MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
PattisonBM wrote:Jak ubieracie maluchy po kapieli w te upaly?
Moja wczoraj w pajacu i czapeczce po myciu glowy cala mokra
Na noc body z krótkim rękawem albo rampers.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2020, 20:14
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Lilly też się zaczęłam zastanawiać nad tymi bodźcami i od kilku dni siedzę bez telewizora, generalnie mowię do niej spokojnym głosem i wszystko co robię przy niej robię łagodnie, bez pośpiechu. Na razie efektów brak, będę próbować dalej.
U mnie nawet 5 minut nie poleży, ale główkę ladnie podnosi . Staram się ją często kłaść ale na krótko bo płacze. Z glowką to jest inny problem u nas. Byłyśmy w piątek u osteopaty. Po drugim masażu efekt bardzo odczuwalny. Dziecko straciło taką dziwną sztywność. Generalnie powiedziała że już jest wszystko ok. No i w sobotę patrzę co ona robi a ona leży na pleckach i główkę podnosi. Dzisiaj jeszcze więcej takich sytuacji. To chyba zdecydowanie za wcześnie... jutro kończy 3 miechy. Tylko za bardzo nie wiem co z tym robić, przecież jej nie będę glowy przytrzymywać. Jak na bok się przekręci to też próbuje podnosić ale z tej pozycji jej ciężej.
My już dawno śpimy w krótkim bodziaku, ale czapeczka na 10 minut też jest.
Lilly kiedyś też były " fizjoterapeutki ". Przychodziła kobieta , sprawdzała czy wszystkie długości są ok i naciągała dziecko. To było tzw. przełamanie 😉 teraz się z tego śmieję ale jak rozmawiam ze starszym pokoleniem to każdy zna chociaż jeden przypadek gdzie taka sytuacja była 😉lilly. lubi tę wiadomość
-
Ja jak Drzemka pajace już dawno nieużywane aż mi żal bo nigdy już nie ubierze ich ale zagotowałby się. Dopiero na jesień wrócę do nich. 62 ani razu nie ubrał pajaca a już w 68 wskakuje teraz
Będę mieć na prezenty dla kogoś 🤷🏼♀️
A Wy tak same z siebie na kontrol do fizjo wszystkie chodzicie? Ja nie byłam nigdzie jeszcze. -
Karolllla wrote:Ja jak Drzemka pajace już dawno nieużywane aż mi żal bo nigdy już nie ubierze ich ale zagotowałby się. Dopiero na jesień wrócę do nich. 62 ani razu nie ubrał pajaca a już w 68 wskakuje teraz
A Wy tak same z siebie na kontrol do fizjo wszystkie chodzicie? Ja nie byłam nigdzie jeszcze.
Ja tez nie dlatego pytam o tego buziaka mądrzejsze od siebie 🙈3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Dzieki. Wiec nie bede zakladac jej czapeczki i pajaca po kapieli.
Tez nie bylam u zadnego fizjo. Tylko ortopeda na kontroli.Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Karolllla wrote:Ja jak Drzemka pajace już dawno nieużywane aż mi żal bo nigdy już nie ubierze ich ale zagotowałby się. Dopiero na jesień wrócę do nich. 62 ani razu nie ubrał pajaca a już w 68 wskakuje teraz
A Wy tak same z siebie na kontrol do fizjo wszystkie chodzicie? Ja nie byłam nigdzie jeszcze. -
Karolllla wrote:A Wy tak same z siebie na kontrol do fizjo wszystkie chodzicie? Ja nie byłam nigdzie jeszcze.
Ja chciałam pójść, żeby sprawdzić, czy jej notoryczny płacz nie jest spowodowany jakimiś problemami z napięciem, ale w sumie wcześniej skierowała mnie tam pediatra, gdy podczas wizyty mała była mocno spięta (bo darła się wniebogłosy z głodu, gdyż nie chciała wcześniej jeść z cycka). Na kolejnej wizycie pediatra powiedziała, że nie czepiałaby się o nic, gdyby nie tamta sytuacja.
No ale u nas jednak chyba są jakieś problemy. Za kilka dni mała skończy 3 miesiące, a my wciąż mamy asymetrię w leżeniu na plecach (tzw. ATOS). W leżeniu na brzuszku już jest o niebo lepiej, wczoraj nagrałam filmik jak trzymała zaciekawiona głowę w górze prawie przez 3 minuty, pojawiły się nawet uśmiechy. Z każdym razem jest coraz lepiej. Ale pojawiło się takie coś, że w tym leżeniu na brzuszku mała jakoś tak się odgina, że przewala ją przez bok i spada na plecki. Do tego dzisiaj w leżeniu na plecach zaczęła tak się prężyć, jakby chciała zrobić mostek. We wtorek mamy kontrolę u fizjo, ale mi to wszystko wygląda na za duże napięcie.
My jutro wracamy do domu po tygodniu u teściów. Ja sama jestem przebodźcowana przez teściową, więc mam nadzieję, że po powrocie i mała odsapnie i wrócimy do normalnego karmienia z piersi. -
Aaa ok, ja nic nie widzę takiego na plecach leży prościutko i nigdy nie zauważyłam jakiś dziwnych odgięć, więc nawet o fizjo nie myślałam tylko czytam, że większość z Was była. Pediatra na szczepieniu też się nie przyczepiła. Mi się młody rozleniwił z głową na brzuchu przez ten urlop ale wydaje mi się, że ta moja mata jest za miękka też. U taty jak byłam na twardym dywanie od razu się pięknie podniósł, a na macie to sobie leży królewicz. Jutro mi powinny te puzzle piankowe przyjść to jestem ciekawa jak pójdzie.
-
nick nieaktualnyU nas leżenie na brzuszku to podstawa życia. Nawet Wam ostatnio mówiłam, że już całkowicie bez krzyku. Leży, bawi się rączkami, obserwuje, śmieje się.
Nagle taki przełom nastąpił po prostu. Aż sama byłam w szoku.😁
A co do otwartej buźki i cofniętej brody - to moje dwie córki to mają.
Starszej to zaczęło się niwelować chyba po 6msc gdzieś.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2020, 23:33
lilly. lubi tę wiadomość
-
szatanka wrote:Ja chciałam pójść, żeby sprawdzić, czy jej notoryczny płacz nie jest spowodowany jakimiś problemami z napięciem, ale w sumie wcześniej skierowała mnie tam pediatra, gdy podczas wizyty mała była mocno spięta (bo darła się wniebogłosy z głodu, gdyż nie chciała wcześniej jeść z cycka). Na kolejnej wizycie pediatra powiedziała, że nie czepiałaby się o nic, gdyby nie tamta sytuacja.
No ale u nas jednak chyba są jakieś problemy. Za kilka dni mała skończy 3 miesiące, a my wciąż mamy asymetrię w leżeniu na plecach (tzw. ATOS). W leżeniu na brzuszku już jest o niebo lepiej, wczoraj nagrałam filmik jak trzymała zaciekawiona głowę w górze prawie przez 3 minuty, pojawiły się nawet uśmiechy. Z każdym razem jest coraz lepiej. Ale pojawiło się takie coś, że w tym leżeniu na brzuszku mała jakoś tak się odgina, że przewala ją przez bok i spada na plecki. Do tego dzisiaj w leżeniu na plecach zaczęła tak się prężyć, jakby chciała zrobić mostek. We wtorek mamy kontrolę u fizjo, ale mi to wszystko wygląda na za duże napięcie.
Nasze Dziewczyny w podobnym wieku...
I tez mam to samo. Na brzuszku wyciąga jedna reke do przodu i jakby sie odpycha i przewraca na bok...
Lezac na plecach tez potrafi krzywo,bo lubi sie przeciagac i tak zostaje...jedzac butle tez odchyla sie w tyl i przeciaga w wozku zarzuca noge na gondole...
Ale nie wydaje mi sie,zeby byla jakos za sztywna albo zbyt wiotka...
Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
Szatanka co to ATOS?
Mój mały taki mostek robi jak chce na raczki i nie chce juz leżeć3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Pattisson tak z ta noga mój tez. 4 minuty w wózku ale „zimne kolano” musi wjechać 😂
PattisonBM lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
PLPaulina wrote:U nas leżenie na brzuszku to podstawa życia. Nawet Wam ostatnio mówiłam, że już całkowicie bez krzyku. Leży, bawi się rączkami, obserwuje, śmieje się.
Nagle taki przełom nastąpił po prostu. Aż sama byłam w szoku.😁
A co do otwartej buźki i cofniętej brody - to moje dwie córki to mają.
Starszej to zaczęło się niwelować chyba po 6msc gdzieś.
A coś pediatra mówiła na tego buziaka otwartego?3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
lilly. wrote:Szatanka co to ATOS?
Mój mały taki mostek robi jak chce na raczki i nie chce juz leżeć
https://www.medme.pl/artykuly/odruch-atos-czyli-asymetryczny-toniczny-odruch-szyjny-u-noworodka,67169.htmlPatrycja
29.06.2019 🤵👰 -
nick nieaktualnyKarolllla wrote:W ogóle nie wiem czy dotrwam z tą gondolą do spacerówki 🙈 od kiedy najwcześniej można go przerzucić na tą opcję najbardziej leżącą?
U nasz bunt na wózek jest po raz drugi. Starsza zaczęła jeździć w wózku około 4msc i skończyła na roczek. 😁 Teraz nie liczę na więcej. -
No właśnie w opisie i na filmiku jest jako opcja w pełni leżąca. I tak czytam, że w leżącej i półleżącej mogą dzieci jeździć, które głowę trzymają same, ewentualnie z jakąś wkładką. To myślę, że jak za miesiąc będzie kicha z gondolą to można go przerzucić już. A jak się okaże, że jest jakiś wygięty czy głowa mu lata to trudno nie będzie długich spacerków. Ewentualnie zostanie mi fotelik, który się rozkłada na płasko i jest jako opcja na niezbyt długie wyjścia.
-
Aaaa, czyli ten ATOS może być do 6. miesiąca? To luz, myślałam, że do 3. A wczoraj w nocy wyczytałam, że to spadanie z brzuszka na plecy też jest jak najbardziej normalne, bo jest przypadkowe i wynika z tego, że dziecko się za bardzo odegnie do tyłu i je właśnie przewala. Więc może i te "mostki" są ok, skoro i u Was występują? Jeśli chodzi o nogi, to moja robi świece już od dawna a teraz tak już unosi pupkę wysoko, że mam wrażenie, że za całkiem niedługo wsadzi sobie te giry do buzi.
-
Ja też nigdy nie zakladalam czapki po kąpieli.
W pajaca ubieram do spania bo zasypiamy z włączonym wentylatorem, a później śpimy z otwartymi drzwiami na balkon więc jest ok 18 stopni w sypialni. Antka nie przykrywam jak śpi z nami, w łóżeczku ładuje na 4 h i tam ma śpiworek.
Nasz na brzuszku bez złości leży ok 5 min, a później zależy, albo sobie zrobi przerwę albo się drze i trzeba go ratować 😉
Karolka u Nas już tez dni gondole są policzone 🤣