Planujesz zajść w ciążę jesienią?

Odkryj dopasowaną formułę z aktywnym folianem na czas starań o dziecko.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Po wczorajszym ciężkim dniu dzisiaj było super. Widzę że ona teraz potrzebuje więcej snu niż wcześniej. Trzymam się więc schematu 1.5 h snu i drzemka. Ona jak z zegarkiem w ręku po 1.5 h zaczyna marudzić. Wtedy ją biorę na ręce i usypiam. Dzisiaj się to super sprawdzało. Była mega wypoczęta i w czasie aktywności skupiona jak nigdy na wszystkim co jej pokazywałam. Ale u nas nie ma żadnych złotych zasad. Co tydzień wszystko się zmienia 😉 dzięki temu moje macierzyństwo jest mega ciekawe i inspirujące 😄 a no i jeszcze zobaczymy jak te drzemki wpłyną na sen nocny 🤔

Haha dokładnie! U mnie tez się zmienia często :)

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka zapieram szarym mydłem, a potem tylko piorę w eko płynie. Sama jestem w szoku ze schodzi wszystko bez odplamiacza tym bardziej ze często eko płyny są bardzo delikatne.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Mam to samo...glowe podnosi ale ktotko jakby zapomniala ze moze odwrocic glowke na bok i odpoczac jak sie meczy wali nosem w materac...
    Tez mamy dni ze prawie nie spi w dzien tylko gaworzy i jest aktywna...tzn spi na spacerku...
    A kolejne dni spi ladnie i nie mamy kiedy cwiczyc...

Mój tak dziobie materac jak jest głodny.
    U nas nie ma reguły. Jakiś czas temu były piękne drzemki 2-3h. W zeszłym tygodniu pol godziny i to na mnie. Wydaje mi się ze maluchy maja jeszcze czas na uregulowanie wszystkiego.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi mój tez wstawał 9-10 a teraz bardziej 5-6

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to już o 22 chodzę spać, dlatego że najspokojniejszy sen mojego dziecka jest do 2 w nocy. No właśnie, mam do Was pytanie odnośnie karmienia na noc. Może któraś próbowała. My karmimy się na noc około 20. Przesypia wtedy 6h . Myślicie że gdybym jej dała o 23 jeść na śpiocha to przespałaby 6 h? Ostatnio coś takiego wyczytałam u Tracy Hogg i tak się zastanawiam czy to może zadziałać. A trochę boję się ryzykować że coś jej rozreguluje.

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina wychodzi ze Antek przybiera średnio jakieś 350-400 g tygodniowo... Dla mnie kosmos... Karmimy się 7 razy dziennie po 15 min więc już nie ma pomysłów jak go ograniczać...
    Z drugiej strony dostaje tylko pierś więc pediatra mówi że taki jego urok:)

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej... U nas w poniedziałek velflon się zatkał i nie dało rady założyć nowego. Anestezjolog stwierdził że się nie da i koniec. Mamy antybiotyk doustnie teraz i na szczęście mała połyka. Jak ja się cieszę teraz ze moje dziecko z tych mało/nie ulewajacych. Mamy ciągle biegunki i to juz na 100% od antybiotyku... Muszę ja ciągle karmić żeby się nie odwodniła i ciągle przewijać. Ale badanie moczu już bardzo dobre i gorączki brak od poniedziałku. W związku z tym że dali nam doustny antybiotyk a mała go zjada to idziemy dziś domu.

PattisonBM, Niki2803 lubią tę wiadomość

2014... and so it begins...

👧 potworniaki jajników
    🧑 OAT, żpn, przeciwciała przeciwplemnikowe

IVF×10 (poor responder, 8 na cyklach naturalnych) + 1xIVF KD
    2017 💔 córeczka 10 tydzień - wada genetyczna triploidia

2019 rozpoczecie procedury w OA

2020 ❤️ naturalny cud córeczka
    2023 ❤️ naturalny cud córeczka
    2026 💙 czekamy na synka

preg.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Paulina wychodzi ze Antek przybiera średnio jakieś 350-400 g tygodniowo... Dla mnie kosmos... Karmimy się 7 razy dziennie po 15 min więc już nie ma pomysłów jak go ograniczać...
    Schudnie jak zacznie chodzić.😜 Niech je ile chce jak jest na cycu

lipcowka86 lubi tę wiadomość

👧 potworniaki jajników

2026 💙 czekamy na synka

preg.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Weronka schudła prawie 200g i widać że uda takie cienkie się zrobiły

👧 potworniaki jajników

2026 💙 czekamy na synka

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2020, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Ogromne przyrosty.😱👏 Wiadomo na piersi inaczej do tego lekarze podchodzą.
    Jego sens życia to mleczko. Zacznie się ruszać to się unormuje.😊

Teraz jak byłam z Natalią to doktor powiedział, że zarówno małe jak i duże przyrosty na KP są złe. Ale nie pytałam o co chodzi bo my jednak dużych nie mamy i to mnie nie interesowało. A że ogólnie cała ta służba zdrowia w dobie covid mnie wkurza to już swoją drogą. Nic załatwić się nie da. Wszędzie robią pod górkę.

• Kama92 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mamy takie przyrosty i jedyne co powiedziala pediatra żeby trochę przeciągać karmienia ale to ze względu na to że się przejada ulewa i wymiotuję tak nie wspominała żeby to coś złego było

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2020, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama92 wrote:
    My też mamy takie przyrosty i jedyne co powiedziala pediatra żeby trochę przeciągać karmienia ale to ze względu na to że się przejada ulewa i wymiotuję tak nie wspominała żeby to coś złego było
    Heh, może to że "ulewa i wymiotuję" wystarczy by nazwac to za coś złego?

• Kama92 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Heh, może to że "ulewa i wymiotuję" wystarczy by nazwac to za coś złego?[/QUOTE

Mówiliśmy o przyrostach? 🤔 😊

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które macie chłopaków. Byłam dzisiaj z Kuba u urologa bo piszczał podczas robienia siku, a mocz i posiew wyszedł dobrze. Urolog zalecił odciąganie napletka, mówił ze u chłopców powinno się to robic, oczywiscie bardzo delikatnie żeby nic nie uszkodzić. Do tej pory pytałam polozna czy to robic i mowila ze aktualne zalecenia sa takie, ze do roku nie. Ja się zastosuje do rady urologa, bo byc może przez to moje dziecko ma teraz problem. A Wy odciągacie? Co Wam lekarze mowili?

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka nam zarówno na szkole rodzenia jak i nasza położna środowiskowa zaleciły odciaganie napletka. Obie podkreślały że najnowsze stanowisko pediatrów jest takie że nic się nie robi do roku ale że one z doświadczenia wiedzą że później robią się stulejki i trzeba robić zabiegi albo lekarz zrywa na chama...
    Tak więc my od samego początku usuwamy nadmiar wydzieline spod napletka, a od skończonego miesiąca odciagamy codziennie napletek 3 pewnymi ruchanie dół.
    Na wizycie patronażowej w POZ pediatra mówiła że się nie odciąga.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszyscy mówili, że nic się nie robi do roku, więc nic nie robię. Ale może jeszcze podpytam pediatrę jak będę na szczepieniu, nie chce małemu zaszkodzić.

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jesteście aktywne po tym jak dziecko zasypia jakieś 2-3 godziny? Dla mnie to trochę mało, żebym mogła powiedzieć, że żyję, tym bardziej, że też czasem chciałabym popracować...

MIMI, ja też wyczytałam w tej książce "Jak usypiać", żeby budzić na karmienie o 23.00. Też się bałam tego rozregulowania, ale przyjaciółka mówiła, że jej się to sprawdzało. A ja liczyłam na to, że jako że moja od karmienia przesypia 8 h, że wtedy będzie wstawała o 7.00, a nie o 6.00 jak teraz. No i raz próbowałam, ale była tak zaspana, że niewiele zjadła, a i tak potem obudziła się na zwyczajowe karmienie o 4.00. Poza tym doszłam do wniosku, że te nasze pobudki o 6.00 to jest kwestia światła dziennego, więc dopóki o 6.00 jest już tak wściekle jasno, to nic nie zrobię. :/ No ale może jeszcze będę próbować z tym karmieniem o 23.00, zmieniając jej pieluszkę, żeby się bardziej rozbudziła. Kiedyś budziłam ją o 2.00, żeby więcej zjadła w ciągu doby i nie wpłynęło to na nic, więc może nie będzie źle.

My na rozmiar 2 przeszliśmy zaraz jakoś po tym, jak odpadł kikut. Przymierzaliśmy się już nawet do 3, ale jednak nasza jest chudodupka i są jeszcze za duże. Dziś u lekarza było równo 5kg na wadze. Wzrostu ma 62 cm, urodzeniowo 56 cm.

My mieliśmy dziś szczepienie, nie było tak źle, a wieczorem była tylko trochę marudna, więc całkiem dobrze to zniosła. Mam nadzieję, że jutro się nic nie zadzieje. Rano robiliśmy też jednak badania z krwi, bo te przyrosty takie sobie i wyszły nam trochę za małe krwinki, więc dostaliśmy 1 ml żelaza profikaltycznie i teraz się obawiam o problemy brzuszkowe. Lipcówka, chyba Twój bierze żelazo, tak? Jak to znosi?

Co do brzuszka, to mówicie, że to że tak wisi na nim z rączkami i nóżkami w górze to nie jest nic złego? Że jeżeli będę dalej kładła, to w końcu zacznie się podpierać na rączkach? Też już minimalnie widzę, że zaczyna akceptować tę pozycję na brzuszku, ale z akcentem na minimalnie :/

Ajka, ale masz przeboje :( Ale dobrze że łyka te tabsy, zuch dziewczyna!

My z tą wagą też mamy ciągle problemy. Mała jest na 25. centylu. Jutro w końcu mamy neurologopedę, mam nadzieję, że ona nam coś poradzi.

MIMI lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka, to taka zawiesina jest...tabsow to się chyba nie da

👧 potworniaki jajników

2026 💙 czekamy na synka

preg.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Szatanka, to taka zawiesina jest...tabsow to się chyba nie da

AA, no dobra, Trochę mnie to zdziwiło, żeby niemowlak łytał tabsy, ale pomyślałam, że być może się nie znam :D

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka my podajemy innofer baby i nie zauważyłam żadnych problemów z zatwardzeniem a też się tego obawiałam, tym bardziej że u Nas końska dawka bo w sumie 5ml dziennie.

Jakby ktoś potrzebował to są na allegro smoczki do podawania leków 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2020, 21:28

qdkk6iye60nsfj4p.png
‹‹ 1039 1040 1041 1042 1043 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ