MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Karolllla wrote:Ajka a o co chodzi z tym dywanem, czemu jest lepszy od innych?2020
2023 -
szatanka wrote:MIMI, ja miałam dużo nerwów w ciąży, m.in. mąż w szpitalu, ta cała pandemia, no i ogólnie mam od czasu pierwszej ciąży niepotwierdzoną medycznie nerwicę i moja też jest nerwowa. Całą ciążę modliłam się, żeby odziedziczyła flegmatyczny temperament po mężu, a nie mój choleryczny, ale nie, dała się we mnie
Jednak z czasem chyba jest coraz mniej nerwowa, bo staram się ją mocno wyciszać. Mam nadzieję, że kiedyś zrozumie, że nie warto się cisnąć, jeśli nie będziemy jej negatywnie stymulować.
Karolla to faktycznie miałaś ogromny stres. Fajnie że u Ciebie się to w żaden sposób nie przełożyło. Może to kwestia Twojego usposobienia. -
Aha, czyli praktycznie żadna z Was nie bawi się w jakieś codzienne stylizacje, to ok.
Jakoś mnie się wydaje, że taka nadmierna sterylność to źródło jedynie kłopotów z galeriami itp. w przyszłości, ale przez chwilę przestraszyli się, że przecenia możliwości obronne tak małego organizmu.
MIMI, przez wyciszanie mam na myśli, że pomimo iż sama jestem raczej neurotyczna, staram się podchodzić do dziecka z bardzo dużą łagodnością, żeby nie dawać jej zbyt mocnych bodźców, a tym samym nauczyć, że to spokój i delikatność są siłą. Jak na razie wciąż mamy np. zwyczajowy płak przy każdej zmianie pozycji, ale wiele rzeczy zmieniło się na plus. Wzorce reakcji małej są dość spokojne, w porównaniu do tego, co było.
No ale np. moja teściowa nie ma takiej samoswiadomosci i termosi mi dziecko, lula nerwowo, a potem się dziwi, że u niej na rękach płacze...MIMI lubi tę wiadomość
-
Moi sie wreszcie nauczyli ze Lilek potrzebuje ciszy i spokoju przy zasypianiu. Kazdy nieznany glosniejszy odglos ja straszy czasem doprowadzajac do placzu.
Choc tez zauwazylam,ze im starsza tym bardziej spokojna i dorastaszatanka lubi tę wiadomość
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Jak ubieracie maluchy po kapieli w te upaly?
Moja wczoraj w pajacu i czapeczce po myciu glowy cala mokraPatrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
PattisonBM wrote:Jak ubieracie maluchy po kapieli w te upaly?
Moja wczoraj w pajacu i czapeczce po myciu glowy cala mokra
Ja wczoraj i przedwczoraj w bodziak z krótkim i cienka pieluszki do przykrycia. W pokoju było 27 stopni. Dzisiaj miałam dylemat, bo groziło burzą, a na noc zapowiadają 20 stopni, więc ubrałem w brodzik z długim, ale teraz (bo już śpi od pół h) na pewno jej za gorąco. A burzą przeszła bokiem... -
Karolllla wrote:Interesują Ci się psy tymi pałąkami? Mój tylko wąchał na początku, a tak to leży obok i pilnuje młodego. Ale przy dwóch psach inaczej pewnie.
Mojego tak szkoliliśmy ze teraz nie interesuje się młodym wogole 🙈 aż szkoda! Ostatnio uruchomił się tylko na żyrafke Sofie.
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
MIMI wrote:Dziewczyny może głupie pytanie, ale coraz częściej ostatnio słyszę że moje dziecko jest tak nerwowe bo miałam dużo stresu w ciąży. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy uważacie że ma to jakieś przełożenie?
Moja koleżanka pierwsza ciaza sielanka - dziecko bardzo wymagające i przeboje. Druga ciaza stresy przeboje krwiak - dziecko jak z legend, oaza spokoju.3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Karolllla wrote:Mimi patrząc na ilość stresu, który ja miałam w ciąży (nowa praca w tym samym miesiącu co pozytywny test ciążowy, nie wspominając o śmierci Mamy...dziś mija równe 7 miesięcy
i tak marzę by poznała Oliwierka...) to naprawdę nie ma to przełożenia, bo ja mam złote wyluzowane dziecko.
Dokładnie Mimi, uważam ze to się nie przekłada, chyba ze jakaś depresja, chroniczny stres. U mnie akcje z jajnikiem, dwa pogrzeby babci i taty i mały jest wymagający. Uważam ze w dużej mierze przez refluks plus ma taki temperament ale to po nas, ja nerwus jestem w domu. Jak ma teraz wszystkie potrzeby zaspokojone - byłam z nim sama 4 dni, focus 200% na nim, noszenie, bawienie to płakał może kwadrans na dobę. Swoją droga wiem ze wiele z Was zostaje samych ale jestem z siebie mega dumna że dałam radę dni i noce przy tak wymagającym maluchu i on jeszcze miał super czasWiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2020, 19:29
szatanka lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Ajka wrote:A jeśli chodzi o maty...to jak dla mnie nadaje się tylko skip hop dywan... U kumpeli jest z 5 różnych mat i mogłam sobie porównać.
O super, dziękuje, jak widziałaś to najlepsza rekomendacja.3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Mimi a może to jednak przebodzcowanie?
Niestety ja u mojego zauważyłam ze on lubi taki dzień świstaka (domek, jego zabawy, mama itp). W jeden z dni podczas nieobecności męża wpadli dziadkowie - dziadek to taki typ ze zbliżał do niego głowę na 5cm i robił akukuku. Myślałam ze oszaleje, mały się śmiał w głos. A wieczorem jak odreagował.. godzinę uspokajałam. Inne dni zero płaczu wieczorem. Zaczęłam zwracać uwagę i faktycznie wyjścia nowe twarze mocno go bodzcuja. Wiadomo ze tak się żyć nie da na dłużej bo tu lekarz, tam coś i dla własnej psychiki wyjść trzeba ale może spróbuj ograniczyć albo poczekać, odłożyć na później. Każde dziecko jest zupełnie inne. Jedne lubią atrakcje, zostają z babciami, inne tylko spokoj i mama. Poobserwuj. Mój jak ma spokoj, nic go nie boli to inne dziecko. Wiadomo nadal nie poleży sam, wózek jest be, ale uśmiecha się jest pogodnyWiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2020, 19:41
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
nick nieaktualny
-
Kobitki ja z dwoma kwestiami:
1) leżenie na brzuszku - mały leży raz chętniej raz mniej ale ciagle to dość krótko. 5 minut max. Czasami jak leży to wiadomo albo się wkurza albo się próbuje czołgać do przodu jedna reka. Czy u Was maluchy leżą długo i spokojnie?
2) otwarta buzia - przewinął się temat ma forum i po nim zwróciłam uwagę ze mój mały na wszystkich zdjęciach ma otwarta. Wiem ze potem są z tym problemy (wada zgryzu, seplenienie itp) ale czy na tym etapie Wasze dzieciaki tez maja otwarta buzie częściej niż zamknięta i taka cofnięta lekko brodke? Czy przy 3 miesiącu to już temat dla neurologopedy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2020, 19:46
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
A tak wogole.. serio nie wiem jak my żyjemy.. bez osteopatow, fizjoterapeutów, logopedów, po bujaczkach i chodzikach, karmione zła butelka 😂 na bank nasze mamy nie nosiły nas symetrycznie, nie odkładały jak się powinno i nie zwracały uwagi na wczesnie oznaki głodu albo placzki. Wiadomo nie chodzi żeby zaniedbać ale ta chęć perfekcjonizmu dziś i bycia zgodnie z rekomendacjami nas wykończy 🙈
Taka myśl tylko 😍PattisonBM, Frufru lubią tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
PattisonBM wrote:Jak ubieracie maluchy po kapieli w te upaly?
Moja wczoraj w pajacu i czapeczce po myciu glowy cala mokra
Samo body z krótkim, czapki nigdy w domu nie zakładałam nawet jak był noworodkiem, teraz też siedzi świeżo po kąpieli jeszcze z mokrymi włoskami. Jest mega upał. -
nick nieaktualny
-
lilly. wrote:A tak wogole.. serio nie wiem jak my żyjemy.. bez osteopatow, fizjoterapeutów, logopedów, po bujaczkach i chodzikach, karmione zła butelka 😂 na bank nasze mamy nie nosiły nas symetrycznie, nie odkładały jak się powinno i nie zwracały uwagi na wczesnie oznaki głodu albo placzki. Wiadomo nie chodzi żeby zaniedbać ale ta chęć perfekcjonizmu dziś i bycia zgodnie z rekomendacjami nas wykończy 🙈
Taka myśl tylko 😍
Ja tak żyje jak pierwotni ludzie 😂 hahaha gdyby nie forum to bym chyba nic nie wiedziała bo bym nie wiedziała czego szukać, wszystko na czuja i jakoś nam leci 😌lilly. lubi tę wiadomość
-
mwm wrote:Dziewczyny, a Wasze psy reagują na maluchy które są na ziemi? U nas w kołysce, bujaczku czy na łóżku jest ok, ale jak pies widzi syna na macie to szaleje..
Wpada na matę polizać i zawsze leży obok i pilnuje. Pierwszy raz był zajarany, a tak to spokój. Kołyski na początku nie ogarniał bo go tam nie widział i z tym była masakra bo skakał a to kawał byka. Ale to na samym początku było. Teraz jest luz muszę tylko pilnować żeby nagle go nie nadepnął bo będzie tragedia.