X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zarodek 'pokazuje' się w zależności od jakości sprzętu usg. Ja np jak chodziłam do kliniki i poszłam do gin prowadzącej ciążę to zobaczyłam potężne różnice sprzętowe... tak, zarodek może się rozwijać nieco wolniej niż zakłada to książkowy przykład. Nie są to jednak jakieś znaczne różnice. Pamiętaj, że serduszko jest jednym z pierwszych organów, które się wytwarzają, a więc to, czy je zobaczysz, zależy tylko od jakości sprzętu. Ba, nawet taki zarodek, który jest niewidoczny na USG, już ma bijące serce :) tzn zalążek serca. Oczywiście ja ci życzę, żebyś już zobaczyła swoje upragnione serduszko - tak naprawdę to każda z nas na to czekała:)
    I serdecznie polecam forum embriologoczne novum. Kobieta z anielską wręcz cierpliwością odpowiada na każde pytania :) ja przestudiowalam je całe. Nawet zadałam jedno pytanie, ale długo czekałam na odpowiedź.
    Ps. Różnice na kalkulatorach wynikają jak piszesz z drobnych różnic w tempie rozwoju zarodka, ale też i terminu zapłodnienia.

Takmala lubi tę wiadomość

• Takmala Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sprawdzałam na belly bo można według owulacji a według owulacji moja ciąża 2 dni starsza. Ale wiadomo USG tylko określi dokładnie co i jak
    https://bellybestfriend.pl/kalkulator-ktory-to-tydzien.html

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na pierwszym usg nawet nie określił wieku ciąży. Tylko, że jest adekwatna do wieku zarodka. Kazał przyjść za dwa tygodnie. Zarodek z sercem widziałam na dobrym sprzęcie u swojej gin, dokładnie 6t+6d. Zarodek miał 0.47 cm.

• Magda814 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje kochana za słowa wsparcia ❤️
    NewYork wrote:
    Magda814

Spokojnie kochana,trzymam kckuki aby pojawilo sie i serduszko i cialko zolte moze poprpstu jeszcze wczesnie i tego nie widac??bedzie dobrze nie martw sie !:)

NewYork lubi tę wiadomość

• Takmala Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    Zarodek 'pokazuje' się w zależności od jakości sprzętu usg. Ja np jak chodziłam do kliniki i poszłam do gin prowadzącej ciążę to zobaczyłam potężne różnice sprzętowe... tak, zarodek może się rozwijać nieco wolniej niż zakłada to książkowy przykład. Nie są to jednak jakieś znaczne różnice. Pamiętaj, że serduszko jest jednym z pierwszych organów, które się wytwarzają, a więc to, czy je zobaczysz, zależy tylko od jakości sprzętu. Ba, nawet taki zarodek, który jest niewidoczny na USG, już ma bijące serce :) tzn zalążek serca. Oczywiście ja ci życzę, żebyś już zobaczyła swoje upragnione serduszko - tak naprawdę to każda z nas na to czekała:)
    I serdecznie polecam forum embriologoczne novum. Kobieta z anielską wręcz cierpliwością odpowiada na każde pytania :) ja przestudiowalam je całe. Nawet zadałam jedno pytanie, ale długo czekałam na odpowiedź.
    Ps. Różnice na kalkulatorach wynikają jak piszesz z drobnych różnic w tempie rozwoju zarodka, ale też i terminu zapłodnienia.
    Ja i tak wizytę mam umówiona jeszcze jedna 9dni później gdyby nie było widać serduszka ;) wiec wiem ze mogę się rozczarować bo nie każda ma szczęście tak szybko coś więcej zobaczyć 😌 może się okazać jak u Magda814 i będzie trzeba sprawdzić jeszcze raz troszkę później
    A kiedy Magda kolejna wizyta?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2019, 16:45

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto

• lilly. Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Locus a Ty juz wyszłaś ze szpitala?
    Bona a u Ciebie jak?

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Bona Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Locus a Ty juz wyszłaś ze szpitala?
    Bona a u Ciebie jak?
    Nic nowego. Ciągle leżę , staram się nie wstawać . Wizyta we wtorek więc wtedy okaże się jak sprawa wygląda. Codziennie Was czytam po kilka razy . Ale odkąd zaczęły się u mnie problemy jakoś nie specjalnie chcę mi się udzielać . Wybaczcie że się nie odzywam :**

sayuri, Jeheria lubią tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Magda814 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We wtorek idę do innego lekarza..

• Stworka Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, będzie dobrze, jest jeszcze czas na no aby pojawił się mały czlowieczek 😊
    Bona, mocno trzymam kciuki za ciebie 😊

Magda814 lubi tę wiadomość

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie wystarczy ze ciąża jest młodsza 2 dni i może się nic nie pokazać :) tak było wiele razy u dziewczyn z forum. Trzymam mocno kciuki

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto

• Magda814 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny obyście miały racje 🙏🏻 Trzymajcie mocno kciuki prooosze

Jeheria, Mysza1986, Monia/89 lubią tę wiadomość

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    Jak ja byłam na pierwszym usg 5t+5d to miałam tylko pęcherzyk ciążowy 10 mm z pęcherzykiem żółtkowym tak małym, że zmierzyć się to nie dało. Myślę że jednak za wcześnie u Ciebie na serduszko. Ale to moje zdanie, może u Ciebie będzie widać. Z tych wszystkich artykułów, które czytałam wiem, że przez pewien etap rozwoju zarodki rozwijają się niemal wszystkie tak samo, w tym samym tempie. Różnice wynikają przede wszystkim z momentu zapłodnienia. Ja miałam ściśle określony wiek zarodka, bo zapłodnienie in vitro.

U mnie w 5+6 był zarodek i tętno także nie ma reguły :)

Takmala lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Cer Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Dziewczyny, jeśli chodzi o obliczanie wieku ciąży to poniżej wklejam link do fajnego kalkulatora - liczy termin porodu zarówno dla ciąży naturalnej, jak i ivf - trzeba tylko wybrać odpowiednią opcję :)

https://www.princetonivf.com/due-date-calculator

Catlady, dzięki za fajny kalkulator, zawsze mam problem z tymi wyliczeniami po crio a tu wszytko ładnie ogarnięte. super!

Catlady lubi tę wiadomość

34 lata, starania od 2014

Wojtek - 02.05.2020 :)
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    U mnie będzie to 27-26 dzień od spodziewanego zapłodnienia wiec teoretycznie szansa jest i małą nadzieje mam ale co będzie to się dowiem w poniedziałek 😉

Dawaj znać po wizycie! Ja muszę jeszcze dwa tygodnie czekać na kolejną 🙄 Jajko zniosę heheheh

Mysza1986 lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda814 wrote:
    Dziewczyny obyście miały racje 🙏🏻 Trzymajcie mocno kciuki prooosze

Oczywiście, że trzymamy! ✊🏻✊🏻✊🏻

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko idzie ksiazkoeo gdy kobieta ma 28 dniowe cykle. I owulacje idealnie w połowie. 😀

A czesto tak po prostu nie jest.

• lilly. Autorytet

Wysłany: 28 września 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Nic nowego. Ciągle leżę , staram się nie wstawać . Wizyta we wtorek więc wtedy okaże się jak sprawa wygląda. Codziennie Was czytam po kilka razy . Ale odkąd zaczęły się u mnie problemy jakoś nie specjalnie chcę mi się udzielać . Wybaczcie że się nie odzywam :**

Pewnie, rozumiem Cie :*
    To trzymam kciuki zeby wszystko sie udało!

Mysza1986 lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 03:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona, zauważ, że im więcej czasu mija, tym Twoje rokowania są lepsze. I tak sobie nieśmiało myślę, że może będzie wszystko dobrze, skoro już tyle czasu minęło od szpitala i nic złego się nie dzieje. W kazdym razie trzymam kciuki. A plamisz w ogóle jeszcze?

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Bona Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka nie plamie od 7 dni :) . Na ten moment to czego się szczerze obawiam to poronienie zatrzymane . Ale trzeba być dobrej myśli jak się to mówi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2019, 08:07

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 29 września 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny 😊 ja od rana mnóstwo pracy - mąż poszedł na trening więc ja ogarniam szalonego 2 latka i jeszcze bardziej szalonego kota.

Bona - myślę, że nie ma co się martwić, napewno to nic nie pomoże a może tylko zaszkodzić. Wiem, że łatwo to powiedzieć, sama często mam takie fatalistyczne wizję, że aż mi wstyd. Pamiętaj, że wszystkie jesteśmy tutaj z Tobą i Cię wspieramy 😊

Co do pojawiania się zarodka - tak jak ktoś wyżej napisał, zależy to tylko i wyłącznie od jakości sprzętu. Jedna będzie widzieć w 5+5 w prywatnym gabinecie super specjalisty, druga, prowadząca ciążę na NFZ możliwe, że zobaczy tydzień później. Do tego trzeba też pamiętać, że przesunięcia 1/2 dniowe też są normalne - wystarczy, że lekarzowi drgnie ręką przy mierzenia, z 8 mm zrobi się 7 i ciąża jest dzień młodsza 😊 z tego co pamiętam, dopiero tygodniowe przesunięcia są brane pod uwagę.
    I na koniec pamiętajmy, że "książkowych kobiet" z 28 dniowy cyklem i owulacje w 14 dc jest jakieś 2%.co za tym idzie nie ma co patrzeć na aplikacje i zawarte tam informacje,ani tym bardziej, porównywać się z koleżanką z forum.

PattisonBM, Hortensja, Mysza1986 lubią tę wiadomość

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
‹‹ 103 104 105 106 107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ