X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    ja tam karmię, butlą/cycem nawet co 40min... czasem owszem są dłuzsze przerwy, ale po 2h to juz przegłodzona jest... z tym ze Weronika je bardzo małe porcej do tego w nocy ma 6-8h przerwy...

U mnie zawsze jest jedzonko przed spaniem i to jedyna reguła bo tez nie rozpoznaje za bardzo oznak głodu.
    Senność tak bo trze oczy i czerwona buzi się robi.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Tu chyba nie ma takiej prostej analogii bo dzieci to skomplikowane istoty :)
    Zgadzam się ze warto słuchać dziecka a nie książki bo wtedy się dopasowujemy i jest łatwiej ale jednak są cięższe i lżejsze egzemplarze - jak dziecko chce butelke obojętnie jaka to kubka damy, jak dziecko nie chce i nie będziemy dawać na sile to tez nie będzie cyrków ale jednak z takim dzieckiem będzie matce dużo trudniej. To samo z wózkiem ze spaniem itp.

Mój np no naprawdę nie lubi wozka aż tak i jak na sile nie wpycham, czasami na brzuchu i 90% na rękach to tez super dziecko - jednak dużo trudniej mi niż mamie której dziecko w wózku śpi 3h.

Fakt antybutelkę i antywózek to chyba największym wyluzowaniem nie przeskoczysz chociaż pewnie bym próbowała 😅
    A jak sobie Lilly radzisz z noszeniem, cały czas to materiałowe nosidło/chustę?

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Na dźwięki różnie podskoczy ale nie płacze, czasem jak pies nagle szczeknie ale przy tym to ja nawet podskakuje to potrafi się przestraszyć i w ryk ale zaczęłam teraz na to mówić szybko „oooo hau hau” i działa, że nie płacze więc chyba się oswaja. A z ludźmi to też raz się śmieje, a raz podkówka i się boi to normalne w tym wieku :) i na nasze miny też coś czasem nie zagra i podkówka jedyne co płacz trwa chwilkę ale to u niego norma, że wystarczy przytulić rzucić na ramię i jest spokój. Także u Was wszystko ok :)

Jeny po tym szczepieniu 4h na mnie spał w dzień, nie pamiętam kiedy tak leżeliśmy długo przytuleni ale daaaaawno. Z jednej strony nie mogłam się ruszyć, a z drugiej zatęskniło mi się za tym 😏 i zrozum babe.

Ja tez stosuje taka metodę „jak robi piesek? Hau hau?” Albo jak tata kichnie „na zdrowie tatusiu” żeby się nie bal właśnie :)

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Jessu, Lilly, współczuję, że nawet nie możesz sobie tak zażartować przy mężu. U nas takie teksty, że oddamy do okna życia, że szukamy żłobka z internatem ;) itp. są na porządku dziennym. To taki wentyl, przecież wiadomo, że nikt tak nie myśli, a jak będzie już nas rozumieć, to jej tak nie będziemy gadać. Za to może dzięki temu przetrwamy teraz najcięższe chwile. I mój mąż nigdy nie miał do mnie pretensji, gdy żalę się, że opieka nad dzieckiem jest ciężka i czasami mam dość. A przecież też staraliśmy się 5 lat.

Moja jakoś lękliwa nie jest, gdy pies sąsiadów szczeka za ścianą, to nawet nie drgnie. Ku mojej wielkiej uldze zresztą, bo strasznie mnie stresowało, gdy wprowadzili się w lutym, że będzie się przez niego budzić i będziemy mieć z tego tytułu problemy. A pies jest wyjątkowo upierdliwy z tym szczekaniem i zdaje się, że nawet behawiorysta nie pomaga.

Dziewczyny, ja chyba naprawdę dogadałam się z córką w sprawie kp. Jestem z siebie bardzo dumna, że się nie poddałam i starałam się rozwiązać problem oraz bardzo szczęśliwa, że się udało. Szkoda, że już zdążyłam zaopatrzyć się w podwójny laktator, ale wolę tak niż gdyby faktycznie miał być cały czas w użyciu :)

Tak to my tez tak żartujemy na porządku dziennym 🙈
    Wtedy to powiedziałam w nerwach na serio i jakiś strasznie go to zabolało :(

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • Kama92 Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie nawet nie wyobrażam co mają te dziewczyny u których wózek nie wchodzi w grę jak już nie wiem co z małą robić to wsadzam w wózek i jedziemy, ale próbujcie u nas tak było z smoczkiem i w końcu złapała

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lily bez sensu mąż zareagował ale znajomy mi jest brak wyczucia, szkoda tylko nerwów bo one zazwyczaj są zupełnie nie potrzebne.

MWM ja różnie wychodzę z naszymi pan nami. Jedna ta starsza jest tak powolna i slamazarna że na smyczy to ja trzeba ciągnąć więc chodzi luzem i z nią nie mam problemu. Z młodszą cała ciążę ćwiczyłam chodzenie na luźniej smyczy więc teraz idzie na luźnej smyczy ładnie przy wózku albo koło nogi jak Mały jest w nosidle. Ale zdecydowanie bardziej sprawdza się nam nosidło na spacerach bo na wsi mało jest dróg dostosowanych do wózka.
    U Nas z reakcją na dźwięki jest różnie, czasem się wzdryga na dźwięk gryzionej grzanki z masłem a nie rusza go szczekanie psa. Już od czasu ciąży reagował na dźwięk strzelajacych garnków i sztućce i na to ciągle reaguje, ale nie płacze. Jeszcze mu się nie zdążyła reakcja płaczem na obcą osobę ale podkówka już tak.

Dziewczyny mam mały problem może coś podpowiecie.
    Pediatra we wtorek nam powiedział że mały za mało pije, waży trochę ponad 8 kg i zgodnie z zaleceniami powinien wypijać ok 1l żeby się nie odwodnić. Teraz pytanie czy jest jakiś inny sposób na określenie ilości wypijać ego mleka przy kp niż ważenie przed i po karmieniu na golasa. Jeśli w kilka dni się potwierdzi że nie dobija tyle mleka ile potrzeba jak podawać wodę? Poza wynikami moczu w którym są obecne ciała ketonowe i kryształki szczawiu wapnia mały nie ma innych objawów odwodniona. Macie jakieś info w tym temacie?

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcówka ja podawałam wodę w upały z butli. A dlaczego pediatra twierdzi, że jest odwodniony? Ponad 8kg to kawał byczka ☺️

lipcowka86 lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Lily bez sensu mąż zareagował ale znajomy mi jest brak wyczucia, szkoda tylko nerwów bo one zazwyczaj są zupełnie nie potrzebne.

MWM ja różnie wychodzę z naszymi pan nami. Jedna ta starsza jest tak powolna i slamazarna że na smyczy to ja trzeba ciągnąć więc chodzi luzem i z nią nie mam problemu. Z młodszą cała ciążę ćwiczyłam chodzenie na luźniej smyczy więc teraz idzie na luźnej smyczy ładnie przy wózku albo koło nogi jak Mały jest w nosidle. Ale zdecydowanie bardziej sprawdza się nam nosidło na spacerach bo na wsi mało jest dróg dostosowanych do wózka.
    U Nas z reakcją na dźwięki jest różnie, czasem się wzdryga na dźwięk gryzionej grzanki z masłem a nie rusza go szczekanie psa. Już od czasu ciąży reagował na dźwięk strzelajacych garnków i sztućce i na to ciągle reaguje, ale nie płacze. Jeszcze mu się nie zdążyła reakcja płaczem na obcą osobę ale podkówka już tak.

Dziewczyny mam mały problem może coś podpowiecie.
    Pediatra we wtorek nam powiedział że mały za mało pije, waży trochę ponad 8 kg i zgodnie z zaleceniami powinien wypijać ok 1l żeby się nie odwodnić. Teraz pytanie czy jest jakiś inny sposób na określenie ilości wypijać ego mleka przy kp niż ważenie przed i po karmieniu na golasa. Jeśli w kilka dni się potwierdzi że nie dobija tyle mleka ile potrzeba jak podawać wodę? Poza wynikami moczu w którym są obecne ciała ketonowe i kryształki szczawiu wapnia mały nie ma innych objawów odwodniona. Macie jakieś info w tym temacie?

Trzeba wazyc w tym samym ubraniu i z ta sama pielucha przed i po karmirniu... bo inaczej Ci sie nie bedzie zgadzac, bo moze siku zrobic w trakcie jedzenia...

zeby nie bylo odwodnienia potrzeba 100ml na kazdy kg

poziom nawodnienia mozna tez sprawdzic naciskajac na paznokiec az sie zrobbi bialy i puszczajac, jesli zrobi sie czerwony z powrotem po dluzej niz 3 sekundach to jest problem z nawodnieniem

I zgadzam sie 8kg niezly byczek...

2020 :)
    2023 :)
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Lipcówka ja podawałam wodę w upały z butli. A dlaczego pediatra twierdzi, że jest odwodniony? Ponad 8kg to kawał byczka ☺️

Jakąś konkretną butelkową? Przygotowaną? Ile ml tak na oko?

Na podstawie wyników moczu i ciemiączka tóre jest obniżone w stosunku do reszty główki.

Tak kawał chłopa z mojego Antka już wchodzi w 74 😊

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:

Na podstawie wyników moczu i ciemiączka tóre jest obniżone w stosunku do reszty główki.

A moze akurat byl troche gorzej nawodniony...np po nocy. Młodej w szpitalu tez zawsze sprawdzali ciemiaczko, ale ten palec/paznokiec tez i mowili zeby glownie na ten paznokiec patrzyc... w sumie na tej podstawie decydowali czy kroplowka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2020, 10:17

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    A moze akurat byl troche gorzej nawodniony...np po nocy. Młodej w szpitalu tez zawsze sprawdzali ciemiaczko, ale ten palec/paznokiec tez i mowili zeby glownie na ten paznokiec patrzyc... w sumie na tej podstawie decydowali czy kroplowka.

To sprawdzając w taki sposób jak tylko oderwę palec od paznokcia to momentalnie robi się czerwony spowrotem, więc wychodziłoby ze wcale nie jest jakoś bardzo odwodniony...

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:

Dawałam przegotowaną wodę. Nie wypijał więcej niż 30ml wypluwał później.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2020, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka byłaś u neurologopedy?

Możesz polecić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2020, 12:01

• Endi1990 Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama92 wrote:
    Ja sobie nawet nie wyobrażam co mają te dziewczyny u których wózek nie wchodzi w grę jak już nie wiem co z małą robić to wsadzam w wózek i jedziemy, ale próbujcie u nas tak było z smoczkiem i w końcu złapała

corka tak samo, ale syn wózkiem nie jezdzil bo byla panika az. Nosilismy na rekach i myslelismy nadzieje ze jak pojdzie to bedzie lepiej ale chodzic tez nie chcial 😂 wiec nosilismy go do 3 lat kiedy to zaczal jezdzic na hulajnodze i rowerze. obecnie ma 5 lat i nawet do sklepu 100m jedzie hulajnoga 🤷‍♀️

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Dawałam przegotowaną wodę. Nie wypijał więcej niż 30ml wypluwał później.

U mnie było tak samo poza jednym razem gdzie mi duszkiem wypiła 100ml...

• MIMI Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja pije wodę butelkami. Często jak płacze tylko to ją uspokaja, i w sumie to trochę dziwne to jest.

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    A moja pije wodę butelkami. Często jak płacze tylko to ją uspokaja, i w sumie to trochę dziwne to jest.

Jaką wodę podajecie?
    MIMO Ty karnisz piersią czy MM?
    Ajka bo Ty pół na pół kp i mm tak jak Karolka?

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pediatra kazala poic jak wiem ze najedzone dziecko a marudzi to ze pic sie chce wode przegotowana dawalam ta w ktorej rozrabiam MM w upaly max 70ml pila

Tez uwazam,ze Paula ma dobre rady. Moze czasem trzeba zrobic odsiew ale naprawde wiedza super.

Czy ktoras probowala juz rozszezac diete?
    Postanowilam na poczatek dawac sloiczki jednoskladnikowe.

Szatanka moze przegapilam jak wyniki krwi Mlodej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2020, 12:43

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI Twoja ma refluks to może dlatego lubi wodę?
    Może głupi przykład ale ja mając refluks w ciąży tez piłam wodę litrami bo to tak jakby „gasiło” to palenie w gardle

szatanka lubi tę wiadomość

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Jaką wodę podajecie?
    MIMO Ty karnisz piersią czy MM?
    Ajka bo Ty pół na pół kp i mm tak jak Karolka?

Tak...dostaje okolo 400ml mm reszta moja...

‹‹ 1112 1113 1114 1115 1116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ