzenia ssania, wiesz może? I na czym dokładnie polegają? Bo jak sobie przypomnę, to my też od szpitala już mamy problem z karmieniem. Wtedy mi wmówili, że nie mam mleka i kazali dokarmiać, no ale przecież mam. Może to jednak po jej stronie leży problem, choć niby przystawiana jest prawidłowo? Tzn. teraz na pewno nie jest przystawiana prawidłowo, bo w tym stresie pozwalam już na wszystko, żeby tylko chwyciła, ale ona i tak się po chwili odgina do tyłu i beczy, nie mam pojęcia, co to znaczy. Do CDL już się zraziłam, były tu 3 razy i niby wszystko było w porządku. Nie wiem, gdzie jeszcze mam szukać pomocy, mam nadzieję, że ta neurologopeda coś pomoże.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    A ja byłam jeszcze dziś u neurologopedy i bardzo polecam... Co prawda nie znalazła uniwersalnego rozwiązania na niechęć mojego dziecka do mm i butelki, ale stwierdziła że przy wzmożeniu lekkim obręczy barkowej, język jest też ciut wzmożony a to z kolei powoduje meczliwosc zwłaszcza przy dłuższym ssaniu. A Weronika jak się dorwie do cyca to ssie jak szalona i to dłuższa chwilę zwykle, bo cyca uwielbia...więc jak jej na koniec daje butle to nie dość że zmęczona to jeszcze mm niedobre i bunt gotowy...
    Tak poza jedzeniem dala sporo fajnych rad jak stymulować dziecko... do rozwoju mowy i czytania pisania w przyszłości.
    Pokazała też masaż na rozluźnienie buzi...
    A na koniec uspokoiła że z małą wszystko super...i że z czasem nam się napięcie wyrówna i będzie git.

Szatanka także polecam taka jednorazową wizytę. Jakbyś była z Wawy to nawet bym Ci osobę poleciła, a tak tylko polecam sama koncepcje.

Edit

A może Lilly i Tobie się coś takiego przyda.

No to mnie jeszcze bardziej zmotywowałaś. Muszę ogarnąć jutro ten filmik. Bo jak na złość, gdy babka, do której dzwoniłam poprosiła, żeby nagrać karmienie, to nie dało się nic sensownego nagrać.

No i super, że takie są opinie o Weronice. Pewnie będzie wszystko z nią dobrze.

A propos języka, to jak Wasze dzieci przestają ssać i sobie ciumkają cycka, to też tak dziwnie dotykają sutka językiem jakby oblizując? Dla mnie to jest mega dziwne i dość nieprzyjemne uczucie w sumie.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Jaka to butelka?

4641ae5957c8.jpg

9172952086d8.jpg

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Moj sie krztusi butelka dokładnie tak jak smoczkiem. Dziś próbowaliśmy Avent jutro spróbuje Lovi. Potem mamy jeszcze jedna do spróbowania i będziemy próbować codziennie.
    Może w końcu załapie :)

Lovi tragedia leci jak z kranu, nie polecam jeśli się krztusi. Koleżanka u której wczoraj byłam to samo mówiła też tą Lovi kupiła i młoda się krztusi. Polecam MAM.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    No to mnie jeszcze bardziej zmotywowałaś. Muszę ogarnąć jutro ten filmik. Bo jak na złość, gdy babka, do której dzwoniłam poprosiła, żeby nagrać karmienie, to nie dało się nic sensownego nagrać.

No i super, że takie są opinie o Weronice. Pewnie będzie wszystko z nią dobrze.

A propos języka, to jak Wasze dzieci przestają ssać i sobie ciumkają cycka, to też tak dziwnie dotykają sutka językiem jakby oblizując? Dla mnie to jest mega dziwne i dość nieprzyjemne uczucie w sumie.

Ale chodzi Ci o taki szybki delikatny ruch językiem?

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2020, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Ale chodzi Ci o taki szybki delikatny ruch językiem?

Tak. :)

My też chrzcimy gdzieś za rok. Dla mnie to mogłoby tych chrzcin nie być, ale mąż chce, bo on niby wierzący. Po to braliśmy ślub w kościele, choć ja składałam przysięgę jako niewierząca.

Tak naprawdę, to niestety, ale tak jak w przypadku ślubu, tak i teraz oboje nie wyobrażamy sobie nie zrobić chrzcin, bo teściowa chyba nie dałaby nam żyć. I naprawdę nie ma tu sensu mówienie, że to nasze życie itp. Ona by chyba nas zamęczyła na śmierć, a potrafi. No a mój mąż jest podatny na jej presję. Drugie imię też oczywiście dziecku nadał, choć ja do końca mówiłam, że dla mnie to bez sensu i tylko komplikacja. :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2020, 23:03

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Tak. :)

My też chrzcimy gdzieś za rok. Dla mnie to mogłoby tych chrzcin nie być, ale mąż chce, bo on niby wierzący. Po to braliśmy ślub w kościele, choć ja składałam przysięgę jako niewierząca.

Tak naprawdę, to niestety, ale tak jak w przypadku ślubu, tak i teraz oboje nie wyobrażamy sobie nie zrobić chrzcin, bo teściowa chyba nie dałaby nam żyć. I naprawdę nie ma tu sensu mówienie, że to nasze życie itp. Ona by chyba nas zamęczyła na śmierć, a potrafi. No a mój mąż jest podatny na jej presję. Drugie imię też oczywiście dziecku nadał, choć ja do końca mówiłam, że dla mnie to bez sensu i tylko komplikacja. :/

To mi tam nie przeszkadza ta zabawa :) a co do chrzcin to jak masz mieć święty spokój to czasem spokój ważniejszy :)

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka nam laryngolog kazała bliznę masować tydzień, a pediatra mówiła ze nie trzeba. Ponieważ ta buziunia była taka malutka a tu dziewczyny tez nie masowały to ja tez tego nie robiłam

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2020, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka, u nas to było tak... Już w szpitalu oczywiście mówili że nie mam mleka, że trzeba dokarmiać. Ale ona za cholere nie chciała butli.. Nie podejmowała ssania. Obracała językiem wokół ale nic poza tym.
    Dokarmiałam mm z wężyka i strzykawki. Byle wyjść do domu!
    Na piersi niby wisiała non stop. Ale tylko ciumkala. Nie ssała efektywnie.
    W domu odrazu zaprosiłam cdl.
    Przystawianie, wędzidełko - ok.
    A ta nadal ssac nie chciała.😐
    Oczywiście neurologopeda.

I gdzieś po jakiś dziwnych macaniach z ich strony - było mówione ze córka za słabo ssa.
    Zaciskała tylko brodawkę bez jakiś tam prawidłowych ruchów zasysania.
    (ale skąd ja miałam wiedzieć /czuć jak powinno wyglądać to ssanie?)

Ogólnie oni to wszystko wsadzili do jednego worka - nie gotowość do przyjścia na świat, wzmożone napięcie, żółtaczka.
    Pracę z mięśniami buzi mieliśmy. Pierś + dokarmianie kubeczkiem dla niemowląt z medeli.

Nagle córka zaczęła jeść normalnie z piersi. I co było zasługa? Może wszystko na raz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2020, 09:02

‹‹ 1016 1017 1018 1019 1020 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ