MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Zarodek 'pokazuje' się w zależności od jakości sprzętu usg. Ja np jak chodziłam do kliniki i poszłam do gin prowadzącej ciążę to zobaczyłam potężne różnice sprzętowe... tak, zarodek może się rozwijać nieco wolniej niż zakłada to książkowy przykład. Nie są to jednak jakieś znaczne różnice. Pamiętaj, że serduszko jest jednym z pierwszych organów, które się wytwarzają, a więc to, czy je zobaczysz, zależy tylko od jakości sprzętu. Ba, nawet taki zarodek, który jest niewidoczny na USG, już ma bijące serce
tzn zalążek serca. Oczywiście ja ci życzę, żebyś już zobaczyła swoje upragnione serduszko - tak naprawdę to każda z nas na to czekała:)
I serdecznie polecam forum embriologoczne novum. Kobieta z anielską wręcz cierpliwością odpowiada na każde pytaniaja przestudiowalam je całe. Nawet zadałam jedno pytanie, ale długo czekałam na odpowiedź.
Ps. Różnice na kalkulatorach wynikają jak piszesz z drobnych różnic w tempie rozwoju zarodka, ale też i terminu zapłodnienia.Takmala lubi tę wiadomość
-
Ja sprawdzałam na belly bo można według owulacji a według owulacji moja ciąża 2 dni starsza. Ale wiadomo USG tylko określi dokładnie co i jak
https://bellybestfriend.pl/kalkulator-ktory-to-tydzien.html
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
sayuri wrote:Zarodek 'pokazuje' się w zależności od jakości sprzętu usg. Ja np jak chodziłam do kliniki i poszłam do gin prowadzącej ciążę to zobaczyłam potężne różnice sprzętowe... tak, zarodek może się rozwijać nieco wolniej niż zakłada to książkowy przykład. Nie są to jednak jakieś znaczne różnice. Pamiętaj, że serduszko jest jednym z pierwszych organów, które się wytwarzają, a więc to, czy je zobaczysz, zależy tylko od jakości sprzętu. Ba, nawet taki zarodek, który jest niewidoczny na USG, już ma bijące serce
tzn zalążek serca. Oczywiście ja ci życzę, żebyś już zobaczyła swoje upragnione serduszko - tak naprawdę to każda z nas na to czekała:)
I serdecznie polecam forum embriologoczne novum. Kobieta z anielską wręcz cierpliwością odpowiada na każde pytaniaja przestudiowalam je całe. Nawet zadałam jedno pytanie, ale długo czekałam na odpowiedź.
Ps. Różnice na kalkulatorach wynikają jak piszesz z drobnych różnic w tempie rozwoju zarodka, ale też i terminu zapłodnienia.wiec wiem ze mogę się rozczarować bo nie każda ma szczęście tak szybko coś więcej zobaczyć 😌 może się okazać jak u Magda814 i będzie trzeba sprawdzić jeszcze raz troszkę później
A kiedy Magda kolejna wizyta?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2019, 16:45
Lat 36
Hashimoto
lilly. wrote:Locus a Ty juz wyszłaś ze szpitala?
Bona a u Ciebie jak?sayuri, Jeheria lubią tę wiadomość
-
Dokładnie wystarczy ze ciąża jest młodsza 2 dni i może się nic nie pokazać
tak było wiele razy u dziewczyn z forum. Trzymam mocno kciuki
Magda814 lubi tę wiadomość
Lat 36
Hashimoto
sayuri wrote:Jak ja byłam na pierwszym usg 5t+5d to miałam tylko pęcherzyk ciążowy 10 mm z pęcherzykiem żółtkowym tak małym, że zmierzyć się to nie dało. Myślę że jednak za wcześnie u Ciebie na serduszko. Ale to moje zdanie, może u Ciebie będzie widać. Z tych wszystkich artykułów, które czytałam wiem, że przez pewien etap rozwoju zarodki rozwijają się niemal wszystkie tak samo, w tym samym tempie. Różnice wynikają przede wszystkim z momentu zapłodnienia. Ja miałam ściśle określony wiek zarodka, bo zapłodnienie in vitro.
U mnie w 5+6 był zarodek i tętno także nie ma regułyTakmala lubi tę wiadomość
-
Catlady wrote:Dziewczyny, jeśli chodzi o obliczanie wieku ciąży to poniżej wklejam link do fajnego kalkulatora - liczy termin porodu zarówno dla ciąży naturalnej, jak i ivf - trzeba tylko wybrać odpowiednią opcję
https://www.princetonivf.com/due-date-calculator
Catlady, dzięki za fajny kalkulator, zawsze mam problem z tymi wyliczeniami po crio a tu wszytko ładnie ogarnięte. super!Catlady lubi tę wiadomość
34 lata, starania od 2014
Wojtek - 02.05.2020 -
Takmala wrote:U mnie będzie to 27-26 dzień od spodziewanego zapłodnienia wiec teoretycznie szansa jest i małą nadzieje mam ale co będzie to się dowiem w poniedziałek 😉
Dawaj znać po wizycie! Ja muszę jeszcze dwa tygodnie czekać na kolejną 🙄 Jajko zniosę hehehehMysza1986 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bona wrote:Nic nowego. Ciągle leżę , staram się nie wstawać . Wizyta we wtorek więc wtedy okaże się jak sprawa wygląda. Codziennie Was czytam po kilka razy . Ale odkąd zaczęły się u mnie problemy jakoś nie specjalnie chcę mi się udzielać . Wybaczcie że się nie odzywam :**
Pewnie, rozumiem Cie :*
To trzymam kciuki zeby wszystko sie udało!Mysza1986 lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Bona, zauważ, że im więcej czasu mija, tym Twoje rokowania są lepsze. I tak sobie nieśmiało myślę, że może będzie wszystko dobrze, skoro już tyle czasu minęło od szpitala i nic złego się nie dzieje. W kazdym razie trzymam kciuki. A plamisz w ogóle jeszcze?
-
Dzień dobry dziewczyny 😊 ja od rana mnóstwo pracy - mąż poszedł na trening więc ja ogarniam szalonego 2 latka i jeszcze bardziej szalonego kota.
Bona - myślę, że nie ma co się martwić, napewno to nic nie pomoże a może tylko zaszkodzić. Wiem, że łatwo to powiedzieć, sama często mam takie fatalistyczne wizję, że aż mi wstyd. Pamiętaj, że wszystkie jesteśmy tutaj z Tobą i Cię wspieramy 😊
Co do pojawiania się zarodka - tak jak ktoś wyżej napisał, zależy to tylko i wyłącznie od jakości sprzętu. Jedna będzie widzieć w 5+5 w prywatnym gabinecie super specjalisty, druga, prowadząca ciążę na NFZ możliwe, że zobaczy tydzień później. Do tego trzeba też pamiętać, że przesunięcia 1/2 dniowe też są normalne - wystarczy, że lekarzowi drgnie ręką przy mierzenia, z 8 mm zrobi się 7 i ciąża jest dzień młodsza 😊 z tego co pamiętam, dopiero tygodniowe przesunięcia są brane pod uwagę.
I na koniec pamiętajmy, że "książkowych kobiet" z 28 dniowy cyklem i owulacje w 14 dc jest jakieś 2%.co za tym idzie nie ma co patrzeć na aplikacje i zawarte tam informacje,ani tym bardziej, porównywać się z koleżanką z forum.PattisonBM, Hortensja, Mysza1986 lubią tę wiadomość